Huhtikuu 2012

Aloittaja mlt, 01.04.2012, 14:12:26

« edellinen - seuraava »

mlt

Huhtikuu on alkanut ja siksi pitää jälleen avata uusi ketju alkaneen kuukauden Kuu-kuville.

Kuukauden alku viime yönä oli täällä Kaarinassa hieman pilvinen ja niinpä Kuun ylitse kiiti jatkuvasti ohutta pilveä. Tässä kuitenkin eräs tuotokseni. Ylimääräiset tummat kohdat Kuun pinnalla aiheutuvat siis pilvistä.

Kuu 1.04.2012

( S-W 127; Canon EOS 600D; t= 1/60 s; ISO-800; WB ei sitten olekaan ollut se tavanomainen automaattiasetus :) )

tamo

Hieno kuva kuusta,Ja suurennostahin jo riittävästi.
Paljonkos tulee kokonais polttoväliksi??.

Timi

#2
Jatketaanpas huhtikuutopicia "iltapäiväkuulla".
Eipähän ylivalotus niin kiusaa kuin yöllä.
Laitteet: Celestron C9,25 + Canon Ixus 950IS+ oku plössl 40mm eli afokaalinen kuvaus.



mlt

Hienon "iltapäiväkuun" olet saanut kuvattua. Miten tuon olet ottanut? Mikä kamera ja kaukoputki, sillä kaipa tuon kaukoputken kautta olet kuvannut.

Lainaus käyttäjältä: tamo - 01.04.2012, 20:12:43
Hieno kuva kuusta,Ja suurennostahin jo riittävästi.
Paljonkos tulee kokonais polttoväliksi??.

Kameran runko oli sovituskappaleen avulla liitettynä  Sky-Watcher Skymax 127 -kaukoputkeen, jonka polttoväli on 1500 mm. Aika hankalaa jopa Kuun valokuvaaminen on tuon putken kanssa ilman seurantalaitteistoa, sillä Kuu vipeltää näkökentän poikki aika nopeaan. Tuolla systeemillä ei täysikuu edes mahdu kokonaisena kuvaan ja muitakin kuun vaiheita kuvatessa saa kameran pistää poikittain, jotta edes muut kuun vaiheet saisi mahtumaan kuvaan. Tuosta putkesta aion vielä kirjoittaa jotain lisää tuonne jollekin muulle osastolle.

Tässä on vielä eräs toinen Kuun kuva viime yöltä. Siinä käytin eri WB-asetusta ja tässä kuvassa Kuun värit eivät mielestäni ole niin hailukat kuin tuossa edellisen viestin kuvassa.

http://i1171.photobucket.com/albums/r557/mlt-astro/IMG_3048-1.jpg
.

tamo

Just,Kuun vauhti tulee esiin,Kun on jo nuin paljon polttoväliä.

Ransu

1.4 Kuu, Sky-Watcher Equinox 120 ED ja EOS600D
Isompi versio löytyy tuolta http://astrobin.com/full/8423

Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Timi

Kun katsoo tuota Ransun suurempaa kuvaa niin tuntuu kuin olisi kuumatkalla... :smiley:

mlt

Lainaus käyttäjältä: Timi - 02.04.2012, 16:16:56
Kun katsoo tuota Ransun suurempaa kuvaa niin tuntuu kuin olisi kuumatkalla...

Samat ovat tuntemukset täällä. Vaikea on kenenkään tuon onnistuneempaa ja veitsenterävämpää Kuun kuvaa aikaansaada kuin on tuo Ransun iso kuva. Näyttävät foorumilaisten kaukoputkilaitteistot muutenkin olevan varsin kansanvälistä tasoa. Ei ole putkien hankinnoissa paljoa tuumissa säästelty ;)

Timpe

Olipas tarkka ja hyvin käsitelty Kuu-kuva Ransulta, kannattaa ehdottomasti katsoa myös täyskokoisena! :cool:
- Timo Inkinen

Kalle

Moro

Tässä kuukuvaa Tampereelta aprillipäivältä.
Kuvattu WO 80mm F6.8 + 2xbarlow (1090mm) + EOS500D setillä.

Kymmenen kuvaa pinosin manuaalisesti Photo shopilla.

Kalle Helenius

Ransu

Kiitoksia, Kallella on myös hyvä ja tarkka kuva!
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

mlt

Tosi on, että Kallella on myös hyvä kuva Kuusta.

