Venuksessa saattaa olla aktiivisia tulivuoria

Venus Express -luotain on havainnut hyvin vaihtelevan määrän rikkidioksidia Venuksen yläilmakehässä. Löytö saattaa viitata siihen, että kaasun lähteenä on aktiivinen tulivuoritoiminta.

Maapallolla rikkiyhdisteet eivät pysy ilmakehässä hirveän kauaa, vaan reagoivat maanpinnan kanssa. Sama saattaa olla totta myös Venuksen tapauksessa, joskin reaktiot siellä ovat hitaampia. Osa tutkijoista on spekuloinut rikkidioksidin olevan viimeaikaisten purkausten tuote, toiset taas uskovat sen voineen säilyä planeetan ilmakehässä jopa 10 miljoonaa vuotta.

Venus Expressin mahdollistama jatkuva seuranta on paljastanut, että rikkidioksidin määrä vaihtelee nopealla aikavälillä yläilmakehässä 70-90 kilometrin korkeudella. Vain muutaman päivän kuluessa sen määrä voi pudota kolmasosaan. Tämä on nostanut aiempien havaintojen pohjalta käydyn keskustelun taas ajankohtaiseksi.

Aktiivisten tulivuorten löytäminen Venuksesta on hankalaa johtuen sen äärimmäisen paksusta ilmakehästä. Eräs keinoista, jonka avulla tulivuoret saattaisivat löytyä, on etsiä laavavirtojen aiheuttamia kuumia alueita. Toistaiseksi niitä ei ole löytynyt.

Lue lisää ESAn sivuilta (englanniksi)