Avaruus.fi - keskustelualue

Muut havaintolaitteet => Havaintosuojat ja tähtitornit => Aiheen aloitti: Lauri Kangas - 10-04-2011, 01:44:36

Otsikko: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Lauri Kangas - 10-04-2011, 01:44:36
Pilvet yllättivät kesken valotusten niin jäi tähän alkuyöksi hyvää aikaa julkaista vielä vähän lisää kuvia kalustosta ja havaintopaikasta. Varoitus, paljon kuvia!

Havaintokeskuksessa on tänä keväänä neljä rakennusta. Saa nähdä mitä projekteja kesälle keksitään.
Vasemmalta alkaen pieni sivuun työnnettävä huussi, sitten Mika Luostarisen tähtitorni, keskellä iso liukukattoinen torni jossa C11 visuaalikäyttöön, etualalla uusin tolppa jäsenten mobiilikalustolle (tolppaan saa helposti kiinni vaikkapa HEQ5:n) ja oikealla ohjausrakennus. Parkkipaikalle mahtuu lumien salliessa nelisen autoa ja alamäkeen lisää. Kesällä olisi tarkoitus rakentaa tönöjen välille kiinteä ethernet-verkko langattoman tilalle, valaa pari lisää tolppaa sekä havaintotasanne vierailijoita varten ja tehdä ohjausrakennukseen pitkä pöytä etäkuvaajille.

Klikkaa kuvaa suuremmaksi.

(http://www.ursa.fi/~lkangas/kalusto/komakallio/110409/panoraama_800.jpg) (http://www.ursa.fi/~lkangas/kalusto/komakallio/110409/panoraama.jpg)

Kerhon WO. 60W hehkulamppu pitää kosteuden loitolla. Jalustaan on myös hyvä jättää virrat päälle.

(http://www.ursa.fi/~lkangas/kalusto/komakallio/110409/IMG_2798.JPG)

Otetaanpa zoomaus piuhaviidakkoon. Mickut teki EQ6:een adapterin RJ45-liittimestä D9-liittimeen. Tällä HEQ5:lle tehdyt kaapelit toimivat sellaisenaan.

(http://www.ursa.fi/~lkangas/kalusto/komakallio/110409/IMG_2799.JPG)

Adapterista lähtevän verkkokaapelin pätkän päässä on tuolla ympärille kiedotun teipin sisällä USB-TTL adapteri joka toimittaa EQDIR-kapulan virkaa. Siis kaikki tarvittava on tuolla usb-liittimen sisällä! Tällä saadaan kytkettyä jalusta suoraan tietsikkaan ilman käsikapulan ongelmia. Tein tuon johdon HEQ5:lle jolloin se rittää juuri ja juuri jalustan liittimestä usb-hubiini eikä tarraa mihinkään kiinni. EQ6-setupissa käytän lyhyttä USB-jatkojohtoa joka on toiminut pätkimättä eikä vielä tarttunut mihinkään.

(http://www.ursa.fi/~lkangas/kalusto/komakallio/110409/IMG_2800.JPG)

Sininen USB-kaapeli johtaa USB-hubiin jonne tulevat muidenkin laitteiden johdot. Tällä puolella tummanharmaa johto menee läppärille, läpinäkyvä kimalteleva johto liittää kaksi hubia toisiinsa ja kätevät kymmensenttiset vaaleanharmaat johdot menevät filtteripyörän kontrolleriin (musta) ja tuohon isoon Seletek-kontrolleriin, joka tällä hetkellä ohjaa vain tarkenninta.

Seletekillä olisi mahdollista ohjata myös filtteripyörää, mutta ajurituki on vielä vähän vaiheessa. Silloin saisi muutaman piuhan ja laatikon vähemmän. Löysin juuri tuolle läpinäkyvälle piuhalle lyhemmän korvaajan, mutta tuo kierretty versio niputtaa muut piuhat niin kivasti eikä ole minkään tiellä, että taidan jättää noin. Alhaalla oikealla on Seletekin virtajohto.

(http://www.ursa.fi/~lkangas/kalusto/komakallio/110409/IMG_2801.JPG)

USB-hubit toiselta puolelta. Kaksi vaaleanharmaata lähtee kuvaus- ja guidekameroille. Näkyvissä myös kuminauhaviritykseni joka pitää huljut kaapelit omilla paikoillaan. En ole koskenut viritykseen sitten lokakuun ja hyvin toimii. Lisäksi parinkympin USB-GPS, jolla saa EQMODille tarkan paikan ja ajan.

(http://www.ursa.fi/~lkangas/kalusto/komakallio/110409/IMG_2802.JPG)

Vähän eri kulmasta. Kaapelikouruun kameroiden luokse lähtee lisäksi filtteripyörän kontrollerista data- ja virtajohto sekä fokuserin johto. Lisäksi on hienoja kuminauhavirityksiä. Pidin ennen bokseja kiinni putkessa liimattavilla tarranauhoilla mutta ne irtoilivat pakkasessa. Nyt ne istuvat tiukasti putkipantojen välissä ja kuminauha (innovatiivisella pikakiinnityksellä) estää niitä putoamasta.

(http://www.ursa.fi/~lkangas/kalusto/komakallio/110409/IMG_2803.JPG)

Kyllästyin tupakansytyttimiin joten rakentelin oman virranjakoboksin jonka suunnittelun kopioin härskisti suoraan Mickutilta. Boksissa on kuusi rinnankytkettyä DC-liitintä joista yhteen laitetaan virtalähteeltä tuleva johto. Muut piuhat antavat sähköä huurrepannoille, kameralle, filtteripyörälle, jalustalle ja fokuserille. Piuhat on GaryP:n kimppatilaamaa silikoniparikaapelia joka on pakkasessakin miellyttävän notkeaa.

Tehdessäni boksin ajattelin että laitetaan kuusi reikää ettei varmasti lopu kesken. Meni vuosi ja nyt on kaikki paikat käytössä. Flättien ottamista varten pitää yleensä irrottaa joko jalustan tai huurrepantojen johto. Kätevimmin menee kun ottaa flätit jalustan ollessa vielä parkissa, jolloin se ei tarvitse sähköä ja flätit on sitten aamuyöllä valmiiksi otettuna.

(http://www.ursa.fi/~lkangas/kalusto/komakallio/110409/IMG_2804.JPG)

Huurrepantojen kontrolleri jonka johtoa en ole vielä uskaltanut teurastaa. Käytän toistaiseksi rumaa tupakansytytinadapteria. Ohjaimessa on kaksi PWM-kanavaa joihin kumpaankin saa kiinni kaksi pantaa. Tässä yksi menee guiderille ja kaksi kuvausputkelle.

(http://www.ursa.fi/~lkangas/kalusto/komakallio/110409/IMG_2805.JPG)

WO on sellainen alumiinijötkäle että kaikki siihen syötetty lämpö uppoaa iloisesti rakenteisiin eikä juuri lämmitä objektiivia. Syksyn märillä keleillä kaksi pantaa täysillä riittää juuri ja juuri pitämään obiskan kuivana.

(http://www.ursa.fi/~lkangas/kalusto/komakallio/110409/IMG_2806.JPG)

Guideri koostuu halvasta kiinalaisesta etsimestä (f=175mm) johon on liitetty QHY5 KWIQ-adapterilla. Kuvassa näkyy epätoivoinen yritykseni tukevoittaa usb-liitintä kuminauhoilla. Seuraavaksi kokeilen kuumaliimaa. Jalustapannat tulivat mittatilaustyönä TS:ltä.

(http://www.ursa.fi/~lkangas/kalusto/komakallio/110409/IMG_2810.JPG)

Varsinaisella työmaalla on Atik 314L+ ja Atikin filtteripyörä. Musta köntti tarkennuspötkön perässä on WO:n 0.8x flätteneri. Systeemiä voi kiertää neljästä kohdasta: Flätteneristä, kiinnitysholkista, oranssin renkaan kohdalta (tämä kohta on nimenomaan tarkoitettu kameran asennon hienosäätöön) sekä kuvan yläreunan yläpuolelta fokuserin nuppien kääntämiseksi sopivaan kohtaan. Onneksi on silti riittävän tukeva.

Filtteripyörän johto on kiusallinen koska se ei irtoa pyörän päästä. PS/2-näppisjatkokaapeliin perustuva ratkaisu ilmenee kuvasta.

(http://www.ursa.fi/~lkangas/kalusto/komakallio/110409/IMG_2811.JPG)

Käräytin pari vuotta sitten EQ3:n normaalin seurantamoottorin kontrollerin ylijännitteellä. Moottori jäi ehjäksi, joten tein siitä tarkennusmoottorin. 6000 steppiä per kierros pyörittää mukavan tarkasti mutta silti nopeasti WO:n tarkenninta. Tarvittavat kapulat ja holkit saatiin teetettyä kerhon hovisorvarilla. Käytän moottoria myös teleobjektiivien tarkentamiseen hihnan avulla.

(http://www.ursa.fi/~lkangas/kalusto/komakallio/110409/IMG_2807.jpg)

Kantava ajatus piuhasuunnittelussa on, että kaikki tuo romu on kaukoputken kyydissä ja pyörii sen mukana. Koko roskasta tulee alas maahan vain kaksi johtoa, virtajohto sekä USB-johto. Ne kulkevat etelän kautta ja ovat riittävän pitkiä ollakseen hirttäytymättä kiinni mihinkään.

(http://www.ursa.fi/~lkangas/kalusto/komakallio/110409/IMG_2814.JPG)

Sivuun liukuvan kopin ansiosta setuppaus onnistuu vikkelään.

(http://www.ursa.fi/~lkangas/kalusto/komakallio/110409/IMG_2815.JPG)

Flättiboksi on tehty EL-kalvosta, valkoisesta pleksistä ja makuualustasta. Makuualusta pitää vielä korvata jämäkämmällä muovilla. TuRe teki hienon flättisysteemin jonka idean aion härskisti kopioida.  :grin:

(http://www.ursa.fi/~lkangas/kalusto/komakallio/110409/IMG_2823.JPG)

Viisas mies ottaa flätit ennen pimeää ja voi aamun sarastaessa lähteä ajoissa nukkumaan.

(http://www.ursa.fi/~lkangas/kalusto/komakallio/110409/IMG_2828.JPG)

Luostarisen kodikas fotometrinen observatorio.

(http://www.ursa.fi/~lkangas/kalusto/komakallio/110409/IMG_2827.JPG)

Kyllä taivasalla on sitten mukavaa.

(http://www.ursa.fi/~lkangas/kalusto/komakallio/110409/IMG_2838.JPG)
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: TuRe - 10-04-2011, 07:36:35
"Vahvavirtamiestä" huimaa tuo "heikkovirtamiesten" tekniikan osaaminen ja automatisointi. Melkoisen "Komakylän" olette rakentaneet. Onko Teillä vielä tonttia jäljellä laajennuksia varten, sitähän tuo kaikki merkitsee. Kyllä se vain niin on, että keskinäinen askartelu harrastuksen parissa rikastuttaa tekemistä ja ideat pulppuavat kuin lähteestä. Melko pilvisessä Suomessa pitää olla jotakin "työn täytettä" , kun odottaa selkiytymistä. Onnea Sinulle Lauri ja kavereillesi rakentelulle, joka antaa lisäsisältöä olemiselle.  
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Timo Kantola - 10-04-2011, 12:16:36
Jep, hienon näköinen kylä !
Laurin "kaikkee pitää olla" - viritys on vaikuttava.
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Make - 11-04-2011, 08:36:37
Onpa mukavan näköinen harrastusalue!

Onko kuvassa näkyvä "huussiobservatorio" saanut vaikutteita minun "mukavuuslaitoksestani" http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=4911.0 (http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=4911.0) vai onko se jo varhaisemmalta ajalta? Hauskaa nähdä näitä humoristisia havaintosuojia muuallakin  :grin:. Sellaisen käyttäjänä tiedän, että kätevyys jaettuna hinnalla on todellakin kohdallaan tällaisessa mallissa.
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Never - 11-04-2011, 10:46:43
Onko Komakallio havaintopaikkana millainen? Kertokaa rohkeasti: onko pimeää :grin: Voisi joku kerta tulla huvin vuoksi pyörähtämään ja tekemään muutamat piirroshavainnot.

/Jake
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Lauri Kangas - 11-04-2011, 16:32:11
Huussi on pykätty kesällä 2008: http://akuo.iki.fi/cgi-bin/wiki.pl?KanaKoppi2 ja niinkuin näkyy, liityin komeettaan vasta tuon jälkeen katetun pöydän ääreen. :grin:

Idässä on vähän valosaastetta ja ihan eteläisimmässä horisontissa myös, mutta siellä on myös puita. Ei vedä vertoja Artjärvelle, mutta kaupunkiolosuhteille kyllä. Tervetuloa vaan, C11 on käytettävissä jos ei jaksa omaa rööriä tuoda.
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Lauri Kangas - 02-05-2011, 22:41:18
Kuski kyyditsi ystävällisesti Komakallion suunnalle. Vähän tärähtänyttä, mutta ei se mitään koska sehän meinaa että seuraavalla kerralla voi ottaa terävämpiä.  :afro:

(http://www.ursa.fi/~lkangas/muut/110502_efhf/800/IMG_0065.jpg)

(http://www.ursa.fi/~lkangas/muut/110502_efhf/800/IMG_0081.jpg)

Ja laskun jälkeen kaasu pohjassa Malmilta Kirkkonummelle maita pitkin että ehti talkoisiin paistamaan makkaraa.  :tongue:
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Mika Luostarinen - 03-05-2011, 02:56:33

Cool :D

Oliko videopätkää jossain?

-M
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: naavis - 19-05-2011, 22:48:55
Kävimme viime viikolla valamassa uuden jalustatolpan Komakalliolle, tässä yksi kuva uudesta tolpasta: http://www.flickr.com/photos/naavis/5710514471/ Kuvassa myös mickut ja Vostok.
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Mika Luostarinen - 20-05-2011, 01:18:40
Kuski kyyditsi ystävällisesti Komakallion suunnalle. Vähän tärähtänyttä, mutta ei se mitään koska sehän meinaa että seuraavalla kerralla voi ottaa terävämpiä.  :afro:
Ja laskun jälkeen kaasu pohjassa Malmilta Kirkkonummelle maita pitkin että ehti talkoisiin paistamaan makkaraa.  :tongue:


Hmm, pitäisiköhän maalata jonkun boksin kattoon teksti "AREA B65".

:)

-M

(Ja jälleen kerran IMG-tagit poistettu lainauksesta ylläpitäjien toimesta...)
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Timpe - 20-05-2011, 20:32:14
Guideri koostuu halvasta kiinalaisesta etsimestä (f=175mm) johon on liitetty QHY5 KWIQ-adapterilla...Jalustapannat tulivat mittatilaustyönä TS:ltä.

