Innostuin askartelemaan Astrosolar -kalvosta mielestäni mahdollisimman optimaalisen aurinkosuotimen. Ajattelin jakaa ideani ohjeiden kera täällä, niin joku voi sen halutessaan apinoida!
Näiden ohjeiden avulla voit askarrella helposti itse kaukoputken objektiivipäähän laitettavan tehokkaan ja turvallisen aurinkosuotimen!
Aurinkosuotimen askarteluun tarvitset:
Aurinkosuodin esim. ~10 cm putkeen.
- 1 arkki Astrosolar -kalvoa
- 2-4 arkkia A4 kokoista kartonkiarkkia
- liimaa
- teippiä
- viivotin
- harppi
- lyijykynä
- kynsisakset/askarteluveitsi
- isot sakset
Vaihe 1.
Ennen kuin ryhdyt työhön, mittaa kaukoputkesi sisähalkaisija, ja kirjoita se johonkin ylös, mikäli epäilet unohtavasi sen! Seuraavaksi leikkaa Astrosolar -kalvosta sen kokoinen pala, että sen halkaisija on vähintään sama kuin putkesi sisähalkaisija. Käytännöllisyyden vuoksi tämän palan kannattaa kuitenkin olla jonkinverran tätä isompi, jotta sitä on helpompi käsitellä. Sitäpaitsi homma muuttuu hyvin hankalaksi, jos leikkaat liian pienen palan! Kalvoa leikatessasi aseta Astrosolar -kalvo kahden paperiarkin väliin. Näin vältytään likaamasta kalvoa sormenjäljillä. Sitten vain leikkaat arkkia papereineen päivineen! Oletetaan, että kaukoputkesi objektiivipään sisähalkaisija on 11,4 cm. Tämä luku voi olla melkein mikä vain, mutta tämä nyt esimerkin vuoksi. Näillä ohjeilla pystyt valmistamaan suotimen, joka sopii noin 10 cm putkelle.
Vaihe 2.
Toisessa vaiheessa tehdään se kehikko, johon oikeankokoinen Astrosolar -arkin pala tulee. Aloitetaan! Leikkaa yksi kartonkiarkki puoliksi. Aseta ne päällekkäin ja katso, ovatko ne samankokoiset. Jos ne eivät ole, leikkaa ylimääräinen osa pois. Seuraavaksi vedä molempiin kartonginpalasiin viivottimella viivat kulmasta kulmaan. Näin saat selville arkin keskipisteen. Tässä vaiheessa kaiva esiin jostain muistisi sopukoista kaukoputkesi sisähalkaisija ja jaa se kahdella. Esimerkiksi: putken sisähalkaisija on 11,4 cm/2= 5,7 cm. Piirrä molempiin arkkeihin ympyrät, joiden keskipiste on arkin keskellä (kuva 1.). Esimerkkitapauksessa ympyröiden säde on 5,7 cm. Leikkaa kynsisaksilla tai askarteluveitsellä kartonkeihin reiät ympyröiden reunoja pitkin. Noin! Nyt nämä kartonginpalaset jäävät odottamaan seuraavaa vaihetta.

Kuva 1. Alussa oli kartonki, harppi ja auringon havaitsemisesta kiinnostunut tähtiharrastaja.
Vaihe 3.
Kolmannessa vaiheessa tehdään kartongista tötterö, joka sujautetaan putken päälle objektiivin eteen (kuvat 2 ja 3.). Leikkaa toinen A4 kokoinen kartonkiarkki poikittaissuunnassa puoliksi. Varmista taas, että ne ovat samankokoiset. Aseta kartonginpalaset yhteen niin, että niiden lyhyet sivut ovat vastakkain. Rullaa arkit tötteröksi. Kokeile tätä tötteröä putken ympärille siten, kuin se tulee olemaan sitten kun aurinkosuodin on valmis. Merkkaa lyijykynällä ne kartonkiin ne kohdat, joilta osin kartonginpalaset menevät päällekkäin. Seuraavaksi nämä kartonginpalasest liimataan yhteen näistä kohdista. Liimauksen lisäksi voit vahvistaa liitosta teipin tai nitojan avulla. Nyt tämän kaksi kertaa pidemmäksi venähtäneen kartonginkappaleen toisen pitkän sivun alareunaan leikataan "siivekkeitä", jotka ovat noin 3 cm leveitä. ja 2-3 cm pitkiä. Näiden siivekkeiden tarkoitus selviää myöhemmin. Huom! Voit myös tehdä niin, että ensin teet tötterön, ja leikkaat vasta sitten sen toiseen päähän siivekkeitä, itse tein niin!

