Sydämen muotoiset tähdet ... missä vika?

Aloittaja Partow Izadi, 22.09.2011, 00:59:17

« edellinen - seuraava »

Timpe

#60
Lainaus käyttäjältä: Partow Izadi - 29.10.2011, 17:27:42
  Isommilla siirtymänopeuksilla (esim. 6) etenkin deklinaatioakselin mutta hieman
  myös rektaskensioakselin liike on vähän nykivää, ja tämä nyintä on säännöllistä....

...clip...
Joka tapauksessa tämä selittäisi aiemmin kuvailemani ongelmat siitä, että PHD-guidauksessa deklinaa-
tioakselissa tuntui olevan säännöllinen heitto johonkin suuntaa, jonka perässä guidauksen oli vaikeaa
pysyä.

Hetkonen siis... deklinaatioakseli on vain jompaan kumpaan suuntaan vinksallaan = joko liian ylös tai alas suunnattu. Tällöin putken näkymä valuu aina tasaisesti toiseen suuntaan ja PHD:n tekemä vakiokorjaus on aina vastakkaiseen suuntaan (PHD:ssä arvot South/North). Jos PHD:n antamat korjausarvot jalustalle ovat liian suuria, mennään jo yhdellä korjauksella nollakohdan ylitse ja seurantaa tulee korjata yllättäen takaisin vastakkaiseen suuntaan. Normaalitapauksessa PHD tekee siis vain pienen korjauksen esim. pohjoiseen ja odottaa sitten passiivisena jalustan suuntausvirheen takia valumista etelään, kunnes valuminen on niin suurta että on pakko tehdä uusintakorjaus (jälleen pohjoiseen). Tätä jatketaan loputtomiin, koska valuminen on tällaisen suuntausvirheen takia hyvin tasaista.

Jos jalustassa on backslashia edellä kerrottu toiminto häiriintyy. Yksittäinen PHD:n korjausaskel ei enää riitäkään ja tähden valuminen jatkuu edelleen (esim. pohjoiseen), jolloin PHD antaa uuden korjauskomennon samaan suuntaan kuin ennenkin (etelään). Jos backslashia edelleen riittää, tähden valuminen jatkuu edelleen (pohjoiseen) ja PHD lisää korjausaskelen suuruutta vastakkaiseen suuntaan (etelään). Tätä voi jatkua muutaman korjaussyklin verran, kunnes (viimein) jalustan backslash on käytetty loppuun ja ratas oikeasti alkaa liikuttamaan akselia ja tähti siirtyy oikeaan suuntaan (etelään). Mutta nyt deklinaatioakseli liikkuu jo aivan liikaa eli PHD:n antamien kertautuvien korjauskomentojen mukaisesti (PHD kasvattaa askelen suuruutta, jos ensimmäinen komento ei tehoa) ja tähti ajautuu voimakkaasti nollakohdan yli vastakkaiseen suuntaan (etelään). Seuraava PHD:n mittaus toteaa tilanteen ja PHD kääntää korjauksen suunnan päinvastaiseksi (pohjoiseen). Tällöin korjausta ajetaan jo tavallaan tuplana eli sekä PHD:n käskyttämänä ja jalustan suuntausvirheen takia, jolloin liike heilahtaa takaisin nopeasti ja ohjaussykli voi alkaa uudestaan ja PHD:lle tulee kiire korjata tilanne.

PHD:n kannalta on tärkeää, että se tietää backslahin suuruuden ja osaa huomioida sen antaessaan vastakkaiseen suuntaan tulevia komentoja. Jalusta olisi parasta virittää PHD:n kanssa siten, että korjausta tehdään vain toiseen suntaan ja minimimäärän verran. Tällöin seuranta toimii hyvin, eikä ongelmallisia North/South suunnanvaihtoja tulisi. Tämä tehdään asettamalla sekä jalustan korjausnopeus, että PHD:n parametrit sopivaan suhteeseen keskenään, jotta päästään tähän optimitilanteeseen. Tässä yhteydessä pitää vielä muistaa, että meridiaanin ylitys etelässä kääntää deklinaatioakselin korjaussuunnat päinvastaisiksi. Jos guidaus on toiminut yhteen suuntaan (esim. North) ennen meridiaanin ylitystä, se tulee kääntää toiseen (South) ylityksen tapahtuessa. PHD:n asento "Auto" ja "Resist swap" yrittävät tasapainotella näiden ehtojen mukaan, jotta seuranta pysyy järkevänä.

