Avaruus.fi - keskustelualue

Havaintokohteet ja havaitseminen => Aurinko => Aiheen aloitti: Celest1al Sphere - 04.04.2011, 20:58:07

Otsikko: Tee se itse -aurinkosuodin
Kirjoitti: Celest1al Sphere - 04.04.2011, 20:58:07
Innostuin askartelemaan Astrosolar -kalvosta mielestäni mahdollisimman optimaalisen aurinkosuotimen. Ajattelin jakaa ideani ohjeiden kera täällä, niin joku voi sen halutessaan apinoida!

Näiden ohjeiden avulla voit askarrella helposti itse kaukoputken objektiivipäähän laitettavan tehokkaan ja turvallisen aurinkosuotimen!

Aurinkosuotimen askarteluun tarvitset:

Aurinkosuodin esim. ~10 cm putkeen.

- 1 arkki Astrosolar -kalvoa
- 2-4 arkkia A4 kokoista kartonkiarkkia
- liimaa
- teippiä
- viivotin
- harppi
- lyijykynä
- kynsisakset/askarteluveitsi
- isot sakset

Vaihe 1.
Ennen kuin ryhdyt työhön, mittaa kaukoputkesi sisähalkaisija, ja kirjoita se johonkin ylös, mikäli epäilet unohtavasi sen! Seuraavaksi leikkaa Astrosolar -kalvosta sen kokoinen pala, että sen halkaisija on vähintään sama kuin putkesi sisähalkaisija. Käytännöllisyyden vuoksi tämän palan kannattaa kuitenkin olla jonkinverran tätä isompi, jotta sitä on helpompi käsitellä. Sitäpaitsi homma muuttuu hyvin hankalaksi, jos leikkaat liian pienen palan! Kalvoa leikatessasi aseta Astrosolar -kalvo kahden paperiarkin väliin. Näin vältytään likaamasta kalvoa sormenjäljillä. Sitten vain leikkaat arkkia papereineen päivineen! Oletetaan, että kaukoputkesi objektiivipään sisähalkaisija on 11,4 cm. Tämä luku voi olla melkein mikä vain, mutta tämä nyt esimerkin vuoksi. Näillä ohjeilla pystyt valmistamaan suotimen, joka sopii noin 10 cm putkelle.

Vaihe 2.
Toisessa vaiheessa tehdään se kehikko, johon oikeankokoinen Astrosolar -arkin pala tulee. Aloitetaan! Leikkaa yksi kartonkiarkki puoliksi. Aseta ne päällekkäin ja katso, ovatko ne samankokoiset. Jos ne eivät ole, leikkaa ylimääräinen osa pois. Seuraavaksi vedä molempiin kartonginpalasiin viivottimella viivat kulmasta kulmaan. Näin saat selville arkin keskipisteen. Tässä vaiheessa kaiva esiin jostain muistisi sopukoista kaukoputkesi sisähalkaisija ja jaa se kahdella. Esimerkiksi: putken sisähalkaisija  on 11,4 cm/2= 5,7 cm. Piirrä molempiin arkkeihin ympyrät, joiden keskipiste on arkin keskellä (kuva 1.). Esimerkkitapauksessa ympyröiden säde on 5,7 cm. Leikkaa kynsisaksilla tai askarteluveitsellä kartonkeihin reiät ympyröiden reunoja pitkin. Noin! Nyt nämä kartonginpalaset jäävät odottamaan seuraavaa vaihetta.

(http://juhansivut.pp.fi/harppi.jpg)
Kuva 1. Alussa oli kartonki, harppi ja auringon havaitsemisesta kiinnostunut tähtiharrastaja.

Vaihe 3.
Kolmannessa vaiheessa tehdään kartongista tötterö, joka sujautetaan putken päälle objektiivin eteen (kuvat 2 ja 3.). Leikkaa toinen A4 kokoinen kartonkiarkki poikittaissuunnassa puoliksi. Varmista taas, että ne ovat samankokoiset. Aseta kartonginpalaset yhteen niin, että niiden lyhyet sivut ovat vastakkain. Rullaa arkit tötteröksi. Kokeile tätä tötteröä putken ympärille siten, kuin se tulee olemaan sitten kun aurinkosuodin on valmis. Merkkaa lyijykynällä ne kartonkiin ne kohdat, joilta osin kartonginpalaset menevät päällekkäin. Seuraavaksi nämä kartonginpalasest liimataan yhteen näistä kohdista. Liimauksen lisäksi voit vahvistaa liitosta teipin tai nitojan avulla. Nyt tämän kaksi kertaa pidemmäksi venähtäneen kartonginkappaleen toisen pitkän sivun alareunaan leikataan "siivekkeitä", jotka ovat noin 3 cm leveitä. ja 2-3 cm pitkiä. Näiden siivekkeiden tarkoitus selviää myöhemmin. Huom! Voit myös tehdä niin, että ensin teet tötterön, ja leikkaat vasta sitten sen toiseen päähän siivekkeitä, itse tein niin!