Paljonko jouduit maksamaan pannoista TS:lle? Mietin tässä, kuinka EF300/2.8 IS (http://www.lenstip.com/aparaty_image/1689_Canon-EF-300mm-f2.8L-IS-USM.jpg) kannattaisi pultata kiinni Losmandy-kiskoon ja kesän aikana ehtisi joko tekemään tuollaiset pannat itse tai tilaamaan valmiina TS:ltä (hiukan hankala mitoittaa).
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: naavis - 20-05-2011, 21:57:07
Paljonko jouduit maksamaan pannoista TS:lle? Mietin tässä, kuinka EF300/2.8 IS (http://www.lenstip.com/aparaty_image/1689_Canon-EF-300mm-f2.8L-IS-USM.jpg) kannattaisi pultata kiinni Losmandy-kiskoon ja kesän aikana ehtisi joko tekemään tuollaiset pannat itse tai tilaamaan valmiina TS:ltä (hiukan hankala mitoittaa).

Tilasin TS:ltä samanlaiset guideripannat kuin Lauri. Pannat maksoivat 45 euroa.
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: mickut - 10-08-2011, 23:32:33
Komakalliolle on noussut heinäkuun lopun jälkeen uusi havaintosuoja, tai oikeastaan kalustosuoja, sillä havaitsijaa ei tähän suojaan mahdu kaluston kanssa samaan aikaan kovinkaan mukavasti, ei kyllä ilman kalustoakaan. Kutsumanimiä on jo kertynyt monta, lisää hyviä ehdotuksia otetaan vastaan seuraavien jatkoksi: kellotorni,kaappikello, kellotapuli.

(http://farm7.static.flickr.com/6146/6030289230_5510db5702_m.jpg) (http://www.flickr.com/photos/mickut/6030289230/)
Kellotapulin etuseinä (http://www.flickr.com/photos/mickut/6030289230/)

(http://farm7.static.flickr.com/6138/6029735229_9e6b15c019_m.jpg) (http://www.flickr.com/photos/mickut/6029735229/)
Kalusto sisällä (http://www.flickr.com/photos/mickut/6029735229/)

(http://farm7.static.flickr.com/6073/6030290060_d9242cd63b_m.jpg) (http://www.flickr.com/photos/mickut/6030290060/)
Havaintokunnossa (http://www.flickr.com/photos/mickut/6030290060/)

Kuvakokoelma rakennelman edistymisestä (http://www.flickr.com/photos/mickut/sets/72157627342378716/) Flickrissä, työtunteja matkat ja shoppailut mukaanlukien nyt takana noin 30-35 plus 10-15 työtuntia satunnaisilta avustajilta. Edessä vielä tasoitusmassojen hionta ja maalaus sekä isoimpien rakojen tiivistys ampiaisen kestäviksi. Tolppa tuli valettua jo viimesyksynä, siihen tosin ei mennyt kuin pari kolme tuntia.

Lisäksi eteläkaton räystäslautaan tulee 60 asteen kattolinjaa jatkava viisari, joka kätevästi piirtää eteläseinälle tulevaan aurinkokelloon varjon.

-Antti
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Lauri Kangas - 10-08-2011, 23:47:29
Hei, minä myös.

(http://www.ursa.fi/~lkangas/kalusto/quad_kaappikello.jpg)
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Mika Luostarinen - 11-08-2011, 00:55:25
Hei, minä myös.

http://www.ursa.fi/~lkangas/kalusto/quad_kaappikello.jpg

Söde :)


-ML
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Lauri Kangas - 02-10-2011, 03:08:19
Kesän aikana remontoitiin komakallion ohjausrakennusta miellyttävämpään kuntoon. Seinät maalattu, lattia uusittu ja korjattu, vedetty verkkojohtoa, sähköt eivät enää ole hengenvaarallisia, ja mikä tärkeintä kalustettu etäkuvaamista varten.

Uudelle työpöydälle mahtuu neljä laitteistoaan etäkäyttävää sankarikuvaajaa.

(http://www.ursa.fi/~lkangas/kalusto/komakallio/IMG_0003.JPG)

(http://www.ursa.fi/~lkangas/kalusto/komakallio/IMG_0004.JPG)

Ja täällä voi ottaa tirsoja valotusten aikana jos luottaa laitteistoon riittävästi. Jäin tässä taannoin ensimmäistä kertaa Komakalliolle nukkumaan kuvausyön jälkeen. Työpäivänä oli huomattavasti vähemmän kuollut olo kuin yleensä eikä ajomatka takaisin sivistyksen pariin ollut hengenvaarallinen kuten yleensä väsyneenä.

(http://www.ursa.fi/~lkangas/kalusto/komakallio/IMG_0006.JPG)

Keittiönurkkauskin uusittiin, mutta se pitää siivota ennen promokuvaamista.
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Timpe - 02-10-2011, 22:08:27
Uudelle työpöydälle mahtuu neljä laitteistoaan etäkäyttävää sankarikuvaajaa.

Sankaruuden hohto karisee kyllä kummasti, kun sitä harjoittaa tuollaisista olosuhteista...  :grin:
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Timo Kuhmonen - 02-10-2011, 22:43:29
Mielenkiinnosta kysyn, miten on siellä järjestelty kuvausjalustojen sekä operointihuoneen väliset yhteydet, onko esim langaton verkko vai kiinteät yhteydet etä PC:lle ?

EDIT: olisi pitänyt lukea tarkemmin, ensimmäisessä viestissä on tästä mainittu....
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Lauri Kangas - 02-10-2011, 22:45:54
Ennen oli langaton, mutta tarpeeksi kauan kun tuskailtiin pätkinnän kanssa, niin nyt on vedetty piuhaa pitkin verkko kaikkialle.
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: naavis - 25-02-2012, 22:21:02
Komakalliolle saatiin nyt viimein vanhan C11:n tilalle upouusi CPC1100 vanhan wedgen päälle. Pääsimme viime viikolla koeajamaan putkea, ja se toimi vallan mainiosti. :laugh:
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: mickut - 07-03-2012, 16:52:26
Komakallion Kellotapuli sai uuden asukkaan, WO FLT110 väistyi ja tilalle tuli kerhon 65mm quadruplet selässään 80/400 shorttube guiderina. Etsinputken ja guidekameran yhdistelmä on varsin kookas ja estää suodatinpyörän vapaan kääntelyn, joten hieman jännäsin osuuko suodatinpyörä jalustaan kameran ollessa vaakasuorassa RA/dec-linjaston kanssa. Onneksi virtaliitin on suorakulmainen, joten RA-ympyrän ruuvi ei yllä siihen, USB-johtoonkin pituussuunnassa reilusti yli milli tilaa.

Kellotapulin tekniset ratkaisut ovat osoittautuneet talven aikana toimiviksi, lumitöihin ei ole mennyt merkittävää aikaa missään vaiheessa, lähinnä polun kaivaminen kopperon luo on ollut ainoa (ja sekin sinällään ei-pakollinen toimi). Kerran kiskoille oli muodostunut jäätä, joka vaikeutti hieman kopin avaamista, muttei sekään hidastanut paria minuuttia enempää. Mitatkin ovat mainiot, yhdellä laudalla kiskojen yli sai sopivasti työtilaa koko jalustan perusteelliseen avaamiseen ja säätämiseen ja putki mahtui työn ajaksi suojaan tolpan pohjoispuolen lokeroon pöytätason alle.

-antti
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: naavis - 03-04-2012, 01:46:04
Olen kuvannut nyt viime aikoina Komakalliolla kerhon ED80-kaukoputkella, kuvaussetti on näyttänyt liitekuvien mukaiselta. Kyydissä on valtavasti ylimääräistä johtoa koska en ole ehtinyt hankkia lyhyempiä, mutta järjestelmä kuitenkin toimii. Koska pilarin ympärillä ei ole minkäänlaista havaintosuojaa, joudun joka kerta rakentamaan ja purkamaan kuvausvehkeet. Olen minimoinut rakenteluun menevän ajan laittamalla kaiken mahdollisen jalustan ja kaukoputken kyytiin pysyvästi. Nostan jalustapään tolpan päälle ja kaukoputken jalustalle. Molempien kyydissä on valmiiksi tavaraa ja johtoa, joten kytken vain pari liitintä toisiinsa ja laitteet ovat napasuuntausta vaille valmiit. Yleensä napasuuntaustakaan ei tarvitse paljon säätää. ED80 ei kuitenkaan aina vakuuta piirrollaan, varsinkaan lainareduserilla, mutta siirtynen syksyllä kuvaamaan kerhon WO FLT110:lla tai quadrupletilla.
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: mickut - 10-08-2012, 12:51:14
Komakallion rullattava astrohuussi aiheutti monenlaista päänvaivaa parina runsaslumisena talvena ja jään kertyminen viime talvena kopin taakse esti sen avaamisen. Tästä viisastuneena (ja lumitöihin kyllästyneenä) keväällä päätimme muuntaa huussin kiskotetuksi kaksiosaiseksi järjestelmäksi. Jo heti elokuussa homma nytkähti eteenpäin:

(http://farm9.staticflickr.com/8303/7751559588_5ab68d2919.jpg) (http://www.flickr.com/photos/mickut/7751559588/)
Naavis tuunaamassa huussia (http://www.flickr.com/photos/mickut/7751559588/)

Koppi sahattiin poikki noin metrin korkeudelta (olisi pitänyt tehdä parikymmentä senttiä alempaa), alaosaan rakennetaan takaseinän tukipuu ja kiskot loviliitoksin, alaosa kiinnitetään havaintolavetin koolauksiin uudesta pyöräkiinnitykset korvaavasta sokkelistaan. Yläosalle tehdään vastaavat muutokset, kiskojen sijaan kummallekin sivulle tulee pari kolme 62mm laakeria, jotka liukuvat kevyesti alumiinilatalla päällystetyillä kiskoilla. Lisämateriaalitarve muunnokseen on noin 15-20 jm 48x98 puuta, 8jm alulattaa/kulmaa, muutama laakeri, ruuvit, mutteri ja kulmarauta, sekä reilusti PU-liimaa.

-Antti
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: naavis - 31-08-2012, 23:44:51
Koppiprojekti etenee hieman vaihtelevalla tahdilla. Saimme viikko sitten tehtyä kopin yläosalle raidepuut ja alumiiniholkit kuulalaakereita varten. Alunperin ajatuksena oli, että yläosa tulee kahdeksan laakerin varaan (neljä per puoli), mutta totesimme holkkeja väsätessä, että neljäkin riittää. Raidepuussa on nyt ylimääräisiä reikiä, koska se ehdittiin tehdä ensin. Kuvia projektista löytyy mm. flickristä.

Raidepuu: http://www.flickr.com/photos/naavis/7858725080/
Holkit: http://www.flickr.com/photos/mickut/7859591300/ ja http://www.flickr.com/photos/mickut/7859745758/

Yritin viikolla hakea Bauhausista alumiiniprofiilia kopin kiskoiksi, mutta sopivat palat olivat valitettavasti päässeet loppumaan. Ensi viikolla saataneen sopivaa alumiinia. Nyt täytyy vain toivoa, että säät suosivat, ja ehdin käydä töiden jälkeen rakentamassa.
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: naavis - 02-10-2012, 21:54:17
Havaintosuojan muunnosprojekti nytkähtelee jälleen eteenpäin. Kopin yläosa on viimein saatu kiskoille ja ovet on asennettu paikoilleen. Kiskomateriaaliksi hankittiinkin alumiinilattaa L-profiilin sijaan.

(http://farm9.staticflickr.com/8175/8048006824_5cb1ee4ed2_z.jpg)
Linkki kuvaan (http://www.flickr.com/photos/naavis/8048006824/)

Kuvan ottamisen jälkeen yläosaan on vielä asennettu sivuhelmat sadetta pitämään, ja oven yläpuolelle pieni lisäräystäs. Ovenpuolikkaiden välissä on vielä suuri rako, joka peitetään mahdollisimman pian. Sen jälkeen koppi alkaa olla maalaamista vaille valmis, ja voi rauhassa jäädä odottamaan säiden selkenemistä.
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: kurppa - 05-10-2012, 22:29:21
Olisi ees Maita minne rakentaa tähtitorni Vuokra rivarin takapihalle ei kannata ees ajatella. :rolleyes:
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: KEW - 06-10-2012, 20:45:58
Olisi ees Maita minne rakentaa tähtitorni Vuokra rivarin takapihalle ei kannata ees ajatella. :rolleyes:
Suuri(n) osa Komakallion rakentajista on kerrostalossa asuvia.
Yhteishengessä ja talkootyössä on voimaa!

Terv. Toinen paikan löytäjistä
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: naavis - 27-10-2012, 14:56:41
Havaintosuoja on nyt virallisesti valmis ja kuvauskausikin on avattu. Sain viimein kirjoitettua jonkinmoisen blogipostauksen havaintosuojaprojektista. Kirjoitus löytyy täältä: http://astronaavis.wordpress.com/2012/10/27/uusi-havaintosuoja-ja-kauden-avaus/
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: mickut - 26-02-2013, 20:35:16
Talven harvoja kirkkaita öitä on ihmetelty Komakalliollakin.

(http://farm9.staticflickr.com/8519/8509942799_4f40cae7c0_n.jpg) (http://www.flickr.com/photos/mickut/8509942799/)
Komakallio (http://www.flickr.com/photos/mickut/8509942799/)

Piti testata Photosynth.net:n MS ICE stitcheriä, käsivaralta otettujen 1s pokkarivalotusten niputtaminen tapahtui kertaluokkaa nopeammin kuin kuvan lataaminen Flickriin ja ihmistä tarvittiin yhden drag'n'dropin (kuvat ohjelmaan) ja kahden klikkauksen (autocrop, save) verran.

-Antti
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Lauri Kangas - 12-09-2013, 21:39:26
Ydinvoimalatunnelma senkuin paranee!

Pystytettiin pihalle masto, jonka nokkaan kohta istahtaa Mintron-värivalvontakamera Fujinonin allsky-linssillä sekä SQM-LE taustataivasmittari. Alkuperäinen suunnitelma oli vetää kameran kuva vain palvelinkoneen videokaapparille, josta sitten tutkittaisiin tulipalloja. Löydettiin kuitenkin edullinen käytetty analogitelkkari, joten haaroitetaan johto viihdyttävää livekuvaa varten.

Liitetyssä kuvassa kamera on vielä tilapäisesti normaalilla kolmijalalla oven ulkopuolella.
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: kurppa - 13-09-2013, 18:49:14
Näyttää siellä jokunen näyttö olevan :)
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Celest1al Sphere - 16-09-2013, 01:27:11
Ydinvoimalatunnelma senkuin paranee!

Pystytettiin pihalle masto, jonka nokkaan kohta istahtaa Mintron-värivalvontakamera Fujinonin allsky-linssillä sekä SQM-LE taustataivasmittari. Alkuperäinen suunnitelma oli vetää kameran kuva vain palvelinkoneen videokaapparille, josta sitten tutkittaisiin tulipalloja. Löydettiin kuitenkin edullinen käytetty analogitelkkari, joten haaroitetaan johto viihdyttävää livekuvaa varten.

