Avaruus.fi - keskustelualue

Kaukoputket => Aloittelijat => Aiheen aloitti: RETiisi - 17-03-2010, 16:25:12

Otsikko: Ajatuksia aloittelijan laitehankinnoista
Kirjoitti: RETiisi - 17-03-2010, 16:25:12
Muutaman kuukauden miettimisen ja erilaisten putkien testaamisen jälkeen ON TULLUT MIELEEN, SIIS NÄIN ITSEKIN ALOITTELIJANA, että meille aloittelijoille sopivaksi  laitteeksi kannattaisi suositella vähintään 200 mm Cassegrainia, varustettuna GoTo-jalustalla. Perusteluita:
*Kokonsa puolesta vielä raahattavissa havainnointipaikoille
*Kohteita oikeasti löytää taivaalta
*Löydetyt kohteet näyttävät tuolla peilikoolla jo joltakin
*Kohde pysyy näkökentässä, vaikka vaihtelisit okulaareja/barlowia, toisin kuin esim. dobsonilla  
  vähänkin suuremmilla suurennoksilla.
*Erilaisia kuvaamistekniikoitakin voi seurannan avulla kokeilla

Miinuksia:
*Hinta hirvittää. Vähintään 1500€
* ”Vanhat parrat” ovat sitä mieltä, ettei tähtitaivaasta opi noin mitään. Tekniikka mahdollistaa
   ”heti-mulle-kaikki-tänne-asenteen", joka on kuulemma hirveän pahasta.  Käsittääkseni tuollai-
    sellakin jalustalla pystyy halutessaan harjoittamaan sitä niin himoittua tähtihyppelyä, joka ainakin
    minun mielestäni on todella hankalaa, varsinkin dobsonilla.
* Kärsivällisyyttä ei siis opi. Äitini vakiosanonta oli muistaakseni lapsuudessani: ”Kärsi, kärsi,
   kirkkaimman kruunun saat!” Pitääkö havainnoinnin olla siis mahdollisimman hankalaa, jotta
   siitä saisi tyydytystä? Mielestäni ei. Jos kapulan muistissa on 40 000 kohdetta, niiden
   ihastelemiseen saa kyllä uhrattua aikaa, kun taivas kolmen viikon välein on hetken auki.

Putkien hinnat korreloivat tietysti peilin halkaisijan kanssa. En oikein ymmärrä, mihin käyttöön esim. tosi yleisiä 127-millisiä myydään. DS-kohteisiin ei oikein valo vielä kunnolla riitä. Planeetoista on aika turha hakea yksityiskohtia??, eikä sitä kuutakaan loputtomasti jaksa ihailla.

Onhan meillä monella niitä pienempiäkin putkia käytössä, mutta ajattelenkin tässä vain aloittelijoiden neuvomista. Ymmärrän täysin jos kohtuuhinnalla hankittu uusi pienehkö putki jää pölyttymään varastoon alkuinnostuksen jälkeen. Jos kalustolla voisi kärsivällisyysharjoitusten sijasta helposti havainnoida kohteita, into tuskin lopahtaisi alkuunsa.
Kirjallisuudessa toitotetaan aina, että harkitse nyt vielä kuitenkin, tarvitsetko oikeasti putkea. Jotkut suosittelevat jopa kuukausien tuijottelua taivaalle ilman välineitä tähtikuvioiden opettelemiseksi. Hei Haloo! Voi kai tuollaisestakin joku kiksejä saada. Kyllähän se oma putki tuo hommaan uskottavuutta ja ainakin minua näin aloittelijana houkuttelee.

Nykyaikaisia välineitä voisi siis ihan rohkeasti  suositella meille aloittelijoillekin. Tietokoneeltasihan sinä tätäkin vuodatusta nyt lueskelet. Jos sirulla päästään helpommalla, niin ei kai siitä tarvitse potea huonoa omaatuntoa.
Se, että riittääkö aloittelijalla kanttia pistää 2k€ likoon, onkin sitten toinen juttu. Itsellä ei oikein riitä ja siksi pitää tässä murjottaa! Varustelukierteen sillä ainakin välttäisi hetkeksi aikaa. Ruokahalullahan on tapana kasvaa syödessä…  
Otsikko: Vs: Aloittelijan laitehankinta
Kirjoitti: Lauri Kangas - 17-03-2010, 17:21:22
Mikään ei myöskään voita sitä tunnetta kun raahaa 10-tuumaisen tietokoneistetun SCT:n keskelle metsää akkuineen ja pakkasen hyydyttämässä näytössä lukee kerta toisensa jälkeen "Align failed".
Otsikko: Vs: Aloittelijan laitehankinta
Kirjoitti: Iiro Sairanen - 17-03-2010, 17:38:06
Jotkut suosittelevat jopa kuukausien tuijottelua taivaalle ilman välineitä tähtikuvioiden opettelemiseksi. Hei Haloo! Voi kai tuollaisestakin joku kiksejä saada. Kyllähän se oma putki tuo hommaan uskottavuutta.