Kuva 2. Tötteröö!
Seuraavaksi tämä saksitulla alareunalla varustettu kartonginkappale rullataan tötteröksi (kuvat 2 ja 3.). Varmistu taas siitä, että tämä tötterö sopii putkesi ympärille! Liimaa kartonginpalaset yhteen siltä osin kuin ne menevät päällekkäin. Noin! Nyt sinulla pitäisi olla valmiina kaksi kartonginpalaa, joissa on samankokoiset reiät ja yksi kartonkitötterö, jonka toisessa päässä on siivekkeitä.

Kuva 3. Yksi tötterön siivekkeistä
Vaihe 4.
Neljännessä vaiheen aluksi nämä edellisissä vaiheissa tehdyt osat liitetään yhteen. Taita tötterön siivekkeet ulospäin, niin että niistä muodostuu ikäänkuin lierihatun lieri. Seuraavaksi laita jokaisen siivekkeen alapintaan pieni pisara liimaa. Ota toinen reiällisistä kartonkiarkeista, ja aseta se näiden siivekkeiden päälle mahdollisimman tarkasti, mutta niin että tötterön aukko jää vapaaksi. Voit myös teipata tai niitata nämä siivekkeet kiinni toiselta puolelta (kuva 4.).
Vaihe 5.
Viidennessä vaiheessa asetamme oikean kokoiseksi leikatun Astrosolar -kalvon palasen oikealle paikalleen. Nyt seuraa erityistä tarkkuutta ja huolellisuutta vaativa vaihe: käännä aurinkosuotimen raakileesi sellaiseen asentoon, että siihen äsken liimaamasi reiällinen kartonginkappale on ylöspäin. Laita vähän liimaa tälle ylöspäin osoittavalle pinnalle. Nyt ota esiin myös toinen vastaava kartonginkappale ja laita sen toiselle puolelle pieni määrä liimaa. Nyt ota sopivankokoiseksi leikkaamasi Astrosolar -kalvon palanen ja aseta se huolellisesti tämän tekemäsi kartonkitötterön päällä olevan reiällisen kartonginkappaleen päälle (kuva 5.). Sitten aseta toinen reiällinen kartonginkappale (liimapuoli alaspäin!) tämän Astrosolar -kalvon päälle (kuva 5.). Noin!Tässä vaiheessa on syytä olla tarkkana, koska Astrosolar kalvo ei saisi tahriintua liimasta tai sormenjäljistä eikä kalvoon saisi tulla ryppyjä.

Kuva 4. Tötterön teippaus.

Kuva 5. Aseta Astrosolar -kalvo varovasti paikalleen!
Mikäli kaikki meni hyvin, liika liima ei tuhrinut Astrosolar -kalvoa, eikä muutakaan sotkua syntynyt! Voit nyt antaa liiman kuivua vähän aikaa. Lopuksi voit teipata aurinkosuotimen kehikon tiiviisti kiinni teipillä. Tässä vaiheessa tuotoksesi pitäisi näyttää suunnilleen siltä kuin kuvassa 6.

Kuva 6. Valmista tuli!
Havaintokunnossa koko komeuden pitäisi näyttää siltä kuin kuvassa 7.

Kuva 7. Tulisipa jo selkeä, aurinkoinen päivä!
Ja aurinkosuotimesi on valmis! Sitten vain toivotaan aurinkoista ilmaa!