ASA DDM60

Aloittaja Timo Kantola, 21.11.2011, 21:54:46

« edellinen - seuraava »

Mika Luostarinen

Lainaus käyttäjältä: Timo Kantola - 21.11.2011, 21:54:46
Köyhänmiehen karvalakki suoravetojalusta - Joulupukki kävi tänään ja toi tollasen .
Käsittääkseni yksinkertainen viritys joka ei kaipaa mitään seurantahärpäkkeitä kaveriksi.
Valitettavan kesken on omat viritykset että pääsee kokeilemaan , mutta joskus sitten.
Niin ja kaupanpäälle tuli ASA:n logolla varustettu muistitikku sekä hieno kuusiokolosatsi. :afro:

Onnittelut :) Tuo on hyvä!

-M

prototype

Onnea. Komea jalusta kyllä. Melkoisen hypnotisoivaa katseltavaa tuon jalustan putkenpyörittäminen.

Sami

#17
Onnittelut jalustasta!! Kyllä se vaan upealta näyttää.

Itseä hieman harmittaa, kun en saamattomuuttani enempää painostanut Ylvan Miikkaa viimevuonna antamaan hintatietoa kyseisestä jalustasta. Kun en saanut tarjousta niin ostin hätäpäissäni Tak EM-200. Vaikka olen jalustan seurantaan suht tyytyväinen, niin ovathan Takahashit ihan auttamatta vanhentunutta teknologiaa.

Timo Kantola

Edistystä pikkuhiljaa.
Jalustan syötyä harrastebudjetin tyhjiin, jouduin taas tee-se-itse hommiin.
Pannan kiinnitys kiinnityslevyyn (dovetail plate) ei onnistu alkeellisin työkaluin luotettavasti (kaikista suunnitteluyrityksistä huolimatta) , joten siihen jouduin jyrsityttämään adapterit. Tässä protopannat 250mm putkelle - ne on väännetty "polven"päällä ilman mankelia - vähän rososta tekoa, mutta ei se 20cm F5.2 putkikaan mikään ruusu ole - kunhan pääsen kokeilemaan. Nyt pitää viellä hitsauttaa pannat kiinni adaptereihin, niin ehkä viikon sisään uskaltaa jo laittaa jalustaan virrat päälle.
   DDM jalustaa on ehdottomasti kielletty käyttämästä ilman kuormaa , tarkkaa syytä ei ole kerrottu, mutta liittynee suoravetojalustan "ominaisuuksiin" - Laurin varoitus ei ehkä ole ihan tuulesta temmattu...

Adapterja teetin kahta kokoa 135mm ja 174 mm säteelle .
Pitää sitten myöhemmin tehdä mankeli ja 30cmF4 putkelle nätimmät pannat.
Timo Kantola

Kokkonen

Tuli todella paha pikkupoika-fiilis kun tuota videota katteli, ja toisella silmällä tuota omaa EQ3-2...

Onnittelut! Vaikuttaa meinaan suht kovalta peliltä...
Albert Einstein asked the question that makes me hazy: "Am i or the others crazy?"

Person who reads, lives a thousand lives, person who doesn't read, lives only one.

Timo Kantola

#20
Päivitetään DDM status:
Pilvet on suosinut jalustan kanssa puuhastelua. On syytä "kuivaharjoitella" ensin päivänvalossa ja lämpimässä.

Jalustaa ohjataan ASA:n Autoslew ohjelmalla, ohjelma tarvitsee salasanan käynnistykseen. Salasanan (lisenssin) saa ASA:lta jalustan sarjanumeroa, ostopaikkatietoa ja käyttäjä tietoja vastaan. Salasana tuli päivässä.

Siten tuli pieni ongelma ... Autoslew käynnistyi - virheilmoituksen kera. Sain uudemman Autoslew version, uudet USB ajurit, uusin ASCOM softat..
Hommasin käytetyn läppärin WinXP käyttiksellä - ajattelin että Autoslewillä on ongelmia 64bittisen kanssa.. sama jatkui. No onhan jalusta hieno, ja siinä palaa punainen ledi kun siinä on virrat päällä..