Paitsi että tähtikuviot kuuluvat tähtiharrastajan yleissivistykseen, voi sieltä havaita läjäpäin esim. syvän taivaan kohteita: http://www.ursa.fi/wiki/UNE/UNE. Kohteet näyttävät paljolti samalta paljain silimin kuin "normikohteet" kaukoputken okulaarissa.

Ylivoimaisesti päräyttävimmät näkymät taivaasta olen saanut nimenomaan paljainsilmin, viimeeksi vuoden vaihteessa kenguruiden maassa. Täysin pimeä taivas yhdistettynä 360 asteen horisonttinäkymään on sellainen kokemus, jota ei kaukoputkesta yksinkertaisesti pysty näkemään.
Otsikko: Vs: Aloittelijan laitehankinta
Kirjoitti: Never - 17-03-2010, 17:43:22
”Vanhat parrat” ovat sitä mieltä, ettei tähtitaivaasta opi noin mitään. Tekniikka mahdollistaa ”heti-mulle-kaikki-tänne-asenteen, joka on kuulemma hirveän pahasta.  Käsittääkseni tuollaisellakin jalustalla pystyy halutessaan harjoittamaan sitä niin himoittua tähtihyppelyä, joka ainakin minun mielestäni on todella hankalaa, varsinkin dobsonilla.

Ei kai tässä vielä vanhoja partoja olla (Iiro kanssa ainakaan) kun ikääkin reilusti alle 30 vuotta :grin: Ja totuuden nimissä GoTo ei ole oikeasti mikään pahuuden ruumiillistuma. Musta homman ideana lähinnä on se, että jos virtaset ei toimi ja GoTo ei pelitä niin voi kohteita muille näyttää eikä homma tyssää siihen. Ja toinen homma joka olisi mielestäni hyvä osata on vastata "hei, mikä toi on?" tai "Mikäs tähtikuvio toi on?". Ei sitten olla tähtitaivaan alla esim. 1500€ putken kanssa eikä tiedetä tähtikuvioita tai mittääs. Ja kuten sanoit, tähtyhyppely onnistuu myös GoTo:n kanssa. GoTossa parasta on varmasti tuo että kohde pysyy näkökentässä, joka on manuaalisesti hoidettuna aika vaikeaa alottelijoille.

* Kärsivällisyyttä ei siis opi. Äitini vakiosanonta oli muistaakseni lapsuudessani: ”Kärsi, kärsi, kirkkaimman kruunun saat!” Pitääkö havainnoinnin olla siis mahdollisimman hankalaa, jotta siitä saisi tyydytystä? Mielestäni ei. Jos kapulan muistissa on 40 000 kohdetta, niiden ihastelemiseen saa kyllä uhrattua aikaa, kun taivas kolmen viikon välein on hetken auki.

Kärsivällisyyttä joutuu opettelemaan tähtiharrastuksessa oli GoTo tai ei. Tulee pilvistä, seeing muuttuu muutamassa minuutissa hyvästä järkyttäväksi jne. Kohteiden etsiminen on välillä todellista tuskaa, siihen voin yhtyä. Muistan kuinka etsin ensimmäistä kertaa galaksiparia M81&82 ja aikaa näiden kahden näkemiseen tuhraantui yli tunnin! Nykyisin kun homma on jo hallussa, en usko että ajallisesti GoTo päihittää oman tähtihyppelyni kovinkaan reilusti  :azn: Ja kärsivällisyys tulee hommaan mukaan kun kun kohteita ja esim. planeettoja oikeasti katsoo. Varsinkin planeettojen havainnoinnissa tämä sana tulee usein esille kun pääsee tihrustamaan Jupiteria todella pitkään.

Putkien hinnat korreloivat tietysti peilin halkaisijan kanssa. En oikein ymmärrä, mihin käyttöön esim. tosi yleisiä 127-millisiä myydään. DS-kohteisiin ei oikein valo vielä kunnolla riitä. Planeetoista on aika turha hakea yksityiskohtia, eikä sitä kuutakaan loputtomasti jaksa ihailla.

Tässäkin tärkein on juuri havaintopaikka. 127mm putkella valosaasteisissa olosuhteissa homma on usein todella tuskaisaa. Muistan itse vielä kun ensi kertaa katsoin 20-senttiseen putkeen ja oli pari vuotta katsellut Tal-1-tuubilla. Meni muutama minuutti kunnes olin ostamassa itselleni samanlaista putkea. Ero on siis todella selkeä ja niin se vain menee että isolla putkella pärjää jo valosaasteen keskelläkin, pienen putken kanssa toisaalta oikeastaan ei. Kuitenkin tuollaisella 11-senttisellä Tal-1:llä ja 12-senttisellä Sky-Watcher putkella taivaat kyllä aukeaa kun havaintopaikka on hyvä.

