Keskiviikkoillan upea tulipallo paloi lähes loppuun

Keskiviikkoiltana 18.3. kello 21.01 nähtiin Eteläisen Suomen yllä kirkas, pitkäkestoinen tulipallo. Ilmiöstä on saapunut yli 600 havaintoa Ursan Taivaanvahti-havaintopalveluun. 

Ajankohta suosi havaitsemista, sillä edellisen päivän revontulimyrskyn innoittamana liikkeellä oli runsaasti yötaivaan katselijoita ja valokuvaajia.

Tulipallotyöryhmän Esko Lyytisen mallinnuksen mukaan kappale paloi lähes kokonaan loppuun ilmakehässä.

"Kohteen tulonopeus maapallon ilmakehään oli liki 30 kilometriä sekunnissa, minkä vuoksi maanpinnalle asti ei säästynyt paljoa, ehkä muutama alla 100-grammainen sirpale", Lyytinen arvioi. 

Putoamisalue on Pyhäjärven ja Kiuruveden alueella. Suurin osa siruista on päätynyt Jarmo Moilasen monte carlo -mallinnuksessa Niinimäentien suunnalle ja osa Pyhäjärven jäille. 

Meteoroidi oli osunut ilmakehään Äänisen ja Laatokan välissä. Venäjältä kappale jatkoi lentoaan länsi-luoteeseen Suomen ylle.

Upea tulipallo oli nähtävissä lähinnä Pori-Kajaani-linjan kaakkoispuolella, jossa oli riittävän selkeä taivas.  "Harvoinhan näin hienoja pääsee näkemään tai kuvaamaan", Lyytinen sanoo. Koko ilmiön kesto oli tulipallolle poikkeuksellisen pitkät 13 sekuntia.

Useilla Ursan tulipallotyöryhmän kamera-asemilla onnistuttiin tallentamaan kappaleen lento. Lisäksi tulipallo piirtyi ennätyksellisen moniin järjestelmäkamerakuviin, sillä revontulibuumin vuoksi tähtiharrastajia oli runsain joukoin valokuvaamassa yötaivasta ympäri Suomea. 

Ursan Taivaanvahdissa julkaistuista kuvista tähän asti upeimman otti Satu Juvonen Rääkkylässä.

Kaikki valokuvat tulipallosta Taivaanvahdissa 

Kaikki havainnot listana Taivaanvahdissa