Kirjoittaja Aihe: Ajatuksia aloittelijan laitehankinnoista  (Luettu 20501 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa juha_k

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 176
Vs: Aloittelijan laitehankinta
« Vastaus #15 : 18-03-2010, 17:33:27 »
Vertaus ontuu hieman, 400-500 euron putki ei mielestäni ole vastine 99.- kitaralle vaan sille 300-400 euron kepille joka on jo kelpo soitin.

Innostuksentappaja jota voisi verrata markettikitaraan on markettikaukoputki 60mm linssillä, muoviokulaareilla ja huteralla jalustalla.

Mutta kaikenkaikkiaan harrastus pitäisi mielestäni lähteä perusteiden opettelusta. Kun tietää mitä katsoa ja mistä, mitä nuo kohteet on ja mitä
niissä tapahtuu, saa havainnoista irti ihan eri fiilikset.

Ei kukaan roskaa täällä kehota ostamaan, juuri noita markettiputkia ja liian huteralla jalustalla varustettuja paketteja täällä on kehoitettu välttämään.
Tällä palstalla suositellut vehkeet ovat yleensä väh. 100mm peilillä ja putken kokoon nähden tukevalla jalustalla varustettuja.

Tähtitiharrastajia hemmotellaan nykyään, 1970- luvulla 127mm katadioptrisesta putkesta tuskin kukaan tavallinen palkansaaja edes haaveili.  
Juha Keränen

Tyrnävä

SW Skymax 127 Helios Stellar 15 x 70 Panora 8 x 40

Poissa Meade-mad

 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1744
  • Lapikkaan kennel, Paimensukuisia Suomenlapinkoiria. Pro Cane Lapponico!
Vs: Aloittelijan laitehankinta
« Vastaus #16 : 18-03-2010, 18:05:28 »
Aloittelija voi käyttää 500€ myös paikallisen tähtiharrastusyhdistyksen jäsenmaksuihin noin 10 - 20 vuoden ajan. Silloin saa todennäköisesti katsella tuheroita monenmoisilla vehkeillä ja tehdä sitten johtopäätökset onko lisäinvestointi paikallaan.

Jos tätä verrataan musiikkiharrastukseen niin miten on, mihin niitä nuotteja tarvitaan jos on olemassa mp3 soitin?

jk
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

Poissa juha_k

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 176
Vs: Aloittelijan laitehankinta
« Vastaus #17 : 18-03-2010, 18:30:29 »
Jos harrastus ei olekaan mieleinen ei soitto suju 2500euron gibsonilla eikä taivaalta löydy mitään mielenkiintoista 12" dobsonilla.

Jos innostus asiaan on kova, kehnommillakin vehkeillä pääsee alkuun.
Moni  on havainut vuosikaudet 60mm linssiputkella ja moni soitellut halvimman luokan sähkökitaroilla.

Juha Keränen

Tyrnävä

SW Skymax 127 Helios Stellar 15 x 70 Panora 8 x 40

Poissa Marko.J

 • Galaksijoukko
 • ****
 • Viestejä: 534
  • Markon astroblgi
Vs: Aloittelijan laitehankinta
« Vastaus #18 : 18-03-2010, 18:50:49 »

Varustelukierteessä ja yli 500€:n putken hankinnassa ei ole järkeä? Kiksit pitää saada juuri siitä homman vaikeudesta ja lopulta kohteen löytämisen riemusta?  Vaatii kyllä vissiin vähän masokistista luonnetta Suomen talvessa. Ei taida loppujen lopuksi oikein olla meikäläisen heiniä. Ehkä sen 2k€ tosiaan voisi sijoittaa johonkin muuhunkin.  Tuo Australialla hehkuttaminen ei muuten yhtään helpota oloa :angry:

Moni on muuten tuhonnut lapsensa orastavan soittoharrastuksen hakemalla marketista surkean 99;- sähkökitarasetin ja kehoittamalla lasta "ensin opettelemaan sillä. Ostetaan sitten kunnon kitara, jos homma vielä kiinnostaa!" Toivottavasti tämä ei mielestänne toimi tässä harrastuksessa.