Voin rehellisesti sanoa että näen todella pimeästä havaintopaikasta paremmin 120mm putkella kun tuolta Sipoon korvesta 20-senttisellä. Tietysti 20-senttinen todella pimeässä paikassa on kanssa sitten todella kova!

Kirjallisuudessa toitotetaan aina, että harkitse nyt vielä kuitenkin, tarvitsetko oikeasti putkea. Jotkut suosittelevat jopa kuukausien tuijottelua taivaalle ilman välineitä tähtikuvioiden opettelemiseksi. Hei Haloo! Voi kai tuollaisestakin joku kiksejä saada. Kyllähän se oma putki tuo hommaan uskottavuutta.

Itse havaitsin 2 vuotta paljain silmin, vuoden 15x70 kiikareilla ja sitten ostin 20-senttisen enkä ole katunut sitä etten ostanut putkea suoraan. Rehellisesti sanottuna itselleni 1500€ putkesta on aivan liikaa. Mulla on mennyt tuon verran rahaa kolmeen kaukoputkeen ja kaikkiin tilpehööreihin 10 vuoden aikana. Mutta kuten aina sanon, jos on pätäkkää niin älä osta ladaa vaan osta mersu  :grin:

/Jake
Otsikko: Vs: Aloittelijan laitehankinta
Kirjoitti: Jyrki - 17-03-2010, 18:02:07

Ohessa yksi hyvä kirjoitus CN foorumilta, joka mielestäni kuvaa aika hyvin sitä mitä monet (uudet) harrastuksen pariin tulevat odottavat näkevänsä ja kokevansa. Lompakon paksuus määrää kehityskaaren nopeuden ja hankittavien putkien määrän.


I started out in this hobby as a visual observer about 6 years ago. I moved from a 4.5" reflector to a 13", then a 16" and topped out at a 30" F/4.5 by my 2nd year in the hobby, all because I wanted to see more...... Faint fuzzies weren't enough for me, I found myself looking at, and trying to figure out how to buy a 36” scope…..I’m a product of Telescope advertising…. You know the ones, pictures of nice big Galaxies on the boxes of 4” Telescopes

Even with the 30" from great dark sites I was going back to the same objects over and over..... The ones that showed me some really good detail and some showed color..... but for all the work involved I just was not getting the return that I wanted for all my effort, I was questioning weather or not I wanted to stay in the hobby.... I was on my way out....

Then I found the MallinCam... I used it in my 30" with good results, but quickly found I needed better tracking and a wider FOV to max out the Camera's potential, So I found myself going down in Aperture.

What really Sold me on the mallinCam was that it could be used Live without processing and thats how I use it with a Speco Monitor, sometimes I use it with a Computer but only to Broadcast Live, not to capture and process images.

I sold the 30” and used some of the money to build a fast 16” on EQ mount for use at my home location, I also bought a CGE and Meade 10” S/N for darksite trips.... I’m back in the Hobby for the long Term….. And as a side note I put A LOT of money from the 30” back in the Bank……

The only visual I do at home is Saturn, Jupiter, Mars, and the Moon
From dark sites I like to look at a VERY few objects through an eyepiece if there is a big enough Scope around, but even then I need to see more….

From my heavily light polluted Backyard even with my 10” F/4 reflector I can see WAY more detail in objects Live Without the Processing that goes with CCD Imaging, and can even see detail in objects that I couldn’t even see with my 30” and an Eyepiece from a dark site……

I have Two Good eyepieces left a 26 T5 Nagler and a 13mm Ethos that I will keep for now to use in other peoples scopes at Dark sites.

I know and respect people who like the challenge of spending a lot of time searching out Faint Fuzzies , Using averted vision and all that.... I myself even like to be dark adapted and under dark skies, but averted vision is not for me ....
What they are using averted vision to see I can see Spiral structure and even color in star forming regions with the MallinCam and a smaller Scope.

