Kirjoittaja Aihe: Kaikkeuden laajeneminen/galaksien pakonopeus  (Luettu 53276 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa jussi_k_kojootti

 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1577
  • Galleria
Vs: Kaikkeuden laajeneminen/galaksien pakonopeus
« Vastaus #75 : 15-09-2020, 19:11:54 »
mutta ehkä käsitteenä se, että olemme esim. Linnunradan osana jonkin verrattain jättimäisen vetovoiman piirissä, voisi olla avartava.

Otathan huomioon, että Sgr A*:n massa on n. 4 miljoonaa Aurinkoa, kun taas ydinpullistuman ja sauvan massa ainakin kymmeniä, ellei satoja, miljardeja Aurinkoja.  Viestistäsi saa vähän sellaisen käsityksen, että kaikki riippuu Sgr A*:sta, mutta ei se nyt aivan niinkään ole.
jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/

Poissa Solinari

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 10
Vs: Kaikkeuden laajeneminen/galaksien pakonopeus
« Vastaus #76 : 16-09-2020, 00:21:01 »
Hyviä huomioita Mistralilta ja Ketaraxilta. Lähtötilanne ja galaksin elinkaaren vaihe havaintohetkellä toki vaikuttaa siihen onko kyseessä galaksi jossa sisällä ei olisi mustaa aukkoa. Mutta minkälainen galaksi tuolloin olisi kyseessä - ehkä lähinnä joukko sekalaisia tähtijoukkoja? Ymmärrän että galakseja on monenlaisia, mutta lasketaanko niihin mukaan näitä tähtijoukkoja.

Koska lisäksi tuotiin esille, että galaksimme massaa on merkittävissä määrin Sgr A*:n ulkopuolella, olisi mielenkiintoista visualisoida kartta (esim heatmap muodossa) painovoiman osalta. Onko Sgr A*:n kohdalla syvin "kuoppa" vai kalpeneeko se ydinpullistuman ja sauvan rinnalla. Etäisyydet näissä ydinpullistuman ja sauvan tähdissä ovat kuitenkin mittavat. Erilaisilla visualisoinneilla näitä olisi hienoa yrittää ymmärtää paremmin.

On kuitenkin varsin mielenkiintoista ajatella, että missä aika-avaruuden "kuopassa" olemme suhteessa aurinkoomme, ja jatkaa ajatusta siihen, että minkälaisessa aika-avaruuden "kuopassa" olemme sitten galaksimme kanssa.

Tässä galaksi vs. musta-aukko -keskustelussa en vielä päässyt huomioimaan pimeää ainetta jota myös aikaisemmin on sivuttu. Pimeää ainetta kovasti mietitään että mitä se mahtaisi olla. Vaihtoehtoja ja teorioita on useita. Tässä yksi, johon olisi kiva saada kommentteja tai ajatuksia. Ajatusmalli perustuu pimeän aineen tarpeen yksinkertaistettuun taustaan. Koska pimeää ainetta tarvitaan pitämään (joitain vai kaikkia?) galaksit koossa, voisi normaalin näkyvän materian vetovoiman lisäksi koossa pysyväksi voimaksi mieltää vetovoiman vastavoimaa, eli työntövoimaa. Mikäli tätä pimeää ja eittämättä eksoottista ainetta olisi galaksien ympärillä ja näin ollen kaikkialla universumin rakenteessa, ja se koostuisi voimakkaasti materiaa tai aika-avaruuden kaareutumaa "hyljeksivästä" ainesta, voisiko se ympäröivällä "hyljeksivällä" tai työntövoimaan perustuvalla paineellaan pitää galaksit koossa? Nähdäkseni tälläinen aika-avaruuden kaareutumaa "hyljeksivä" aine tulisi päätymään galaksien yms. ulkopuolelle, eikä sitä ole meille täällä tutkittavaksi. Mihin tunnettuun fysiikaan lakiin se sitten perustuisi, on toki haasteena - toisaalta erilaisia eksoottisia ehdotuksia pimeäksi aineeksi on olut muitakin.

Äsken pohdiskelin sitä, että miten olemme aika-avaruuden kuopassa galaksimme kanssa. Edellisen teorian pohjalta ja sci-fi fanina ajatellen: pääsisimmelö täältä maan pinnalta tai aurinkokunnastamme tai galaksistamme näppärästi ulos, mikäli meillä olisi tätä painovoimaa hyljeksivää pimeää ainetta hallinnassamme?

Poissa mistral

 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 2670
Vs: Kaikkeuden laajeneminen/galaksien pakonopeus
« Vastaus #77 : 16-09-2020, 11:35:00 »
Onko Sgr A*:n kohdalla syvin "kuoppa" vai kalpeneeko se ydinpullistuman ja sauvan rinnalla.

Toki syvin kuoppa on mustassa aukossa mutta se ei ratkaise. Olennaista on kuinka kauas syvänne ulottuu ja siinä tähdet voittaa Sgr A:n. Voitto johtuu niiden yhteenlasketusta massasta joka on aivan eri luokkaa. Tämä kuitenkin edellyttää ettei pienempien mustien aukkojen määrä ole yllättävän suuri.

Lisäys: Pienillä mustilla aukoilla tarkoitan vaikka tähden massaisia. Siis jos niitä on vaikka 50% Linnunradan massasta, silloin olisi väärin sanoa että tähdet olivat kehityksen takana.
« Viimeksi muokattu: 16-09-2020, 22:00:08 kirjoittanut mistral »