Summa summarum: deklinaatioakselissa ei siis ole mitään väliä tuolla säännöllisellä seurantavirheellä, jollei se virhe (epäjatkuvuuskohta) satu juuri guidauskohdan tienoille (ts. siihen kohtaan ratasta, missä liikutetaan tuota pientä PHD:n tekemää North tai South -korjausta).

Edit: tulipas monta kirjoitusvhrettä mokomaan...
- Timo Inkinen

Partow Izadi

Kiitos Timo! Ensimmäistä kertaa sain selvän selityksen, miten PHD "keskustelee" jalustan kanssa; tämä
auttaa ymmärtämään, mihin saamani kaikki erilaiset tilanteen korjaamisneuvot oikein ovat perustuneet,
ehkä usein neuvon antajan itse sitä ymmärtämättä.

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 29.10.2011, 20:54:42
Summa summarum: deklinaatioakselissa ei siis ole mitään väliä tuolla säännöllisellä seurantavirheellä, jollei se virhe (epäjatkuvuuskohta)
satu juuri guidauskohdan tienoille (ts. siihen kohtaan ratasta, missä liikutetaan tuota pientä PHD:n tekemää North tai South -korjausta).

Tuosta tulin kuitenkin ajatelleeksi, että eikö se 'epäjatkuvuuskohta' (joka johtunee siis jalustan koneistossa
olevasta suuremmasta kitkakohdasta) hidasta hetkellisesti seurantaa, jolloin PHD:kin huomaa tämän sekä
pyrkii korjaamaan sen mukaan?
P a r t o w   I z a d i
Pohjankruunu, Rovaniemi
«Lappilainen tähtiyhdistys»

JuhaK

Lainaus käyttäjältä: Partow Izadi - 29.10.2011, 17:51:12
Toinen juttu, johon törmäsin on nuo "HyperTune" tee-se-itse -kitit. Niitä on saatavan
myös juuri CGEM:lle. Mitä mieltä näistä ollaan? Kannattaako satsata se n. 150 euroa,
joka siihen pitäisi tärvätä?
Ei todellakaan kannata tässä vaiheessa! Ennen tuota vaihetta voit tehdä useita (täälläkin jo ehdotettuja!!) ilmaisia toimenpiteitä jalustasi fiksaamiseksi.

Mitä olet jo tehnyt säätämisen suhteen? Oletko koittanut vielä muita keinoja kuin tuon ohjelmallisen backlash -asetuksen säätämistä?

Ja kuten Timpe tuossa taas mainitsikin, todennäköisin syy guidauksen toimimattomuuteen on juurikin jalustasi backlash. Pikaisella googlauksella löytyi celestronin CGEM:n keskustelufoorumi (yahoo), jossa aika moni muuten mainitsi että tuo ohjelmallinen backlash -säätö on usein vain haitaksi. Se voi jopa sekoittaa guidaus-ohjelman toimintaa.

Tässä kuvien kera operaatio tuon mekaanisen välyksen poistamiseksi (jalustana HEQ-5, mutta toiminee kaikille muillekin EQ-sarjan jalustoille)

Aloita tuolla ja jos ei auta niin seuraavaksi operaatioksi suosittelen rasvojen vaihtoa. Vasta tämän jälkeen alkaisin edes miettiä "tuunausosien" hankintaa.
Juha K

MesuMount#2
SBIG STL-11000XM
14" Newton
APM 80/500
Atik314e
http://kepastro.blogspot.com/

Partow Izadi

Lainaus käyttäjältä: JuhaK - 29.10.2011, 22:09:22
Ei todellakaan kannata tässä vaiheessa! Ennen tuota vaihetta voit tehdä useita (täälläkin
jo ehdotettuja!!) ilmaisia toimenpiteitä jalustasi fiksaamiseksi.

Mitä olet jo tehnyt säätämisen suhteen? Oletko koittanut vielä muita keinoja kuin tuon
ohjelmallisen backlash -asetuksen säätämistä?