So Long story Short…. Video Astronomy is not for everyone, But, The MallinCam Saved me when it comes to staying in this Hobby.
What I can do with a smaller scope and the MallinCam Live without all the processing that goes with CCD imaging, and from my Light Polluted backyard, Still Amazes me, even years after I first started using it.....
Otsikko: Vs: Aloittelijan laitehankinta
Kirjoitti: Kaizu - 17-03-2010, 18:06:27
Jos on tarkoitus nähdä jotain muuta kuin kirkkaita tähtiä, vaihtaisin 20 senttisen cassegrainin saman kokoiseen f5 newtoniin. Cassegrainit ovat yleensä aika pitkäpolttovälisiä ja sitä kautta pimeitä. Newtonin voi sitten laittaa kiinni sopivaksi katsomaansa jalustaan, vaikkapa atsimutaalijalustaan jossa kuitenkin on GOTO. Tuon kokoisen putken ja ekvatoriaalijalustan ulkoiluttaminen maastossa vaatii vahvaa fysiikkaa.
Jos halutaan ajaa putkea konevoimalla, jostain puun kyljestä pitäisi löytyä sähkötöpseli.

Kaizu
Otsikko: Vs: Aloittelijan laitehankinta
Kirjoitti: Lauri Kangas - 17-03-2010, 18:48:38
Jos on tarkoitus nähdä jotain muuta kuin kirkkaita tähtiä, vaihtaisin 20 senttisen cassegrainin saman kokoiseen f5 newtoniin. Cassegrainit ovat yleensä aika pitkäpolttovälisiä ja sitä kautta pimeitä.

Meneekö tämä muka näin? Mistä se silmä tietää, kuinka jyrkkiä valokartioita pitkin fotonit putken sisällä ajelehtii, jos ne kuitenkin tulevat yhdensuuntaisina okulaarista ja 1) objektiivien polttoväli on sama 2) käytetään vastaavasti eri pituisia okulaareja jotka antavat saman suurennuksen?
Otsikko: Vs: Aloittelijan laitehankinta
Kirjoitti: RETiisi - 17-03-2010, 20:56:46
Newtonin voi sitten laittaa kiinni sopivaksi katsomaansa jalustaan, vaikkapa atsimutaalijalustaan jossa kuitenkin on GOTO. Tuon kokoisen putken ja ekvatoriaalijalustan ulkoiluttaminen maastossa vaatii vahvaa fysiikkaa.


Kaizu

Mihin jalustaan sen laittaisit? Itse en ole vielä törmännyt sellaiseen, joka tuota tukevasti kannattelisi. Cassegrainissa paino on paljon lyhemmällä alueella. Täytyy olla tukevampi ratkaisu, siis.
Otsikko: Vs: Aloittelijan laitehankinta
Kirjoitti: Meade-mad - 17-03-2010, 21:52:14
Tähtiharrastusta voi verrata lukemiseen. Lukeminen helpottuu jos tuntee kirjaimet. Ilmeisesti tämänkin lukijat tuntevat ne ja ovat nähneet paljon vaivaa lukemaan opettelussa.

jk
Otsikko: Vs: Aloittelijan laitehankinta
Kirjoitti: Timpe - 17-03-2010, 22:32:20
Miinuksia:
*Hinta hirvittää. Vähintään 1500€
...clip...
Onhan meillä monella niitä pienempiäkin putkia käytössä, mutta ajattelenkin tässä vain aloittelijoiden neuvomista. Ymmärrän täysin jos kohtuuhinnalla hankittu uusi pienehkö putki jää pölyttymään varastoon alkuinnostuksen jälkeen. Jos kalustolla voisi kärsivällisyysharjoitusten sijasta helposti havainnoida kohteita, into tuskin lopahtaisi alkuunsa.
Kirjallisuudessa toitotetaan aina, että harkitse nyt vielä kuitenkin, tarvitsetko oikeasti putkea. Jotkut suosittelevat jopa kuukausien tuijottelua taivaalle ilman välineitä tähtikuvioiden opettelemiseksi. Hei Haloo! Voi kai tuollaisestakin joku kiksejä saada. Kyllähän se oma putki tuo hommaan uskottavuutta.

Itseäni hirvittäisi neuvoa aloittelijaa ostamaan 1,5-2 k€ kaukoputkea tarpeeseen, joka saattaa osoittautua hyvistä aikomuksista huolimatta tilapäiseksi.
Tuollainen 20cm SCT/MCT on sangen näppärä väline moneen tarpeeseen, muttei sellaisenkaan käytön opettelu ei ihan tyhjästä onnistu. Ostin tuossa 3 vuotta sitten itselleni elämäni ensimmäisen goto-putken (EQ6 Pro + SW150) ja yllättäen senkin asetteluissa oli pureksittavaa monen viikon iltaöiksi ennen kuin jalusta suostui tekemään goton vaatimat kohdistukset oikein. Ongelmana ei ollut mikään lukitustähtien löytäminen taivaalta, vaan kiinalaisjalustan käyttölogiikan ja sen asetteluvaatimusten (napasuuntaukset yms.) ymmärtäminen ja soveltaminen omaan tarpeeseen. Tuolloin tunsin olevani varsin yksin uuden goto-putkeni kanssa eikä goto ollut mikään siunaus, vaan enempi kirous.

