Komakallio (B65)

Aloittaja Lauri Kangas, 10.04.2011, 01:44:36

« edellinen - seuraava »

wm-x

Hienon näköistä on. Itsekkin leikkasin vanhasta karvamatosta kokolattiamaton tuonne kopperooni. Mukava jalan alla ja vaimentaa askeleitakin. Muistakaa tuulettaa mattoa jos pääsee kosteutta siihen tai esimerkiksi lumet sulavat siihen, ei tule kosteus vaurioita.

ollia

Hyvin tosissaan sopivat nuo metrin levyset rullat tuohon

Sitten seuraavaksi vaan nippusiteet käyttöön tuon naaviksen johtoviidakon kanssa  :laugh:
Olli Arkko

Skywatcher 200PDS - HEQ5 PRO - Nikon D7000 (modattu)

naavis

Lainaus käyttäjältä: ollia - 29.11.2015, 23:31:16
Sitten seuraavaksi vaan nippusiteet käyttöön tuon naaviksen johtoviidakon kanssa  :laugh:

Juu, kyllä ne piuhat siitä vielä siistiytyvät... :angel: Nippusiteitä on jo käytössä, mutta suurin ongelma on osaksi liian pitkät piuhat, jotka pitäisi korvata sopivamman mittaisilla. USB-johtojen korvaaminen käy aika helposti ostamalla uusia, mutta powerpole-virtapiuhat olen kolvannut itse. Niiden uusiminen vaatii vähän omaakin työtä. Puhumattakaan siitä, että johdot on nyt vedetty kiireellä kylmässä sen suuremmin ajattelematta. Eiköhän tässä joku päivä ole aikaa käydä niitä ajan kanssa säätämässä.

mickut

Lainaus käyttäjältä: ollia - 29.11.2015, 23:31:16
Sitten seuraavaksi vaan nippusiteet käyttöön tuon naaviksen johtoviidakon kanssa  :laugh:

Komakallion rakennusstandardin mukaisissa kytkennöissä ei käytetä rumia ja hankalia nippusiteitä, vaan kaunista, NASAn hyväksymää ja käyttämää kaapelipunosnauhaa:wink:

-Antti

naavis

Tässä jälleen taas timelapse-video Komakalliolta toissayöltä: https://youtu.be/4IUTE9Ukc0E Kuuttomina öinä näistä tulee aika pimeitä, pitänee ottaa sama uusiksi vielä esim. puolikuun aikaan.

naavis

#110
Rakennusprojekti alkaa viimein olla taputeltu, ja kävimmekin tekemässä pienen loppusiivouksen kuvauspaikalla. Innostuin vielä näpyttelemään kuvapitoisen yhteenvedon kesän rakenteluista: https://astronaavis.wordpress.com/2015/12/13/uusi-havaintosuoja-komakalliolle/

tuunari

Onnittelut Samulille, Jarille ja Laurille! Harkittu ja hyvin toteutettu projekti.
-pasi

naavis

Näin kesällä uuden kopin kiskot toimivat hyvin mattotelineinä. :grin:


naavis

Tänään koppi sai viimein Komakallion virallista linjaa noudattavan värityksen.




Lauri Kangas

Pikkasen vino sahausjälki ebayn alumiinikapulassa?





Hieman jälkijunassa nyt on munkin tolpalle sorvailtu läpykät jalustan kiinnittämistä varten.

Jonkun verran on tässä myös pohdittu katon liikuttelua. Ostettiin biltemasta 900kg 12 V sähkövinssi ja suunniteltiin vaijeriliikuttelua melko pitkällekin. Ongelmana vaan että ratkaisu on ehkä sata kertaa liian järeä. Pari muuta ideaa on nyt työn alla.

Lauri Kangas



Valmis.

Katon liikuttamisen kanssa täytynee kääntyä autotallin ovimoottorin puoleen. Liikuttelu tulisi ketjulla ja ketju tekee yhden lenkin kahden väkipyörän avulla jotta katon saa kulkemaan yli pituutensa.Osa ketjusta jää ulkoilmaan.

SGL-foorumilta löytyi melko runsaasti hyviä vinkkejä nyt jo edesmenneeltä Per Frejvallilta. Taikasana moottorin ohjaamiseen on VNH5019. Koodi täytynee taas vääntää itse.

Lauri Kangas

Lämmittimien (2 kpl lämpöpuhaltimia ja tulevat kiskojen lämmityskaapelit) ohjaaminenkin tarvii tehdä etänä. Mitkään smart home pilvi-wifi-pistorasiat ei kiinnostaneet yhtään ja usbilla ohjattavia jatkojohtoja on markkinoilla melko vähän. Tehtiin siis itse.



Mustasta menee sähkö sisään, kuvasta puuttuu vielä tietsikalta tuleva USB-johto ja tietsikka sitten päättää mitkä noista lähdöistä on päällä. Boksin sisällä on DIN-kiskossa 8 relettä ja arduino. Releitä menee kaksi per piuha että saa poikki sekä nolla- että vaihejohdot.

