Uusia todisteita laboratoriosta - Venuksen oliviini on viesti aktiivisista tulivuorista

Laboratoriokokeiden mukaan Venuksen pinnalta havaitut laavavirrat ovat todennäköisesti vain muutamia vuosia vanhoja. Venuksen tulivuorista on aiemminkin saatu viitteitä, mutta nyt todisteet näyttävät entistä varmemmilta.

ESAn Venus Express -luotain on aiemmin löytänyt Venuksen pinnalta oliviinia, jota esiintyy yleensä magmakivilajeissa.   

Laboratoriossa tehdyssä kokeessa selvitettiin, miten oliviini-mineraali käyttäytyy Venuksen kaasukehän olosuhteissa. Tutkimus aiheesta ilmestyi Science Advances -julkaisussa eilen.

Tulosten mukaan oliviini reagoi kaasukehän kanssa vielä nopeammin kuin aiemmin on arvioitu. Jo viikkojen kuluessa sen päälle muodostuu rautaoksidin mineraaleja, kuten magnetiittia ja hematiittia.

Loppupäätelmä on, että Venuksessa havaittu laava ei voi olla kovin vanhaa. Laboratoriokokeiden perusteella Venus Express -luotaimen spektrometri ei enää pystyisi havaitsemaan kahta vuotta vanhempaa oliviinia hapettumisen vuoksi.

"Mikäli Venus on tosiaankin aktiivinen nykyään, se olisi mahtava paikka vierailla planeettojen sisuksien ymmärtämiseksi", kommentoi Justin Filiberto USRAsta ja LPI:stä.

"Pystyisimme esimerkiksi tutkimaan, miten planeetat viilenevät ja miksi Maassa ja Venuksessa on aktiivista tulivuoritoimintaa, mutta Marsissa ei", Filiberto sanoo.

Aiemmin merkkejä aktiivisten tulivuorten olemassaolosta on saatu myös Venus Express -luotaimen rikkidioksidin ja kuumien alueiden havainnoista.  

Aiheesta lisää USRA (englanniksi)