Liitetyssä kuvassa kamera on vielä tilapäisesti normaalilla kolmijalalla oven ulkopuolella.

SQM-LE on epäilemättä hyvä lisä Komakallion varustukseen, mahdollistaa kivasti taustataivaan tummuuden systemaattisen seurannan. Tuollainen olisi kyllä kiva saada myös Tähtikalliolle! Mielenkiintoista nähdä, minkälaisia lukemia Komakalliolta alkaa tulla!

/Juha
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Murtsi - 22-02-2015, 12:21:47
Kävin toissa kesänä tutustumassa kavereiden havaintopaikkaan Laurin opastuksella ja kateellisena katselin puitteita jotka mahdollistavat laadukkaan raakadatan keräämisen. Lisäbonuksena voi hommaa tehdä kavereiden kanssa eikä tarvitse yksin pyristellä kaikenlaisten vastaan tulevien ongelmien kanssa, koska tässä harrastuksessa niiltä ei voi välttyä, porukassa on yhteensä enemmän osaamista kuin yksilöllä ja sen osaamisen komakallion porukka jakaa keskenään.

Jos tämä paikka on komakallio niin seuraavan linkin paikka voisi olla vaikka komafree kallio  :grin: tuolla on myös erittäin hyvät mahdollisuudet tähtitaivaan kuvaamiseen, on kylläkin ammattilaistouhua... https://www.adamblockphotos.com/about-my-workplace.html Klikatkaa tuota ensimmäistä videota, siinä näkyy paikka helikopterista käsin kuvattuna.
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: naavis - 15-03-2015, 15:37:26
Komakalliolla on tällä kaudella kuvattu timelapse-videoita useamman kuvaajan voimin aina kelien salliessa. Ehkä pian saadaan kasattua videoista jonkinlainen isompi kokonaisuuskin. Tässä muutama maistiaisvideo:

https://youtu.be/HGW0GlkJllk
https://youtu.be/RYGZmWDuMQQ
https://youtu.be/d8durI1jmTs
https://youtu.be/LpA8QKojqmk
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Lauri Kangas - 15-06-2015, 22:39:22
Mitähän sieltä tällä kertaa tulee..

(http://i.imgur.com/cJVHG1I.jpg)
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Lauri Kangas - 15-07-2015, 16:14:08
 :shocked:

(http://i.imgur.com/Le0y3m1.jpg)

(http://i.imgur.com/LUZU3fM.jpg)
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Lauri Kangas - 03-08-2015, 22:53:09
(http://i.imgur.com/txqQcRe.jpg)
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: naavis - 04-08-2015, 00:37:41
(http://i.imgur.com/lP2pcpU.jpg?1)
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Jussi Koponen - 04-08-2015, 07:41:13
Onko tuossa tulossa tolppia ja koppero useammalle kaukoputkelle?
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: vehnae - 04-08-2015, 10:03:16
Onko tuossa tulossa tolppia ja koppero useammalle kaukoputkelle?

Hyvin havaittu! Kolme uutta tolppaa on rakentumassa saman katon alle palvelemaan Komakallion aktiivikuvaajia.
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Lauri Kangas - 05-08-2015, 22:42:08
(http://i.imgur.com/0NGTJrP.jpg)
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: softis - 05-08-2015, 23:24:19

Hatun nosto kaikille Komakallion projektissa mukana olleille. Kun sen itse tekee niin hyvää tulee. Hieno esimerkki siitä kun puhalletaaan yhteen hiileen.

jr

http://mydeepspaces.blogspot.fi/
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: naavis - 05-08-2015, 23:44:37
Vielä on paljon hommaa edessä tässä uusimmassa projektissa. :grin: Kolmesta tolpasta on nyt kaksi muurattu. Sen jälkeen muurataan vielä perustukset, jonka jälkeen päästään tekemään varsinaisia puutöitä.
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: vehnae - 06-08-2015, 21:18:49
Nyt on tolpat kypsymässä. Saavat olla rauhassa ensi viikolle, jolloin paljastuu että mitä sitä tulikaan tehtyä.

(http://i.imgur.com/RXdrneR.jpg)
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Timpe - 06-08-2015, 21:20:33
Ja korkein tolppa taitaa olla Jarille ja sille EF300/2.8:lle, vai kuinka?  :tongue:
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Lauri Kangas - 06-08-2015, 22:45:32
Ja korkein tolppa taitaa olla Jarille ja sille EF300/2.8:lle, vai kuinka?  :tongue:

Köh köh. Optiikat on monet, vai miten se pitäisi sanoa.

Tolppien korkeuserot johtuu valituista kiinnitysratkaisuista. Kahteen matalampaan tulee syntan jalustat rautaisella jatkoputkella, kolmanteen suora kiinnitys jalustatyypin omalla adapterilätkällä.
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Lauri Kangas - 19-08-2015, 22:41:35
(http://i.imgur.com/w5OdmyK.png)
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Lauri Kangas - 27-08-2015, 00:05:27
Halogeeni on torpparin aurinko.

(http://i.imgur.com/APGqewK.png)
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: VeskuP - 27-08-2015, 11:10:09
Halogeeni on torpparin aurinko.

Mutta ei sentään olla pimeissä töissä :cool:
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: naavis - 27-08-2015, 21:16:08
(http://i.imgur.com/Ur7sMio.jpg?2)
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Timpe - 27-08-2015, 22:42:23
Jaahas, mietitäänkö tuossa kun päivänvalo nauraa edellisyön pimeille töille? :grin:
t. nimim. "Kokemusta on!"
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: vehnae - 27-08-2015, 23:04:39
Kyllä se on just niinkuin pitää – kehikon viistomitatkin on millilleen kohdillaan :cool:.

Nyt tahdon olla ma /
Tähtitornin katon laittaja /
Seinät kun saan valmihiksi /
Kiskot ne teen luistaviksi


(https://www.dropbox.com/s/tzrfv2swos34f24/IMG_1772.JPG?dl=1)

Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: vehnae - 31-08-2015, 00:40:21
Käynti Kaitsun verstaalla tuotti tulosta, alumiinilätkään ilmestyi 16mm reiät tolpan kierretankoja varten sekä kolme M8-kierteistettyä reikää jalustan omalle tolppa-adapterille. Ja kaiken tämän jälkeen härveli vielä mahtui paikalleen tolppaan!

Perjantai-ilta menikin siinä rattoisasti, ensin verstaalla ja sitten Komakalliolla säätäessä laitteistoa aamuun asti. Kattokin mahtui pään päälle, enää pitää tehdä siitä vähän isompi ja liikkuva. Ehkä myös vähän kestävämpi :grin:.

(https://www.dropbox.com/s/omwz7wbk0wetbiw/IMG_1776.JPG?dl=1)

(https://www.dropbox.com/s/m7ck49whuhw42z1/IMG_1778.JPG?dl=1)

(https://www.dropbox.com/s/4ergf3vi3a4dmv2/putki-ja-katto.jpg?dl=1)
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Lauri Kangas - 08-09-2015, 23:32:39
(http://i.imgur.com/R9NbamF.png)

(http://i.imgur.com/rkdWI2B.png)
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Lauri Kangas - 09-09-2015, 22:36:21
Illat pimenee, mutta nyt on seinät.

(https://i.imgur.com/eI0mtYA.jpg)

Seuraavaksi pitää raivata vähän vanhoja tähtitorneja pois tieltä että mahtuu katto auki.
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Lauri Kangas - 27-09-2015, 23:12:05
Tänään 10h hommia takana, nyt olisi kiskot. Hitto kun tulee valtavan kokoinen mörskä.

(http://i.imgur.com/u8wBoZe.jpg)

(http://i.imgur.com/kZpCyZr.png)

(http://i.imgur.com/48KLoKi.jpg)

(http://i.imgur.com/QXOK9Fr.jpg)

Seuraavaksi metallilistat puiden päälle ja rakentamaan kattokehikkoa. Ensin tosin pitää sorvata pyörille holkit.
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: ollia - 27-09-2015, 23:43:05
Tulee kyllä olemaan iso pömpeli kun on käytössä ja katto vedettynä tuonne sivulle  :shocked:

Aikeissa saada valmiiksi kuitenkin ennen kun lumet tulevat pilaamaan päivän?
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: naavis - 27-09-2015, 23:49:16
Aikeissa saada valmiiksi kuitenkin ennen kun lumet tulevat pilaamaan päivän?

Kyllä, muuten vaikeutuu tuo tähtikuvaaminen tällä kaudella turhan paljon. :laugh:
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Lauri Kangas - 01-10-2015, 23:43:14
(http://i.imgur.com/wB8jwGw.jpg)

Jo vain on nyt jämäkät kiskot. Rakenteista on tullut salakavalasti aika älyttömän järeitä, osin sen varmistamiseksi että tulevilla automaatiohaaveilla on hyvä pohja, osin siksi ettei ymmärretä yhtään mitä tehdään. Mutta kulmat on suoria eikä kiskotkaan ole mutkalla. Kohta nähdään rullaako katto niin hyvin kuin on tarkoitus.
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: DarkSide - 02-10-2015, 01:04:05
tulevilla automaatiohaaveilla on hyvä pohja

 Tuo kuulostaa monikossa ERITTÄIN kalliilta. Projekti näyttää oikein ammattitaitoiselta vaikka en
tiedä mistä puhun  :azn:
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Lauri Kangas - 04-10-2015, 23:35:12
Sunnuntaina melkein täysi työpäivä sorvin ääressä. Eiköhän näillä palikoilla ala kohta katto liikkua melko sulavasti.

(http://i.imgur.com/i57NDeP.png)

(http://i.imgur.com/ifUqC4c.png)

(http://i.imgur.com/6Kgu258.png)

(http://i.imgur.com/VxCvw5j.png)

(http://i.imgur.com/Rf7pXp9.png)
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: naavis - 06-10-2015, 00:12:56
Tässä vielä pari kuvaa kopin tämänhetkisestä tilanteesta päivänvalossa.

(http://i.imgur.com/3Ht9XOVh.jpg)

(http://i.imgur.com/cSTktjWh.jpg)
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: naavis - 10-10-2015, 22:42:26
Tänään tehtiin pyörästöjä katon liikuttamista varten. Seuraavaksi kattotuolit ja itse kate!

(http://i.imgur.com/qnYSYHah.jpg)

(http://i.imgur.com/QDa8t4gh.jpg)

(http://i.imgur.com/iKH6vm6h.jpg)
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: vehnae - 25-10-2015, 13:22:19
"Rullaava katto ei sammaloidu"

Pyörästöt nostettiin eilen kiskoille pienten korokepalojen varaan ja puristettiin paikalleen, jonka jälkeen katon runko naputeltiin niihin kiinni. Alusvanerit ehdittiin myös saada paikalleen kattotuolien päälle. Niiden naulaus katolla kiipeillen oli tosi kivaa. Ehkä.

(joo, oli meillä viritys joka vähenti katonrakentajan mahdollisuuksia päätyä hallitsemattomasti tonttiin)

Kun katonrakentajien turvallisuutta edistävät kiinnitykset otettiin pois, havaittiin että itse katto rullaa vaikka yhdellä sormella: https://www.youtube.com/watch?v=BWqi1xLOIpU

(http://i.imgur.com/yyi2ZR0.jpg)

(http://i.imgur.com/Q265ETW.jpg)
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Lauri Kangas - 29-10-2015, 11:37:57
Arki-iltojen kuutamohommat ne vain jatkuu. Luultiin jo talven päässeen yllättämään rakentajat, mutta viikonlopuksi onkin tulossa sen verran plussaa että ehkäpä liima tarttuu ja maali kuivuu.

Nyt puuttuukin enää huovat katolle, seinät ja lattiat kiinni ja vähän muita pikkujuttuja.

(http://i.imgur.com/A8DMKB2.png)
(http://i.imgur.com/8XPbmPL.png)
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Lauri Kangas - 30-10-2015, 12:22:06
Komakallion uudet aktiivikäyttäjät. Nyt on aloitettu seinien kiinnitys.

(http://i.imgur.com/hpAToNa.png)

(http://i.imgur.com/Uij6CrU.png)
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Jussi Koponen - 30-10-2015, 12:39:53
Joko sinne on taas uusi pömpeli kohoamassa, vaikkei edellinen ole valmis?
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Lauri Kangas - 30-10-2015, 12:53:44
Vain triplakoppi on tällä hetkellä työn alla. Etualalla näkyvä tuore kestopuukehikko on tuon isoimman, visuaalihavaintokopperon kiskorakennelma.

Pahasti lahonneet kiskot uusittiin alkukesästä, samalla kun triplakoppiprojektia aloiteltiin. Näistä kokemuksista viisastuneena uudessa kopissa on käytetty ihan älyttömiä määriä kyllästettyä puutavaraa, kun kyllästämätön havaintojen mukaan kestää komakalliolla vain 10 vuotta.

(http://i.imgur.com/cwXNK2B.png)
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: naavis - 01-11-2015, 19:50:26
Kattohuovat ja seinäpaneelit on viimein saatu kahden pitkän työpäivän jälkeen paikoilleen. On ehkä Komakallion komein katto!

(http://i.imgur.com/9SYRoMI.jpg?1)

(http://i.imgur.com/OUSYNuF.jpg)

(http://i.imgur.com/KPdFBc9.jpg?1)

(http://i.imgur.com/6B6SQZi.jpg?1)
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Lauri Kangas - 01-11-2015, 22:01:05
Vinkki kaikille omakotitalon rakentajille: Kannattaa tehdä katosta liikkuva, niin voi seistä tikkailla paikallaan laittamassa alareunan kattohuopia ja liikuttaa sopivan kohdan suoraan nenän eteen.

Meni aika pitkään miettiä miten rakenteesta saa sellaisen että ajamalla tiukasti kiinni tulee molemmista reunoista tiiviit, mutta mikään palkki ei silti ole aukeamisen tiellä. Ainoat avoimet reiät on enää kiskojen kohdilla nurkissa mutta eiköhän siihenkin jotain keksitä. Täytynee ottaa vielä selvemmät dokumentaatiokuvat rakenteista.

(http://i.imgur.com/CKVb4mx.png)
(http://i.imgur.com/YOXcJwC.jpg)

Bitumipaanuista sai helposti hyvää jälkeä ilman mitään kokemusta tai osaamista. Bitumiliimaan ei kyllä kosketa seuraavaan kymmeneen vuoteen.

(http://i.imgur.com/tmuUrjW.png)
(http://i.imgur.com/l5zGQmh.png)

Nyt on jopa jotain jota voi kutsua sisätiloiksi. Lattiapalkista ei kyllä kannata astua ohi.

(http://i.imgur.com/B51IUjK.png)
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Oskari - 01-11-2015, 23:32:55
No nyt on asiallista jälkeä! :cool:
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Lauri Kangas - 05-11-2015, 23:02:52
Herättyä töihin, töistä rakentamaan, kotiin nukkumaan, ja uudestaan. Maalit pintaan ja lattia kiinni, niin ehtii hengähtää.

