Toista kaukoputkea hankkimassa

Aloittaja jarvimar, 17.08.2011, 12:52:01

« edellinen - seuraava »

Lithos

Suosittelen myös tätä:

http://www.12dstring.me.uk/fov.htm

Valitset kyseisen putken (tai jos ei ole listalla syötätä aukon ja polttovälin), sitten switch to visual view jos valokuvaus ei kiinnosta ja valitset okulaarin tai jos ei ole listalla, polttovälin ja näkökentän. Sitten viimeiseksi valitset kohteen. Toimii kuin rasvattu ja on ainakin auttanut minua kovasti joidenkin asioiden selvittelyssä. Aika mukava apu kuvauspuolella myös.
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

Timpe

Tuossa Lithoksen laskurilinkissä on se puute, ettei se ota huomioon putken fyysisiä rajoituksia. Kokeilin syöttää tuonne SkyWatcher Skymax-150 Pro MCT:n ja valitsin okulaariksi 2" 35mm Televue Panoptic okulaarin. Laskuri väittää putkesta saatavan kuvakulman suuruudeksi 79.33' eli 1° 19'. Tiedän kokemuksesta, että tuossa putkessa laajakulmaisen okulaarin todellinen näkymä taivaalle jää kuitenkin noin 0.9° tienoille (koska loppu okulaarin näkymästä näyttää okulaariholkin seinämiä eli on täysin mustaa).

Sama puute on myös Televuen okulaarilaskimessa (arvot laskurilinkissäni suoraan tuolle SW 150 Pro putkelle), joten tämä seikka kannattaa huomioida näitä laskureita käytettäessä. Tietääkseni noissa SkyWatcherin MCT-putkissa on kaikissa sama optinen suunnittelu, mikä tuottaa putken taakse kooltaan noin 1" (eli 25,4mm) valokimpun, jota ei saa tuota laajemmaksi putkea vaihtamatta. (Vertailun vuoksi nyt omistamassani Santel 180/1800 MCT putkessa ei ole tätä 1" rajoitusta, mutta samanlainen putken suunnittelupöydällä tehty fyysinen raja valokimpun koolle löytyy tästäkin putkesta jostakin kohtaa.)

Lisää juttua tästä kuvakulman suuruudesta löytyy myös täältä foorumilta (t. nimim. Päätään tuohonkin "Karjalan mäntyyn" hakannut... :tongue:).
- Timo Inkinen

jarvimar

Lainaus käyttäjältä: Lithos - 05.09.2011, 17:17:05
Suosittelen myös tätä:

http://www.12dstring.me.uk/fov.htm

Valitset kyseisen putken (tai jos ei ole listalla syötätä aukon ja polttovälin), sitten switch to visual view jos valokuvaus ei kiinnosta ja valitset okulaarin tai jos ei ole listalla, polttovälin ja näkökentän. Sitten viimeiseksi valitset kohteen. Toimii kuin rasvattu ja on ainakin auttanut minua kovasti joidenkin asioiden selvittelyssä. Aika mukava apu kuvauspuolella myös.

Kiitos, tuohan on loistava!
Tuollahan voi tosi kätevästi vertailla, miltä jokin näyttää toisella putkella (kun muistelee miltä näyttää omalla ja vaihtaa putken)

Lithos

Muuten toki voi vertailla mutta Timpe on aivan oikeassa siinä että putken fyysisiä näkökenttärajoja (niitä rakenteellisista osista, ei objektiivista ja polttovälistä riippuvia) tuo ei mallinna. Ja kohteesta se toki vain kertoo sen minkä kokoisina ne suunnilleen näkyvät, ei miltä ne sitten okulaariin katsoessa muuten näyttävät.
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

jarvimar

Testailin silleen että säätelin Bresserin Skylux 70/700 asetuksia niin, että saturnus näytti siltä kuin se putkesta katsottuna näyttää.
Kun sitten vaihdoin putkeksi S-W 102:n kasvoi koko ja tarkkuskin ehkä jonkin verran.

Mutta siis sitä alle asteen rajaa tuo ei osaa simuloida?
Sitä pitäisi päästä kokeilemaan käytännössä.