(http://juhansivut.pp.fi/t%f6tter%f6.jpg)
Kuva 2. Tötteröö!

Seuraavaksi tämä saksitulla alareunalla varustettu kartonginkappale rullataan tötteröksi (kuvat 2 ja 3.). Varmistu taas siitä, että tämä tötterö sopii putkesi ympärille! Liimaa kartonginpalaset yhteen siltä osin kuin ne menevät päällekkäin. Noin! Nyt sinulla pitäisi olla valmiina kaksi kartonginpalaa, joissa on samankokoiset reiät ja yksi kartonkitötterö, jonka toisessa päässä on siivekkeitä.

(http://juhansivut.pp.fi/siiveke.jpg)
Kuva 3. Yksi tötterön siivekkeistä

Vaihe 4.
Neljännessä vaiheen aluksi nämä edellisissä vaiheissa tehdyt osat liitetään yhteen. Taita tötterön siivekkeet ulospäin, niin että niistä muodostuu ikäänkuin lierihatun lieri. Seuraavaksi laita jokaisen siivekkeen alapintaan pieni pisara liimaa. Ota toinen reiällisistä kartonkiarkeista, ja aseta se näiden siivekkeiden päälle mahdollisimman tarkasti, mutta niin että tötterön aukko jää vapaaksi. Voit myös teipata tai niitata nämä siivekkeet kiinni toiselta puolelta (kuva 4.).

Vaihe 5.
Viidennessä vaiheessa asetamme oikean kokoiseksi leikatun Astrosolar -kalvon palasen oikealle paikalleen. Nyt seuraa erityistä tarkkuutta ja huolellisuutta vaativa vaihe: käännä aurinkosuotimen raakileesi sellaiseen asentoon, että siihen äsken liimaamasi reiällinen kartonginkappale on ylöspäin. Laita vähän liimaa tälle ylöspäin osoittavalle pinnalle. Nyt ota esiin myös toinen vastaava kartonginkappale ja laita sen toiselle puolelle pieni määrä liimaa. Nyt ota sopivankokoiseksi leikkaamasi Astrosolar -kalvon palanen ja aseta se huolellisesti tämän tekemäsi kartonkitötterön päällä olevan reiällisen kartonginkappaleen päälle (kuva 5.). Sitten aseta toinen reiällinen kartonginkappale (liimapuoli alaspäin!) tämän Astrosolar -kalvon päälle (kuva 5.). Noin!Tässä vaiheessa on syytä olla tarkkana, koska Astrosolar kalvo ei saisi tahriintua liimasta tai sormenjäljistä eikä kalvoon saisi tulla ryppyjä.

(http://juhansivut.pp.fi/t%f6tter%f6n%20teippaus.jpg)
Kuva 4. Tötterön teippaus.

(http://juhansivut.pp.fi/kalvo%20p%e4%e4ll%e4.jpg)
Kuva 5. Aseta Astrosolar -kalvo varovasti paikalleen!

Mikäli kaikki meni hyvin, liika liima ei tuhrinut Astrosolar -kalvoa, eikä muutakaan sotkua syntynyt! Voit nyt antaa liiman kuivua vähän aikaa. Lopuksi voit teipata aurinkosuotimen kehikon tiiviisti kiinni teipillä. Tässä vaiheessa tuotoksesi pitäisi näyttää suunnilleen siltä kuin kuvassa 6.

(http://juhansivut.pp.fi/valmis.jpg)
Kuva 6. Valmista tuli!

Havaintokunnossa koko komeuden pitäisi näyttää siltä kuin kuvassa 7.

(http://juhansivut.pp.fi/putkeen%20kiinnitetty.jpg)
Kuva 7. Tulisipa jo selkeä, aurinkoinen päivä!


Ja aurinkosuotimesi on valmis! Sitten vain toivotaan aurinkoista ilmaa!





