InSight havaitsi ennätyssuuren marsjäristyksen

Toukokuun 4. päivä Marsissa tapahtui tähän mennessä voimakkain mitattu järistys. Noin magnitudin 5 järistys rekisteröityi InSight-laskeutujan seismometriin.

Aiemmin voimakkain mitattu järistys oli 4,2 magnitudia ja tapahtui elokuussa 2021. Yhteensä niitä on tähän mennessä havaittu 1 313 kappaletta.

"Siitä asti, kun laskimme seismometrin Marsin pinnalle joulukuussa 2018, olemme odottaneet 'sitä suurta'. Tämä järistys avaa näkymää planeettaan paremmin kuin mikään muu. Tutkijat analysoivat dataa vielä vuosien ajan", kertoo Bruce Banerdt JPL:stä.

Tutkijoita kiinnostaa etenkin tieto Marsin sisärakenteesta. Planeetalla tiedetään olevan osittain sula ydin ja vaippakerros. Laavaa on virrannut sen pinnalla pienessä mittakaavassa geologisissa aikaskaaloissa äskettäin.

InSight-luotain laukaistiin matkaan toukokuussa 2018 ja se laskeutui Marsiin saman vuoden marraskuussa. Laskeutujan tehtävänä on selvittää Marsin sisuksia.

Luotain on toiminut jo huomattavasti suunniteltua pidempään, mutta kärsii aurinkopaneeliensa pölyyntymisestä. Siksi sen toiminta voi pian loppua. InSightin suurin vastoinkäyminen oli, kun sen lämmönjohtumista mittaava "myyrä"-mittalaite ei onnistunut kaivautumaan Marsin pinnan alle.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)