Timpe

Lainaus käyttäjältä: jarvimar - 06.09.2011, 14:50:02
Mutta siis sitä alle asteen rajaa tuo ei osaa simuloida? Sitä pitäisi päästä kokeilemaan käytännössä.

Luitko tämän viestini:

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 04.02.2008, 22:20:47
SkyWatcherin valoaukon koko tuolla putken perässä on siis noin 25mm, joten kaikki okulaarit joiden "field stop" lukema on tätä suurempi tulevat vinjetoimaan tuossa putkessa (sitä selvemmin, mitä enemmän okulaarin field stop on suurempi kuin tuo valoaukko). Tähän tyyliin:
While they "work" (that is they fit into the diagonal), each will have quite a bit of field illumination dropoff at the edge of the field, loosing up to 50% of the brigtness at the edge. Now this doesn't mean it won't WORK, it simply means that stars at the edge of the field will be dimmer than if you put them at the center of the field.

Entäs sitten ne okulaarien "field stop" arvot, mistä ne saa esille? Televuen tapauksessa taulukko löytyy täältä: (Tele Vue Eyepiece Specifications)
http://www.televue.com/engine/page.asp?ID=144
Hmmm.... Televuen 2" 55mm Plössl sisältää siis 46mm field stop arvon, joten se vinjetoi reunoilta selvästi (25mm/46mm=0,54). Toisaalta 24mm Panopticilla on 27mm field stop arvo, joten se vinjetoi enää ihan aavistuksen reunoilta (25mm/27mm=0,93). Vastaavasti Panoptic 27mm tai 35mm okulaarit tulisivat vinjetoimaan selvästi tämän takia tuossa putkessa 30,5/38,7mm field stop lukemillaan. Naglereista kannattaa käyttää vain alle 20mm polttovälillisiä tyyppejä tuossa putkessa, jos haluaa hyödyntää okulaarin tarjoaman koko näkökentän.

Mielenkiintoiseksi asia tulee siinä vaiheessa, jos/kun halutaan hakea tuolta SW150 kaukoputkelta maksimilevyinen todellinen kuvakulma  :o
Vaihtoehdot ovat tässä (esimerkit Televuen okulaarilaskimesta):
40mm Plössl = 45x suurennus, 0.86o kuvakulma
32mm Plössl = 56x suurennus, 0.86o kuvakulma
24mm Panoptic = 75x ja edelleen 0.86o kuvakulma
20mm Nagler 5 = 90x ja 0.87o kuvakulma

Siinäpä nuo olivat, koska kaikki muut pitkäpolttovälisemmät/laajakulmaisemmat okulaarit vinjetoivat reunoilta kuva-alaa siten, että ilmeisesti lopputulokseksi tulee tuo noin  0.86o kuvakulma.
Yhteenvetona: voit muuttaa saatua suurennusta ja lähtöpupillin kokoa, muttet pääse millään keinolla laajentamaan SkyWatcherin todellista kuvakulmaa yli tuon 0.86o:een johtuen putken suunnittelun rajoituksista.

Käytännössä kaikki okulaarit joiden kaukoputken puoleisessa päässä olevan linssipinnan halkaisija on suurempi kuin tuollaiset 25 milliä tulevat vinjetoimaan noissa putkissa. Juuri tämä "field stop" eli se rengas okulaarin sisällä (joka tekee okulaarikuvaan sen terävän reunan), määrää tarvittavan valokimpun minimikoon. Jos putkesta tuleva valokimppu on kapeampi kuin tämä okulaarissa olevan rajoitinrenkaan halkaisija, tällöin siinä okulaarikuvassa alkaa jo näkymään tarkennuslaitteen reunoja yms.)
Käytännössä tästä EI OLE mitään ongelmaa, jos et osta kovin laajakulmaisia okulaareja tuollaiseen MCT-putkeen. Tarkemmin määriteltynä tuo koskee polttoväliltään noin 24 mm ja sitä pidempiä (laajakulmaisia yli 60 asteen näkökentän) okulaareja, joissa tämä raja tulee vastaan noilla putkilla. Joku 13mm Nagler-okulaari menisi varmaan ongelmitta tuollaiseen putkeen, mutta esim. 31mm Nagler ei enää vinjetoimatta... (Naglereissa on 82 asteen näennäinen kuvakulma).
- Timo Inkinen