Otsikko: Vs: Tee se itse -aurinkosuodin
Kirjoitti: Anssi Mäntykivi - 04.04.2011, 21:48:40
Mielestäni aika vaarallinen viritys, noin äkillistä tuulenpuuskaa ajatellen.
Otsikko: Vs: Tee se itse -aurinkosuodin
Kirjoitti: Lauri Kangas - 04.04.2011, 21:50:37
Olen rakentanut omat suotimeni (esim. kameraoptiikalle) jotakuinkin samalla muotilla. Sellaisella lisäyksellä että itse suodatinosa on irroitettava ja menee paikalleen neljällä kuminauhalla. Näin voin pistää holkkiosan matkalaukkuun auringonpimennysreissuilla ilman pelkoa kalvo-osan repeämisestä. Lisäksi olen tehnyt vähän paksummasta pahvista.

Tuulenpuuskat ei ole ongelma jos tekee ihan naftin telineen. Omat on ainakin niin tiukalla että irroittamiseen tarvitaan melkoinen vihuri.
Otsikko: Vs: Tee se itse -aurinkosuodin
Kirjoitti: Celest1al Sphere - 04.04.2011, 22:10:34
Lainaus käyttäjältä: Anssi Mäntykivi - 04.04.2011, 21:48:40
Mielestäni aika vaarallinen viritys, noin äkillistä tuulenpuuskaa ajatellen.

Niksi on siinä, että tuosta pahvitötteröstä pitää tehdä niin tiukka, että se ei lähde tuulen puuskan takia lentoon! Lisäksi tuon tötterön voi vielä vaikka teipata kiinni tai kiinnittää tiukasti kuminauhoilla tms. Eli ei pitäisi olla ongelmaa. Ja toki noista "siivistä" voi tehdä pienemmät, silloin ei tuulenpuuska pääse tarttumaan niihin niin helposti. Nämä ovat kyllä ilman muuta sellaisia asioita, että ne täytyy lisätä noihin askarteluohjeisiin!

/Juha
Otsikko: Vs: Tee se itse -aurinkosuodin
Kirjoitti: Jorma Koski - 04.04.2011, 22:17:33
Tiukka pysyy.

Ja jotain näkeekin, jos mistään ei pääse valoa sisään, paitti suotimen läpi.
Otsikko: Vs: Tee se itse -aurinkosuodin
Kirjoitti: Astronautiskelija - 05.04.2011, 12:29:26
Aurinkosuotimien rakentamisesta on kyllä juttua eräässä toisessa säikeessä, josta ansaitsee tulla mainituksi vähemmän hifistelyä sisältävän mallin teko-ohje:

http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=4443.msg35740#msg35740 (http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=4443.msg35740#msg35740)

Tuotos saattaa näyttää esim seuraavanlaiselta, jos sen tekee Meaden 10x50 kiikariin. Toiselle putkelle on tietenkin omansa.
(http://clayhole.com/obs/aurinkofiltteri.jpg)  

Lisäys:
Sitten muistuikin mieleen, että syksyllä hankittuun Nikoniin ei ollut suotimia, joten tuumasta toimeen.
(http://clayhole.com/obs/solarfilters.jpg)


Otsikko: Vs: Tee se itse -aurinkosuodin
Kirjoitti: chilimieli - 03.05.2011, 23:30:07
Itse tein tänään Aldebaran ohjeen mukaisen suotimen, mutta korvasin tötteröosuuden kestävällä kierrätysosasella:

Turkkilaisen jogurtin pikkuämpäristä (olisiko puolikiloa) saa kaulaosasta juuri istuvan ja jämäkän pannan pitämään suodin lujasti paikallaan. Paksuuttakin riittävästi. Koska purkki kapenee alaspäin, saa siitä lekiattua pienemmällekin putkelle pannan. Kapeampi uloke, johon kansi normaalisti "lukittuu" sopii juuri kahdelle jämäkälle pahvilevylle pidikkeeksi, joissa on kalvolle reikä ja itse kalvo niiden välissä. Vahvistukset sitten liimalla. Toimii! :cool:
Otsikko: Vs: Tee se itse -aurinkosuodin
Kirjoitti: Celest1al Sphere - 04.05.2011, 18:17:28
Lainaus käyttäjältä: chilimieli - 03.05.2011, 23:30:07
Itse tein tänään Aldebaran ohjeen mukaisen suotimen, mutta korvasin tötteröosuuden kestävällä kierrätysosasella:

