Venuksesta löytyi kuumaa tulivuorilaavaa

Venuksen pinnalta on paljastunut jäähtyvän laavan alueita. Löytö osoittaa, että naapuriplaneetallamme on edelleen aktiivista tuliperäistä toimintaa.

Tutkimuksen tehnyt ryhmä analysoi Magellan-luotaimen mittausdataa 1990-luvulta. Mikroaaltojen aallonpituuksilla erottui selvästi ympäristöään kuumempia alueita.

"Tutkimamme laavavirta vaikutti hyvin nuorelta - se on yhä lämmintä sisustastaan", kertoi Nataliya Bondarenko Kalifornian yliopistosta Santa Cruzista ScienceNews-sivustolle. Bondarenko arvioi, että laava on purkautunut alle sata vuotta sitten.

Tutkijaryhmä löysi Venuksen pohjoiselta pallonpuoliskolta alueita, joissa laavavirtaa muistuttavan alueen lämpötila oli jopa 85 astetta oletettua suurempi. Tutkimus esitellään seuraavassa Geophysical Research Letters -julkaisussa.

Venuksen aktiivista tulivuoritoimintaa on pidetty melko varmana jo pitkään, sillä planeetan pinnalta tunnetaan yli tuhat tulivuorta. Pitäviä todisteita aktiivisuudesta on kuitenkin ollut vaikea saada planeetan paksun kaasukehän läpi.

Aiheesta lisää ScienceNews (englanniksi)