Kiksejä saa kukin mistäkin: Osalle se on tuo hartaasti metsästetyn himmeän tuhnun aavistuksenomainen hehku oman kaukoputken okulaarissa. Toisille kiksejä tuo onnistunut valokuva. Kolmas on ehkä kiinnostunut nimenomaan havaintovälineistä ja niiden virittämisestä. Neljännelle kiksit tuo jokin muu. On monta tapaa olla tähtiharrastaja, mitään ainoaa oikeaa ei ole olemassa. Itsestäni on mm.mukava katsella  vanhoja omia piirroksia ja lukea havaintokertomuksia pienellä peilikaukoputkella tekemistäni havainnoista ja verrata niitä nykyisiin havaintoihini ja omiin valokuviini. Mielihyvää antaa paitsi okulaariin (nykyisin myös yhä useammin ccd -kennolle) osuva tuhnu, niin myös oman edistymisen seuraaminen.

Mielestäni ei pidä myöskään väheksyä harrastuksen teoreettista puolta: Ainakin minulle okulaarissa himmeänä hehkuva galaksi antaa paljon enemmän,kun on ensin perehtymyt kohteeseen kirjallisuuden tai/ja internetin kautta. Tuntuu vain yksinkertaisesti mahtavalta nähdä kaukainen ja himmeä kohde omin silmin!!! Viimeksi katselin mm. ennen kuvaamisen aloittamista Ison Karhun hienoa galaksia M101 ja välineenä vaatimaton 8-senttinen linssiputki. Oli vain pakko nähdä se (jälleen kerran, sitäkin kohdetta on katsottu kerta jos toinen) omin silmin ennen kuvaamista!

Mutta juha_k kiteytti mielestäni koko touhun ytimen tuossa edellä hyvin"...Jos harrastus ei olekaan mieleinen ei soitto suju 2500euron gibsonilla eikä taivaalta löydy mitään mielenkiintoista 12" dobsonilla."

Eli väkisin puskemalla tästä ei tule mitään, mutta jos intoa riittää ja universumi kiinnostaa, niin vain taivas on rajana. Sananmukaisesti.  :grin:
Marko Järvinen
"Jos ei nippusiteillä ja jeesusteipillä tule kuntoon, niin sitten se on oikeasti rikki."
http://markonastroblogi.blogspot.fi

Poissa RETiisi

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 128
Vs: Aloittelijan laitehankinta
« Vastaus #19 : 19-03-2010, 08:27:32 »
Jos tuo 1500-2000€ cassegrain nyt sitten on liian kallis, niin mikä sitten olisi kunnollinen aloitusputki? Mielestäni siinä pitää ehdottomasti olla seurantamahdollisuus, jolloin perusdopukat putoavat kyydistä. Itse olen muutenkin aloittelijana kokenut 200 mm dobsonin aika hankalaksi käyttää. Tukevahan se on, mutta siihen se sitten jääkin. Esim. Saturnuksesta on ollut ihan kiva yrittää nähdä jotain suurella suurennuksella. Se kuitenkin vipeltää näkökentässä sellaista vauhtia, että jatkuva putken tempominen alkaa tympiä. EQ-jalustalla hienoliikunnoilla seuraaminen on huomattavasti mukavampaa. Ei siitä Saturnussista muuten ainakaan vielä 8mm okulla mitään yksityiskohtia voi nähdä. Isolta nuppineulan päältähän se vielä näyttää. 200-kertaisella suurennoksella menisi hermot seuraamisessa...

GoTo olisi mielestäni edelleen aloittelijan paras turva epätoivon hetkellä. Voihan sitä kuitenkin ajella manuaalisesti nappulallakin, jos haluaa.

Sille aloitusputkelle alkaa tulla kummasti hintaa, kun laitetaan joku EQ-5 jalusta alle ja moottori kiinni. Varustelukierre lähtee päälle, kun putken halkaisijaa alkaa kuitenkin valovoiman himossa houkutella suurentaa. Kohta siis ollaan kuitenkin siinä 1500 eurossa.

