Tähtiharrastajien superviikko huipentuu pimennykseen

Kulunut viikko on ollut täysin poikkeuksellisen tähtiharrastajille.

"Tämä on ollut tähtiharrastajan superviikko. En muista, että vuosikymmenten pituisen harrastusurani aikana olisi koskaan ollut vastaavaa viikkoa", Aki Taavitsainen Mikkelin Ursasta sanoo. "En löydä sanoja kuvaamaan, tämä on ollut uskomatonta meille kaikille."

Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä roihui intensiivisin revontulimyrsky sitten vuoden 2003. Keskiviikkona arviolta kymmenet tuhannet näkivät halki Suomen leiskuneen pitkäkestoisen tulipallon. Tänään tähtiharrastajia hemmotellaan epätavallisen suurella osittaisella auringonpimennyksellä.

Osittainen auringonpimennys alkaa tänään noin kello 11 ja päättyy suunnilleen 13.30. Varsinainen maksimi on hieman kello 12 jälkeen.

"Ainakin Mikkelissä päin on odotettavissa puolipilvistä. Yksittäiset pilvet eivät pimennyksen seuraamista haittaa, joten toivottavasti taivas ei mene kokonaan peittoon", Taavitsainen kertoo.

Tähtiyhdistykset eri puolilla Suomea järjestävät pimennysnäytöksiä. Jos pilvet estävät pimennyksen näkemisen, tapahtumaa voi myös seurata verkossa.

Pimennystä ei pidä tarkkailla ilman turvallisia pimennyslaseja tai suodinta. Seuraava osittainen auringonpimennys nähdään koko maassa vasta elokuussa 2018. (Lisää aiheesta seuraavassa Tähdet ja avaruus -lehdessä).

Tietoa pimennyksen havaitsemisesta

Havaintoja pimennyksestä kerätään pimennyslomakkeella

Vinkkejä auringonpimennyksen kuvaamiseen