Turkkilaisen jogurtin pikkuämpäristä (olisiko puolikiloa) saa kaulaosasta juuri istuvan ja jämäkän pannan pitämään suodin lujasti paikallaan. Paksuuttakin riittävästi. Koska purkki kapenee alaspäin, saa siitä lekiattua pienemmällekin putkelle pannan. Kapeampi uloke, johon kansi normaalisti "lukittuu" sopii juuri kahdelle jämäkälle pahvilevylle pidikkeeksi, joissa on kalvolle reikä ja itse kalvo niiden välissä. Vahvistukset sitten liimalla. Toimii! :cool:

Hieno homma! Kierrätys ja uusiokäyttö kunniaan!  :azn:

/Juha
Otsikko: Vs: Tee se itse -aurinkosuodin
Kirjoitti: chilimieli - 04.05.2011, 23:22:23
Niin ja pakko vielä kommentoida. Tänään tuli tolla bongattua kaksi vierekkäistä pilkkua, jotka olivat putken näkökentässä koiliskulmassa. Tuo ajaa asianta erittäin hyvin. Varmuudeksi vielä teippasin pannasta jämäkällä tepillä kiinni putken varteen, ettei jää mitään mahdollisuutta suotimen irtoamiselle.

Suosituksena siis muille:
Suosikaa kierrätystä ja sovittakaan elintarvike ämpäreitä tai kippoja putken päähän suodinta tehdessänne. Mikäli oikean kokoinen kaulaaukko löytyy, siitä saa irrottamalla erittäin jämäkänkin pidikkeen suotimelle.  :smiley:

Kuva vielä itse pannasta:
(http://i268.photobucket.com/albums/jj22/chilimieli/IMG_3105.jpg)
Otsikko: Vs: Tee se itse -aurinkosuodin
Kirjoitti: chilimieli - 22.05.2011, 16:00:35
Hei!
Sellaista kyselisin, että onko normaalia, että kalvonssa on pienenpieniä "reikiä" siellä täällä. Omassani oli mielestäni niitä jo ostettaessa, mutta tänään aurinkoon suunnattaessa heräsi pelko, että noista voisi jokin pienenpieni säde päästä vahingoittamaan verkkokalvoa.
Kalvoni on tilattu ursasta, joten laadussa ei pitäisi olla puutteita. Kun katsoo kalvon läpi kohti aurinkoa ilman putkea, huomaa pieniä pisteitä olevan useampia. Kalvoni on siis kuvan mukaisesti valmistettu pahvien väliin (muoviosan kaula-aukon reuna pingottaa kalvoa noin puoli millimetriä eteenpäin) ja se on hivenen pingottuneena, muttei kovin kireällä.

Kiitos vastauksesta, tiirailut siis jatkukoon. En ole kyllä huomannutkaan mitään ongelmia silmissä tai kipua, jota varmasti olisi esiintynyt.
Otsikko: Vs: Tee se itse -aurinkosuodin
Kirjoitti: Celest1al Sphere - 23.05.2011, 19:12:08
Lainaus käyttäjältä: chilimieli - 22.05.2011, 16:00:35
Hei!
Sellaista kyselisin, että onko normaalia, että kalvonssa on pienenpieniä "reikiä" siellä täällä. Omassani oli mielestäni niitä jo ostettaessa, mutta tänään aurinkoon suunnattaessa heräsi pelko, että noista voisi jokin pienenpieni säde päästä vahingoittamaan verkkokalvoa.
Kalvoni on tilattu ursasta, joten laadussa ei pitäisi olla puutteita. Kun katsoo kalvon läpi kohti aurinkoa ilman putkea, huomaa pieniä pisteitä olevan useampia. Kalvoni on siis kuvan mukaisesti valmistettu pahvien väliin (muoviosan kaula-aukon reuna pingottaa kalvoa noin puoli millimetriä eteenpäin) ja se on hivenen pingottuneena, muttei kovin kireällä.

Moi,

Sikäli kun olen asiaan perehtynyt, niin olen ymmärtänyt että tuollaiset pienen pienet reitä ovat täysin normaaleja ja vaarattomia. Kun auringon valo kulkee niin pienen reiän kautta, se siroaa lähdes täysin ympäriinsä, eikä siitä näinollen ole mitään vaaraa. Ostamasi suodinkalvo on siis näinollen täysin turvallinen käyttää!