Ehdottakaa nyt siis mielestänne järkevää aloituskokoonpanoa, jota ei tarvitse heti alkaa parannella.

Poissa Kaizu

 • Tulipallotyöryhmä
 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 3329
 • Jotkut jutut on niin viisaita, ettei ne naurata.
  • Kaizun kotisivu(t)
Vs: Aloittelijan laitehankinta
« Vastaus #20 : 19-03-2010, 09:05:27 »
Goto ei täysin vapauta tähtitaivaan tuntemisesta, kohdistus tähdet pitää tunnistaa. Saturnuksen katsomiseen isolla suurennuksella auttaa jos okulaarissa on laaja näkökenttä. Kohde löytyy helpommin ja pysyy kentässä pidempään. Miinuspuolena on okulaarin korkeampi hinta.

Kaizu
Kai Forssen

Poissa Marko.J

 • Galaksijoukko
 • ****
 • Viestejä: 534
  • Markon astroblgi
Vs: Aloittelijan laitehankinta
« Vastaus #21 : 19-03-2010, 09:14:51 »
Jos tukevuus, 20-senttinen peili ja eq-jalusta seurannalla ovat lähtövaatimuksia, niin miten olisi esim. 8" newton + EQ6 -jalusta? Saa gotolla tai ilman. Tukevuus riittää hyvin visuaalikäyttöön ja mm. Juha-Matti valokuvaa EQ6 + 10" newton -setillä.

EQ5 on ehkä 8" putken kanssa minimivaatimus. Mulla on HEQ5, joka juuri riittää 8" newtonille visuaalikäyttöön. Pienemmillä putkilla tuolla jalustalla luonnistuu sitten mukavasti valokuvauskin autoguiderin kanssa.

Löytyy noita dobsoneitakin moottoroituina:

http://www.villestar.fi/shop/kauppa2/products.php?&action=show&id=3624&show=all
Marko Järvinen
"Jos ei nippusiteillä ja jeesusteipillä tule kuntoon, niin sitten se on oikeasti rikki."
http://markonastroblogi.blogspot.fi

Poissa Meade-mad

 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1744
  • Lapikkaan kennel, Paimensukuisia Suomenlapinkoiria. Pro Cane Lapponico!
Vs: Aloittelijan laitehankinta
« Vastaus #22 : 19-03-2010, 09:23:59 »
Tässä keskustelussa ei ole päätä eikä häntää. Jokaisella käyttäjällä on niin paljon erilaisia toiveita että oikeaa vastausta ei kertakaikkiaan ole.

Jos rahaa on käytössä 100€ niin hyvä hankinta on sellainen, jonka saa satasella, vaikka ruokamarketista. Jos voi investoida 10k€ niin valikoima kasvaa ja silloin toiveiden tynnyriin voi lastata monenmoista roinaa, eikä tarvitse tyytyä 1,5k€ maksavaan 8" STC putkeen, joka on omanlaisensa kompromissi sekin.

Tämä täyttää kaikki hyvän harrastuksen merkit: se vie parhaimmillaan kaiken ajan, kaikki rahat ja sitä ei opi täydellisesti koskaan!

Ei tässä itku auta. Jokaisen, joka haluaa hankkia putken, täytyy tehdä ihan itse itselleen selväksi mitä harrastukseltaan haluaa. Tähän ei löydy valmista kaavaa.

jk


Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

Poissa juha_k

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 176
Vs: Aloittelijan laitehankinta
« Vastaus #23 : 19-03-2010, 09:26:53 »
Kun aloittelin harrastustani, Saturnus oli ensimmäisiä kohteita, oli siloin varsin korkealla.

SW skymax127 10mm okulaarilla ja siten 150 X suurennoksella toi cassinin jaon renkaassa ja heikosti parhaimpina
hetkinä pinnan raitojakin esiin.
Kokeilin 10mm okularia myös barlowin kanssa, muta suurin käyttökelpoinen suurennus oli ylitetty ja vain parhaimmilla keleillä
sai enemmän irti kuin pelkällä 10mm okulaarilla.
Sittemmin hankkimani 6mm baader ortoskooppi(250 X) tuntuu putkelleni ihanteelliselta planeettaokulaarilta, Mars ainakin näyttää hienolta.
Saturnusta en ole päässyt kunnolla katsomaan, aina on taivas pilvessä tai sumussa kun planeetta on korkeimmillaan.