No, kyllä noistakin alkuvaikeuksista selvittiin kärsivällisyydellä (etc.) ja goto-toiminto osoittautui tämän myötä hyvin näppäräksi apuvälineeksi kohteiden löytämiseen valosaasteiselta taivaalta. Lopputuloksena tästä äheltämisestä onnistuin näkemään helposti yhden illan aikana n+1 kohdetta peräkkäin kapulan nappeja painelemalla, mutta havaintoja saattoi jäädä plakkariin pyöreät nolla. Galaksit olivat putkella visuaalisesti kovin samankaltaisia utu/sumutäppiä; kun olit nähnyt yhden, niin olit nähnyt kaikki! Avonaisissa joukoissa riitti enempi variaatiota, mutta planetaariset sumut jäivät jo kovin vaatimattomiksi sumutäpliksi. Löytämisen iloa ei kohteiden etsimisestä jäänyt, kun jalusta hoiti homman itsekseen. Näistä kaikista mahdollisuuksista huolimatta takaraivoon hiipi ajatus "Tässäkö tämä nyt oli? Käytin hankintoihin vajaat 2000€ ja elämyssaldo jäi kovin vajaaksi. Entäs mitä seuraavaksi tekisi, viitsiikö tänä iltana lähteä tekemään goto:n vaatimaa alkurumbaa, jotta näkisi taas ne samat n+1 kohdetta käden käänteessä?" Vasta-alkajalle saattaisi tulla samansuuntaisia ajatuksia ja motivaatio-ongelmia, jollei harrastukseen löydy sitä syventävää flow-kokemusta ja asialle omistautumista, joka veisi mukanaan. Ihan riippumatta käytössä olevista välineistä, kun ne eivät tätä puolta itsekseen paikkaa kaukoputkikauppiaan väitteistä huolimatta. Kahdella kiloeurolla saa näet ostettua paljon helpompia ja mukavampia pikaelämyksiä itselleen kuin deep sky -kohteiden katselu goto-putkella talviselta yötaivaalta pakkasessa väristen :laugh:

Mitä tuosta sitten opin? Jollen muuta, niin sen etteivät ne deep sky -kohteet muutu goto-putkessa yhtään sen paremmin näkyviksi kuin vastaavassa dobsonissa. Samalla 2000 euron kertasijoituksella olisin saanut varsin reippaan kokoisen Dobsonin, jolla visuaalitaivaat olisivat avautuneet jo monta pykälää paremmin kuin tuolla 15cm goto-putkellani... Näin ollen jokainen vasta-alkajakin miettii itse omat rahareikänsä, mihin säästönsä käyttää. Joku painottaa helppoutta, joku putkesta saatavia näkymiä, joku naapurille tarvittavaa väline-uskottavuutta jne. mutta toivottavasti jokainen saa rahoilleen edes kohtuullisen vastineen, jottei homma jäisi pelkäksi putkikauppiaan tukemiseksi. :laugh:

Otsikko: Vs: Aloittelijan laitehankinta
Kirjoitti: Kaizu - 17-03-2010, 23:30:43
Meneekö tämä muka näin? Mistä se silmä tietää, kuinka jyrkkiä valokartioita pitkin fotonit putken sisällä ajelehtii, jos ne kuitenkin tulevat yhdensuuntaisina okulaarista ja 1) objektiivien polttoväli on sama 2) käytetään vastaavasti eri pituisia okulaareja jotka antavat saman suurennuksen?
Silmä ei tiedä mutta kukkaro tietää.
200mm:n aukolla 6mm:n lähtöpupilli tarkoittaa 33x suurennusta. Metrin polttovälillä siihen tarvitaan aika tavallinen 30mm:n okulaari ja lähelle 90 asteen näkökenttäkin mahtuu 1,25" holkiin. 2 m:n cassegrainilla tarvitaan 60mm:n okulaari 2":n holkissa eikä silti saada ihan 90 asteen näkökenttää. Lisäksi cassegrainin apupeili on vähän isompi kuin visuaalikäyttöön optimoidun newtonin. Taitaa vielä olla näissä pikku cassegraineissa vain 1,25":n okulaariholkit, ainakin Meadella.
Hyvälaatuinen laajakenttäinen 60mm:n okulaari maksaa enemmän kuin halpa 200mm:n peiliputki.

