Hubblen kuvasarja Dart-kokeesta julkaistiin – asteroideilta puolustautuminen onnistuu

Asteroidien torjuntaa demonstroiva törmäytyskoe synnytti asteroidille komeettamaisen pyrstön. Hubble-avaruusteleskoopin kuvasarja paljastaa tapahtuman yksityiskohtia.

Nasan Dart-luotain törmäytettiin kohteenaan olleeseen Dimorphos-asteroidikuuhun 27. syyskuuta 2022. Jälkeenpäin törmäyksen raportoitiin muuttaneen asteroidikuun kiertoaikaa 32 minuutilla. Nyt kiertoaika on noin 11 tuntia 23 minuuttia.

"Dartin törmäys ja siitä aiheutunut pyrstön muodostuminen demonstroivat selkeästi, miten asteroidin pyrstö voi saada alkunsa törmäyksestä. Siinä paljastui yksityiskohtia heitteleiden kehityksestä ja pyrstön muodostumisesta. Tämä luo suoran havaintopohjan selkeyttämään tulkintoja menneistä ja tulevista aktiivisista asteroideista", sanoo Naturessa ilmestynyttä tutkimusta johtanut Jian-Yang Li PSI:stä.

Tutkimuksen yhteydessä julkaistu Hubblen kuvasarja näyttää, miten törmäyksen luoma heittelekartio syntyy, miten se kohtaa emoasteroidin ja miten aurinkotuuli puhaltaa pilven vähitellen poispäin Auringosta.

Törmäytystä havaittiin useilla teleskoopeilla sekä avaruudessa että maanpinnalla. Törmäyksessä tuhoutuneen Dartin mukana oli matkannut myös nanoluotain Liciacube, joka otti sekin kuvia kokeesta.

Hubblen kuvasarja antaa tähän mennessä julkaistuista havainnoista parhaan kokonaiskuvan tapahtuneesta.

Aiheesta lisää Planetary Science Institute (englanniksi)