Hyvä jalusta ja joku putki, vaan mikä?

Aloittaja pluukkanen, 27.06.2010, 16:33:38

« edellinen - seuraava »

pluukkanen

Hei. Osaisitteko vanhemmat kollegat auttaa.

Vuoden verran on ollut käytyössä 20cm Dobson (S-W ft auto 200) ja näkymät on olleet seeingistä riippuen välillä mainiotkin, vaan nyt alustava kuvaaminen alkaisi kiinnostamaan. Tarkoitus on minimoida kaikki säätäminen ja sähläys ja siksi ensisijaisesti olisi takoitus hankkia kelpo jalusta ja siihen alkuunsa pelkkä visuaaliputki johon digijärrkkäri jollain valovoimaisella putkella (85mm ja 200mm odottaa) selkään kiinni.

Vaan minkälaista settiä suosittelisitte? Ymmärtääkseni ongelma on että kun budjetti on rajallinen (1000-1500e) niin katadioptriset on pois laskuista ja jalusta joka oikeasti  kantaa 20cm Newtonin johon on tottunut, maksaa paljon. Villenkellon ja tämän foorumin sivuja kun selaa niin vähän on suuntaa mitä hankkia, mutta yksityiskohtien suhteen on pihalla. Riittäisikö esim HEQ5 Pro Synscanin kapulalla - autoguideri olisi tulevaisuutta varten hyvä olla, joskus kun 8" tai 10" tai katadioptriseen ja dedikoituun CCD-kameraan on varaa. Ja pitäisikö yrittää tyytyä johonkin pienempään putkeen tuolla jalustalla kun kamerakin tulee selkään...?

Marko.J

Mun mielestäni HEQ5 ei ole riittävän tukeva valokuvaamiseen 8" putkella + järkkäri reppuselässä (itselläni siis on toi jalusta, mutta valokuvaan pienen linssiputken läpi). EQ6 olisi ehkä parempi ja mahtuu sekin budjettiisi.
Marko Järvinen
"Jos ei nippusiteillä ja jeesusteipillä tule kuntoon, niin sitten se on oikeasti rikki."
http://markonastroblogi.blogspot.fi

Kaizu

Lainaus käyttäjältä: pluukkanen - 27.06.2010, 16:33:38
Tarkoitus on minimoida kaikki säätäminen ja sähläys ja siksi ensisijaisesti olisi takoitus hankkia kelpo jalusta ja siihen alkuunsa pelkkä visuaaliputki johon digijärrkkäri jollain valovoimaisella putkella (85mm ja 200mm odottaa) selkään kiinni.
Tarkoitaako tuo että minimoit myös säästämisen? Toimivia ovat Mathisit, Astrophysicsit, Paramountit, Losmandyt... kyllä niitä riittää.
Jos kuvaat kameran omilla optiikoilla ja 200mm on pisin polttoväli niin uskoisin että HEQ5 riittää alkuun. Jykevämpää jalustaa tarvitaan kun kuvauskalustolla on painoa, kuvausputken polttoväli on pitkä ja valotusajat ovat pitkiä.

Kaizu
Kai Forssen

pluukkanen

Joo, Losmandyt ja Paramountit on tsekattu ja siirretty seuraavalle kierrokselle jos tää alkaa menemään ihan totiseksi, mutta siis säätämisen vähyydellä meinaan sitä että tuon budjetin rajoissa ei tartte odottaa että aina kun pinon kantaa ulos, niin jokainen jalustaruuvi pitää säätää ja tarkistaa että edes sinnepäin suttua saisi kennolle.

Tuota HEQ5:ttä mietin alkuun että kantaako tosiaan 200/1000 Newtonin + järkkärin selässä ja sitten ehkä mahdollisesti joskus myöhemmin Ison Katadioptrisen, vai kannattaako suoraan mennä EQ6 PRO SynScaniin. Villellä näytti olevan tuo Celstronin CGEM - jalusta 1400, joka 200 e enemmän kun tuo EQ6:n versio. Hinnat ovat sen verran lähellä toisiaan, että venyminen voisi olla mahdollista jos siinä olisi jotain etua? Joku foorumilla oli sellaisen ostanutkin?