Vasta kaksi viikkoa sitten ongelma ratkesi , syynä on winukan maa-asetukset. Suomen systeemissä desimaali erottimena toimii pilkku ja muualla maailmassa piste. Laitoin wndowsin auekohtaisiksi maa-asetuksiksi Englanti (yhdysvallat), ja kas DDM heräsi henkiin.

Ensimmäisellä käytöllä putki kulki nykimällä ja väpättämällä - servosäädöillä tilanne rauhoittui. Jalusta on säädettävä putkikohtaisesti, liikuteltava massa ja sen resonanssi määrää virransyötön ja korjausten agressiivisuuden. Nyt kääntyilee nykimättä - äänettömästi.

Vanha läppäri ei ollut hukkaostos, koska siitä tulee orjakone havaintosuojaan ja sitä etäohjataan VNC:llä .
http://www.mbnet.fi/artikkeli/ajankohtaiset/viikon_ohjelmat/tightvnc_1_3_9

GPS mokkula (50e)  oli "pakollinen"ostos. Autoslew hakee GPS ajan ja synkronoi ohjaustietokoneen kellon aina kun Autoslew käynnistetään. 1 sekunnin virhe kellonajassa tarkoittaa ekvaattorilla 15" virhettä gotossa - goton tarkuudeksi on luvattu 15", joten kellon on syytä olla ajassa.
GPS ei toiminut sitten ei millään - syy selvisi, winukan maa-asetukset. Vaihdoin maa-asetukset Englanti(yhdysvallat) -> Englanti (IsoBritannia) ja toimii !

Alla kuva servon säädöstä, ko mittauksessa errori jää aika mitättömäksi  :grin:. Lattian tömäyttäminen aiheuttaa jalustaan tärähdyksen ja jalusta/putki yhdistelmä alkaa värähdellä kuin äänirauta - tämä näkyy mittaukseesa. Pilarin on syytä olla tukeva. Jalustapilarista tulee kuvan mukainen taitettu - ei putki pääse törmäämään missään vaiheessa pilariin.
EDIT 2: Tuossa ServoTune kuvassa on käppyrää vain noin 1sek ajalta. RA akselin kulmanopeutta mitataan 100x sekunnissa ja enkooderin lukematarkkuus on 0.03" eli tuon sekunnin aikana suoravetomoottorille on annettu useitakymmeniä "kiihdytä", "jarruta" käskyjä. Maksimi seurantavirhe (piikistä piikkiin) on tuossa jaksossa 0.1". Tuollaista samanlaista käppyrää jalusta jaksaa tyynessä tärinättömässä olosuhteessa niin kauan kunnes tietokone väsyy valvomiseen ...


EDIT 1:
Seuraavaksi tarvitaan selkeää keliä, jotta pääsee harjoittelemaan napasuuntausta sekä opettamaan jalustan gotoa. Goton "opetuksessa" Autoslew määrittää kuinka putki, fokkari ja kollimaatio muuttuu ja taipuilee putkea käänneltäessä pitkin taivasta , Autoslewin algoritmi määrittelee sitten tarvittavat korjauskertoimet gotolle ja oikein opetettuna päästään sitten tuohon 15" suuntaus tarkkuuteen. Aika näyttää.
Timo Kantola

einari

Salasana jalustan käynnistykseen ?
Kuulostaa aika erikoiselta.
Tarvitaanko sitä siis joka kerta kun jalustaa haluaa ajella ?
___
Tapio

Timo Kantola

Lainaus käyttäjältä: einari - 21.01.2012, 18:53:34
Salasana jalustan käynnistykseen ?
Kuulostaa aika erikoiselta.
Tarvitaanko sitä siis joka kerta kun jalustaa haluaa ajella ?

Kyseessä on Autoslewin lisennsointi, kysyy salasanan ekalla käynnistyksellä.
Sitten pelaa kyseisellä koneella kyselemättä.
Timo Kantola

Timpe

Tämäkin kertomus kuvaa hyvin kuinka pitkällisiä projekteja tällaiset high-tech laitteiden kanssa tapahtuvat painiskelut ovat. Paljon ehtii kulumaan aikaa ja kärsivällisyyttä ennen kuin laitteet alkavat tottelemaan saumatta käyttäjäänsä ja käyttäjä oppii laitteistonsa tavoille. Tämä siis pienenä muistutuksena niille, jotka haavailevat huippulaitteista ja manaavat omia (kenties vaatimattomia) kuvauskalustojaan käyttäen niitä samalla tekosyynä puutteellisiin loppukuviin. Odotan kiinnostuneena, millaisia lopputuotoksia tämän "tuotantoputken" päästä lopulta putkahtaa ulos  :wink:
- Timo Inkinen