(http://i.imgur.com/pwu28ck.png)

(http://i.imgur.com/AE6zgID.png)
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Lauri Kangas - 07-11-2015, 22:23:21
Nyt on ehkä sen verran pohjamaalia että selviää ensi kesään, jolloin varsinainen julkisivumaalaus.

(http://i.imgur.com/mCjvuqr.png)

Katto auki.

(http://i.imgur.com/2cPKNdf.png)

(http://i.imgur.com/vxmaV4I.png)

Lattiaakin tehtiin niin pitkälle kuin onnistui muotoilematta lautoja tolppien ympäri. 28x95 ympäripontatusta mökkilattialaudasta saa kyllä priimaa jälkeä. Saumoja ei tunne vaikka kävelisi paljain jaloin.

(http://i.imgur.com/UBIHdMi.jpg)
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Lauri Kangas - 11-11-2015, 11:50:38
Tolppien kiertäminen edellyttää pienimuotoista nysväämistä.

(http://i.imgur.com/baYfIM4.png)
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: DarkSide - 14-11-2015, 02:23:32
Tolppien kiertäminen edellyttää pienimuotoista nysväämistä.

Hidasta = nysväämista, taivas pilvessä, joten aikaa nysväämiselle on.
 Taitaa tulla oikein pontattu puulattia tuplatorniinne. Harvassa on nykyään tuommoiset.
Mukavaa seurata edistystä kuvien kera. Onko rakennuksessa käytetty nauloja? Ihan vaan
muuten kyselen  :azn: Perfektionistien torneissa kun EI naula ole sivistykseen kuuluva käsite (kuten Artjärvellä).
Muuten projekti on kuin käsikirjasta. Käsityökoneiden merkit ei ole parasta saatavilla olevaa laatua,
mutta toimivat kuitenkin, vai kuinka? 
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: vehnae - 14-11-2015, 10:02:15
Katon alusvaneri on kiinnitetty kampanauloilla ja kattohuovat huopanauloilla. Rungon ollessa kestopuuta lähes kaikki muut kiinnikkeet ovatkin sitten erinäisiä rosteriruuveja. Allekirjoitan ruuvien kuuluvan oleellisesti sivistyneeseen rakennustapaan, käyttömukavuus vääntimellä on vähän eri luokkaa vasarointiin verrattuna, ja esim. kakkosnelosten välinen kiinnitys pitkillä 6mm ruuveilla on LUJA. Useimmissa kopin liitoksissa on myös liimat välissä. Sähkötyökaluja ei tätä projektia varten ole hankittu, hyvin on pärjätty näillä kotoa löytyneillä halpisvehkeillä kun lisäksi on voinut lainata isompia välineitä muualta tarpeen mukaan.

Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: vehnae - 19-11-2015, 21:32:59
Kun lattia on öljytty, niin kuvaus sujuu kuin rasvattu!

Masentavan sateinen syyskeli ei onneksi haittaa sisätöitä.

(http://i.imgur.com/Td6jtau.jpg)
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: VeskuP - 19-11-2015, 23:30:52
Hienolta näyttää! Mutta eikö tuo ole äärimmäisen liukas jos sattuu olemaan lunta kengänpohjissa? No sitten tietty matot vaan lattialle niin ei liukastu :tongue:
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: naavis - 19-11-2015, 23:43:04
Hienolta näyttää! Mutta eikö tuo ole äärimmäisen liukas jos sattuu olemaan lunta kengänpohjissa? No sitten tietty matot vaan lattialle niin ei liukastu :tongue:

Toivottavasti ei! Asia varmaan selvinnee heti seuraavilla lumikeleillä... Kumimattoja onneksi voi laittaa tosiaan lattialle.
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Lauri Kangas - 20-11-2015, 10:50:56
Ensi kesän jälkeen ei onneksi toivottavasti tarvitse kävellä kopissa talvisin, kävelyn voi hoitaa 30km päässä kotona lämpimässä, samalla kun painelee kuvausnamiskoja tabletilla.  :azn:
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: ollia - 20-11-2015, 11:45:34
Hienosti on edennyt  :cool:

Onko teillä jo suunnitelmat valmiina siitä, että miten tuo oikea kunnon kauko-käyttö onnistuu?

Mitä normaali käytöstä eroavia softia käytössä? Erillinen tietokone ohjaamaan mökin kattoa ja kaikilla 3:lla käyttäjällä siihen joku remote access? Jotain erityistä sähkökatkoksista tai softan kaatumisesta aiheutuvaa jota pitää ottaa huomioon? jne.
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Lauri Kangas - 20-11-2015, 12:40:41
Homma on toistaiseksi varsin konseptiasteella ja tärkein juttu on että kattoratkaisu on valittu helposti automatisoitavaksi (yhden kattopalan siirtäminen riittää, ei tarvita lisämoottoreita luukkuihin yms.). Varsinainen motorisointi on ajateltu hoidettavan joko hammastangolla tai parilla vaijerilla ja näistä ruvetaan varmaan ehkä omassa ketjussaan kysymään ahnaasti vinkkejä kun sen aika tulee.

Kopille tulee oma linux-purkki joka ohjaa kattoa ja anturoi ympäristöä. Kaikkien kolmen kuvaussysteemit tulevat varmaankin nojaamaan SGP:hen. Kattoa ohjaava tietokone laitetaan näkymään verkon yli ASCOM dome shutterina ja erilaisia tietoja yhdistelemällä (anturi, tutkadata) koitetaan saada aikaan päätös esimerkiksi siitä jos alkanut/lähestyvä sade aiheuttaa paniikin jonka takia katto on saatava heti kiinni.

Tällaisen paniikin yllättäessä kattokone toimii myös ASCOM Safety Monitorina. Jos sen antama lupa kuvaamiseen lakkaa olemasta, jokaisen SGP ajaa kuvauspuuhat alas ja ilmoittaa kattokoneelle milloin putket ovat parkissa ja katto on valmis suljettavaksi (tähän saattaa joutua toteuttamaan jonkun riippumattoman tarkistuksen vielä).

Kaikki rensselit tulevat olemaan UPS:n takana, ja UPS mitoitetaan niin että sähköä riittää samanlaiseen parkkeeraus- + sulkemisproseduuriin jos sähkö loppuu. Sähkökatkoshan on softan näkökulmasta ihan samanlainen paniikkitilanne kuin sade. Haluttu reaktio vähemmän paniikinomaisiin tilanteisiin (esim. pilvilautta, joka on helppo anturoida) täytyy funtsia sitten joskus myöhemmin.

Noin tilava koppi tulee pitkän syksyisen kuvausyön jälkeen olemaan varmaan aika märkä, joten kopin kone saa hoitaa myös lämmityksen ja miellään anturoida, koska on riittävän kuivaa.

Etäyhteyden voi kukin hoitaa haluamallaan tyylillä (ssh/vnc/teamviewer/...), pääsy ulkomaailmasta hoituu komakallion nettiyhteyden kautta. Samoin itse kuvaussarjojen automatisointi on jokaisen omalla kontolla, sitä en ole itse miettinyt vielä ollenkaan. Jos tekee riittävän hyvän ASCOM-rajapinnan kattokoneelle, niin hommahan ei yksittäisen kuvaajan kannalta mitenkään eroa omasta robottiobservatoriosta. Ainoa ero on, että kuvaussekvenssin loputtua lähetetään vain info, että mun puolesta katon saa nyt sulkea. Varsinainen sulkeminen tapahtuu, kun kaikki kolme ovat lopettaneet.

Aika paljon softaa joudutaan siis toteuttamaan itse, mutta onneksi tämän yhden fyysikon lisäksi projektissa on kaksi ohjelmistoammattilaista.. Vaikka koodista tuleekin vähän räätälöityä, se julkaistaan tietysti avoimena muidenkin innokkaiden automatisoitavaksi.
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: ollia - 20-11-2015, 17:24:26
Kuulostaa järkevältä mutta myös pelottavan monimutkaselta saada setupattua niin että kaikki oikeasti toimii... 

Mielenkiinnolla jäädään seuraamaan että miten tuo lähtee sitten tulevaisuudessa kehittymään!  :shocked:
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: naavis - 21-11-2015, 22:21:36
Tänään päästiin jo sovittamaan jalustoja tolpille.

(http://i.imgur.com/e1BiycPh.jpg)
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Tertsi - 22-11-2015, 19:28:33
Tänään päästiin jo sovittamaan jalustoja tolpille.

Hienolta näyttää projektinne! Tossa kuvassa kattoparru näyttää olevan aika likellä tolppaa, onko putket sitten vaakatasossa, kun ovat parkissa? Paljon jää tilaa putken ja katon/parrun väliin?
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: naavis - 22-11-2015, 19:40:08
Hienolta näyttää projektinne! Tossa kuvassa kattoparru näyttää olevan aika likellä tolppaa, onko putket sitten vaakatasossa, kun ovat parkissa? Paljon jää tilaa putken ja katon/parrun väliin?

Jalustat tosiaan ajetaan ennen kopin sulkemista parkkiin niin, että kaukoputket eivät osu kattoon. Tarkkaa mittaa ei olla vielä otettu, mutta hyvinhän kaukoputki tuohon sopivassa asennossa mahtuu. Lisää kuvia seuraa sitten kun kaukoputki on pystytetty jalustalle. :grin:
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: vehnae - 22-11-2015, 19:59:44
Hienolta näyttää projektinne! Tossa kuvassa kattoparru näyttää olevan aika likellä tolppaa, onko putket sitten vaakatasossa, kun ovat parkissa? Paljon jää tilaa putken ja katon/parrun väliin?

Joo, virallinen parkkiasento on vastapainotanko vaakasuorassa, putki hieman yläviistoon katon suuntaisesti osoittaen. Tilaa on hyvin, alunperin mitoitus tuli tehtyä oman 11"-putken suhteen aika tarkaksi (ks. kuva (https://www.dropbox.com/s/4ergf3vi3a4dmv2/putki-ja-katto.jpg?dl=1)) mutta rakennusvaiheessa korkeutta tuli parin käänteen kautta puolivahingossa vähän lisää. Ja kaksi muuta tolppaa ovat hieman matalampia, kuvassa olevan EQ6:n jatkopalan kun ottaa välistä pois niin siihen saisi vaikka minkälaisen monsterin tilalle.

Oikeasti rajoittavin tekijä on kopin seinät, jotka on mitoitettu hyvin tarkkaan kopin koon minimoimiseksi. Ohjearvona on käytetty 75cm ja 85cm säteen ympyröitä joiden sisällä laitteet mahtuvat pyörimään vapaasti. Tai mahtuisivat, jos allekirjoittaneen tolpasta ei olisi tullut hieman vino :cool: – oman putken huurresuoja on mahdollista saada kolisemaan itäseinän kanssa sopivassa asennossa, joka onneksi on parikymmentä astetta paikallisen puuhorisontin alapuolella, mihin ei ole koskaan tarve mennä.

Mutta helppona nyrkkisääntönä jos rakentaa yhden putken hökkeliä jossa putken pitää mahtua kääntymään seinien sisäpuolella, niin 2x2m on aika hyvä sisätila missä on vähän varaa liikkuakin. Siitä ulos kasvaminen vaatinee lauantai-illan onnea tai hurahtamista pitkiin akromaatteihin.

Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Tertsi - 22-11-2015, 20:17:45
Kiitos vastauksesta naavis ja vehnae! Kuva selvensi mukavasti.
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: mickut - 24-11-2015, 12:37:53
Uusi kolmio sai ensimmäiset asukkaansa, tässä muutama kuva eilisillalta:

(https://farm1.staticflickr.com/610/23246179826_9ea76683f4_z.jpg) (https://flic.kr/p/BqbKnU)
Sisäänmuutto (https://flic.kr/p/BqbKnU)

(https://farm1.staticflickr.com/574/22645181213_519c92aff0_z.jpg) (https://flic.kr/p/Av5tqR)
Taloksi asettuminen käynnissä (https://flic.kr/p/Av5tqR)

(https://farm6.staticflickr.com/5661/22643882704_0b178c28d7_z.jpg) (https://flic.kr/p/AuXPqL)
Valot yössä (https://flic.kr/p/AuXPqL)

(https://farm1.staticflickr.com/607/22643886294_1d903c2ffe_z.jpg) (https://flic.kr/p/AuXQuE)
Työergonomiaa (https://flic.kr/p/AuXQuE)

(https://farm1.staticflickr.com/731/22904360559_a550fa5ae8_z.jpg) (https://flic.kr/p/ATYQqg)
Kattoikkunanäkymä (https://flic.kr/p/ATYQqg)

(https://farm6.staticflickr.com/5789/23272307595_c32c2b124a_z.jpg) (https://flic.kr/p/BsuEfF)
Ovenpielipanoraama (https://flic.kr/p/BsuEfF)

--Antti
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Lauri Kangas - 24-11-2015, 12:42:18
Pieni alemmuuskompleksi kyllä saattaa tulla kun ripustan noiden rinnalle kolmanteen tolppaan 135mm f/2 kameraoptiikan...

Mutta voinpahan ainakin naureskella kämppiksille, miten vielä vuonna 2015 joku viitsii kuvata noin säälittävän pimeillä optiikoilla (f/2.2 ja f/2.8).
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: naavis - 25-11-2015, 23:04:49
Tässä vielä pari kuvaa tornin sisätiloista ja kiireellä pystytetyistä kuvauslaitteista. Kuvista näkee myös kuinka paljon tilaa kaukoputkien ja katon väliin jää.

(http://i.imgur.com/acTsfICh.jpg)

(http://i.imgur.com/hTuBnGch.jpg)

(http://i.imgur.com/xV6lYRoh.jpg)
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Jouko_Kettunen - 26-11-2015, 21:51:03
Hienolta näyttää. Pari juttua kuitenkin pohdittavaksi (ehkä olettekin jo pohtineet).
Rakennus näyttää varsin tiiviiltä. Syksyiset kuvausyöt ovat usein kosteita ja rakennuksen sisusta sekä laitteet ovat yökasteen peitossa (ainakin minulla on näitä ongelmia). Talvella taas tuppaa kertymään kuuraa joka paikkaan. Kun katto vedetään päälle, kosteus jää sisälle. Jottei observatoriosta tule homerakennusta tulee tuuletuksen olla hyvä. Suosittelisin pari tuuletusritilää seinän alakulmiin ja toiset pari ritilää seinän korkeimpaan kohtaan. Tästä voi olla apua kesälläkin, sillä mustan bitumihuopakaton pintalämpötila nousee helposti +60 asteeseen ja ylikin.
Katon kiskot rakennuksen ulkopuolella ovat sään armoilla. Suojasäällä niiden päälle kertyy lunta, joka jäätyy pakkasten tullessa niihin todella tiukasti kiinni ja katon työntäminen kiskoille ei onnistu. Itse olen ratkaissut tämän laittamalla muoviset räystäskourut kourupuoli alaspäin kiskojen päälle suojaksi. Ne on helppo ottaa pois ennen katon siirtoa. Tämä ei tietysti toimi, jos tarkoituksena on liikutella kattoa kauko-ohjatusti.
Kiskojen alla olevat painekyllästetyt palkit ovat säänkestävät ja hyvin pitkäikäiset. Puupalkit kuitenkin elävät melkoisesti ilman kosteuden mukaan ja voivat vääntyillä itsekseen. Suosittelen, että käsittelette ne ensi keväänä terassiöljyllä muutamaan kertaan, jonka jälkeen ne eivät ole kosteudelle enää niin arkoja.
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Lauri Kangas - 26-11-2015, 22:32:27
Hyvä että ainakin näyttää tiiviiltä. Todellisuudessa esim. eilisten tuulien aikaan ilma liikuskeli myös sisällä aika vikkelään. Pari isoa reikää aiotaan vielä tilkitä, mutta kiskojen alta pääsee ilma kulkemaan hyvin vapaasti. Tuuletusräppänöiden tekoa on harkittu, mutta ainakin yläreunasta ne voinee jättää melko hyvillä mielin pois. Eniten mietityttää että pääseekö kiskojen kohdalta lunta sisään.