lauri

olisin siis ostamassa toista putkea itselleni. nyt on ollut vuoden käytössä tälläinen http://www.villenkello.fi/shop/kauppa2/products.php?&action=show&id=3704&show=all . seuraavaksi putkeksi olen ajatellut joko tämmöistä http://www.villenkello.fi/shop/kauppa2/products.php?&action=show&id=3563&show=all tai tälläistä http://www.villenkello.fi/shop/kauppa2/products.php?&action=show&id=2602&show=all. Celestron AstroM. 130 Motor putkessa näyttäisi olevan mukana(?) sky level-software ohjelma. SKY-WATCHER 130 Motor putkessa sellaista ei näytä olevan, mutta se on saanut paljon kehuja. molemmissa on seuranta moottori mukana. onko jollakin kokemuksia jommasta kummasta putkesta tai muuta tietoa? olen siis 13 vuotias poika turusta ja taivaalle katson miltein aina kun on mahdollista. kiitos kaikille vastanneille :).

prototype

Jos jotain saa suositella niin harkitse http://www.villenkello.fi/shop/kauppa2/products.php?&action=show&id=1039&show=all TAI SITTEN http://www.villenkello.fi/shop/kauppa2/products.php?&action=show&id=914&show=all
Dobson on niin paljon tukevampi käyttää kuin nuo halvat eq-jalustat. Kaikenlisäksi saat vähän tehokkaaman valosaavin.

naavis

Harkitse myös vakavasti jonkun muun kaupan käyttämistä. :rolleyes: Villenkellolla alkaa olla varsin huono maine harrastajien keskuudessa. Monenmoisia kokemuksia löytyy mm. tästä ketjusta.

lauri

kiitos molemmille. olen sen verran kokematon että mitä muita tähti kaukoputken tilaus sivuja on? ja tuosta Sky-Watcher skyliner-150 putkesta, onko sitä kovin vaikea viedä noin 500 metrin päähän omalta pihalta? asun nimittäin turussa katariinan laaksossa jossa on melko pimeää. ja kiitos molemmille :) ja viellä sellainen kysymys   Sky-Watcher skyliner-150 putkesta, kuinka monta millinen on pääpeilin halkaisija?

GaryP

#25
Lainaus käyttäjältä: lauri - 25.01.2012, 18:51:23
kiitos molemmille. olen sen verran kokematon että mitä muita tähti kaukoputken tilaus sivuja on? ja tuosta Sky-Watcher skyliner-150 putkesta, onko sitä kovin vaikea viedä noin 500 metrin päähän omalta pihalta? asun nimittäin turussa katariinan laaksossa jossa on melko pimeää. ja kiitos molemmille :) ja viellä sellainen kysymys   Sky-Watcher skyliner-150 putkesta, kuinka monta millinen on pääpeilin halkaisija?


Newtoneissa mainitaan yleensä jo nimessä suoraan peilin halkaisija, eli tässä tapauksessa 150mm.

Toinen tapa mihin tulet törmäämään on laittaa peräkkäin peilin koko ja  polttoväli, esim 200/1200. Silloin on helppo laskea se kolmas asia josta puhutaan, eli valovoima.

Polttoväli jaettuna peilin halkaisijalla = valovoima, 1200mm/200mm=f6.
EDIT. PAHOITTELEN EDELLISEN LASKUTOIMITUKSEN VIRHETTÄ!!!! Ei siis todellakaan f5!

Kari
Kari Pulkkinen
Espoo, Finland

Harrastus uudelleen lämpiämässä...

Timpe

Lainaus käyttäjältä: GaryP - 25.01.2012, 19:35:02
Polttoväli jaettuna peilin halkaisijalla = valovoima, 1200mm/200mm=f5.

Siis varmaankin tarkoitit f6 :wink:
- Timo Inkinen

lauri


Meade-mad

Eli Newton, joka on polttoväliään lyhyempi, on feikki, jota jotkut valmistajat harrastavat.

jk
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

tupajumi

Kaikesta varoittelusta huolimatta tilasin tänään skylinerin VK:sta. Mielenkiinnolla jään odottelemaan mitä tapahtuu.