Tässä taas yksi maallikon tyhmä kysymys: Entäpä, jos ns. mustia aukkoja on (galaksien lisäksi) kaikkialla Universumissa? Toisin sanoen "pimeitä" galakseja (jotka mustat aukot ovat jo nielaisseet) olisi joka puolella kaikkeutta, ja joita sen vuoksi ei voida havaita?
Miksi tämä ei voisi olla mahdollista? Mikäli tämä ajatus pitäisi paikkansa, se selittäisi "pimeän energian" olemassaolon.
Mielestäni tällaisia kosmologisia kysymyksiä kannattaisi kysyä Tähdet ja avaruus -lehdeltä, jossa ammattilaiset vastaavat.
Ensimmäiseen kysymykseesi käsittääkseni galaksien yms punasiirtymissä nähdään maailmankaikkeuden laajeneminen kokonaisissa galakseissa, kvasaareissa yms. kaukaisissa kohteissa, kun taas kaikkeuden laajenemisen kiihtyminen pimeällä energialla on joka ikisen yksityiskohdan, atominkin laajenemista, kunnes jäljellä on vain jakamattomia perushiukkasia, kvarkkeja ja mitä niitä on. Ne ovat siis eri asioita.
Mutta musta energiahan on vain pelkkä nimi asialle jota emme tiedä.
Mustat aukot syövät vain lähimmän materiansa. Alkuaikojen galakseissa oli paljon hurjempi meno mustilla aukoilla, kunnes ne olivat putsanneet lähiympäristönsä. Esim. Linnunradan keskus on rauhallinen paikka, vaikka siellä varmaankin on musta aukko. Samoin kaikissa lähigalakseissa. Eiväthän planeetatkaan putoa suoraan keskustähteensä! Sitten lienee eri asia, jos onkin systeemi, joka ei pyöri? Silloin varmaan putoava liike suuntautuisi suoraan massakeskipisteeseen - vaan en ole koskaan lukenut sellaisesta.
Paitsi tietysti ellipsigalaksit. Eivätkä nekään romahda yhteen. (Suunnattoman määrän tähtien ominaisliikkeet kumoavat toisensa, jolloin itse galaksi on ja pysyy.)
ML