Ja kuten Timpe tuossa taas mainitsikin, todennäköisin syy guidauksen toimimattomuuteen
on juurikin jalustasi backlash. Pikaisella googlauksella löytyi celestronin CGEM:n keskustelu-
foorumi (yahoo), jossa aika moni muuten mainitsi että tuo ohjelmallinen backlash -säätö
on usein vain haitaksi. Se voi jopa sekoittaa guidaus-ohjelman toimintaa.

Tässä kuvien kera operaatio tuon mekaanisen välyksen poistamiseksi (jalustana HEQ-5,
mutta toiminee kaikille muillekin EQ-sarjan jalustoille)

Aloita tuolla ja jos ei auta niin seuraavaksi operaatioksi suosittelen rasvojen vaihtoa. Vasta
tämän jälkeen alkaisin edes miettiä "tuunausosien" hankintaa.

Kiitti juha. Minulla on kyllä suunnitelmissa tehdä tuo mekaaninen välyksen poisto ensin, ennen
kuin rupean näihin kalliimpiin toimenpiteisiin (en vain ole vielä ehtinyt). Tosin viimeksi, kun
kokeilin vaikuttaa asiaan ohjelmallisesti, siitä oli hyötyä.

Tässä löytyy muuten tosi kiinnostava keskustelu asian tiimoilta, mistä käy ilmi, ettei asia CGEM:n
kohdalla ole ollenkaan yksinkertainen.
P a r t o w   I z a d i
Pohjankruunu, Rovaniemi
«Lappilainen tähtiyhdistys»

JuhaK

Kyllähän noita huonoja kokemuksiakin netistä näyttää löytyvän!

PEC- korjausta kannattaa muuten käyttää! Muistaa vain aina laittaa jalusta parkkiin ja olla kääntämättä akseleita käsin tai homma pitää tehdä alusta.

Miten muuten teit tuon ohjelmallisen backlash-säädön? En ole koskaan nähnytkään ko. jalustaa joten sen tarkempi sielunelämä on täysi mysteeri...

Mutta muutamia mietteitä kuitenkin: sanoit tehneesi päiväsaikaan ja kiinteään kohteeseen joten muistit kai pysäyttää jalustan seurantamoottorin?

Ja backlashin suuruuden (oikeellisuuden) testaamisen tein itse aikanaan seuraavasti: kohde näkökenttään, suurin järkevä suurennos näytölle (käytin maximdl:ssä 400% suurennosta 2000mm polttovälillä), ja koneelta ohjauskomennot vastakkaisiin suuntiin hitaimmalla nopeudella. Jos ensimmäisellä painalluksella kohde liikkuu kentässä ja toisella, vastakkaissuuntaisella, se palaa täsmälleen samaan pisteeseen kun aloituksessa, on kompensointi todennäköisesti kunnossa! (tai ainakin erittäin hyvä)

Tätä varten tehtyjä ohjelmistojakin toki verkosta löytyy.
Juha K

MesuMount#2
SBIG STL-11000XM
14" Newton
APM 80/500
Atik314e
http://kepastro.blogspot.com/

Partow Izadi

Lainaus käyttäjältä: JuhaK - 30.10.2011, 00:07:59
Miten muuten teit tuon ohjelmallisen backlash-säädön? En ole koskaan nähnytkään ko. jalustaa joten sen tarkempi sielunelämä on täysi mysteeri...
Mutta muutamia mietteitä kuitenkin: sanoit tehneesi päiväsaikaan ja kiinteään kohteeseen joten muistit kai pysäyttää jalustan seurantamoottorin?

Muistin kyllä laittaa seurannan pois päältä. ;)  Eli otin kohteen hollille, tarkensin DSLR-kameran, laitoin LiveViewn päälle
käyttäen joko 5x tai 10x suurennusta. CGEM:ssä on neljä arvoa backlash-korjaukselle: RA positive/negative sekä DEC
postivie/negative. Yleensä positive & negative arvot kannattaa pitää samana paitsi, jo suuntanappulasta irti päästäessä
kuva tuntuu heilahtavan. Kokeilin arvoja, kunnes kaikilla nopeksilla (1-9) jokainen käsky antoi välittömän reaktion ilman,
että kuvaan tuli heilahdusta/tärähdystä.