Kaizu
Otsikko: Vs: Aloittelijan laitehankinta
Kirjoitti: RETiisi - 18-03-2010, 16:01:25
Vaikuttaa siis noin periaatteessa siltä, että tuhnut pysyvät tuhnuina, vaikka niitä katsoisi isommankin putken läpi. Enhän minäkään kuvittele niiden värillisiksi muuttuvan putken koon myötä. Paremmin erottuviksi vain...
Varustelukierteessä ja yli 500€:n putken hankinnassa ei ole järkeä? Kiksit pitää saada juuri siitä homman vaikeudesta ja lopulta kohteen löytämisen riemusta?  Vaatii kyllä vissiin vähän masokistista luonnetta Suomen talvessa. Ei taida loppujen lopuksi oikein olla meikäläisen heiniä. Ehkä sen 2k€ tosiaan voisi sijoittaa johonkin muuhunkin.  Tuo Australialla hehkuttaminen ei muuten yhtään helpota oloa :angry:

Moni on muuten tuhonnut lapsensa orastavan soittoharrastuksen hakemalla marketista surkean 99;- sähkökitarasetin ja kehoittamalla lasta "ensin opettelemaan sillä. Ostetaan sitten kunnon kitara, jos homma vielä kiinnostaa!" Toivottavasti tämä ei mielestänne toimi tässä harrastuksessa.
Otsikko: Vs: Aloittelijan laitehankinta
Kirjoitti: Lauri Kangas - 18-03-2010, 16:06:52
Värilliseksi ne muuttuu kun vaihdat silmän tilalle kameran. Suosittelen. Tai siis en.
Otsikko: Vs: Aloittelijan laitehankinta
Kirjoitti: Pekka Moisio - 18-03-2010, 16:13:52
Hmm.. Onko J-P eikun siis Hubble hemmotellut piloille yhden potentiaalisen havainnoitsijan?
Otsikko: Vs: Aloittelijan laitehankinta
Kirjoitti: Kaizu - 18-03-2010, 17:19:06
Varustelukierteessä ja yli 500€:n putken hankinnassa ei ole järkeä?

Kun miettii mihin kaikkialle noita n.500 Eurosia on mennyt, niin ei kaukoputki ole sieltä huonoimmasta päästä.

Autojen vakuutusmaksut, 465 Eur
3 kuukauden pikkusikarit, 521 Eur
Ylinopeussakko, 512Eur
Kahden viikon kalareissun juomat, 540 Eur
Helsinki - Kilpisjärvi bensat Chevyllä, 364 Eur.
200m3 vettä, 496 Eur

Puolen vuoden päästä hankinnasta kaukoputki taitaa olla anoa vielä tallessa oleva.
Otsikko: Vs: Aloittelijan laitehankinta
Kirjoitti: juha_k - 18-03-2010, 17:33:27
Vertaus ontuu hieman, 400-500 euron putki ei mielestäni ole vastine 99.- kitaralle vaan sille 300-400 euron kepille joka on jo kelpo soitin.

Innostuksentappaja jota voisi verrata markettikitaraan on markettikaukoputki 60mm linssillä, muoviokulaareilla ja huteralla jalustalla.

Mutta kaikenkaikkiaan harrastus pitäisi mielestäni lähteä perusteiden opettelusta. Kun tietää mitä katsoa ja mistä, mitä nuo kohteet on ja mitä
niissä tapahtuu, saa havainnoista irti ihan eri fiilikset.

Ei kukaan roskaa täällä kehota ostamaan, juuri noita markettiputkia ja liian huteralla jalustalla varustettuja paketteja täällä on kehoitettu välttämään.
Tällä palstalla suositellut vehkeet ovat yleensä väh. 100mm peilillä ja putken kokoon nähden tukevalla jalustalla varustettuja.

Tähtitiharrastajia hemmotellaan nykyään, 1970- luvulla 127mm katadioptrisesta putkesta tuskin kukaan tavallinen palkansaaja edes haaveili.  
Otsikko: Vs: Aloittelijan laitehankinta
Kirjoitti: Meade-mad - 18-03-2010, 18:05:28
Aloittelija voi käyttää 500€ myös paikallisen tähtiharrastusyhdistyksen jäsenmaksuihin noin 10 - 20 vuoden ajan. Silloin saa todennäköisesti katsella tuheroita monenmoisilla vehkeillä ja tehdä sitten johtopäätökset onko lisäinvestointi paikallaan.

Jos tätä verrataan musiikkiharrastukseen niin miten on, mihin niitä nuotteja tarvitaan jos on olemassa mp3 soitin?

jk
Otsikko: Vs: Aloittelijan laitehankinta
Kirjoitti: juha_k - 18-03-2010, 18:30:29
Jos harrastus ei olekaan mieleinen ei soitto suju 2500euron gibsonilla eikä taivaalta löydy mitään mielenkiintoista 12" dobsonilla.

Jos innostus asiaan on kova, kehnommillakin vehkeillä pääsee alkuun.
Moni  on havainut vuosikaudet 60mm linssiputkella ja moni soitellut halvimman luokan sähkökitaroilla.