Timo Kantola

#24
Kaima on aina niin optimistinen ja kannustava  :cheesy:
Käytännössä olen varannut tämän kevään tuohon jalustaan tutustumiseen, ja koitan saada ensikaudeksi jalustan "tuottavaan" työhön.
Syy pitkään aikatauluun on se että jalustan perustukset on valmiina, mutta minkäänlaista havaintosuojaa ei ole. Näin vanhemmiten ei enään jaksa roudailla ja säätää jokaiseen pilvenrakoon (kun ei ole edes pilvenrakoja) kamoja pihalle. Jos tulee joku korkeapaine päälle useammanpäivän selkeillä, ja pakkanen pysyy alle 20 asteessa, niin ehkä sitten innostun virittämään väliaikaisesti kokeiltavaksi.
 Toisaalta näin hissuksen etenemällä tulee vähemmän turhautumisia, kun kerkiää funtsia välillä. Ja saan pidettyä nykyisen kaluston toiminnassa - jos tulee yllättävää selkeää ja joku megakomeetta \o/  Kesällä sitten isommat muutokset.

EDIT:
Lainaus käyttäjältä: Timpe - 21.01.2012, 20:20:57
Odotan kiinnostuneena, millaisia lopputuotoksia tämän "tuotantoputken" päästä lopulta putkahtaa ulos  :wink:

Toivottavasti en tuota kovaa pettymystä, sillä olen ajatellut laitteistolle pääasialliseksi kohteeksi nopeat pimennysmuuttujat - kompaktit kaksoistähdet jotka peittävät toisensa muutaman tunnin ... vuorokauden välein. Näistä kun saa yhdessä yössä koko pimennystapahtuman kirkkauskäyrän mitattua - äärettömän mielenkiintoisia, samoin on purkausmuuttujat, ja jos taitoa kertyy niin eksot on tulilinjalla.
    Syyt tällaiseen "kuivaan" suuntautumisen on
a: Suomen kelit estää pitkän aikajanan projektit (en puhu JP:stä enkä muista NuriniskoistaMurtseistaDarkeista...- vaan itsestäni). Upeita kuvia on foorumi pullollaan.
b: Silloin kun on selkeää Kuu haittaa DS kuvauksia, paitsi kapeaa kaistaa.
d: Muuttujien havainnointi suoritetaan kohta ulkomaisilla jättiprojekteilla LSST, PanStar.. niin että koko taivas tulee kuvattua 2-3x vuorokaudessa, ja harvoin tehtyjen muuttujamittausten merkitys tieteellisessä mielessä pienenee.
e: Nykyinen "tiedekamera" StarLightXpress MX716. 1/2" kennolla ja ilman liikkuvia osia (mekaanista suljinta) - voi otta vaikka miljoona kuvaa kameran siitä kulumatta. Pieni kennon koko tarkoittaa 0.813Mt kuvia Kiintolevyt ja tietokone ei tukkeudu tuhansistakaan kuvista. Toisaalta ei ole tällä hetkellä suunnitelmissa hirveästi sijoittaa kamerakalustoon. No ehkä jossain välissä ASA-2Korrr komakorjain..

Nopeasti kirkkautta muuttavien muuttujien monirointiin (kerran minuutissa) ei ammattilaisillakaan riitä teleskooppiaikaa joka tähdelle,
siinä on saumaa tehdä havaintoja joilla saattaa olla jollekkin tutkijalle merkitystä.

Mutta niin kuin aina, kyseessä on pelkkä harrastus, ja jos kyllästyn pelkkiin käppyröihin, niin sitten kuvataa DS:ää, Kuuta, planeettoja, Asteroideja...
Timo Kantola

PetriKe

Käytännössä nämä valmistajien yltiöoptimistiset seuranta- ja gototarkkuudet eivät valitettavasti toteudu. Hommassa on niin monta muuta muuttujaa, kun pelkkä jalusta. Uskon toki, että DDM60 on varmasti 'riittävän' tarkka laadukkaaseen tähtivalokuvaukseen, olipa kohteena syvätaivas tai pimennysmuuttuja.