/Juha
Otsikko: Vs: Tee se itse -aurinkosuodin
Kirjoitti: Markku Sarimaa - 24.05.2011, 08:58:05
Hei,

Baaderin AstroSolar-kalvoon saattaa tulla "reikiä", eli kohtia joista pinnoitus on lähtenyt irti käsittelyn yhteydessä. JS-observatoryn Ursalle tekemien suodatinten käyttöohjeista löytyy paikkausohje: pienet viat voi paikata mustalla huopakynällä suodatinkalvon sisäpuolelta.

Markku Sarimaa
Tähtitieteellinen yhdistys Ursa
Otsikko: Vs: Tee se itse -aurinkosuodin
Kirjoitti: rintape - 30.09.2011, 09:41:09
No niin, eilen tuli Ylvasta baaderin valokuvauskalvoa ja solar coontinum suodin. Nyt pitäisi rakentaa kalvosta toimiva suodin putken nokalle, siis 8" SCT:lle. Ajattelin muovilevyyn leikata reiän ja teipata kalvon siihen kiinni. Pitää vielä miettiä miten sen kiinnittää putken nokkaan.

Kysymys tuosta reiästä. Kun tuo putki on siis 20 senttinen niin millainen reikä? Kaupallisia suotimiahan löytyy mm. sellaisia, joissa itse suodin on ehkä n. 5 cm halkaisijaltaan (putken reunassa, SCT:ssähän se ei voi olla keskellä). Tuollainenhan heikentää valovoimaa, mutta sillä ei aurinkoa kuvatessa taida olla väliä. Mutta sehän heikentää myös putken resoluutiota? Onko sillä edelleenkään merkitystä kun kuvaa aurinkoa?

No aion toki tehdä huomattavasti reilumman reiän, uteliaisuuttani tuota kyselen. Entäpä sitten reiän muoto ja työn jälki? Kun nyt syntymässä sain ne peukalot kämmenten keskelle, niin tuosta reiästä ei tule pyöreä, sen reunat (minkä takia reunat monikossa? Yksihän niitä vain on. Rajallinen, mutta päättymätön?(anteeksi, joskus ajatus karkaa)) eivät tule olemaan tasaiset eikä se tule olemaan täysin keskellä kaukoputkea. Onko tuolla merkitystä syntyvien valokuvien laatuun?

Petri
Otsikko: Vs: Tee se itse -aurinkosuodin
Kirjoitti: Jyri Lehtinen - 30.09.2011, 12:46:09
Tokihan aukon voi aurinkohavaintoja ajatellen tehdä hyvin pieneksi. Tuleehan jo ihmissilmän pupillista läpi aivan liiaksi Auringon valoa. Eri asia on sitten, mitä käy erotuskyvylle. Jos putken aukko on paljon pienempi kuin 10cm, alkaa teoreettinen erotuskyky tippua tyypillisen seeingin asettaman rajan alapuolelle. 5cm aukko 20cm putkessa meinaa siis auttamatonta erotuskyvyn hukkaamista. Käytännössä tuollaisella systeemillä näkee pilkut aivan hyvin, mutta mitään hienorakennetta ei voi olettaa näkevänsä edes poikkeuksellisen hyvällä havaintosäällä.

Täyden aukon suodin 20cm putkeen on toimiva ratkaisu. Itse havaitsin Aurinkoa vuodet juuri tällaisella systeemillä (täyden aukon 20cm Baaderin visuaalikalvo). Myöskään aukon tarkasta muodosta ei kannata turhia ressata. Totta kai jokainen mutka suotimen aukon reunassa tuottaa oman lisänsä kaukoputken diffraktiokuvioon, mutta vaikutus on lopulta varsin rajallinen. Tuo oma vanha aurinkosuotimeni oli yli puolet käyttöiästään keskeltä yhteen teipattu, kun kissa oli astunut sen halki. Lisäksi useampia reikiä oli pitänyt paikata teipillä ja tussilla. Varmasi kaikki nuo paikkaukset vaikuttivat kuvan laatuun, mutta luulen tämän vaikutuksen jääneen reippaasti seeingin alle.