Jotta helposti saisi suuria suurennoksia planeettahavaintoihin, polttoväli saisi olla siis pitkä kuten skymaxissa.

Tavallisella EQ- jalustalla joka on suunnatu karkeasti pohjantähteen päin, pysyy kohde mukavasti näkökentässä säätöruuveja pyörittämällä.
Koska maksutov- putki on lyhyt, yltää katselllessa mukavasti säätöihin.
Seurantamoottorikin on pakissa ja nimenoman siellä kun oli surkea pakkasessa hyytyvä rakkine, siläkin rahalla olisi voinut okulaarin ostaa.

Osta hyvä mies se 20cm cassegrain gotolla jos se mukavalta tuntuu ja hinta ei hirvitä !   :smiley:
Me teemme täällä ehdotuksia omiin kokemuksiin pohjautuen ja omista lähtökohdista.
Juha Keränen

Tyrnävä

SW Skymax 127 Helios Stellar 15 x 70 Panora 8 x 40

Poissa Pekka Moisio

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 381
Vs: Aloittelijan laitehankinta
« Vastaus #24 : 19-03-2010, 11:57:49 »
Esim. Saturnuksesta on ollut ihan kiva yrittää nähdä jotain suurella suurennuksella. Se kuitenkin vipeltää näkökentässä sellaista vauhtia, että jatkuva putken tempominen alkaa tympiä. EQ-jalustalla hienoliikunnoilla seuraaminen on huomattavasti mukavampaa. Ei siitä Saturnussista muuten ainakaan vielä 8mm okulla mitään yksityiskohtia voi nähdä. Isolta nuppineulan päältähän se vielä näyttää. 200-kertaisella suurennoksella menisi hermot seuraamisessa...

Ehdottakaa nyt siis mielestänne järkevää aloituskokoonpanoa, jota ei tarvitse heti alkaa parannella.

Mulla on kaksi dobson- jalustaista putkea ja yksi alt/az kolmijalka, jossa seuranta. Huterin ja hankalin on tuo kolmijalkasysteemi. No se olikin halvimmasta päästä mitä markkinoilta lötytyy eli Celestron SLT 130 muistaakseni.

Kaksi muuta putkea, jotka ovat Dobson jalustalla,  ovat 10" Skyliner ja 18" omatekemä. Tuolla 10" olen käyttänyt yli 600x suurennosta ja käsipelillä toimii hyvin. 18" olen käyttänyt yli 900x ja käsiseuranta toimii myös noin isolla suurennoksella. Tietenkin pitää olla hieman tarkkana, ettei tee isoja liikkeitä. MUN mielestä tuo 8" dobson on hyvä visuaalihavainnointiin, mutta JOS olet sen jo täysin tyrmännyt, niin sitten joku muu saa neuvoa. Itselle ei ole kertaakaan ollut ongelmana nuo asiat mitkä sulle tuottaa onglemaa, vaikka ongelmia on ollut kyl muuten, esim. sään, optiikan, havainnointipaikan, humalaisten teinien, pilvien, auton, muistin, sään ja pilvien kanssa.

 

Never

 • Vieras
Vs: Aloittelijan laitehankinta
« Vastaus #25 : 19-03-2010, 12:27:57 »
GoTo olisi mielestäni edelleen aloittelijan paras turva epätoivon hetkellä. Voihan sitä kuitenkin ajella manuaalisesti nappulallakin, jos haluaa.

Eihän sitä formulaakaan ajeta ihan noin vaan, kait sitä vähän pitää ensin harjoitella. Varmasti voi kohteen seuraaminen tuntua vaikealta, mutta kyllä se onnistuu. Täällä eräät seuraavat kohdetta manuaalisesti ja piirtävät samalla... ja vielä paljon isommilla suurennoksilla kuten Pekka tuossa kertoikin. Jos ei hermot riitä kaukoputken peruskäytön opetteluun niin varmasti löytyy helpompiakin harrastuksia. Mielestäni tuollainen 20-senttinen dobson on helpoin putki käyttää, jos vielä valovoimaakin haluaa. Linssiputkien laajat näkökentät ovat maukkaita taas toisina hetkinä.

