Revontulikorona ilmestyi juuri Etelä-Suomen ylle - punaistakin väriä paljain silmin

[Päivitetty klo 19.35] Täksi illaksi ennustettu revontulinäytelmä on paraikaa toteutumassa. Maan magneettikentässä on meneillään geomagneettinen myrsky, joka on tuonut revontulet koko taivaan alueelle eteläisintä Suomea myöten.

Maan magneettikentän häiriöisyydestä kertovat magnetometrit ovat näyttäneet kovaa aktiivisuutta noin kello 15 alkaen Etelä-Suomen leveysasteilla. 

Heti illan pimettyä noin kello 19.30 paikkeilla korkealle taivaanlaelle alkoi hahmottua näkyviin revontulikorona muun muassa Hämeenlinnassa ja Nurmijärvellä. Mukana on jopa selviä punaisen värin laikkuja. 

Parhaat paikat revontulten havaitsemiseen ovat pimeät alueet, joissa valosaaste kuten kirkkaat katulamput eivät häiritse näkyvyyttä. Havaintopaikasta olisi hyvä olla myös esteetön näkyvyys lähelle horisonttia etenkin pohjoisen puolella.

Yleensä parhaat revontulet nähdään kello 21-24 välillä, mutta esimerkiksi tänä iltana niitä on alkanut esiintyä jo pimeän laskeuduttua. Usein intensiivisin vaihe kestää vain 5-10 minuuttia, mutta isoissa revontulimyrskyissä tällaisia voimakkaita vaiheita voi tulla viisikin parin tunnin kuluessa.

Ursa kerää havaintoja revontulista Taivaanvahti-havaintojärjestelmään.

Revontuliennuste Ilmatieteen laitoksen sivuilla