Otsikko: Vs: Aloittelijan laitehankinta
Kirjoitti: Marko.J - 18-03-2010, 18:50:49

Varustelukierteessä ja yli 500€:n putken hankinnassa ei ole järkeä? Kiksit pitää saada juuri siitä homman vaikeudesta ja lopulta kohteen löytämisen riemusta?  Vaatii kyllä vissiin vähän masokistista luonnetta Suomen talvessa. Ei taida loppujen lopuksi oikein olla meikäläisen heiniä. Ehkä sen 2k€ tosiaan voisi sijoittaa johonkin muuhunkin.  Tuo Australialla hehkuttaminen ei muuten yhtään helpota oloa :angry:

Moni on muuten tuhonnut lapsensa orastavan soittoharrastuksen hakemalla marketista surkean 99;- sähkökitarasetin ja kehoittamalla lasta "ensin opettelemaan sillä. Ostetaan sitten kunnon kitara, jos homma vielä kiinnostaa!" Toivottavasti tämä ei mielestänne toimi tässä harrastuksessa.


Kiksejä saa kukin mistäkin: Osalle se on tuo hartaasti metsästetyn himmeän tuhnun aavistuksenomainen hehku oman kaukoputken okulaarissa. Toisille kiksejä tuo onnistunut valokuva. Kolmas on ehkä kiinnostunut nimenomaan havaintovälineistä ja niiden virittämisestä. Neljännelle kiksit tuo jokin muu. On monta tapaa olla tähtiharrastaja, mitään ainoaa oikeaa ei ole olemassa. Itsestäni on mm.mukava katsella  vanhoja omia piirroksia ja lukea havaintokertomuksia pienellä peilikaukoputkella tekemistäni havainnoista ja verrata niitä nykyisiin havaintoihini ja omiin valokuviini. Mielihyvää antaa paitsi okulaariin (nykyisin myös yhä useammin ccd -kennolle) osuva tuhnu, niin myös oman edistymisen seuraaminen.

Mielestäni ei pidä myöskään väheksyä harrastuksen teoreettista puolta: Ainakin minulle okulaarissa himmeänä hehkuva galaksi antaa paljon enemmän,kun on ensin perehtymyt kohteeseen kirjallisuuden tai/ja internetin kautta. Tuntuu vain yksinkertaisesti mahtavalta nähdä kaukainen ja himmeä kohde omin silmin!!! Viimeksi katselin mm. ennen kuvaamisen aloittamista Ison Karhun hienoa galaksia M101 ja välineenä vaatimaton 8-senttinen linssiputki. Oli vain pakko nähdä se (jälleen kerran, sitäkin kohdetta on katsottu kerta jos toinen) omin silmin ennen kuvaamista!

Mutta juha_k kiteytti mielestäni koko touhun ytimen tuossa edellä hyvin"...Jos harrastus ei olekaan mieleinen ei soitto suju 2500euron gibsonilla eikä taivaalta löydy mitään mielenkiintoista 12" dobsonilla."

Eli väkisin puskemalla tästä ei tule mitään, mutta jos intoa riittää ja universumi kiinnostaa, niin vain taivas on rajana. Sananmukaisesti.  :grin:
Otsikko: Vs: Aloittelijan laitehankinta
Kirjoitti: RETiisi - 19-03-2010, 08:27:32
Jos tuo 1500-2000€ cassegrain nyt sitten on liian kallis, niin mikä sitten olisi kunnollinen aloitusputki? Mielestäni siinä pitää ehdottomasti olla seurantamahdollisuus, jolloin perusdopukat putoavat kyydistä. Itse olen muutenkin aloittelijana kokenut 200 mm dobsonin aika hankalaksi käyttää. Tukevahan se on, mutta siihen se sitten jääkin. Esim. Saturnuksesta on ollut ihan kiva yrittää nähdä jotain suurella suurennuksella. Se kuitenkin vipeltää näkökentässä sellaista vauhtia, että jatkuva putken tempominen alkaa tympiä. EQ-jalustalla hienoliikunnoilla seuraaminen on huomattavasti mukavampaa. Ei siitä Saturnussista muuten ainakaan vielä 8mm okulla mitään yksityiskohtia voi nähdä. Isolta nuppineulan päältähän se vielä näyttää. 200-kertaisella suurennoksella menisi hermot seuraamisessa...

GoTo olisi mielestäni edelleen aloittelijan paras turva epätoivon hetkellä. Voihan sitä kuitenkin ajella manuaalisesti nappulallakin, jos haluaa.