Helpoiten ehkä pääsee jos liittyy johonkin tähtiharrastus yhdistykseen ja pyytää sieltä perusopastusta vaikkapa kohteiden etsimiseen ja seurantaan. Siellä sitten pääsee samalla katsastamaan millaiselta kohteen näyttävät ja mitä vaikkapa Saturnuksesta näkyy. Eipä siitä oman putken ostamisesta mitään stressiä kannata ottaa  :azn:

/Jake
« Viimeksi muokattu: 19-03-2010, 13:04:29 kirjoittanut Never »

Poissa Lauri Kangas

 • Taivaanvahti
 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 4593
 • Vostok @ #sirius (IRCNet)
Vs: Aloittelijan laitehankinta
« Vastaus #26 : 19-03-2010, 14:12:59 »
Helpoiten ehkä pääsee jos liittyy johonkin tähtiharrastus yhdistykseen ja pyytää sieltä perusopastusta vaikkapa kohteiden etsimiseen ja seurantaan. Siellä sitten pääsee samalla katsastamaan millaiselta kohteen näyttävät ja mitä vaikkapa Saturnuksesta näkyy. Eipä siitä oman putken ostamisesta mitään stressiä kannata ottaa  :azn:

Kullan arvoinen neuvo. Itse ehdin harrastaa reilut 15 vuotta ennenkuin ostin oman kaukoputken (jos lintuputkia ei lasketa). Yhdistysten ja kavereiden putkilla on pärjännyt paremmin kuin hyvin.

Putki jonka ostin oli Skymax 127 ja olen katsellut sillä tosissani ehkä viitisen kertaa, ei meinaan jotenkin iske sellainen pikkurööri käkkäräjalustalla kun on vuosikymmenen katellut dobsoneilla. Ei kuitenkaan mennyt hukkaan, koska paketissa tullut seurantajalusta on ollut ahkerassa kuvauskäytössä.

Poissa Kaizu

 • Tulipallotyöryhmä
 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 3329
 • Jotkut jutut on niin viisaita, ettei ne naurata.
  • Kaizun kotisivu(t)
Vs: Aloittelijan laitehankinta
« Vastaus #27 : 19-03-2010, 14:14:40 »
Tämä täyttää kaikki hyvän harrastuksen merkit: se vie parhaimmillaan kaiken ajan, kaikki rahat ja sitä ei opi täydellisesti koskaan!
Ei tässä itku auta. Jokaisen, joka haluaa hankkia putken, täytyy tehdä ihan itse itselleen selväksi mitä harrastukseltaan haluaa. Tähän ei löydy valmista kaavaa.
jk
Minulle tuli työelämän puolelta mieleen yksi valmis kaava,ulkoistaminen.
Jos vaikkapa joku kosmologiaan erikoistunut seura tarjoaisi pientä korvausta vastaan havainnointi palveluja. Silloin saisivat myös kiireiset tai tumpelot tai kaikkimullehetinyt harrastajat itselleen havaintoja. Kympillä voisi myydä tuollaisen hätäisen visuaalihavaintoselostuksen, parilla kympillä piirroksen kera. Satasella voisi saada muutaman minuutin valotuksen ja kymppitonnilla tuollaisen J-P tason kuvan (sen joutuisi ehkä ostamaan ja myymään taas eteenpäin).
Saisi joku käyntikorttiin tittelin "Kosmologinen Observaattori". Asiakkailta säästyisi tähttaivaan opettelemisen vaiva, ei tarvitsisi palella ulkona ja korvauksenkin joutuisi maksamaan vain onnistuneista havainnoista. Jos havaintoluettelo olisi etukäteen saatavilla, voisi valita ko. vuodenaikaan sopivan havainnon ilman säärajoituksia.