Tätä on tarkotus ohjata kopin toimintoja säätelevältä linux-koneelta. Lämmittimiä voi esim pitää hetken aikaa päällä tunnin välein, tai laittaa päälle aina kun kosteusanturi näyttää liikaa. Tällä voisi ajaa kumpaakin 2 kW lämpöpuhallinta yhtäaikaa täysillä, mutta kallion sähköasennukset ehkä tykkäävät enemmän jos tohotellaan puhaltimia vuorotellen 1 kW asennossa.

Jarin arduino-koodi on muidenkin halukkaiden käytössä: https://github.com/vehnae/komarelay

vehnae

Voisin myös automaatiosuunnitelmien softapuolesta vähän mainita. Koppihan on rakennettu mahdollisimman pieneksi, mistä seuraa että putkien täytyy olla parkkiasennossa jotta katto mahtuu sulkeutumaan. Tästä päästään mielenkiintoisiin tilanteisiin kun kuvaajia on saman katon alla kolme, ja systeemin on kyettävä sulkemaan itsensä esimerkiksi sateen sattuessa ilman että katolla ajetaan mun putken kylkeen kovin isoa lommoa.

Tätä varten kopin tietokoneeseen keskitetään katon ja kaikkien sensorien (sää yms) hallinta. Jotta kuvausohjelmistot saadaan pelaamaan systeemin kanssa yhteen koodasin muutaman ASCOM-ajurin kattoa ja sensoreita varten, jotka juttelevat koppikoneen kanssa verkon yli (tekniikkaa: node.js -serveri jossa REST-rajapinta). Kuvauskoneen kannalta sillä on ikioma katto, mutta koppikone sitten operoi fyysistä kattoa tarpeen mukaan. Ensimmäisen kuvaajan avatessa katon fyysinen katto aukeaa, ja se suljetaan vasta viimeisen kuvaajan lopettaessa.

Sulkeminen on vähän monimutkaisempi prosessi. Tässä käytetään ASCOMin SafetyMonitor-laitetyyppiä, jonka tehtävänä on tuottaa ainoastaan tieto siitä onko kuvaaminen sallittua (safe) vai ei. Kun tila vaihtuu unsafe-tilaan, kuvausohjelmisto keskeyttää ajon ja parkkeeraa putken. Tässäkin oma ASCOM-ajuri kyselee tuota tilaa kopin tietokoneelta, joka tekee päätöksen sää ym. sensoreiden perusteella. Kun koppikone haluaa sulkea katon se julistaa tilaksi unsafe jolloin aktiiviset kuvauskoneen parkkeeraavat putkensa. Putkien parkkeerauksen onnistuminen tullaan varmistamaan erikseen mittaamalla jollain vielä mietinnässä olevalla ilveellä putkien fyysistä asentoa, jotta ollaan varmoja siitä että katto mahtuu sulkeutumaan ennen sen liikuttamista. Tähän tarvitaan myös jonkinlainen hälytysjärjestelmä jotta kuvaaja saadaan hereille ongelmien ilmetessä.

Kolmantena kujeena samaa vauhtia tuli koodailtua myös ObservingConditions-ajuri, jolla kuvauskoneet kyselevät koppikoneelta tiedot paikallisista sääolosuhteista. Tällöin kaikkien kuvaajien kuvadataan saadaan tallennettua mukaan kuvauspaikan "viralliset" säätiedot, SQM-lukema yms.



Ja nämäkin ovat saatavilla avoimena lähdekoodina jos jotakuta kiinnostaa nuuskia: https://github.com/vehnae/komaserver

wm-x

Hieno koodi. Tuo kelin tarkastelu on erittäin tärkeä, kun kuvaaja on nukkumassa. Nimimerkillä: kerran putken kastellut. Onneksi mikään sähkölaite ei hajonnut.

Mietin auton sadetunnistimesta tekeväni tuollaisen automaation. Mutta en osaa tuota ohjelmointia tarpeeksi, että saisin putken parkki asentoon kun luukut menevät kiinni. Jäi tältä kesältä rakentamatta tuo luukkujen avaus moottorilla, joten pitää nyt talvella perehtyä miten saisin tuon toimimaan.

Lauri Kangas

Autotallin moottori saapui ja nyt näyttää löytyneen kerrankin asiallinen värkki tähän touhuun. Tämän kaveriksi 8 metriä ruostumatonta fillarin ketjua (lyhyt pätkä jää ulkopuolelle).

Kuvassa myös moottorinohjauksen pääosanesittäjä, 2x VNH5019. Ei ole ennen tullut noiden moduulien kanssa harrastettua arduino shieldejä, mutta tähän tapaukseen sopii tuo kuin nenä päähän. Tuolla voi ohjata kahta moottoria (toinen käyttää lukkosalpaa) haluamallaan nopeudella ja monitoroida niiden virrankäyttöä. Esim. katon sulkeminen tiukasti yritetään tehdä niin että ajetaan hissukseen seinää päin kunnes virran noustessa katkaistaan. Runsain mitoin on siis koodailua edessä.