Tilasit varmaan kalvoa sen A¤ kokoisen arkin. Tuon saa kätevästi peittämään juuri 20cm aukon. Jos haluat varata itsellesi hieman lisää kiinnitysvaraa, voit pienentää suotimen aukon vaikka 18cm:iin. Tuolloin saat 1cm lisämarginaalin reunalle. Täyden aukon suotimen kanssa ei tarvitse myöskään huolehtia apupeilin varjostuksesta. Apupeili on syytä ottaa huomioon suotimen sijoittelussa vasta, kun suotimen aukko on samaa kokoluokkaa apupeilin kanssa. Tällöin on järkevämpää tosiaan sijoittaa suodin sivuun apupeilistä.
Otsikko: Vs: Tee se itse -aurinkosuodin
Kirjoitti: Kuu-ukko - 08.04.2012, 21:36:58
Onnistui askartelu, vaikka onkin peukalo keskellä kämmentä. Tein Baaderin ohjeiden (http://www.baader-planetarium.com/sofifolie/bauanleitung_e.htm) mukaan heidän kalvostaan, tuli yllättävän tukevan tuntuinen. Paksuutta tuli lähemmäs senttimetri ja korkeutta hieman enemmän kuin syvyyttä. Eihän se niin nätti ole, mutta mielestäni ei ollut järkevää ostaa muovista/metallista kehikkoa, kun rakennelman heikoin osa on kuitenkin itse kalvo. Muutama kymppihän tuossa säästyi, kotona kun oli jo pahveja, kaksipuolista teippiä, mattoveitsi, sakset ja Eri Keeperiä.

Tuli jo testattuakin ja kyllä joku läntti siellä auringossa näkyi  :azn: . Hankalimmaksi osaksi muodostui yllättäen auringon löytäminen taivaalta.
Otsikko: Vs: Tee se itse -aurinkosuodin
Kirjoitti: mals77 - 30.04.2012, 11:17:10
Olen rakentelemassa, tai siis "rakennuttamassa" aurinkosuodinta. Kun tuon rakennelman heikoin osa on tuo itse kalvo, ajattelin, että onko mahdollista käyttää kaksinkertaista kalvoa (tiheys 5), vai meneekö valotusajat jo liian pitkiksi?

-Mikko-
Otsikko: Vs: Tee se itse -aurinkosuodin
Kirjoitti: einari - 30.04.2012, 11:25:37
Jos on kestävyydestä huolissaan, niin voi harkita lasilla varustettua suodatinta.
Otsikko: Vs: Tee se itse -aurinkosuodin
Kirjoitti: mals77 - 30.04.2012, 12:02:32
Lasisista suotimista ei taho löytyä soppelia tuuolle 800mm Samyangin telelle. Halkaisijaltaan sopivia kyllä löytyy, mutta "kaula" niissä on turhan pitkä, kun pitäis mahtua jalustapanta rungon loppupäähän, joka ei muutenkaan ole järin pitkä, kohtuuttoman pitkän tarkennusrenkaan vuoksi. Vaihtoehto B on laittaa suodinkalvo kahden pahvikiekon väliin, jolloin itse kalvo olisi vaihdettavissa.

-Mikko-
Otsikko: Vs: Tee se itse -aurinkosuodin
Kirjoitti: Jyri Lehtinen - 30.04.2012, 16:11:00
Kalvo on tosiaan siinä mielessä haurasta, että siihen on hyvin helppo saada reikiä aikaan. Toisaalta samaan tapaan on myös isoja lasikiekkoja helppo naarmuttaa. Herkkyyden laadut ovat vain eri suotimissa erilaisia. Lisäksi mahdolliset reiät ja suuremmatkin repeämät kalvossa on helppo korjata soveltamalla maalarinteippiä tai korjauslakkaa. Muutama paikattu täplä suotimessa ei haittaa kuvanlaatua sen enempää kuin kaukoputken apupeilinkään varjostus.

Tuplasuotimen käyttö ei taas oikein onnistu. Syynä on juurikin mainitsemasi valotusaikojen venähtäminen mahdottoman pitkiksi. Normaali aurinkokalvo on tiheyttä ND5, eli se päästää valosta läpi osan 1/10^5=0.00001. Jos pinoaa kaksi tällaista kalvoa päällekkäin, pääsee valoa läpi enää osa 1/(2*10^5)=1/10^10=0.0000000001 eli siis melkoisen vähän. Asiaa voi havainnollistaa myös vertaamalla tarvittavia valotusaikoja. Koska ND5 kalvo päästää valosta läpi osan 0.00001, tarkoittaa se, että saadakseen tämän suotimen läpi yhtä kirkkaan kuvan kuin ilman suodinta, pitää valotusajan olla samassa suhteessa pitempi eli siis 100000 kertainen. Jos siis yhden kalvon läpi kuvatessa saa mieleisensä kirkkauden 1/100 s valotuksella, pitää toisen ND5 suotimen läpi kuvaa valottaa jo 100000/100 s = 1000 s = 17 min. Tällaista voi olla tietenkin hauska kokeilla, mutta ei se kyllä missään mielessä ole käytännöllistä :laugh:

Baaderin aurinkokalvoa saa valokuvauskäyttöön myös ND3.8 vahvuisena. Tämänkin kalvon tapauksessa tuplasuodatus vie liikaa valoa pois. Tämä kalvo siis läpäisee valoa osan 1/10^3.8=0.00016. Asiasta kiinnostuneille jääköön laskutehtäväksi selvittää, kuinka pitkiä valotusaikoja tällaisella järjestelyllä tarvittaisiin vaikkapa verrattuna yksittäiseen ND5 kalvoon.

Omasta mielestäni aurinkokalvon käyttäminen normaaliin tapaan esim. yllä annetun ohjeen mukaan on hyvä ja toimiva ratkaisu. Kalvo on halpaa eikä suotimen askarteleminen (tai sen teettäminen kaverilla tai perheenjäsenellä) ollenkaan hankalaa. Lisäksi kalvosuotimen saa pidettyä hyväkuntoisena vuosikausia, ellei sitä kohtele aivan erityisen kaltoin.
Otsikko: Vs: Tee se itse -aurinkosuodin
Kirjoitti: Timi - 05.05.2012, 16:44:28
Hieman epävarman näköinen kiinnitys:
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p5517_Euro-EMC-Sonnenfilter-mit-Baader-AstroSolar-Folie-219-283mm.html
Muuten saa noin samalla hintaa tuommosen valmiimman tekeleen kuin isompi arkki Baaderin kalvoa suuremmalle putkelle.
Otsikko: Vs: Tee se itse -aurinkosuodin
Kirjoitti: Timi - 20.05.2012, 20:21:27
Lainaus käyttäjältä: einari - 30.04.2012, 11:25:37
Jos on kestävyydestä huolissaan, niin voi harkita lasilla varustettua suodatinta.
Vaikuttaneeko kuvauksessa tai muuten mihinkään mitään jos kalvon laittaa vaikka kahden tavallisen ikkunalasikiekon väliin?
Otsikko: Vs: Tee se itse -aurinkosuodin
Kirjoitti: Lithos - 20.05.2012, 20:48:48
ikkunalasin laadun huomioon ottaen kyllä vaikuttaa ja paljon.
Otsikko: Vs: Tee se itse -aurinkosuodin
Kirjoitti: jmantyla - 22.05.2012, 13:34:56
Tämmöisen värkkäsin kahdesta muovirenkaasta, olivat jotain rakennusjätettä.
(http://www.kaapeli.fi/~jmantyla/Tal200/Asuod.JPG)
Pesin renkaat ja porasin ruuvinreiät, minkä jälkeen kalvon voi puristaa renkaiden väliin. Halkaisija 130 mm peittää hyvin 125 mm linssin ja viritelmä sopii huurreputken sisälle.
Mekaaninen puoli on nyt kunnossa, sitten pitäisi opetella aurinkokuvien jälkikäsittely.

Edit. Lisätään vielä, että AstroSolar -kalvon pienellä rypistymisellä ei näytä olevan mitään vaikutusta kuvaan. Eikä isoja ryppyjä edes tule, kun kalvon puristaa kahden renkaan väliin. Sen sijaan mikään ei auta, jos Aurinko on pilvien ja sateen takana Venuksen ylikulun aikaan, kuten sääennusteet nyt lupaavat.

Jorma M.
Kangasala
Otsikko: Vs: Tee se itse -aurinkosuodin
Kirjoitti: Timi - 28.05.2012, 22:44:44
Oma versio aurinkosuotimesta AstroSolar D3,8 kuvauskalvolla, eli punamultamaalipytyn uusiokäyttöä, halkaisija melko sopiva C9,25 putkelle.
Täytyy vielä tehdä tuohon etupuolelle kartongista tms. mustaksi maalattu rinkula joka painattaa kalvon lopullisesti tiiviisti pytyn pohjaa vasten, kosketussuojakin pitänee jotenkin väsätä ettei vahingossa töki herkkää kalvoa puhki.
Ripa käy kuminauhan kanssa hyvin pitämään paikoillaan putken suulla, kannattaa kuitenkin ennen putken suuntausta varmistaa että kokonaisuus varmasti on pohjassa ja pysyy paikoillaan eikä "lipsu".
Ei aivan täydenaukon (halk. 19cm) suodin mutta tuskin lie paljon merkitystä kuvauksessa.