Hyviä kuviahan Markolla oli tuolla setillä otettu!

einari

Mulla on HEQ5 ja sillä pyörittelen 8 sentin linssiputkea tai 20 sentin katadioptrista.
Toimii kohtuullisen hyvin mutta sitä Isoa Katadioptrista en tuon selkään laittaisi (ainakaan valokuvaustarkoituksessa).
En myöskään ehkä 200/1000 Newtonia.
Eli helpommalla on lähteä liikkeellee lyhyemmillä kuvauspolttoväleillä (kameraoptiikka, pienet apo-linssiputket).
Isommalla optiikalla kaluston määrä/hinta + säätäminen kasvaa aika merkittävästi.
___
Tapio

VeijoT

#5
Minulla on nykyisin jo toinen HEQ5 pro jalusta, aikaisemmin kuvasin 2007 myös HEQ5 jalustalla, aika usein oli tuolloin kiinni 1000mm sekä vielä 2x telejatke, ensimmäisen autoguiderin hankin vasta 2008 kuin tuntui että nuo pitemmät polttovälit alkaa sen vaatia, nykyisin on 300mm - 500mm kameraobjektiivit, joiden kanssa ei pitäisi olla mitään ongelmaa.

Tuossa juuri testailen HEQ5 jalustaa, ristikko okulaarissa on Venus siinä se on pysynyt okulaarin keskellä noin 10 min. 400mm putkella.

Minulla oli myös EQ6 Pro, sekä sen jälkeen CGEM, nämä ovat hieman tukevampia, mutta seurantaominaisuudet ei yhtään sen parempia kuin tuo HEQ5, CGEM jalustassa PEC korjauksen voi jättää muistiin, toisaalta taas HEQ5.ssä ja EQ6.ssa on mainio ohjausohjelma EQMOD jonka saa ilmaiseksi.

Jos valokuvaamaan alkaa, niin säätämisestä ei juuri pääse eroon, olipa kuinka kallis jalusta tahansa, aika moni käyttää autoguideria myös kalliimpien jalustojen kanssa.

Syksyllä saattaa tulla markkinoille iOptron IEQ45, taisi hinta olla noin 1800 € Euroopasta tilaten, mikäli jalustan kojeisto on huolella työstetty, niin siinä on minun seuraava jalusta.

Veijo T

Edit: lisäys

Uskomattoman tarkasti seuraa tuo Heq5 jalusta, nyt Venus on pysynyt noin 20min okulaarin viivalla, tunti akseli ei ole ihan pohjoista kohti joten vaeltamista on siinä suunnassa.
kyseessä on siis 400mm objektiivi jossa 24mm ristikko okulaari.




Marko.J

Lainaus käyttäjältä: pluukkanen - 27.06.2010, 22:03:29

Hyviä kuviahan Markolla oli tuolla setillä otettu!


Kiitos!  :azn:

Mun kuvat on pääosin kuvattu Sky-Watcher 80 ED -putken läpi ccd-kameralla, osa (vanhemmat ja muutama kuukuva) järkkärillä. Autoguiderin tuo HEQ-5 kyllä vaatii vähäkään pidemmillä valotusajoilla, eli guidausputkikin pitäisi jalustan kantaa sitten, kun innostut kaukoputken läpi kuvaamaan. Esim. mun 8" newton + guidausputki olisi tuolle jalustalle kyllä liikaa. Visuaalissa toimii 8" putken kanssa ihan ok.
Marko Järvinen
"Jos ei nippusiteillä ja jeesusteipillä tule kuntoon, niin sitten se on oikeasti rikki."
http://markonastroblogi.blogspot.fi

pluukkanen

HEQ5 Pro Synscanilla on sitten odottamassa noutoa myyjältä, eli vähän kevyemmällä varustuksella koitetaan mennä. Vaan ensimmäisenä ajatuksena tuli että josko tuohon laittaisi kuitenkin kiikarin / pienen linssiputkin tähtäämään ja sitten järkkärin toiselle puolelle, vaan onko  tällaisia tuohon HEQ5:n dovetailiin sopivia kiskoja joihin saa kaksi kevyttä putkea / kiikarin / kameran rinnakkain kaupan hyllyltä saatavilla? Nurkissa tuhisee nimittäin tuollaienen takakontin vakiovarustukseen kuuluva 20 x 80 kiikari, jolla näkee sumun jos toisenkin jos on tarpeeksi pimeää.

einari

Putken/kameran rinnakkaiseloon on muutamiakin vaihtoehtoja.
Jos varsinainen putki on putkipannoilla kiinni niin niissä usein on jalustakierre vakiona.
Tähän sitten saa kiinnitettyä toisen kiskon johon voi kiinnittää toisen putken.
Lisäksi tuohon jalustakierteeseen voi suoraan ruuvata kamerankin kiinni.

