Europa-kuun jääkuori vaikuttaa kelluvan irrallaan

Jupiteria kiertävä Juno-luotain ohitti Europa-kuun lähietäisyydeltä syyskussa 2022. Ohituksen aikana otettujen tarkimpien kuvien analyysi tuottaa nyt uutta tiedettä.

Odotettujen pinnanmuotojen lisäksi kamera paljasti Europan pinnalta jääseinien ympäröimiä kuoppia, jotka ovat 20–50 kilometriä leveitä. Niiden olemassaolo antaa todistusaineistoa siitä, että kuori on vaeltanut hitaasti.

"Todellinen napavaellus tapahtuu, mikäli Europan jäinen kuori on irti kivisestä sisustasta. Se johtaa suuriin jännityksiin kuoressa, ja ne puolestaan aiheuttavat ennustettavia halkeilukuvioita", selittää Candy Hansen PSI:stä.

"Nyt halkeilukuviot on ensimmäistä kertaa kartoitettu eteläiseltä pallonpuoliskolta. Se viittaa, että napojen vaeltamisen vaikutus Europan pintageologiaan on aiemmin tunnistettua laajempaa", hän jatkaa.

Europan kuoren liikkeillä on spekuloitu aiemminkin. Nyt todistusaineisto on entistä vakuuttavampaa.

Yleisesti uskotaan, että Europa-kuun kenties 50 kilometrin paksuisen jäisen pinnan alla on satoja kilometrejä paksu nestemäisen veden valtameri. Valtameren laajuutta ja syvyyttä saati sen olosuhteita tai soveltuvuutta elämälle on erittäin vaikea määrittää tähän mennessä tehdyistä kaukohavainnoista.

Toistaiseksi Europa-kuuhun ei ole rahoitettu suunnitelmaa monien tutkijoiden toivomasta laskeutujasta.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)