(https://c2.staticflickr.com/4/3836/32906300113_c97dd1b2f5_o.jpg)


(https://c1.staticflickr.com/3/2868/33590679231_a7f2aa064a_o.jpg)



Ja päivitystä projekti aurinkosaaviin, leikkasin ja tein sopivan aukon toisen ämpärin pohjaan jonka kiinnitin ruuveilla tuohon ensimmäiseen rakennelmaan niin saa kalvon tasaisesti kiinni ja bonuksena suojakehystä etupuolelle, jätän maalaamatta niin eipähän kuumu auringossa niin paljoa kuin mustaksi maalattu tekisi.

Valmis suodin SCT:lle.

(https://c1.staticflickr.com/3/2827/33719814545_c0215f2c06_o.jpg)





Otsikko: Vs: Tee se itse -aurinkosuodin
Kirjoitti: micko - 31.05.2012, 08:55:52
Lainaus käyttäjältä: Aldebaran - 04.04.2011, 20:58:07

(http://juhansivut.pp.fi/putkeen%20kiinnitetty.jpg)


Oletkos tyytyväinen tähän ratkaisuun? Suunnittelin itse lähes samanlaista ja mietin olisiko kannattavaa. Ei tarvisi leikelläkään kalvoa ja kalvo jää helposti vaihdettavaksi, jos se menee rikki.
Otsikko: Vs: Tee se itse -aurinkosuodin
Kirjoitti: koo_mikko - 05.06.2012, 01:22:22
Heipähei,

Rakentelin Astro Solarista kameran objektiiviin (Sigma 150-500mm) sopivan filtterin aurinkokuvaukseen. Ei tuolla putkella oikein kaukoputkien rinnalle pääse, mutta kuuta kokeillut aiemmin kuvata, ja miksei aurinkokin voisi onnistua tällä logiikalla. Kuva:

(http://img191.imageshack.us/img191/7298/astrosolar.jpg)

Yksi kysymys Baaderin Astro Solar kalvosta tosin olisi. Kalvo jäi melko venytettyyn tilaan liimauksen kuivuessa ja pahvin muotoutuessa, joten kuinka vaarallista tuo on?

Kaikkialla varoitetaan venyttämästä, mutta vaikuttaako venytys näkymän/kuvan laatuun vai suoraan turvallisuuteen? Kalvoa voisi nyt parhaiten kuvata sanalla rummunkalvo... En haluasi riskeerata, joten vastauksista tähän turvallisuus-asiaan olisin kovasti kiitollinen.

EDIT. Purin vielä viritelmän ennenkuin liimaukset kuivui kokonaan, hiukan joutui voimaa käyttämään että sai kalvon irti = lisää rasitusta ja venytystä. Nyt kuitenkin kalvo sopivan löysällä viritelmässä. Silti mietityttää uskaltaako käyttää ollenkaan tuosta venytyksestä johtuen?

EDIT-2. Kiitoksia vastauksista, nyt vain testailemaan :)

mikko
Otsikko: Vs: Tee se itse -aurinkosuodin
Kirjoitti: Lithos - 05.06.2012, 04:43:10
Itselläni KO. tila korjaantui parin päivän ja parin käytön jälkeen itsekseen, ehkä näin käy tässäkin tapauksessa.
Otsikko: Vs: Tee se itse -aurinkosuodin
Kirjoitti: Jyri Lehtinen - 05.06.2012, 05:11:13
Itsekin tein parit ensimmäiset aurinkosuotimeni kevyesti pingottamalla. Kuten todettua, on kalvolla tapana löystyä kohtuullisen väljäksi pienessä ajassa. Kaikki koskaan aurinkokalvolla tapaamani vauriot ovat olleet rehellisesti repeämiä. Minkäänlaista valmistusvaiheen venytyksestä johtuvaa kalvon rappeutumista en ole nähnyt. Kyseessä on näkemykseni mukaan pitkälti varoitus, jolla pyritään välttämään kalvon vahingoittumista.
Otsikko: Vs: Tee se itse -aurinkosuodin
Kirjoitti: Kontju - 10.06.2012, 12:38:56
Kellään vinkkiä minkälaisen maalipytyn tai kanisterin voisi ottaa uusiokäyttöön suodattimen rungoksi, kun sisähalkaisija pitäisi olla SW 150:n ulkohalkaisijaan sopiva, eli vajaa 19 cm?