Toinen vaihtoehto on ns duomount, eli palikka johon saa kaksi putkea lohenpyrstökiinnikkeellä kiinni.
___
Tapio

Lauri Kangas

Kiikarin laittaminen EQ-jalustalle aiheuttaa kyllä mitä ihmeellisimpiä asentovääntelyitä. Siihen voi laittaa sitten jonkun kuulapään alle jolla kääntää sen suoraan. Mutta melkein yhtä hyvin voi sen kuulan pistää normaalille seuraamattomalle jalustalle, kiikareiden kanssa ei ole niin kriittistä.

Mutta noin muuten niin noihin lohenpyrstöliittimiin on toki saatavilla kiskoja joissa on jalustaruuvi.

pluukkanen

niin tietysti, nyt kun ajattelee tarkemmin niin kiikarin kanssa niskat naksuu kyllä. Joo, ehkä sittenkin kokeillaan sitä 15/20 cm Newtonia ja siihen järkkäri selkään. Kiitoksia neuvoista!

pluukkanen

Hei. Osaisitteko neuvoa vielä tällaisen kanssa. Putkeksi olisi tulossa 20 cm newtonin, vaan Ville myy eioota. Putkia tulee 'joskus syksyllä'. Joten katselin että Saksanmaalta saa tällaisia.

http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p4016_TS-8--f-4-Imaging-Newton---optimiert-fuer-Astrofotografie.html

Ja tällaisia:

http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p2657_Skywatcher-Explorer-200P---200-1000mm-Parabol-Newton---OTA.html

Edellinen on optimoitu kuvauskäyyttöön ja  jälkimmäinen on vaan halpa. Mieli tekisi pihdata mutta joutuuko tuon sky-watcherin kanssa pulmiin jos laittaa 500D:n T2:lla kiinni, nämä bafflet sisällä, apupeilin koko, fokuseri yms? Köyhän ei ole vara ostaa halpaa, mutta kun ei ymmârrä onko tuolla oikeasti väliä? Koomakorjain ilmeisesti kannattaa osta väliin? Alkuunsa harjoitellaan toki kameran omalla optiikalla.


einari

Olitkos siis laittamassa 20cm Newtonia HEQ5:n selkään ?
Aikaisemmin hieman epäiltiin yhdistelmän toimivuutta valokuvauskäytössä.
No ehkä toimii mutta voi olla 'haasteellista'.

Lähinä mieleen tulee noissa Newtoneissa että ongelma voi tulla että digijärkkäri ei tarkennu,
eli putken polttopiste on liian syvällä.
Noista siis toi kuvauskäyttöön optimoitu voisi olla varmempi valinta, mutta kannattaa varmistaa myyjältä jos ei joku tältä foorumilta satu tietämään.
___
Tapio

Kaizu

Sen tuosta valokuvausnewtonin kuvasta näkee ettei se tuota vinjetoimatonta kuvaa kinokokoiselle kennolle. Pienikennoisella CCD:lla saattaisi toimiakkin. Niissä kiinnitys on lähempänä kennoa kuin järkkäreissä eli fokusointivaratkin saattaisi riittää. TS:lta kannattaisi kysyä, mille kameralle putki on mitoitettu.

Kaizu
Kai Forssen

Lauri Kangas

Ymmärsin tuosta aloitusviestistä että tarkoitus olisi saada 8" newttoni visuaalikäyttöön ja sen selkään sitten järkkäri jossa 85 tai 200mm kuvausobiska. Itse nappaisin tuosta yhdistelmästä kyllä oitis newtonin pois sillon kun on tarkoitus kuvata. Jos autoguidausta haluaa harrastaa, niin guidausputkeksi voi ottaa satasella 80cm f/5 akromaatin joka ei varmasti kaada budjettia.

Niinkuin sanottu tuossa niin reppuselkä ei suinkaan ole ainut vaihtoehto kameran kiinnitykselle jalustaan, vaan niitä löytyy kyllä joka sorttia.