Lainaus käyttäjältä: JuhaK - 30.10.2011, 00:07:59
Ja backlashin suuruuden (oikeellisuuden) testaamisen tein itse aikanaan seuraavasti: kohde näkökenttään, suurin järkevä suurennos näytölle (käytin
maximdl:ssä 400% suurennosta 2000mm polttovälillä), ja koneelta ohjauskomennot vastakkaisiin suuntiin hitaimmalla nopeudella. Jos ensimmäisellä
painalluksella kohde liikkuu kentässä ja toisella, vastakkaissuuntaisella, se palaa täsmälleen samaan pisteeseen kun aloituksessa, on kompensointi
todennäköisesti kunnossa! (tai ainakin erittäin hyvä)

Tuota pitää kokeilla, sitä todennäköisesti ihan lähipäivinä. Hyvä vinkki, kiitos! :)

Partow
P a r t o w   I z a d i
Pohjankruunu, Rovaniemi
«Lappilainen tähtiyhdistys»

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Partow Izadi - 29.10.2011, 22:05:57
Tuosta tulin kuitenkin ajatelleeksi, että eikö se 'epäjatkuvuuskohta' (joka johtunee siis jalustan koneistossa
olevasta suuremmasta kitkakohdasta) hidasta hetkellisesti seurantaa, jolloin PHD:kin huomaa tämän sekä
pyrkii korjaamaan sen mukaan?

Näinhän se menee ja toimii juuri RA-akselissa (seurannassa), jossa tulevat esiin mm. jalustan jaksolliset virheet (PE). Deklinaatioakselin suhteen tällä ei ole muuta väliä, kunhan se mahdollinen hyppy ei satu juuri säätökohdan alle. Tätähän voi välttää avaamalla lukot ja siirtämällä putken toiseen asentoon ennen uudelleen lukitusta. Tällöin rattaat ovat eri asennossa kuin aiemmin. Jos epäjatkuvuuskohta on esim. roska rattaassa tai hammastusvaurio, tulee seurantaan äkillinen hyppy, jota PHD ei ehdi/pysty korjaamaan. Pyrin itse katsomaan visuaalisesti, että backslash on mahdollisimman pieni kuvauksen alussa. (Suurella 300/1500mm Newtonilla sen tasapainotus vaikuttaa tähän deklinaatio backslashiin paljon, koska omassa jalustassani on jousikorjaus backslahille ja sille erillinen säätöruuvi, jolla backslashin saa yleensä poistettua.) CGEM/EQ-jalustoille ei auta tässä kuin välysten mekaaninen poistaminen koneistoja hienosäätämällä.
- Timo Inkinen

Partow Izadi

Uskomatonta, mutta ehkä vihdoin on tapahtumassa edistystä! Tänään sain guidauksen lopulta
tottelemaan ja pysyttelemään hyvinkin pienissä ohjausliikkeissä (ks. oheinen kuva). Tämä tuli
sen seurauksena, että uskalsin nostaa PHD:ssä "Max Dec duration" asetuksen peräti 1000:een.
kun oletusarvo on 100!!!

Kyllä mielestäni kovasti näyttää siltä, että CGEM:n sisuskalut ovat niin tönkön ja viime talven
pakkasten jäljiltä epätasaisen vaseliinin peitossa, että vähempi komento PHD:stä ei vain riitä.
Olen nyt tilannut sieltä Jenkeistä tuon "Hypertune Kitin" (maksaa lähetettynä reilut 200e),
jonka avulla sekä uudistan laakerit (teflon- ja keramiikkaversioilla) että vaihdan öljyt arktisiin
olosuhteisiin sopivaan (speksattu -45 asteeseen). Lisäksi puhdistuksen jälkeen öljyä laitetaan
ohuelti.

