Seurantajalusta kameralle

Aloittaja TommiA, 04.01.2012, 16:13:07

« edellinen - seuraava »

TommiA

Kysymys jalustaummikolta... :oops:
Kuvaan mm linnunrataa ja joitain yksittäisiä kohteita ilman seurantajalustaa.Nyt olen joutunut ottamaan kuvia lyhyillä valotusajoilla ja joko
tyytynyt yksittäisiin kuviin tai pinottuihin.
Eli..onko tämä uudet "äly"-jalustat sellaisia että laitat sen paikalleen,teet suoraan kohdistuksen esim kahteen tunnettuun kohteeseen ja se on
siinä..?
Pimeässä ei olisi aikaa ja halua tehdä mitään jalustan virityksiä vaan päästä nopeasti kuvaamaan.Tuo kahden tunnetun kohteen virityksen toki
joutunee tekemään.
Ja...mitä jalustaa /laitteistoa voisitte suositella tälläiseen käyttöön.
Muuta kuin kameraa ei ole aikomus pitää jalustalla.

kvu

Jos pystyy ja viittii värkkäillä niin ladonovijalustallakin pääsee hyvin vauhtiin. Täällä on selostettu ko. laitteen sielunelämää http://massapoag.org/astro_2/Equipment/Barndoor_Tracker/Barndoor_Tracker.html
Noista on hieman "fiksumpia" versioitakin kuten tämä http://education.jlab.org/tracker/index.html

Nuo ei kovin suurta härväämistä vaadi, lähinnä napasuuntauksen.

CSB


Lauri Kangas

Pelkkään kamerakäyttöön sopii mainiosti EQ3, maksaa reilu pari sataa seurantamoottorilla. Nuo tunnettujen kohteiden näyttämiset koskee Goto-jalustoja eikä niistä kannata tässä tapauksessa murehtia.

Napasuuntaus pitää kuitenkin tehdä, se voi olla aloittelijalle hankalaa mutta sen oppii nopeasti, varsinkin jos omaksuu jonkun helpon kikan niinkuin "Kochabin kellon".

Lainaus käyttäjältä: TommiA - 04.01.2012, 16:13:07
Pimeässä ei olisi aikaa ja halua tehdä mitään jalustan virityksiä vaan päästä nopeasti kuvaamaan.

Aijai, huono asenne tähtikuvaamiseen. Plug'n'play-tähtikuvauslaitteisto on kaunis ajatus, mutta sellaista ei ole olemassakaan. Paitsi jos palkkaat itsellesi jonkun tähtikuvausorjaksi.

TommiA

Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 05.01.2012, 13:54:33
Pelkkään kamerakäyttöön sopii mainiosti EQ3, maksaa reilu pari sataa seurantamoottorilla. Nuo tunnettujen kohteiden näyttämiset koskee Goto-jalustoja eikä niistä kannata tässä tapauksessa murehtia.

Napasuuntaus pitää kuitenkin tehdä, se voi olla aloittelijalle hankalaa mutta sen oppii nopeasti, varsinkin jos omaksuu jonkun helpon kikan niinkuin "Kochabin kellon".

Aijai, huono asenne tähtikuvaamiseen. Plug'n'play-tähtikuvauslaitteisto on kaunis ajatus, mutta sellaista ei ole olemassakaan. Paitsi jos palkkaat itsellesi jonkun tähtikuvausorjaksi.

Noita asioita kyselin kun en todellakaan asiasta tiedä...Asenteesta...En pidä henkilökohtaisesti huonona asenteena sitä että voisi keskittyä kuvaamiseen,ei jalustan säätämiseen.
:realmad:

TommiA

Ilman seurantaa linnunrata....

Sori..väärä säie...pahoittelen


einari

Hm, säätäminen kuuluu tähtikuvauksen luonteeseen, siltä ei voi välttyä.
Aluksi säädetään, sitten odotellaan että kuvat valmistuu ja kuvaamisen jälkeen taas säädetään.
___
Tapio

Lauri Kangas

Juuri näin, eli eihän säätämisen korvaaminen kuvaamisella noin niinkuin tavoitteena ole mitenkään huono.  :smiley: Valitettavasti aina riittää jotain säädettävää, niinkuin tähtiä kuvanneet hyvin tietävät.

Pitämällä systeemin yksinkertaisena välttyy säätämiseltä, mutta vasta pitkän opettelun jälkeen. Hyvä esimerkki yksinkertaisesta systeemistä on vaikka tuollainen mainitsemani EQ3 yhden akselin moottorilla ja juuri riittävällä paristopaketilla, ja sen päällä sitten kamera optiikoineen. Jos mikään ei mene pieleen, niin säätäminen rajoittuu napasuuntaukseen, tarkennukseen, kohteen rajaukseen ja oikeiden valotusasetusten valintaan. Noihin ei ihan hirveän kauan uppoa sitten, kun niitä on harjoitellut riittävästi.

