Huhtikuu 2012

Aloittaja mlt, 01.04.2012, 14:12:26

« edellinen - seuraava »

Ari Haavisto

CSB:n ja prototypen mainioista kuvista välittyvät hyvin tuon illan näkymät.
Itsekin koitin kuvailla, mutta puuskittainen tuuli ja surkea seeing vesittivät aikeet. Vaihdoin vielä kokeeksi kameraksi DMK21:en 4x barlowin perään, jolloin pääsin kokeilemaan 1/91s valotusta syvällä infrapunassa (ir-pro 807 - suodin), mutta ei sekään auttanut kuin hieman. Niinpä lopulta katselin vain visuaalisesti 85x suurennoksella jolloin koko kuu mahtui juuri Hyperionin näkökenttään ja näkymä oli juuri tuollainen majesteettinen kuin e.m. kuvissa.

Prototypen täysikokoisessa kuvassa näkyvät nuo komeat varjot Platon pohjalla.
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

Janius

Eilisen kuvaukset rajoittuivat seeingin takia sitten lähinnä kuuhun. Keksin keinon välttää kameran sulkimen aiheuttama kuvan tärähtäminen: otetaan 12s itselaukaisulla 4s valotus ja käytetään putken edessä pidettävää pahvinpalaa sulkimena.

SW 150/Olympus E-PL1


prototype

Lainaus käyttäjältä: Ari Haavisto - 01.05.2012, 12:51:38
Prototypen täysikokoisessa kuvassa näkyvät nuo komeat varjot Platon pohjalla.

Hauska kun pääsi nyt paremmalla näytöllä katsomaan tuon täysikokoisen kuvan, niin paljastuu paljonko kohinaa on mustilla alueilla. Sen koneen näytöllä jolla tuon kuvan kasasin ei mustilla alueilla näy kohinaa lainkaan. Täytyy joskus kokeilla uusiksi ja pitää samalla pinota nuo yksityiskohtaisemmat kuvat, kun niitä tuli kuvattua 10-20kpl:ta joka kohdasta.

Heidi

Ajattelin laittaa vaatimattoman kuukuvani tännekin näytille. Yllättävän hyvin sain sieltä kyllä yksityiskohtia näkyviin, vähäisestä kuvauskokemuksesta huolimatta. Kuvattu 29/04/2012 klo 21:44 Raholassa, välineinä Canon EOS 500D ja Celestron 80ED Refractor. Vinkkejä jatkoa varten otetaan vastaan, etenkin kuvien muokkaus tuottaa toisinaan hankaluuksia.


Timpe

Lainaus käyttäjältä: Heidi - 02.05.2012, 23:08:34
Ajattelin laittaa vaatimattoman kuukuvani tännekin näytille.

Ei tuo ole mitenkään vaatimaton esitys Kuusta, pikemminkin päinvastoin eli hyvinkin kelvollinen Kuu-kuva :cheesy:
- Timo Inkinen

Ransu

Erittäin hyvä kuva Heidi, valotus on kohdallaan ja kuva on terävä. Lisää yksityikohtia voisi saada näkyviin käyttämällä 2 tuuman 2X barlowia, jolloin kameran kennon resoluution voi hyödyntää mahdollisimman suurelta alalta. Yksittäisiä kuukuvia ottaessa voi Canonissa käytää peilin lukitusta, lukituslaukaisun jälkeen odottaa mutama sekunti mahdollista värähtelyjen vaimenemista ja sitten ottaa kuva. ISO- herkkyys kannattaa pitää pienenä jos vain valoa riittää. Tarkennuksessa varmaan oletkin käyttänyt livenäyttöä ja 10x suurennusta ja croppivideolla voi sitten zoomata yksityiskohtiin. Kuvat kannattaa ottaa RAW muodossa, jolloin käyttöön jää kaikki informaatio ja jälkisäätövara on parempi kuin JPG muotoon pakatuilla. Laajoilla tasaisilla mare-alueilla selkeämmin näkyvää pientä kohinaa saa tasoitettua pinoamalla kuvia muutaman kappaleen esim. Registax ohjelmalla.
Kuvauskokemuksen karttumiseen on onneksi helppo ja halpa lääke, lisää kuvia ja kokeilua erilaisilla valotusarvoilla :grin:
Tässä vinkit mitä minä osaan antaa
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Lauri Kangas

Loistokuva! Kun Ransun vinkit on käytetty, on aika pistää 500D:n sarjatuli laulamaan, valita vähintään parikymmentä vähiten suttuista ruutua ja antaa esim. Registaxin pinota kuvat. Sitten alkaa päästä jyvälle kuinka paljon tarkkuutta omasta laitteistosta onkaan saatavissa.

jmantyla

Kannattaa noteerata lauantain "super-Kuu":

http://www.iltasanomat.fi/tiede/superkuu-tulee-viikonloppuna---oletko-valmis/art-1288466608634.html

Kuun nousu voi olla komea, vaikka kokoeroa ei välttämättä huomaa kuin mittaamalla. Sääennuste vaan ei ole kovin hyvä.

Jorma M.
Kangasala