Aiemmissa kopeissa on riittänyt keraamiset 100W lämmittimet pitämään kopin kuivana, mutta tällä on niin rutkasti tilavuutta että kokeillaan miten auton sisätilalämmitin toimii. Lämpö taitaa kyllä mennä harakoille, mutta ehkäpä kosteuskin menisi. Nyt rakennushommien aikana sisälämpötila on saatu nousemaan kymmenisen astetta rakentajien + lämmittimen yhteisvaikutuksesta. Kiskojen jäätymiselle ei ole vielä keksitty automaatioystävällistä ratkaisua, joten ensi alkuun on pakko käydä puhdistamassa niitä käsin. Oikein kunnollisen robottiobservatorion tekemiseen tarvitsisi varmaan vähän eri tavalla älyä ja rahaa.

Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: vehnae - 27-11-2015, 09:37:09
Oikein kunnollisen robottiobservatorion tekemiseen tarvitsisi varmaan vähän eri tavalla älyä ja rahaa.

Mainittakoon vielä automaation tavoitteista sen verran, että tarkoitushan on nostaa kuvaukseen käytettävissä olevien tuntien määrää kun kuvaaja ei jaksa/pysty/kykene istumaan paikan päällä jatkuvasti. Käytännössä jo sillä, että torni osaa ajaa putket parkkiin ja sulkea katon kelien heikentyessä tai aamun sarastaessa saadaan käyttöön arkiöiden kelit huomattavan pienellä panostuksella (yhden henkilön kolmesta pitää käydä paikalla avaamassa katto turvallisesti). Suomen talvikeleillä huoltovapaus lienee täyttä utopiaa, koska lumitöitä varmasti riittää. Mutta itse olen ainakin erittäin tyytyväinen jo tähän tasoon. Etänä avaaminen on sitten vain bonusta, jos kelit sen sallivat esim. syysaikaan tai talvisen korkeapaineen aikana – lumi/jäätilanteen seuraamiseen tarvitaan varmasti oma kameraratkaisunsa.

Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: einari - 27-11-2015, 09:56:49
Pitää laittaa niihin kiskoihin kunnolla virtaa/lämpöä että jäät sulaa pois  :tongue:.
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Timo Kantola - 27-11-2015, 21:50:14
Kiskojen jäätymiselle ei ole vielä keksitty automaatioystävällistä ratkaisua, joten ensi alkuun on pakko käydä puhdistamassa niitä käsin.

Mulla on kiskojen suojana saranoitu, pellitetty lauta - jään ja lumen puhdistaminen käy kädenkäänteessä (Idea kopioitu Luostarisen Mikan observatoriosta).

Jos teillä katto on moottoroitu, niin ei varmaan vaikea kehitellä kiila, tai vipusysteemi joka kääntää laudan kiskon edestä kun katto avataan ja sitten joku jousi tai vastapaino systeemi joka kääntää suojalaudan takaisin kun katto ajetaan lähtöpaikkaan? Keep it simple.

EDIT: noi teidän kiskot taitaa olla 10m pitkät.. mulla 3m.  Tekeekin avaamisen pykälää haasteellisemmaksi, pitää kääntää ainakin kahdesta pisteestä yhtäaikaa, jos suojalaudan päälle kerääntyy vaikka 15cm lunta...
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: mistral - 27-11-2015, 21:50:52
Tai laittaa kiskojen päälle kattopellin soirot jotka on pokattu c:n tai oikeastaan hakasulun ([) muotoiseksi profiililtaan. Jää ei pure niin kovasti kiinni kuin puuhun.

edit
Timo ehti vähän ennen pistää hyvän idean..
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: TuRe - 28-11-2015, 08:15:03
Minulla on sellainen paha tapa tuppaantua toisten tekemisiin, mites muuten kuin sähköllä. Al- latat vielä kerran ylös ja sopivalla höylällä kiskon alle pieni roiro, johon mahtuu 220V itsesäätyvä vastuskaapeli. Kaapelilla on sellainen ominaisuus, että se pitää esim. +18 asteen lämpötilan. Kun lämpöä hyvin johtava Al-kisko on kaapelin päällä (eikä mitään näkyvissä ulospäin), ei kestäne  kuin hetki ja jäät ja lumet saavat kyytiä.
Mainittua kaapelia on saatavissa sähköammattiliikkeistä, jotka voivat asentaa kaapelin päähän maadoitetun pistokkeen. Varmaan itse löydätte laitteen, joka esim. puhelimella kytkee virran.

Ahkeraa kaukoputken ohjailua.
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: VeskuP - 28-11-2015, 08:29:40
Juuri näin. Yläjyrsimella esim. Tuo soiro, ja varsin halpa ratkaisu olisi suoraan pistotulppaan laitettava valun jälkilämmityskaapeli. En tiedä miten sitten tuo automaatio, mutta saahan sen vaikka kellokytkimellä ajastettua :wink:
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: wm-x - 28-11-2015, 09:46:58
Älykkäitä pistorasioita saa nykyään aika huokealla. Ne kytketään wifi yhteyteen ja sitten esim puhelimella voi laittaa virran päälle kun tarvitsee.

Edit: tuossa:
https://m.verkkokauppa.com/fi/product/20220/dvkcm/Netwjork-NEO-WiFi-power-socket-etaohjattava-pistorasia (https://m.verkkokauppa.com/fi/product/20220/dvkcm/Netwjork-NEO-WiFi-power-socket-etaohjattava-pistorasia)
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: VeskuP - 28-11-2015, 11:25:21
Älykkäitä pistorasioita saa nykyään aika huokealla. Ne kytketään wifi yhteyteen ja sitten esim puhelimella voi laittaa virran päälle kun tarvitsee.

Edit: tuossa:
https://m.verkkokauppa.com/fi/product/20220/dvkcm/Netwjork-NEO-WiFi-power-socket-etaohjattava-pistorasia (https://m.verkkokauppa.com/fi/product/20220/dvkcm/Netwjork-NEO-WiFi-power-socket-etaohjattava-pistorasia)
Tuohan se sitten kannattaa laittaa, saa kelin mukaan päälle ja pois...
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Lauri Kangas - 28-11-2015, 11:38:03
Kiskojen lämmitystä ollaan välillä pohdittu mutta tuollainen piuhalämmitys ei ole vielä käynyt mielessä. Kiskojen tyyppi ja kiinnitysratkaisut ei suoraan sovellu esitettyihin ideoihin mutta täytyypä mutustella ensi kesänä.

Lämmityksen ohjaaminen ei tule olemaan ongelma, siihen käytetään tietokoneohjattavia releitä ja softa koodataan itse. Ei siis tarvetta millekään kännykkäpistorasioille.
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Lauri Kangas - 29-11-2015, 18:18:27
Hienolta näyttää! Mutta eikö tuo ole äärimmäisen liukas jos sattuu olemaan lunta kengänpohjissa?

Alettiin hieman pohtia tätä ja keksiä sopivia kynnysmattoratkaisuja. Pohdinnat vähän eskaloituvat. No, nyt ei ainakaan liukastella.

(http://i.imgur.com/ZS50Ash.png)

Koppi tänään päivänvalossa.

(http://i.imgur.com/zV0zgv2.jpg)
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: VeskuP - 29-11-2015, 19:07:16
Tuo ei varmasti ole huono veto! Mökillä on nimittäin kylmä eteinen ja siinä lakattu ponttilautalattia ja  välillä meinaa olla siinä selällään jos ei muista puhdistaa kengänpohjia lumesta...
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: naavis - 29-11-2015, 21:53:42
Likakin näkyy vähän huonommin kuramatossa kuin vaaleassa lautalattiassa... :angel:
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: wm-x - 29-11-2015, 22:28:53
Hienon näköistä on. Itsekkin leikkasin vanhasta karvamatosta kokolattiamaton tuonne kopperooni. Mukava jalan alla ja vaimentaa askeleitakin. Muistakaa tuulettaa mattoa jos pääsee kosteutta siihen tai esimerkiksi lumet sulavat siihen, ei tule kosteus vaurioita.
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: ollia - 29-11-2015, 23:31:16
Hyvin tosissaan sopivat nuo metrin levyset rullat tuohon

Sitten seuraavaksi vaan nippusiteet käyttöön tuon naaviksen johtoviidakon kanssa  :laugh:
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: naavis - 29-11-2015, 23:58:05
Sitten seuraavaksi vaan nippusiteet käyttöön tuon naaviksen johtoviidakon kanssa  :laugh:

Juu, kyllä ne piuhat siitä vielä siistiytyvät... :angel: Nippusiteitä on jo käytössä, mutta suurin ongelma on osaksi liian pitkät piuhat, jotka pitäisi korvata sopivamman mittaisilla. USB-johtojen korvaaminen käy aika helposti ostamalla uusia, mutta powerpole-virtapiuhat olen kolvannut itse. Niiden uusiminen vaatii vähän omaakin työtä. Puhumattakaan siitä, että johdot on nyt vedetty kiireellä kylmässä sen suuremmin ajattelematta. Eiköhän tässä joku päivä ole aikaa käydä niitä ajan kanssa säätämässä.
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: mickut - 30-11-2015, 11:01:01
Sitten seuraavaksi vaan nippusiteet käyttöön tuon naaviksen johtoviidakon kanssa  :laugh:

Komakallion rakennusstandardin mukaisissa kytkennöissä ei käytetä rumia ja hankalia nippusiteitä, vaan kaunista, NASAn hyväksymää ja käyttämää kaapelipunosnauhaa (http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=4374.msg135789#msg135789).  :wink:

-Antti
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: naavis - 09-12-2015, 21:39:11
Tässä jälleen taas timelapse-video Komakalliolta toissayöltä: https://youtu.be/4IUTE9Ukc0E Kuuttomina öinä näistä tulee aika pimeitä, pitänee ottaa sama uusiksi vielä esim. puolikuun aikaan.
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: naavis - 13-12-2015, 01:57:47
Rakennusprojekti alkaa viimein olla taputeltu, ja kävimmekin tekemässä pienen loppusiivouksen kuvauspaikalla. Innostuin vielä näpyttelemään kuvapitoisen yhteenvedon kesän rakenteluista: https://astronaavis.wordpress.com/2015/12/13/uusi-havaintosuoja-komakalliolle/
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: tuunari - 13-12-2015, 09:18:52
Onnittelut Samulille, Jarille ja Laurille! Harkittu ja hyvin toteutettu projekti.
-pasi
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: naavis - 23-05-2016, 23:11:48
Näin kesällä uuden kopin kiskot toimivat hyvin mattotelineinä. :grin:

(http://i.imgur.com/oXlJreth.jpg)
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: naavis - 26-07-2016, 21:24:33
Tänään koppi sai viimein Komakallion virallista linjaa noudattavan värityksen.

(http://i.imgur.com/IFAZnr6.jpg?1)

(http://i.imgur.com/c9AWNdW.jpg?1)
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Lauri Kangas - 06-08-2016, 23:52:02
Pikkasen vino sahausjälki ebayn alumiinikapulassa?

(http://i.imgur.com/YWmNbtm.jpg)

(http://i.imgur.com/yTVR6V1.jpg)

Hieman jälkijunassa nyt on munkin tolpalle sorvailtu läpykät jalustan kiinnittämistä varten.

Jonkun verran on tässä myös pohdittu katon liikuttelua. Ostettiin biltemasta 900kg 12 V sähkövinssi ja suunniteltiin vaijeriliikuttelua melko pitkällekin. Ongelmana vaan että ratkaisu on ehkä sata kertaa liian järeä. Pari muuta ideaa on nyt työn alla.
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Lauri Kangas - 07-08-2016, 21:17:41
(http://i.imgur.com/c2mwdwx.jpg)

Valmis.

Katon liikuttamisen kanssa täytynee kääntyä autotallin ovimoottorin puoleen. Liikuttelu tulisi ketjulla ja ketju tekee yhden lenkin kahden väkipyörän avulla jotta katon saa kulkemaan yli pituutensa.Osa ketjusta jää ulkoilmaan.

SGL-foorumilta löytyi melko runsaasti hyviä vinkkejä nyt jo edesmenneeltä Per Frejvallilta. Taikasana moottorin ohjaamiseen on VNH5019. Koodi täytynee taas vääntää itse.
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Lauri Kangas - 13-08-2016, 17:20:53
Lämmittimien (2 kpl lämpöpuhaltimia ja tulevat kiskojen lämmityskaapelit) ohjaaminenkin tarvii tehdä etänä. Mitkään smart home pilvi-wifi-pistorasiat ei kiinnostaneet yhtään ja usbilla ohjattavia jatkojohtoja on markkinoilla melko vähän. Tehtiin siis itse.

(http://i.imgur.com/rGrnjN9.jpg)

Mustasta menee sähkö sisään, kuvasta puuttuu vielä tietsikalta tuleva USB-johto ja tietsikka sitten päättää mitkä noista lähdöistä on päällä. Boksin sisällä on DIN-kiskossa 8 relettä ja arduino. Releitä menee kaksi per piuha että saa poikki sekä nolla- että vaihejohdot.

Tätä on tarkotus ohjata kopin toimintoja säätelevältä linux-koneelta. Lämmittimiä voi esim pitää hetken aikaa päällä tunnin välein, tai laittaa päälle aina kun kosteusanturi näyttää liikaa. Tällä voisi ajaa kumpaakin 2 kW lämpöpuhallinta yhtäaikaa täysillä, mutta kallion sähköasennukset ehkä tykkäävät enemmän jos tohotellaan puhaltimia vuorotellen 1 kW asennossa.

Jarin arduino-koodi on muidenkin halukkaiden käytössä: https://github.com/vehnae/komarelay
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: vehnae - 13-08-2016, 22:32:33
Voisin myös automaatiosuunnitelmien softapuolesta vähän mainita. Koppihan on rakennettu mahdollisimman pieneksi, mistä seuraa että putkien täytyy olla parkkiasennossa jotta katto mahtuu sulkeutumaan. Tästä päästään mielenkiintoisiin tilanteisiin kun kuvaajia on saman katon alla kolme, ja systeemin on kyettävä sulkemaan itsensä esimerkiksi sateen sattuessa ilman että katolla ajetaan mun putken kylkeen kovin isoa lommoa.