Se on kyllä kumma, ettei Celestron voi huolehtia itse tällaisista asioista vaan pilaa muutoin
hyvän tuotteen tällaisella leväperäisyydellä ja huonolla laadunvalvonnalla!
P a r t o w   I z a d i
Pohjankruunu, Rovaniemi
«Lappilainen tähtiyhdistys»

Partow Izadi

Ok, tässä vielä yksittäinen 4 minuutin testikuva Double Clusterista (Misam). Tämä on
kropattu hieman pienemmäksi ja lisäksi käyriä, leveleitä ja väritasapainoa on rukattu (ja
kuvaa on muutenkin pienennetty, ettei tule liian suurta liitetiedostoa). Tarkennus ja
kollimointi ei tosiaan ollut ihan kohdallaan (reunoissa komaattisuutta), mutta tämä vain
osoittaa, että guidaus sentään toimi!  :cool:
P a r t o w   I z a d i
Pohjankruunu, Rovaniemi
«Lappilainen tähtiyhdistys»

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Partow Izadi - 02.11.2011, 20:37:17
Uskomatonta, mutta ehkä vihdoin on tapahtumassa edistystä! Tänään sain guidauksen lopulta
tottelemaan ja pysyttelemään hyvinkin pienissä ohjausliikkeissä (ks. oheinen kuva).

Onnittelut, myös seurantakäppyrä näyttää hyvältä omiin silmiini  :smiley: Tuosta voi vielä hiukan viilata mm. aggressiivisuuden ja liikenopeuden säätöarvoja tuunaamalla, mutta aika vaikeaa se tuntuu olevan täälläkin. Joskus jalusta/putki/tasapainotus/suuntaus taivaalle vain ovat paremmin keskenään kohdallaan, kun taas toisinaan PHD:n käppyrää ei saa vakaaksi purkamatta koko laitteistoa osiin ja kasaamalla uudelleen hiukan eri tasapainotukseen... (ja samalla takaraivossa kummittelee Graig Starkin viittaus siihen, ettei PHD oikein toimi kunnolla pitkillä polttoväleillä :undecided:).
- Timo Inkinen

Partow Izadi

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 03.11.2011, 21:54:39
Onnittelut, myös seurantakäppyrä näyttää hyvältä omiin silmiini  :smiley: Tuosta voi vielä hiukan viilata
mm. aggressiivisuuden ja liikenopeuden säätöarvoja tuunaamalla, mutta aika vaikeaa se tuntuu
olevan täälläkin. Joskus jalusta/putki/tasapainotus/suuntaus taivaalle vain ovat paremmin keskenään
kohdallaan, kun taas toisinaan PHD:n käppyrää ei saa vakaaksi purkamatta koko laitteistoa osiin ja
asaamalla uudelleen hiukan eri tasapainotukseen... (ja samalla takaraivossa kummittelee Graig Starkin
viittaus siihen, ettei PHD oikein toimi kunnolla pitkillä polttoväleillä :undecided:).

Niinpä. Itse toivon, että tuon pian tapahtuvan tuunauksen jälkeen jalustan toiminta olisi
paremmin "toistettava"/"arvattava", eli jos jalusta on tuolloin herkemmin tasapainossa, myös
sen toiminta ja myös virheet toistuvat luotettavammin (tämähän on muutenkin tieteelliseten
työkalujen keskeisimpiä kriteerejä). Katsotaan.
P a r t o w   I z a d i
Pohjankruunu, Rovaniemi
«Lappilainen tähtiyhdistys»

J Piira

Pesin kesällä Newtonini pääpeilin. Kun 4.9 pääsin kuvaamaan, niin tähdet olivat sydämen muotoisia. Onneksi täältä löytyi mahdollisia syitä. Löysäsin pääpeilin kiinnitystä ja kun 20.10 oli jälleen selkeää sain testattua putkeani. Kuvailin muutamia 5 minuutin otoksia. Keskellä kuvaa tähdet ovat kohtuullisen pyöreitä, mutta reunoille päin mentäessä koma selvästi venyttää tähtiä.
Tänään täällä Kuhmossa oli iltapäivästä alkaen lähes selkeää ja kasailinkin kalustoni kuvauskuntoon, mutta kyllä ne pilvet jostain vain ilmestyivät ja puolisen tuntia sitten oli jo täysin pilvistä.
Tuleepahan harjoiteltua kaluston kasausta.
- Jukka -

einari

Ehkä se komakorjainta kaipaa (jos ei sellaista ennestään ole).
___
Tapio