Kaizu
« Viimeksi muokattu: 19-03-2010, 14:53:10 kirjoittanut Kaizu »
Kai Forssen

Poissa RETiisi

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 128
Vs: Aloittelijan laitehankinta
« Vastaus #28 : 19-03-2010, 14:22:04 »
Tuo Markon linkittämä FlexTube Auto ei tuntuisi huonolta hankinnalta. Vielä kun sen tähtihyppelyn opettelisi... Tuon voisi pultata savupiipun juurelle pienelle lavalle. Pitänee pistää harkintaan! Voisihan se tietenkin olla isommallakin putkella jne. jne. jne... Toisaalta taas Orionilla on samankokoinen Intelliscope manuaalisella GoTo:lla. Siinä taas ei ole seurantaa, pahus!

Meade-Madille taas voisi sanoa, että kyllä kokeneen harrastajan kantilla voisi aloittelijalle ehdottaa järkevää aloituspakettia. Se voi jäädä viimeiseksikin putkeksi vuosiksi/vuosikymmeniksi. Jonkinlainen kompromissiehdotus helpottaisi varmasti hankintaa. Ei noita putkia hirveästi pääse käytössä testailemaan ja potuttaa se kovasti, jos hankkii sitten summanmutikassa putken, johon heti pettyy. Enkä minä tosiaankaan kuvittele saavani silmiini mitään hubble-tasoisia näkymiä. Kohtuullinen/riittävä? teho ja miellyttävä käytettävyys on se mitä olen lähtenyt tässä keskustelussa hakemaan...
Viikonloppuna, jos tuo taivas nyt suostuu aukeamaan,  pitäisi päästä testaamaan ajelemista suuremmalla GoTo-cassegrainilla. Niinköhän saan jo tarpeekseni niistä Timpen mainitsemista  n+1 tuhnuista?

Muokkasin vähän tuota keskustelun aihetta. Jutun alku saattoi olla vähän harhaanjohtava. En ollut tietenkään julistamassa neuvoja, vaan pyytämässä tuomiota ajatuksilleni. Aika hyvin sitä on tullutkin :shocked:

« Viimeksi muokattu: 19-03-2010, 17:42:01 kirjoittanut vaasalainen »

Poissa Marko.J

 • Galaksijoukko
 • ****
 • Viestejä: 534
  • Markon astroblgi
Vs: Ajatuksia aloittelijan laitehankinnoista
« Vastaus #29 : 19-03-2010, 18:59:43 »

 kyllä kokeneen harrastajan kantilla voisi aloittelijalle ehdottaa järkevää aloituspakettia. Se voi jäädä viimeiseksikin putkeksi vuosiksi/vuosikymmeniksi.


Suosittelemisen vaikeus piilee siinä että aloittelijoita erilaisine tarpeineen on joka lähtöön. Putki, joka toiselle on ideaalinen, saattaa toisen näkökulmasta olla virheinvestointi... Kovin monen dobsonin omistajan en kuitenkaan ole kuullut toteavan, että tulipas tehtyä paha virheinvestointi, joten siksi rohkenin mainita vaihtoehdoksi myös tuon Flex Tube Auton, siitä kun löytyy kaipaamasi seurantakin.


Viikonloppuna, jos tuo taivas nyt suostuu aukeamaan,  pitäisi päästä testaamaan ajelemista suuremmalla GoTo-cassegrainilla. Niinköhän saan jo tarpeekseni niistä Timpen mainitsemista  n+1 tuhnuista?


Hyvä, että sinulla on mahdollisuus kokeilla erityyppisiä putkia ja jalustoita ennen ostopäätöksen tekemistä. Siitä vain rohkeasti vertailemaan ja pohtimaan, mikä vaihtoehdoista vastaa  parhaiten juuri sinun omia tarpeitasi. Sillä itse se valinta on omien tarpeiden pohjalta lopulta tehtävä. Toivottavasti koeajot tuovat selvyyttä tilanteeseen.
Marko Järvinen
"Jos ei nippusiteillä ja jeesusteipillä tule kuntoon, niin sitten se on oikeasti rikki."
http://markonastroblogi.blogspot.fi