Hyviä huomioita Mistralilta ja Ketaraxilta. Lähtötilanne ja galaksin elinkaaren vaihe havaintohetkellä toki vaikuttaa siihen onko kyseessä galaksi jossa sisällä ei olisi mustaa aukkoa. Mutta minkälainen galaksi tuolloin olisi kyseessä - ehkä lähinnä joukko sekalaisia tähtijoukkoja? Ymmärrän että galakseja on monenlaisia, mutta lasketaanko niihin mukaan näitä tähtijoukkoja.
Koska lisäksi tuotiin esille, että galaksimme massaa on merkittävissä määrin Sgr A*:n ulkopuolella, olisi mielenkiintoista visualisoida kartta (esim heatmap muodossa) painovoiman osalta. Onko Sgr A*:n kohdalla syvin "kuoppa" vai kalpeneeko se ydinpullistuman ja sauvan rinnalla. Etäisyydet näissä ydinpullistuman ja sauvan tähdissä ovat kuitenkin mittavat. Erilaisilla visualisoinneilla näitä olisi hienoa yrittää ymmärtää paremmin.
On kuitenkin varsin mielenkiintoista ajatella, että missä aika-avaruuden "kuopassa" olemme suhteessa aurinkoomme, ja jatkaa ajatusta siihen, että minkälaisessa aika-avaruuden "kuopassa" olemme sitten galaksimme kanssa.
Tässä galaksi vs. musta-aukko -keskustelussa en vielä päässyt huomioimaan pimeää ainetta jota myös aikaisemmin on sivuttu. Pimeää ainetta kovasti mietitään että mitä se mahtaisi olla. Vaihtoehtoja ja teorioita on useita. Tässä yksi, johon olisi kiva saada kommentteja tai ajatuksia. Ajatusmalli perustuu pimeän aineen tarpeen yksinkertaistettuun taustaan. Koska pimeää ainetta tarvitaan pitämään (joitain vai kaikkia?) galaksit koossa, voisi normaalin näkyvän materian vetovoiman lisäksi koossa pysyväksi voimaksi mieltää vetovoiman vastavoimaa, eli työntövoimaa. Mikäli tätä pimeää ja eittämättä eksoottista ainetta olisi galaksien ympärillä ja näin ollen kaikkialla universumin rakenteessa, ja se koostuisi voimakkaasti materiaa tai aika-avaruuden kaareutumaa "hyljeksivästä" ainesta, voisiko se ympäröivällä "hyljeksivällä" tai työntövoimaan perustuvalla paineellaan pitää galaksit koossa? Nähdäkseni tälläinen aika-avaruuden kaareutumaa "hyljeksivä" aine tulisi päätymään galaksien yms. ulkopuolelle, eikä sitä ole meille täällä tutkittavaksi. Mihin tunnettuun fysiikaan lakiin se sitten perustuisi, on toki haasteena - toisaalta erilaisia eksoottisia ehdotuksia pimeäksi aineeksi on olut muitakin.
Äsken pohdiskelin sitä, että miten olemme aika-avaruuden kuopassa galaksimme kanssa. Edellisen teorian pohjalta ja sci-fi fanina ajatellen: pääsisimmelö täältä maan pinnalta tai aurinkokunnastamme tai galaksistamme näppärästi ulos, mikäli meillä olisi tätä painovoimaa hyljeksivää pimeää ainetta hallinnassamme?