Tätä varten kopin tietokoneeseen keskitetään katon ja kaikkien sensorien (sää yms) hallinta. Jotta kuvausohjelmistot saadaan pelaamaan systeemin kanssa yhteen koodasin muutaman ASCOM-ajurin kattoa ja sensoreita varten, jotka juttelevat koppikoneen kanssa verkon yli (tekniikkaa: node.js -serveri jossa REST-rajapinta). Kuvauskoneen kannalta sillä on ikioma katto, mutta koppikone sitten operoi fyysistä kattoa tarpeen mukaan. Ensimmäisen kuvaajan avatessa katon fyysinen katto aukeaa, ja se suljetaan vasta viimeisen kuvaajan lopettaessa.

Sulkeminen on vähän monimutkaisempi prosessi. Tässä käytetään ASCOMin SafetyMonitor-laitetyyppiä, jonka tehtävänä on tuottaa ainoastaan tieto siitä onko kuvaaminen sallittua (safe) vai ei. Kun tila vaihtuu unsafe-tilaan, kuvausohjelmisto keskeyttää ajon ja parkkeeraa putken. Tässäkin oma ASCOM-ajuri kyselee tuota tilaa kopin tietokoneelta, joka tekee päätöksen sää ym. sensoreiden perusteella. Kun koppikone haluaa sulkea katon se julistaa tilaksi unsafe jolloin aktiiviset kuvauskoneen parkkeeraavat putkensa. Putkien parkkeerauksen onnistuminen tullaan varmistamaan erikseen mittaamalla jollain vielä mietinnässä olevalla ilveellä putkien fyysistä asentoa, jotta ollaan varmoja siitä että katto mahtuu sulkeutumaan ennen sen liikuttamista. Tähän tarvitaan myös jonkinlainen hälytysjärjestelmä jotta kuvaaja saadaan hereille ongelmien ilmetessä.

Kolmantena kujeena samaa vauhtia tuli koodailtua myös ObservingConditions-ajuri, jolla kuvauskoneet kyselevät koppikoneelta tiedot paikallisista sääolosuhteista. Tällöin kaikkien kuvaajien kuvadataan saadaan tallennettua mukaan kuvauspaikan “viralliset” säätiedot, SQM-lukema yms.

(https://www.dropbox.com/s/szrxvkip0raubel/komakalliodrivers.png?dl=1)

Ja nämäkin ovat saatavilla avoimena lähdekoodina jos jotakuta kiinnostaa nuuskia: https://github.com/vehnae/komaserver
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: wm-x - 13-08-2016, 23:35:29
Hieno koodi. Tuo kelin tarkastelu on erittäin tärkeä, kun kuvaaja on nukkumassa. Nimimerkillä: kerran putken kastellut. Onneksi mikään sähkölaite ei hajonnut.

Mietin auton sadetunnistimesta tekeväni tuollaisen automaation. Mutta en osaa tuota ohjelmointia tarpeeksi, että saisin putken parkki asentoon kun luukut menevät kiinni. Jäi tältä kesältä rakentamatta tuo luukkujen avaus moottorilla, joten pitää nyt talvella perehtyä miten saisin tuon toimimaan.
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Lauri Kangas - 16-08-2016, 21:02:08
Autotallin moottori saapui ja nyt näyttää löytyneen kerrankin asiallinen värkki tähän touhuun. Tämän kaveriksi 8 metriä ruostumatonta fillarin ketjua (lyhyt pätkä jää ulkopuolelle).

Kuvassa myös moottorinohjauksen pääosanesittäjä, 2x VNH5019. Ei ole ennen tullut noiden moduulien kanssa harrastettua arduino shieldejä, mutta tähän tapaukseen sopii tuo kuin nenä päähän. Tuolla voi ohjata kahta moottoria (toinen käyttää lukkosalpaa) haluamallaan nopeudella ja monitoroida niiden virrankäyttöä. Esim. katon sulkeminen tiukasti yritetään tehdä niin että ajetaan hissukseen seinää päin kunnes virran noustessa katkaistaan. Runsain mitoin on siis koodailua edessä.

(http://i.imgur.com/DQe0mq0.jpg)
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: naavis - 14-09-2016, 12:03:45
Hesarin toimittaja kävi vierailemassa Komakalliolla pari viikkoa takaperin. Nyt juttu pääsi viimein lehteen asti: http://www.hs.fi/kotimaa/a1473743668137
Jari oli kyllä oikeassa sanoessaan ”Tässä on niin monta asiaa, jotka voivat mennä pieleen. Pitää olla sitkeys puurtaa niistä läpi.”, meikäläiseltä meinaan taisi eilen lahota kuvaustietokone. :realmad:
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Timpe - 14-09-2016, 21:31:06
Hyvä ja asiallinen juttu, saanee paljon positiivista huomiota ja lisää samalla kiinnostusta tähtikuvauksen suuntaan.  :cool:
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Lauri Kangas - 17-09-2016, 15:46:36
Motorisointi edistyy, rautaa on kasailtu, osia printattu ja firmistä koodattu.

(https://i.imgur.com/mBJQjJV.png)

Kuvan paketissa alimmaisen Arduino Mega ja päällä Pololun VNH5019 ajurishieldi kahdelle moottorille. Välissä on prototype shieldi, jolle mahtuu mukavasti rakentelemaan liitännät ja vastukset enkoodereille ja nappuloille ja pitää siten piuhasekasotkun kurissa.

Kontrolleriin olisi tulossa auki/kiinni painonapit käsikäyttöä varten (poikkeustilanteessa myös moottorin pystyy kytkemään mekaanisesti irti ketjusta) sekä hätäseis-namiska paniikkitilanteisiin. Katon rajakytkimiksi tulee US5881 hall-antureita ja kattoon neodyymimagneetit. Kattoa sulkiessa ohitetaan ensin rajakytkin jonka jälkeen hissutellaan vauhtia ja ajetaan niin kauan kunnes moottorin hörppimä virta nousee ja tiedetään että ajettiin kiinni seinään. Ylivirtasuoja pysäyttää katon myös sen törmätessä ihmiseen, kaukoputkeen tms. Katon liikkuessa virrankulutus näkyy selaimessa nättinä käppyränä.

(https://i.imgur.com/qHmwSZy.jpg)

Tällä vispilällä ja kahdella valoportilla saadaan enkoodattua katon paikka 7mm tarkkuudella niin tiedetään etänäkin missä mennään.

Huomenna sovittamaan palasia paikalleen.
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: naavis - 18-09-2016, 21:18:16
Komakalliolta on ihan vaivihkaa kadonnut vanha koppi ja tilalle tullut uusi. :shocked:

(http://i.imgur.com/Op5nYau.jpg?1)

(http://i.imgur.com/lG72XXW.jpg?1)

Viime kesänä rakennetusta triplakopista myös sen verran päivitystä, että saimme tänään liikuteltua kattoa moottorin avulla ensimmäistä kertaa.  :cool: Yksityiskohtia seurannee lähiaikoina.
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: naavis - 17-11-2016, 23:30:45
Kävin yksi päivä napsimassa valokuvia Komakalliolla. Tässä triplakopin tämänhetkiset asukit.

(http://i.imgur.com/iqxdnEsh.jpg)
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Lauri Kangas - 15-01-2017, 00:22:57
(http://i.imgur.com/f6QGhSZ.jpg)

(http://i.imgur.com/CDMCJ3A.jpg)

(http://i.imgur.com/Z6zoVU3.jpg)

(http://i.imgur.com/PnCE7DS.jpg)

Nyt alkaa katon moottoriohjain olla kasassa ja suurin osa ominaisuuksista testattukin. Viimeisiä bugeja vielä metsästellään, jonka jälkeen johdotus- ja kotelointihommiin.

Kytkennöistä tuli varsin siistit käyttämällä Arduino megan prototyyppishieldiä ja Pololun moottoriohjainshieldiä. Prototyyppilevyn kuvassa näkyy jännitteenjako moottoria ajavan akun jännitteen monitorointiin, pari kondensaattoria suodattamassa moottoriohjaimen virtamonitorointia. Lisäksi on liittimet kahdelle valoportille (katon liikkeen enkoodaukseen), kahdelle hall-anturille (katon liikkeen rajakytkimiksi), kolmelle käsikäyttöiselle napille (auki, kiinni, hätäseis) ja lämpöanturille.

Arduinon firmware on loppusuoralla ja softapuolella toimii jo mukavasti PC-puolen ohjaus, jossa selainikkunassa on samat namiskat kuin fyysisesti (auki, kiinni, seis) ja silmien eteen piirtyy hieno käppyrä virrankulutuksesta ajan funktiona kun moottori käy.

Kunhan saadaan systeemi liikuttamaan ihan oikeaa kattoa, voidaan alkaa keksiä virtarajoja katon pysäyttämiselle (pysähtyy jos törmää seinään, ihmiseen tai kaukoputkeen) ja hinkkailla ASCOM-rajapintaa jotta kuvauskoneiden SGP:t voivat pyytää kattoa auki aloittaessaan ja ilmoittaa milloin kunkin kaukoputken puolesta sopii sulkea katto.
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Lauri Kangas - 29-05-2017, 23:48:24
Tähtitornin talkooaktiiviteetit heräilee taas. Tänään kolvattiin vihdoin viimein valoportteja katon moottorin enkooderille ja sovitettiin koko roska paikalleen, toivottavasti lopullisesti.

Moottori on lautojen toisella puolella ja paketin läpi menevän reiän kautta pyörii 3D-printattu propelli. Kaksi valoporttia tutkii sitten tuon asentoa 90 asteen kulmassa.

(https://i.imgur.com/pYiVqxr.jpg)
(https://i.imgur.com/VNwf4HW.jpg)
(https://i.imgur.com/jGYLufo.jpg)

Moottori paikallaan vielä ilman kuorta.

(https://i.imgur.com/nAQmLIm.jpg)

Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Lauri Kangas - 29-05-2017, 23:53:46
Etäkäyttöä varten on kiintoisaa tietää säätila mahdollisimman hyvin, ja nopea ja luotettava sateen anturointi on elintärkeää, että saadaan automaattisesti katto kiinni kun tarvitaan. No nyt on siihenkin kunnon vehkeet.

(https://i.imgur.com/whdDs6t.jpg)
(https://i.imgur.com/YSApQ8q.jpg)

Valkoinen tötsä on Vaisala WXT520 multianturi, joka mittaa lämpötilan, suhteellisen kosteuden, ilmanpaineen, tuulen ja sateen. Tuuli mitataan ultraäänen avulla noista kolmesta sarvesta. Sademäärää mitataan akustisesti tuolla päällimmäisellä peltilevyllä, joka mikrofonilla kuuntelemalla tunnistaa jokaisen sadepisaran koon ja kertoo sateen intensiteetin ja sadekertymän.

Tuo ei kuitenkaan reagoi sateeseen, varsinkaan kevyeen, riittävän nopeasti. Sitä varten on varren päässä Vaisala DRD11A, joka antaa ON/OFF digitaalisignaalin heti ensimmäisestä sadepisarasta. Tästä saa myös jonkinlaisen analogisignaalin sateen intensiteetistä, näitä tulee olemaan kiintoisaa vertailla keskenään.

Tuulen mittaukseen tuo sijoitus ei ole mitenkään optimaalinen, mutta toisaalta komakallio on reikä metsän keskellä eikä sieltä saa mistään kovin edustavaa tuulimittausta. Eikä se meitä ihan älyttömän paljon kiinnostakaan.
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: vehnae - 07-06-2017, 23:56:59
Vähitellen on saatu kiinnitettyä kopin ulkopuolelle tuleva rulla lopulliseen sijaintiinsa ja kiristettyä ketju paikalleen. Tänään kytkettiin katto ensimmäistä kertaa kattokontrollerin virkaa toimittavaan Arduinoon ja ajeltiin sillä runsaasti edestakaisin. Valoporttien avulla rakennettu sijainti-enkooderi toimi loistavasti, joten katon sijainti tiedetään jatkossa alle sentin tarkkuudella.

Kattoa ajellessa seurattiin kovasti myös moottorin virrankulutusta, mistä kattokontrolleri pitää kirjaa ja toimittaa tietokoneelle analysointia varten. Meillähän yllättävä virrankulutus todetaan virhetilanteeksi jolloin katto pysäytetään, mitä saatiinkin sitten todistella runsaasti kattoa availlessa ja sulkiessa. Hitaasti liikuttaessa kaikki pienet kiskojen ruuveista yms aiheutuvat töyssyt näkyvät moottorille merkittävästi, joten niitä sitten kiristeltiin ja viilailtiin tasaisemman menon takaamiseksi. Tällä mekanismilla katto saatiin myös suljettua tiukasti ajamalla katto päin seinää pienellä nopeudella kunnes moottori pysäytetään virrankulutuksen kasvaessa.

Valitettavasti ajelimme päin seinää (ihan tarkoituksellisesti) myös vähän suuremmalla nopeudella, jolloin mekanismista löydettiin sen heikoin kohta joka oli ketjua kannatteleva kulmarauta. Kulmarauta todettiin vääntyneeksi mikä löysäsi ketjua, joka taas korosti töyssyistä aiheutuvia ongelmia. Pitää siis kehitellä vähän vahvempi ratkaisu. Piakkoin pitää myös kehitellä jonkunlainen kate suojaamaan ulkorullaa sateelta.

(https://www.dropbox.com/s/f8wevkqbgw5q1hl/ulkorulla.jpg?dl=1)

(https://www.dropbox.com/s/bmat8e7exz7ajl0/moottoriarduino.jpg?dl=1)

(https://www.dropbox.com/s/smnjt464wjpvhxf/viilaus.jpg?dl=1)

(https://www.dropbox.com/s/apklau84cmue365/kulmarauta.jpg?dl=1)

(https://www.dropbox.com/s/ai37kgo8m8jx0qw/katto.gif?dl=1)
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Lauri Kangas - 11-06-2017, 21:35:40
Myös naapurit ovat kovin kiinnostuneita Komakallion toiminnasta. Hienoa että on aktiivista nuorisoa!

(https://i.imgur.com/4bueXlB.jpg)
(https://i.imgur.com/dQz6ABV.jpg)

Kuvat Niko Lavonen.
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Lauri Kangas - 12-06-2017, 10:52:02
Etäkäyttöä varten on kiintoisaa tietää säätila mahdollisimman hyvin, ja nopea ja luotettava sateen anturointi on elintärkeää, että saadaan automaattisesti katto kiinni kun tarvitaan. No nyt on siihenkin kunnon vehkeet.