Onko tähtiharrastajilla nykyisin meneillään joku kumma pinoamisvaihe? Eikö yksittäinen kuva enää ole mitään harrastelijoiden keskuudessa?

Ihmettelee "ikuinen aloittelija"

jussi_k_kojootti

#12
Lainaus käyttäjältä: mlt - 02.04.2012, 21:49:24
Onko tähtiharrastajilla nykyisin meneillään joku kumma pinoamisvaihe?

On.

Lainaa
Eikö yksittäinen kuva enää ole mitään harrastelijoiden keskuudessa?

Ei :azn: Edit: tämä oli ihan kieliposkessa höps höps, tosiasiassa tykkään ihan erityisesti maisemaKuuvista, okulaariprojektioista jne

Kuvauksen muututtua digitaaliseksi pinoaminen on suoraviivainen tapa parantaa loppukuvan laatua ja ottaa pikkuisen takaisin sitä minkä ilmakehä ja muut fysikaaliset rajoitukset yrittää meiltä viedä.  Jos nyt puhutaan pelkästään sellaisista kuvista, joissa Kuu mahtuu kokonaisuudessaan kennolle, ovat hetket jolloin ilmakehä olisi koko kohteen alueella rauhallinen hyvin harvinaisia.  Tämä tarkoittaa sitä että kuva voi olla joistakin osistaan terävä, ja toisista epäterävä.  Kun otetaan monta kuvaa, on todennäköistä että jokaiselle kuva-alan alueelle löytyy osavalotus, jossa alue on terävä.  Näistä voidaan pinoamalla koostaa kuva jossa kohde on kauttaaltaan terävä, ja samalla vaimennetaan myös kuvan kohinaa.  Kohinattomampi kuva vastaa kaikkeen jatkokäsittelyyn, mm. terävöitykseen, paljon paremmin kuin kohinainen.

Vertaa:

Yksi osavalotus (keskivertoa paljon parempi seeing, ts. ilmakehä rauhallisempi kuin yleensä -- tässä mielessä vähän kehno esimerkki, normaalisti eri osa-alueiden terävyyserot ovat selvempiä)
30:n "samanlaisen" osavalotuksen pino jota terävöitetty (yhteensä pinottavia kuvia oli 120, joista "automaattisesti" valikoitu ~30 parasta lopullisen kuvan materiaaliksi)
jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/

mlt

Kiitos asiallisesta vastauksestasi.

On tuo pinomalla saatu kuukuvasi selvästi parempi.

Jos hyvän kuukuvan aikaansaamiseksi pitää ottaa kymmenittäin kuvia samasta kohteesta, tuo edellyttää sitä, että kaukoputkessa on  seurantakoneisto. Ilman seurantaa on vaikea saada kymmenittäin kuvia, joissa Kuu on koko ajan samassa asennossa. Jos taas Kuu on eri asennossa eri kuvissa, ei ohjelma (esim. RegiStax) pysty kasaamaan kuvista terävää kuvaa vaan kuvasta muodostuu kuva, joka vaikuttaa tärähtäneeltä. Toki tuossa RegiStax:ssa on se kohdistuspisteen valinta, mutta onnistuuko eri asennossa olevien kuvien kasaaminen sittenkään.

jussi_k_kojootti

Lainaus käyttäjältä: mlt - 03.04.2012, 14:30:56
Jos hyvän kuukuvan aikaansaamiseksi pitää ottaa kymmenittäin kuvia samasta kohteesta, tuo edellyttää sitä, että kaukoputkessa on  seurantakoneisto.

Ei aina.  Esimerkin kuvat on otettu järkkärillä ja dobsonilla, ilman seurantaa.  Käänsin putken niin että Kuu oli alussa kuvakentän vasemmassa laidassa, josta se sitten seurannan puuttuessa valuu oikeaan reunaan.  Valumisen aikana ehtii ottaa ... 30? kuvaa (yksityiskohdat riippuu polttovälistä, esimerkissä 1200mm).  Sitten putkea siirretään niin että Kuu palaa vasempaan reunaan.  Kuten itsekin aprikoit, tätä ei voi jatkaa mahdottoman kauaa, koska dobsonin alt-atsimutaalisesta ripustuksesta johtuen kenttä kiertyy pikkuhiljaa, eikä Registax (kai) oikein osaa tätä korjata (ohjelmassa on kyllä derotate-toiminto, mutta verraten vähäisillä tarkasteluillani se tuntuu toimivan korkeintaan joten kuten).  Pinoon otetut 120 kuvaa on kuvattu n. 15min kuluessa.
jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/