Itselläni on aivan samansuuntaisia kuvaussuunnitelmia Kantolan kanssa, ja vieläpä samoista syistä. Tosin, jos omalle kohdalle osuu kuuton keli hyvällä seeingillä varustettuna, palaan DS-kohdelistani seuraavaan parhaiten hollilla olevaan kohteeseen.

Nyt toivotaan vaan selkeitä kelejä, jotta saat systeemit kalibroitua ja testattua. Sitten vaan tositoimiin!
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Timo Kantola - 21.01.2012, 20:42:18
Toivottavasti en tuota kovaa pettymystä, sillä olen ajatellut laitteistolle pääasialliseksi kohteeksi nopeat pimennysmuuttujat - kompaktit kaksoistähdet jotka peittävät toisensa muutaman tunnin ... vuorokauden välein.

Et toki tuota, koska valokäyrien takaakin löytyy paljon mielenkiintoisia ilmiöitä tutkittavaksi, kuten jo alustit aiheesta. Ja tuollaisten havaintojen teko on hyvin kannatettavaa ja tiedeyhteisölle hyödyllistä toimintaa :cool:
- Timo Inkinen

Timpe

Menköön nyt tähän DDM60 -ketjuun vaikka kyseessä on tämän isoveli: ASA DDM85 Review
- Timo Inkinen

einari

Aika huikea suorituskyky tuon artikkelin perusteella.
___
Tapio

Timo Kantola

DDM oli nyt ensimmäistäkertaa pihalla (on edelleen pressun alla). Perjantai ilta ja lauantai päivä meni kasaillessa.
Iseasiassa perjantaina kun lähdin kamoja roudaamaan pihalle, niin minulla oli kuvaus suunnitelmakin jo valmiina - ei mennyt ihan niin..

Kaikenlaista jalustan napasuuntausta , tähtäimen laittoa, kaapelien liittimien metsästystä putken ja pressunvirittelyä..
Jalustan ohjauksen opettelua.. Loppujenlopuksi pähkäilyä kellonaikojen kanssa, valokäyrien mittailussa tarvitaan UT aika kuville, planetaario ja jalusta softat taitaa tarvita paikallisen ajan .. En vielläkään ole selvillä vesillä aikojen kanssa - pitänee kohta kysyä viisaamilta?
  Jalustan pointfilen rakentelussa hieman opettelua (!) No tänään sain ekan kerran goton toimimaan jotenkin. Tosin virheen korjaus ottaa vasta huomioon pelkän napasuuntauksen errorin , kaikki putken taipumiset , peilien lonksumiset ja kaikki muut virhelähteet on viellä huomioimatta.Lisäksi virityksessäni ei ole fokusointilaitetta - pelkkä okulaariholkki ruuvilukituksella.

Huolimatta osaamattomuuden tuomista vastoinkäymisistä (huomasin muuten että manuaalikin kannattaa lukea..) olen edelleen hyvin tyytyväinen jalustaan. Esimerkiksi tarkentaminen katsomalla 2sek välein päivittyvää StarLightXpressMX716 kuvaa samalla kun liikuttaa kameraa okulaariholkissa - putki ei tärise, tähti pysyy keskellä kuvaa, vain tarkennus muuttuu. Vanhalla jalustalla moinen olisi mahdotonta putken jatkuvan heilumisen takia.
   
Tässä DDM60 ensivalot tänään 22:42-23:02 väliseltä ajalta (putkena 20cm F5.2 ja kamerana StarLightXpressMX716 sekä Jhonsson-V filsu). Gotolla ajettu kohteeseen ja kuvaamaan - eli tuossa suuntaus pelittänyt kohtuudella. :
M3 2min, M51 5min, NGC 4244 5min guidaamattomia ja kalibroimattomia kuvia.
Fokus on pielessä ja Dec suunnassa on heittoa - korjaantuu kun opin korjaamaan...

EDIT: Tuo Dec heitto saattaa olla myös peilin liikkumisesta, kun on fokus tonverran muuttunut. Kamera on lukittu vain yhdellä M4 ruuvilla okulaariholkkiin - saattaa se tapuilla sieltäkin.
Timo Kantola