Tässä esimerkkimittauksia tämän aamun sateesta: https://i.imgur.com/R14tYZp.png

(https://i.imgur.com/R14tYZp.png)

Oranssi ja punainen tulee DRD11A:lta, sininen on WXT520 ilmoittama sateen intensiteetti ja lisäksi tehtiin skripti joka katsoo intensiteettiä FMI:n avoimen datan tutkakuvista. Vihreä käyrä on tutkasta katsottu sateen maksimiarvo kilometrin säteellä komakalliosta.

Niinkuin näkyy niin aamuviideltä on tullut alas jotain jota WXT ei ole raportoinut, mutta DRD ja tutka sen näkivät. Näistä täytyy sitten yhdistellä sopivat hälytysrajat katon sulkemiselle.
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Jussi Koponen - 13-06-2017, 10:24:55
Hyvältä näyttää tämä teidän projekti. Kunnon DIY -meininkiä!

Minkä hintaluokan vehkeitä nuo Väisälän sääasemat on?
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Timpe - 13-06-2017, 22:34:46
Myös naapurit ovat kovin kiinnostuneita Komakallion toiminnasta. Hienoa että on aktiivista nuorisoa!

Tässä tapauksessa pitävät myös aktiivikäyttäjät (https://www.avaruus.fi/foorumi/index.php?topic=8177.msg136645#msg136645) kurissa...  :grin:
Mukava ylläri!
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: vehnae - 17-06-2017, 00:27:37
Vaihdeltiin ketjua pidelleet kulmaraudat vähän järeämpiin kakkosnelosesta tehtyihin pidikkeisiin, niin nyt katto kulkee taas. Pätkä kakkosnelosta neljällä 6x90 ruuvilla on jykevä – katon heikoin kohta on nyt ihan varmasti jossain muualla. Tänään saatiin aikaan kattokontrolleriin napit (auki/kiinni/hätäseis) käsikäyttöä varten ja ajeltiin kattoa kovasti edestakaisin. Auki ja kiinni -napit ovat identtisiä tietokoneelta annettujen avaa/sulje-komentojen kanssa. Hätäseis signaloi tilanteen kattokontrollerille mutta myös katkoo varmuuden vuoksi sähköt moottorilta. Napin ollessa pohjassa mikään ei siis liiku mihinkään.

Enkooderin antaman sijaintitiedon pohjalta katon liikuttelu on jo täysin käyttökelpoinen, sekä hidastus suljettaessa että pysäytys oikeassa kohtaa avattaessa toimivat moitteettomasti. Tässä vielä videota käytännön toiminnasta: https://www.youtube.com/watch?v=A3ZrWuQrB8k (https://www.youtube.com/watch?v=A3ZrWuQrB8k)

Tällä kertaa ei uusia kettuhavaintoja.
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Lauri Kangas - 17-06-2017, 00:29:17
Minkä hintaluokan vehkeitä nuo Väisälän sääasemat on?

Laatu maksaa, tuo satsi on melko tukevasti nelinumeroinen. Helpottaa vähän jos töissä pyörii ylimääräisiä jaloissa.  :cool:

Tosiaan ketut ovat lymyilleet jossain kolossa pari viime päivää, mutta valvontakameran silmäpä ei vältä.

(https://i.imgur.com/kl0WLTe.png)
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Lauri Kangas - 26-06-2017, 12:48:56
Askarreltu pieni sateensuoja kopin ulkopuolelle jäävälle ketjun osalle. Ketju on kyllä ruostumatonta mutta rulla ei. Katsotaan kestääkö näin. Tämä kuva muuten katon liikkeitä valvovasta IP-kamerasta.

Jos joku aikoo apinoida meiltä tuon rakenteen niin tehkää ihmeessä jo katontekovaiheessa ko. jatkolärpäke, niin tulee vähän hienompi.  :tongue:

(https://i.imgur.com/LoPtQIp.jpg)

Katon moottoroinnissa edetään viimeistelyjen kanssa. Tehdään kolmen napin (auki, kiinni, hätäseis) käyttöliittymä ovensuuhun, mutta hätäseissin releohjaus tuottaa vielä tenkkapoota. Huomenna taas testailemaan.

Tilattiin aikoja sitten testiin US5881 Hall-antureita, mutta taidetaankin tilata jotain vähän paremmin koteloituja malleja kokeiltavaksi. Mitä ilmeisimmin sähköpyörien jarrukahva-anturit voisi soveltua tähän hommaan hyvin.
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: W1lleM - 27-06-2017, 13:44:29
Kannattaisiko tuohon rullalle olla oma lämpövastus? Voisin kuvitella että voi tuurillaan jäätyä kiinni.

-V
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Lauri Kangas - 27-06-2017, 16:32:12
Tuskin se jäätyy jos ei kastukaan, eikä jää lumen alle. Sen sijaan kiskoille kyllä suunnitellaan lämmitystä. Ei vaan ehkä ole tämän kesän homma vielä.
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: pnuu - 27-06-2017, 20:59:37
Näyttää lippa olevan aika lyhyt ja ratas aika lähellä sen ulkoreunaa. Ehkä joku (irrotettava) päätylevy toisi lisäsuojaa pitkittäin tulevalle satellee.
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: W1lleM - 27-06-2017, 21:32:50
Tai vaikka kuminen lipare siihen joka myötäilisi kiskon reunaa?

-V
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Lauri Kangas - 27-06-2017, 23:29:48
Joo, kyllä tuota päätylätkääkin jo vähän piirreltiin mutta katsotaan nyt kehkeytyykö tarve vai ei.

Tänään saatiin johdotettua lokaalit käyttelynapit paikalleen.

(https://i.imgur.com/U28b1GX.jpg)

(https://i.imgur.com/l4LknKd.jpg)

Nappulaboksi on tuotu ovensuuhun ja on kiinni 8-karvaisella verkkokaapelilla. Auki/kiinni-napit ovat suoraan kiinni arduinon pinneissä, hätäseis-napissa on kaksi kontaktia joista toinen välittää painalluksen arduinolle, toinen sulkee releellä moottorishieldille menevät sähköt kokonaan. Tuon verkkokaapelin irtoaminen/katkeaminen tekee saman kuin hätäseissin painaminen.

Arduinon ja akun luona on vielä vähän siistimistä...

(https://i.imgur.com/c3NDe27.png)

Löytyi ihan sopivan kokoinen lääkekaappi näille rensseleille. Pitää vain porata kasa läpivientejä seinään ja teipata jotain vihreän ristin päälle, ettei kukaan tule etsimään sieltä aspiriinia.
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Lauri Kangas - 08-07-2017, 02:40:55
Nyt on lääkekaappi kondiksessa, läpiviennit tehty ja piuhat järjestyksessä.

(https://i.imgur.com/01kuK05.jpg)

Kaapin päältä menee piuhat käyttönapeille, moottorin enkooderille ja moottorin sähköille. Käyttämättömissä läpivienneissä on paikka kakkosmoottorille (katon lukitsemiseen) sekä kahdelle hall-anturille jotka asennetaan lähipäivinä. Kaapin sivulla on USB-läpivienti ja CTEKin ylläpitolaturi tuolle lyijyakulle.

Tämän myötä saatiin vihdoin katon kontrolleri kiinteästi kiinni Raspberry piihin ja kotimatkalla pysähdyttiin kilometrin jälkeen pientareelle suorittamaan ensimmäinen oikeasti etäkäyttöinen katon avaaminen ja sulkeminen.  :shocked: Hyvin toimi.

Ollaan myös pikkuhiljaa täytetty koppia jos jonkin näköisillä antureilla ja datankeruulla. Esim. tuolta kattokontrollerilta saadaan talteen tieto lääkekaapin lämpötilasta jotta nähdään meinaako akku jäätyä. Talteen jää myös akun jännite ja katon liikuttamisen virrankulutus. Onkos teidän tähtitornissa kahdeksaa lämpöanturia?  :cool:
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Timo Kuhmonen - 08-07-2017, 14:19:23
Omassa kellarissa olisi aikanaan ollut käytetty Rittalin lukittava rosterikotelo, olisi joutanut luovuttaa tuohon käyttöön.... Mutta hyvä että joku kotelo löytyi, lääkekaappikin kelpaa :azn:

Miten käy silloin, jos on esim katto on auki ja virrat katkeaa Komalliolta
-> pitääkö käydä käsin sulkemassa katto jokaisesta suojasta ?
-> vai saako kyseisen kopin katon kiinni varmennusakun jänniteillä, jos moottorin syöttö sitä kautta...?
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: vehnae - 08-07-2017, 16:24:05
Kopissa on sähkökatkojen varalta UPS kuvauslaitteiden suojana sekä erillinen lyijyakku kattomoottorille ja -kontrollerille (Arduino). UPS on kytketty USB:llä havaintosuojaa ohjaavaan Raspberry PI:hin, joka tietää tätä kautta milloin töpselistä tulee virtaa ja milloin ei. Lyhyisiin sähkökatkoihin meidän ei tarvitse reagoida, mutta jos sähkökatko kestää pidempään (minuutteja; tarkka raja on vielä määrittelemättä), huomaa raspi sen ja toteaa että nyt pitäisi laittaa pillit pussiin. Kuvauskoneilla on kussakin SGP:ssä kiinni meidän oma ASCOM SafetyMonitor -ajuri joka kyselee jatkuvasti tilaa tuolta raspilta, jolloin kun sieltä tulee viesti että tilanne on 'unsafe' niin kukin SGP lopettaa kuvausohjelman ja ajaa putken parkkiin. Kun viimeinenkin putki on parkissa (meillä tulee vielä erilliset optiset sensorit parkkiasennon varmentamiseen) niin raspi komentaa kattokontrolleria sulkemaan katon ja unten mailla olevat tähtikuvaajat voivat kääntää rauhassa kylkeä.

Muut Komakallion kopit ovat toistaiseksi aika paljon manuaalisempia :-).

ps. Tuollaiselle pienelle rosterikaapille voisi olla käyttöä eräässä toisessa projektissa, jos sellainen lojuu nurkissa ylimääräisenä ja siitä haluaisi eroon niin saa viestitellä.
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: naavis - 08-07-2017, 21:09:56
Olemme tähän mennessä hoitaneet rakennusporukan keskinäisen kommunikoinnin IRC:ssä ja Whatsapp-ryhmässä, mutta nyt olemme harkinneet Whatsappin vaihtoa Telegram-pikaviestimeen. Olen hissuksiin koppiautomaation edetessä kirjoittanut koppia varten Telegram-bottia, jolta voi kysellä esimerkiksi sääoloja tähtitornilla tai onko katto auki vai kiinni. Haaveissa olisi saada Telegrammiin (muiden toimintavarmempien kommunikaatiomuotojen ohessa) ilmoitus aina kun koppi aukeaa tai jos tulee joku virhetilanne.

(http://i.imgur.com/0uKchji.png)
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Lauri Kangas - 09-07-2017, 23:49:48
Taas edistysaskeleita. Johdotettiin hall-anturit paikalleen.

(http://i.imgur.com/jfacwQu.jpg)

Kummallekin hall-anturille on oma magneetti joista toinen on printatulla telineellä kiinni katossa.

(https://i.imgur.com/Yjy23Ms.jpg)

Nyt katto toimii mukavasti antureiden perusteella, eli kun avatessa magneetti ohittaa anturin, kattoa aletaan hidastaa pysähdykseen. Kun sulkiessa kohdataan magneetti, hidastetaan etanavauhtiin jolla ajetaan kiinni asti. Jos anturi ei jostain syystä huomaa magneettia, enkooderin rajat hoitavat samat hidastelut viime hetkellä. Mekaanisia rajakytkimiä ei ole.

Lisäksi otettiin vihdoin käyttöön moottori joka lukitsee katon paikalleen työntämällä 50mm tankoa kakkosnelosen sisään.

(http://i.imgur.com/6J7zaj5.jpg)

Moottorin alla näkyy lisäksi mikrokytkin joka on koko kattohärvelin ainoa mekaaninen rajakytkin. Siitä ei välity tieto katon kontrollerille, se on vain varmistamassa että lukkomoottoria voi ajaa ainoastaan silloin kun katto on kiinni ja reikä on kohdalla. Muissa tilanteissa moottorin sähköt on katki.

Moottorilla on työntövoimaa noin sata kiloa, joten ei haluta sen työntelevän puoliksi auki olevaa kattoa kiskoiltaan.  :rolleyes:

Lisäksi työn alla on hieno ledinauhavalaistus (punainen/valkoinen) koppiin, ei enää tarvitse lyödä päätään pimeässä.
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: wm-x - 10-07-2017, 07:30:31
Olettepas olleet ahkeria! Kateellisena katselen tuota osaamista. Hienoa kun teette asiat viimeisen päälle oikein, moni voi ottaa siitä mallia  :azn:
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: W1lleM - 10-07-2017, 08:50:09
Lyijyakuista sen verran, että pakkaskestävyyttä saa lisää huomattavasti akunlämmittimillä. Tuppaavat hyytymään, mulla riittää yhdeksi yöksi 12v / 15Ah akut (kolme akkua) nippa nappa jos aamuun asti kuvaan ja on kova pakkanen (alle -25C). Sitten kun lämpiävät niin taas riittää virtaa. Luulisi myös pidentävän käyttöikää.

Mutta hyvähän se on puskista huudella että tehkää näin. :laugh: Aika harvalle observatoriolle voi laittaa tekstarin Suomessa. Hieno projekti!

-V
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Lauri Kangas - 10-07-2017, 09:36:34
Olettepas olleet ahkeria! Kateellisena katselen tuota osaamista. Hienoa kun teette asiat viimeisen päälle oikein, moni voi ottaa siitä mallia  :azn:

Tekemällä oppii, ennen tätä projektia ei edes osattu sahata suoraan.  :grin: Ammattiosaaminen rajoittuu meillä ohjelmointiin ja laskemiseen, mutta näissä hommissa saa hyvää harjoitusta elektroniikkaan ja muuhun mukavaan. Ratkaisevaa on pitää rima korkealla ja väsymättä googlettaa, mistä päin kiinaa löytyy riman ylittämiseen sopivat osat.

Kaikki aiheeseen liittyvä koodihan löytyy meiltä täältä https://github.com/komakallio ja sitä voi vapaasti käyttää omissa projekteissa. Kunhan ehditään niin tehdään varmaan jotain ohjeitakin.

Lyijyakuista sen verran, että pakkaskestävyyttä saa lisää huomattavasti akunlämmittimillä. Tuppaavat hyytymään, mulla riittää yhdeksi yöksi 12v / 15Ah akut (kolme akkua) nippa nappa jos aamuun asti kuvaan ja on kova pakkanen (alle -25C). Sitten kun lämpiävät niin taas riittää virtaa. Luulisi myös pidentävän käyttöikää.

Meillä vähän helpottaa ettei tarvitse käytellä kuvauslaitteistoja noista akuista. Akun tarkoitus on vain varmistaa että katto saadaan kiinni myös sähkökatkon sattuessa. Sen pitäisi myös olla aina täynnä, kun on jatkuvasti kiinni ylläpitolaturissa.