Tane

 Niin ensin arvelin minäkin että harmi kun joutuu aina tuota jalustaa säätämään.Mutta se kuuluu osana harrastukseen ja voi jo sinällään viedä mennessään...kuten on tainnut osakseni koitua.Kunnia niille jotka ovat onnistuneet laittamaan kaluston pysyvästi vaateriin...mutta niin tai näin,hyvältähän se lopulta vaivan jälkeen saatu kuvaotos näyttää.
Celestron C14,

JarmoK

Itse ostin NEQ3-2 jalustan syksyllä (n. 300 euroa moottorilla ja napatähtäimellä Telescope servicestä) ja kyllä sillä napasuuntauksen tekeminen onnistuu parissa minuutissa, kun on muutaman kerran harjoitellut. Apuvälineenä napasuuntauksessa minulla on ollut otsalamppu punaisella ledillä, jolla valaisen napatähtäintä yläpuolelta. Tuohon napasuuntauksen onnistumiseen vaikutti ehkä itsellä eniten se, että sain säädettyä napatähtäimen RA-akselin kanssa saman suuntaiseksi (kolliminointi). Onneksi sen sain tehtyä sisällä valoisassa ja lämpimässä. 

Lisäksi jouduin tekemään tuohon jalustaan modauksen korkeuskulman säätöön, että se toimii Oulun korkeudella: http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=9106.30
Itselle tuon tekeminen ei ollut ongelma, kun tykkään askarrella. Korvasin myös moottorin neljä D-paristoa viidellä sanyo eneloopilla (ladattava AA-akku), niin riittää virta useammaksi tunniksi.

Sen jälkeen, kun oppi tekemään tuon jalustan suuntauksen, niin ei ole ollut murheena kuin järkkärin akkujen kestävyys, optiikan tarkennuksen muuttuminen sen jäähtyessä ja objektiivin linssin jäätyminen, pilvistä puhumattakaan ;)

Valotusajat järkkärillä ja 300 millin polttovälisellä putkella nousivat tuolla jalustalla noin 2 sekunnista 3 minuuttiin. Tässä ero Andromedan galaksin muodossa:


Canon 40D+EF300f/4 L IS USM+EF85f/1.8
HEQ-5+KWIQ

Astrobin tilini

Kääkkä

Päivää.

Tähtikuvaus ruvennut kiinnostamaan. Minulta löytyy jo ennenstään Sw 130 tuubi ja EQ2 jalusta yhdenakselin seurantamoottorilla. Onnistuukohan tuolla kuvaaminen? Moottori raksuttaa kovaäänisesti ja jalusta tärisee vaimeasti..Mutta sillä tulen vielä kuvaamista kokeilemaan.
Vähän aihetta sivuten, missä voisin mahdollisesti myydä  nuo edellämainitut vehkeet ja mihinköhän hintaan? Riittäisikö EQ3-2 molempien akselien seurannalla jonkun laiseen kuvaamiseen? Objektiivejä löytyy Nikkor 18-55mm VR kitti linssi ja 70-300mm F4 ED. Eikös noilla pääse jo kuvailemaan ilman kaukoputkeakin joksikin aikaa? Ja runkona palvelee D80 Nikon.

Ongelmaksi kehkeytyy jo heti aluksi, miten saan kameran linsseineen kiinni jalustaan? Olen lukenut joistain lohen pyrstö kappaleista, mutta mistä niitä saa, voiko tehdä itse edullisemmin?

Kiitoksia jo etukäteen vastauksista! :angel:

einari

Voit kokeilla tuota EQ2 jalustaa kuvaamiseen, mutta suosittelen pitäytymään kuvaamiseen kameraoptiikalla - kaukoputkikuvaamiseen sanoisin että on liian hempula.
Kameran saa kiinni jalustaan esim tämmöisellä:
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p237_Dovetail-Plate---Vixen-Style---for-Cameras--1-4--Thread----Delux.html

Kaukoputkikauppaa voi tehdä esim tämän foorumin tähtibasaarissa.
___
Tapio

mrhood


einari

Mikäs siinä jos ei mennä liian painaviin optiikoihin  (painorajaksi Vixenillä näemmä 3.0kg).
Vaihtoehto tuolle on sitten Astrotrac.
___
Tapio

Kääkkä

Joopati joo. Sain kameran jalustaan viritettyä ihan kaijuttimille tarkotetuilla seinä kiinnikkeillä. :azn: Tuossa kuvassa tosin vielä kuminauha sätös joka ei toiminu mitenkään.


Mutta, itse ongelma. Minulla on siinä EQ2 jallustassa tämmönen seurantamoottori: http://www.villenkello.fi/shop/kauppa2/products.php?&action=show&id=384&show=all

Siinä on semmosessa "tikussa" joku nopeuden säätö. Missähän asennossa sen kuuluisi olla? Täysillä, puolessa välissä? Kai tuo kuitenkin täysin seuraa pallon liikettä? :tongue: