Seurantajalusta kameralle

Aloittaja TommiA, 04.01.2012, 16:13:07

« edellinen - seuraava »

kvahlman

Allekirjoittanut lähti liikkeelle tässä alkuvuodesta vähän vastaavalla setupilla, eli ostin EQ-5 mountin ja siihen yhden akselin seurantamoottorin.

Kuvausoptiikkana on yläpäästään 250mm polttoväliin rajoittunutta lasia joiden kanssa ei ole ihan vielä ainakaan ollut ongelmia kun valotusajat on pysynyt kohtuullisina. Tosin olen vasta harjoitteluvaiheessa joten eiköhän ne rajat ala pikkuhiljaa löytyä kun aika kuluu...

Halpistelin tosiaan sen verran että ostin pelkän mountin ilman kolmijalkaa (nyt väliaikaistelineellä, kesällä tarkoitus tehdä kiinteämpi asennus) ja vain yhteen akseliin surisevan mottorin. En hankkinut edes napatähtäintä, vaan olen suunnannut jalustan ihan summanmutikassa silmämääräisesti sinnepäin mikä kuten sanottua on riittänyt lyhyemmille (<2min) valotuksille jopa tuolla pitkässä päässä. Tuo driftaus olikin hyvä vinkki, pitää seuraavan kerran kun pilvet rakoilevat ottaa menetelmä testiin.

Moottorin mukana tuli paristokotelo mutta koska sähkövirta ylettää helposti kuvauspaikalle niin käytän siinä ihan perusmuuntajaa joka suostuu antamaan sopivaa jännitettä (säädettävä on kätevä ratkaisu, mottori/ohjain toimii kuudella voltilla joka ei ole kai ihan niin yleinen muuntajissa). Tämän lisäksi kalupakissa on myös kameralle verkkovirta-adapteri, joka säästää paitsi latausvaivalta ja tuskalta kun et ole muistanut tehdä sitä myös akut parempaan käyttöön kun pakkaskäsittely ei kuluta niitä ennenaikaisesti loppuun.

Pointtina tässä siis lähinnä se, että liikkeelle pääsee kameraoptiikalla ilman ihan jokaista hienoutta varsin mainiosti jos ei ole ihan satavarma että miten pitkälle kiinnostus riittää. Omasta kokemuksesta voin todeta sen että pelkät laitteet ovat tosiaan vain laitteita, käyttäjällä on paljon opittavaa joissa autoguiderit tai muut hienoudet ei auta ja näitä juttuja voi harjoitella vähän kevyemmälläkin kalustolla.

Päivityspolku on toki hyvä pitää mielessä sikäli kun sitä vaaraa on ilmassa (siksi minäkin ostin EQ-5:n enkä jonkin verran halvempaa kolmosversiota, ettei painorajat tule heti vastaan jos/kun ihan oikeaa kaukoputkea alkaa hankkia).


tepheikk

Mites muuten noiden jalustojen tilausten ja toimitusaikojen kanssa. Mistä yleensä olette suositelleet hankittavaksi? Teleskop-express sanoo 1-3 viikkoa ja astroshop.eu 3-5 päivää. Olisiko joku suomalainen jota kannattaisi tukea? Vaikuttaisi pikaisella selauksella, ettei taida oikein olla tekijöitä täällä...

einari

Molemmat mainitut saksalaiset ovat hyviä ja tavara yleensä tulee nopeasti.
Kotimaisista mainittakoon Ursa ja nyt aktivoitunut Ylva-Astronomia (Villen Kelloa kannattanee välttää).
___
Tapio

Timpe

Joo, myös perus EQ5:lla pärjää, mutta heitin linkkeihin nuo goto-vermeet kun etenemishaluja tuntui löytyvän kysyjältä pidemmällekin ja rahasta ei ole ihan niin tiukkaa 400/2.8:n perusteella :laugh:
Rahalla saa käyttömukavuutta, nopeammat moottorit ja tuon autoguideriportin. TS:n toimituksiin on voinut luottaa ja tarkan saatavuustilanteen saa kysymällä (vastaavat hyvin kaikkiin kyselyihin ts. palvelu on ollut nopeaa ja täsmällistä, kun olen jotain sieltä ostanut).
- Timo Inkinen

poksu

Moi,
tuli vielä mieleen tuosta ladonovi-seurannasta, että jos laitteen sarana-linjan laittaa kohti taivaannapaa ja sitten kääntelee ruuvia sopivaksi lasketulla
nopeudella niin onko se "pulpetin" avautumiskulma alussa oltava leveysasteen mukaan säädetty vai? Ei kai sillä ole merkitystä, eikös se kannen avautumisnopeus (kulma-nopeus) ratkaise? Ajattelin vain että silloin riittäisi lyhyempi ruuvi kierto-hommaan..
t. poxu

poksu

Tai siis selitin vissiin aika huonosti, eli tarkoitan että eihän sillä "pulpetin" avautumiskulman suuruudella ole merkitystä (ne kaks levyähän voivat olla hyvinkin lähellä toisiaan pienesti saranoilla avattuna), ainoastaan avautumisnopeus ratkaisee, jotta se kompensoisi tähtien näennäisen liikkeen taivaalla. Tietysti saranalinja alussa taivaannapaan suunnattuna.

Lithos

vain sillä että akseli on tarkasti suunnattu ja "ovi" avautuu  oikeaa vauhtia on väliä.
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

TTTS

Noniin, nostellaanpa topiccia. Viime talvi meni taivasta kuvatessa ja tuskaillessa, kun ei linnunrata ala näkyä millään oli miten pimeä paikka tahansa. Lopputalvesta alkoi kyteä ajatus seurantalaitteen hankinnasta, mutta pimeä aika alkoi olla jo lopuillaan ja ajatus jäi hautumaan. iOptron SkyTracker oli haaveissa vielä keväällä, mutta loppujen lopuksi tulin loppupäätelmään että se varmaan jää "pieneksi" melko pian. Joten nyt olisi haarukassa saman firman SkyGuider. SkyGuiderissa kiehtoo mahdollisuus seurata kuuta ja aurinkoa (mielenkiintoisia mahdollisuuksia timelapse-käyttöön esim. pimennyksien yhteydessä) sekä mahdollisuus asentaa siihen 2 kameraa saman aikaisesti. Myös GOTO-mahdollisuus on minusta mielenkiintoinen. Vempain tulisi Manfrotto 055XPROB jalustalle.

560 euron hintalappu kuitenkin vähän hirvittää. Onko se hintansa väärti vai kannattaisiko vielä katsella jotain muita vehkeitä tässä hintaluokassa? Tarkoitus olisi istuttaa siihen Canonin APS-C runkoja ja optiikkaa väliltä 11-150mm (f/2.8) sekä kuvata kuuta ja aurinkoa 500/1000 millillä. Ajatuksia/kokemuksia?

Teemu

TTTS

Teleskop-Express laittoi iOptronin tuotteet hyvään alennukseen, joten ongelma ratkesikin sillä. SkyGuiderin latitude-säätövara päättyy 60 asteeseen, joten hieman joutuu Joensuun korkeuksilla kikkailemaan kolmijalan kanssa, mutta eiköhän siitä hyvä tule.