Jatkuvaa kuormaa akussa on vain Arduino (n. 100 mA) ja hätäpysäytyksen rele (70 mA), joten ilman laturia akun tyhjenemiseen menee useita päiviä. Katon avaaminen/sulkeminen kuluttaa normaalitilanteessa 1 A ja kestää kaksi minuuttia. Lukkomoottori vie 0.3 A ja pyörii viisi sekuntia kerrallaan. Tästä syystä katsottiin että vaikka akkua lämmittämällä saisi varmaan akusta enemmän kapasiteettia pakkasella, niin meillä ei taida olla sille mitään tarvetta. Tuo tarvittava määrä sähköä pitäisi akusta lähteä -25C:ssäkin, niin kauan kun akku on ehjä.

Mutta laitettiin kuitenkin kaappiin tuo lämpöanturi niin voidaan tutkia asiaa sillä silmällä. Myös akun jännite saadaan tietää arduinon välityksellä. Tietysti mielessä kävi jo laittaa arduino ohjaamaan akkulämmitintä aina kun on liikaa pakkasta.  :cool:
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: vehnae - 10-07-2017, 09:44:02
Mainittakoon vielä että kuvauslaitteita pyörittävän UPSin (APC Back-UPS) sijaan on vähän eri tilanne. Siinä on nimittäin ikävä ominaisuus että se laittaa pillit poikki kun lämpötila laskee riittävän alhaiseksi. Siis totaalisen poikki, katkaisten kaikki sähköt. Tämä ei ole kovin toivottavaa (käynyt viime talvina pari kertaa kovilla pakkasilla), joten meidän elektroniikkakaappia on tarkoitus hieman eristää ja varustaa termostaatilla ja laitekaappilämmittimellä. Lisäksi ajatus on käyttää ulkolämpötilaa myös "safety"-kriteerinä, jolloin etäkuvaus ei onnistu / päättyy liian kovilla pakkasilla. Täällä etelässä näitä -25C öitä ei onneksi montaa ole vuodessa.

Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Lauri Kangas - 10-07-2017, 09:50:38
Tosiaan UPS on vähän kinkkisempi kaveri. Sieltä muuten saa USB-yhteydellä kyseltyä kaikenlaista dataa mutta karvalakkimallimme ei suostu kertomaan lämpötilaansa jonka se kuitenkin osaa mitata.  :sad: Piti sitten laittaa siihenkin kaappiin oma lämpöanturi.

Niinkuin sanottu niin tämän hetkinen suunnitelma olisi sellainen PTC-tyyppinen laitekaappilämmitin varustettuna termostaatilla jonka voisi asettaa toimimaan aina kun kaapissa on pakkasta. Ongelmana vaan on että noissa lämmittimissä on ihan älyttömän iso käynnistysvirta sillon kun lähtevät lämpenemään. Ja jos termostaatti sammuttelee lämppärin välillä, niin saattaakohan käydä niin että lämmitin alkaa minuutin välein nykäistä 15 A virtapiikkejä. Jos on hyviä ideoita niin otetaan mieluusti vastaan.
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: mickut - 12-07-2017, 17:25:37
On niissä termostaateissa yleensä muutama aste hysteeresiä, akuissa jne lämpömassaa ja eristys hidastamassa talvista jäähtymistä, eli ei pitäisi ihan minuutin välein vaihdella.

//A
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: naavis - 20-07-2017, 20:45:52
Saatiin sähkökaapin oveen tarra, jotta kukaan ei luulisi sitä lääkekaapiksi. :grin:

(http://i.imgur.com/1XrzIxz.jpg)

Testattiin onnistuneesti myös katto-ohjaukseen tehtyä ASCOM-ajuria. Nyt voimme avata katon suoraan SGP:stä tai muusta ASCOM-yhteensopivasta kuvaussoftasta. :cool:
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Lauri Kangas - 20-07-2017, 23:27:45
Tehtiin myös valokatkaisin josta yläreunan valkoinen ledinauha kytkeytyy suoraan piuhasta ja alareunan punainen nauha langattomalla ohjaimella, joka on purettu avaimenperästä. Vähän meinasi olla jotain yhteysongelmia, mutta alkoi sitten pelittää. Katsotaan kestääkö toimiminen.

(https://i.imgur.com/N6VCOUH.jpg)

Vielä muutamaa pikku liitintä odotellaan kolmen putken parkkiantureiden ohjaamiseen/lukemiseen, kun ne on tehty niin alkaa olla kattoautomaation todo-listalla enää melko pieni määrä rakentelua, ja työt siirtyvät koodailupuolelle.
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: naavis - 25-10-2017, 01:41:26
Kesän ja syksyn mittaan katon ohjailua moottorilla on testattu ja pikkuvikoja korjattu. Kävin perjantaina asentamassa kuvauslaitteet viimein paikoilleen torniin, ja eilen lisäksi virittelin flättikalvon kopin seinälle. Käskytän flättikalvoa pienellä USB-ohjattavalla releboksilla, joten voin laittaa flättikalvon päälle ja pois etänä. vehnaella oli vastaava viritys omalle putkelleen jo viime kaudella.

Tänään pilviin tuli parin tunnin aukko, mutta minulla ei ollut aikaa lähteä Komakalliolle kukkumaan koko illaksi. Kokeilin koko observatorion ohjausta etänä, ja kaikki toimi mainiosti. Kuvasin Velhosumua NGC 7380 kapeakaistasuodattimilla. Valoa kertyi vain 2x15 min per kanava ennen pilvien tuloa, mutta merkittävä virstanpylväs on nyt kuitenkin saavutettu: Kuva on ensimmäinen täysin etänä Komakallion triplakopista kuvattu kuva. :cool: Muilla etäkäyttökerroilla paikalla on aina ollut joku avaamassa katon, laittamassa virtoja eri laitteisiin tai muuten avustamassa.

(http://i.imgur.com/MRgxzaAl.jpg) (https://imgur.com/MRgxzaA)

Käsittelin kuvan hyvin pikaisesti, laitetaan sitten joku huolitellumpi versio jakoon kun valoa kertyy lisää.
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: Timpe - 26-10-2017, 22:47:04
Hieno systeemi (toimiessaan ks. link (https://groups.yahoo.com/neo/groups/ap-gto/conversations/topics/59159)).  :wink:
Jäin miettimään tuon linkin lukemisen jälkeen, että triplakopissa on mahdollisuus myös tripla-vahinkoon, jos/kun jokin menee pieleen (=saa sanoa allekirjoittanutta taas ilonpilaajaksi ;-)
Tuolta keskustelusta lainattua: ..."given enough time, any system WILL fail." (Omassa täysmekaanisessa koppisysteemissäkin on riskinsä, että nukun kun sadekuuro tulee tai kännykän herätys ei toimi ja systeemi ajaa tolppaan tai mitä tahansa muuta... ts. viestin pointti ei ole tässä. Oletteko vakuuttaneet systeemiä jollain tavalla?)
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: vehnae - 29-10-2017, 23:55:53
Jäin miettimään tuon linkin lukemisen jälkeen, että triplakopissa on mahdollisuus myös tripla-vahinkoon, jos/kun jokin menee pieleen (=saa sanoa allekirjoittanutta taas ilonpilaajaksi ;-)

Onneksi triplakoppi on noin tupla- ja triplavarmistettu :-). Katon liikettä valvoo moottorin akselissa oleva enkooderi, hall-anturit sekä viime kädessä virtaraja (riittävä este = katto pysähtyy). Tieto siitä että onko katto auki vai kiinni (tai pysähtynyt matkalle) on siis hyvin luotettava. Säätilasta saadaan ennakkotietoa IL:n sadetutkista joiden perusteella pyritään sulkemaan koppi jo ennen sateiden osumista kohdalle. Viime kädessä kopissa on kaksi eri sadesensoria, joista jomman kumman laukeaminen saa aikaan hätätilanteen. Ja noin yleensä ennenkuin kattoa liikutellaan automaattisesti mihinkään pitää a) kaikkien kuvauskoneiden olla sitä mieltä että oma putki on parkissa ja b) mekaanisten parkkisensoreiden* olla asiasta myös samaa mieltä.

*) valolla toimivia releitä; putken kyytiin laitetaan heijastin joka heijastaa parkkiasennossa ollessaan seinällä olevasta releestä lähteneen valon takaisin releeseen. Nämä pitäisi vielä asentaa..

Ja sähköpuoli on myös varmistettu, niin katon (lyijyakku) kuin kuvauslaitteiden (UPS) osalta. Komakalliolla on vuosittain useita sähkökatkoja, joskaan en muista että kuvaus olisi kertaakaan keskeytynyt sellaisen takia. Mutta tähän on kuitenkin varauduttava, putket on saatava parkkiin ja katto kiinni jos sähköverkko on pimeänä.

Näitä varmuusjuttuja on mietitty ns. paljon. Toki kaikkea ei voi ennakoida ja moni asia voi mennä pieleen (sanotaan vaikka että kone kaatuu ja putki jää sojottamaan taivaalle), mutta tärkeintä on huomata vaaratilanteet ja saada aikaan hälytys jolla saadaan tähtikuvaaja hereille kauneusuniltaan. Mulla oli myös ajatuksena tehdä tornikoneelle sellainen watchdog joka lähettää hälytyksen jos katto on auki liian kauan sen jälkeen kun safety monitor -koodi on julistanut tilanteen unsafeksi syystä tai toisesta. Tällä hetkellä suurin tiedossa oleva riski on UPSin hyytyminen kovilla pakkasilla, jos se lopettaa sähkönjakelun niin siihen ei nykyisellään ole toipumiskeinoa kun jalustoilta ja kuvauskoneilta häviää sähköt.

Vakuutuksista; kotivakuutukset kattavat yleisesti väliaikaisesti kodin ulkopuolelle sijoitettua irtaimistoa. Väliaikaisuus tässä on yleensä kalenterivuosi, eli kun kamppeet roudaa kotiin kesäksi niin vakuutusteknisesti pitäisi olla selvillä vesillä.
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: vehnae - 26-11-2018, 22:30:58
Viime yönä kuvailut olivat käynnissä aamuyölle asti, joten triplakopilla oli hyvin aikaa käydä huurteisella. Käytännössä kaikki lämmittämättömät pinnat olivat paksun huurteen peitossa, mukaanlukien Samulin pääpeili. Flattikalvoihinkin saatiin ylimääräinen diffuusiokerros.

(https://www.dropbox.com/s/kz6o3go4p6gb0u7/flattikalvo.jpg?dl=1)  (https://www.dropbox.com/s/1ye7z2d8ncbdv5m/napit.jpg?dl=1)

(https://www.dropbox.com/s/gd3c5w8re9cxh70/paapeili.jpg?dl=1)

Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: naavis - 30-06-2019, 22:23:04
Komakallion projektit etenevät hitaasti mutta epävarmasti. Meillä on pitkään ollut suunnitelmissa tehdä triplakopin kiskoista lämmitettävät, sillä niihin kertyy talvella usein jonkin verran jäätä, joka vaikeuttaa katon etäkäyttöä.

Ostimme taannoin sopivan mittaiset pätkät sulanapitokaapelia, jota yleensä käytetään varmistamaan, etteivät vesiputket jäädy talvella. Tänään kävimme Jarin kanssa jyrsimässä pitkän uran triplakopin alempaan kiskoon ja jemmasimme uraan alumiinilatan alle tätä kaapelia. Lähitulevaisuudessa tehdään sama käsittely vielä yläkiskolle. Yläkiskolla käytetään L-kiskoa, jonka alle kaapeli toivottavasti mahtuu ilman jyrsimistä. Työ vain vaatii hieman trapetsitaiteilua, sillä kisko on yli kahden metrin korkeudessa. :grin:

(https://i.imgur.com/27U12d8h.jpg)

(https://i.imgur.com/4XOKYx1h.jpg)

(https://i.imgur.com/r4FVieEh.jpg)
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: vehnae - 15-07-2019, 00:09:02
Tänään tehtiin vastaava operaatio yläkiskolle. Meni aika paljon helpommin, sillä yläkiskoa ei tarvinnut jyrsiä vaan kaapeli mahtui kivasti kattoa ohjaavan L-profiilin alumiinilatan alle. Lämmityskaapeleiden sähköjohdot pitää vielä vetää kopin sisällä fiksusti että ne saadaan relelaatikolle asti, sitten päästään odottelemaan jäisiä kelejä jotta nähdään toiminta käytännössä.

Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: vehnae - 01-08-2019, 22:13:45
Triplakoppiin saatiin viimein yövalaistus. Punaiset ledit ovat olleet paikallaan jo pitkään, mutta kuuluvuusongelmista kärsineen radiokytkennän jälkeen into virittää on ollut laiha. Korjasin tänään tilanteen ja vedin sitten pitkän piuhan valokatkaisimelle. Katkaisija on kovin kaukana sähköistä, joten se ohjaa erillistä sähkökaapissa olevaa relettä jotta valojen 12V käyttösähköä ei tarvitse kuljettaa kopin toiselle puolelle ja takaisin.

(https://i.imgur.com/LBcox94.jpg)
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: naavis - 15-08-2019, 13:07:02
Nyt kun Jari on siirtynyt Newton-kaukoputkien maailmaan, ostin Jarilta 100 mm Espritin pois ja virittelin sen viereiselle jalustatolpalle. Pikaisten testailujen perusteella hyvin toimii!

(https://i.imgur.com/s2mQyPch.jpg)

Virittelin kuvaustietokoneen tolpasta roikkuvaan peltiseen postilaatikkoon, jotta lattialla olisi vähemmän piuhoja ja muuta rompetta. Postilaatikko on kyllä paljon ahtaampi kuin toivoin, ja koetan keksiä piakkoin jonkin korvaavan ja vähän siistimmän ratkaisun. Alunperin ajatuksena oli kiinnittää postilaatikon peräseinään DIN-kiskoja, joihin saa NUC-tietokoneen, 12V virtalähteen ynnä muuta, mutta NUC yksinään vie jo liki puolet postilaatikon sisätilasta.
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: wictro - 01-09-2019, 22:59:49
Hattu nousee tämmöisestä!

Pitää yrittää saada Kouvolaankin ry pystyyn!
Otsikko: Vs: Komakallio (B65)
Kirjoitti: naavis - 28-09-2021, 23:30:47
Kävin eilen kasailemassa kuvauslaitteet (niistä lisää piakkoin) taas triplakoppiin, ja kuvasin samalla järkkärillä ja kalansilmälinssillä kuvia jokaisen tolpan nokasta. Näistä sain sitten yhdistettyä pallopanoraamakuvat, jotka voi laittaa vaikka Stellariumiin tuomaan kotoista tunnelmaa ja osoittamaan milloin kohteet ilmestyvät näkyviin puiden takaa ja milloin katoavat taas. Kopin seinät ja muut etualan kohteet kärsivät hieman parallaksista, koska otin kuvat käsivaralta kiireessä ennen pimeän tuloa, mutta puuraja on nyt aika lähellä oikeaa.

(https://www.ursa.fi/~savuori/komakallio/stellarium_triplakoppi.png)