Sille aloitusputkelle alkaa tulla kummasti hintaa, kun laitetaan joku EQ-5 jalusta alle ja moottori kiinni. Varustelukierre lähtee päälle, kun putken halkaisijaa alkaa kuitenkin valovoiman himossa houkutella suurentaa. Kohta siis ollaan kuitenkin siinä 1500 eurossa.

Ehdottakaa nyt siis mielestänne järkevää aloituskokoonpanoa, jota ei tarvitse heti alkaa parannella.
Otsikko: Vs: Aloittelijan laitehankinta
Kirjoitti: Kaizu - 19-03-2010, 09:05:27
Goto ei täysin vapauta tähtitaivaan tuntemisesta, kohdistus tähdet pitää tunnistaa. Saturnuksen katsomiseen isolla suurennuksella auttaa jos okulaarissa on laaja näkökenttä. Kohde löytyy helpommin ja pysyy kentässä pidempään. Miinuspuolena on okulaarin korkeampi hinta.

Kaizu
Otsikko: Vs: Aloittelijan laitehankinta
Kirjoitti: Marko.J - 19-03-2010, 09:14:51
Jos tukevuus, 20-senttinen peili ja eq-jalusta seurannalla ovat lähtövaatimuksia, niin miten olisi esim. 8" newton + EQ6 -jalusta? Saa gotolla tai ilman. Tukevuus riittää hyvin visuaalikäyttöön ja mm. Juha-Matti valokuvaa EQ6 + 10" newton -setillä.

EQ5 on ehkä 8" putken kanssa minimivaatimus. Mulla on HEQ5, joka juuri riittää 8" newtonille visuaalikäyttöön. Pienemmillä putkilla tuolla jalustalla luonnistuu sitten mukavasti valokuvauskin autoguiderin kanssa.

Löytyy noita dobsoneitakin moottoroituina:

http://www.villestar.fi/shop/kauppa2/products.php?&action=show&id=3624&show=all
Otsikko: Vs: Aloittelijan laitehankinta
Kirjoitti: Meade-mad - 19-03-2010, 09:23:59
Tässä keskustelussa ei ole päätä eikä häntää. Jokaisella käyttäjällä on niin paljon erilaisia toiveita että oikeaa vastausta ei kertakaikkiaan ole.

Jos rahaa on käytössä 100€ niin hyvä hankinta on sellainen, jonka saa satasella, vaikka ruokamarketista. Jos voi investoida 10k€ niin valikoima kasvaa ja silloin toiveiden tynnyriin voi lastata monenmoista roinaa, eikä tarvitse tyytyä 1,5k€ maksavaan 8" STC putkeen, joka on omanlaisensa kompromissi sekin.

Tämä täyttää kaikki hyvän harrastuksen merkit: se vie parhaimmillaan kaiken ajan, kaikki rahat ja sitä ei opi täydellisesti koskaan!

Ei tässä itku auta. Jokaisen, joka haluaa hankkia putken, täytyy tehdä ihan itse itselleen selväksi mitä harrastukseltaan haluaa. Tähän ei löydy valmista kaavaa.

jk


Otsikko: Vs: Aloittelijan laitehankinta
Kirjoitti: juha_k - 19-03-2010, 09:26:53
Kun aloittelin harrastustani, Saturnus oli ensimmäisiä kohteita, oli siloin varsin korkealla.

SW skymax127 10mm okulaarilla ja siten 150 X suurennoksella toi cassinin jaon renkaassa ja heikosti parhaimpina
hetkinä pinnan raitojakin esiin.
Kokeilin 10mm okularia myös barlowin kanssa, muta suurin käyttökelpoinen suurennus oli ylitetty ja vain parhaimmilla keleillä
sai enemmän irti kuin pelkällä 10mm okulaarilla.
Sittemmin hankkimani 6mm baader ortoskooppi(250 X) tuntuu putkelleni ihanteelliselta planeettaokulaarilta, Mars ainakin näyttää hienolta.
Saturnusta en ole päässyt kunnolla katsomaan, aina on taivas pilvessä tai sumussa kun planeetta on korkeimmillaan.

Jotta helposti saisi suuria suurennoksia planeettahavaintoihin, polttoväli saisi olla siis pitkä kuten skymaxissa.

Tavallisella EQ- jalustalla joka on suunnatu karkeasti pohjantähteen päin, pysyy kohde mukavasti näkökentässä säätöruuveja pyörittämällä.
Koska maksutov- putki on lyhyt, yltää katselllessa mukavasti säätöihin.
Seurantamoottorikin on pakissa ja nimenoman siellä kun oli surkea pakkasessa hyytyvä rakkine, siläkin rahalla olisi voinut okulaarin ostaa.

Osta hyvä mies se 20cm cassegrain gotolla jos se mukavalta tuntuu ja hinta ei hirvitä !   :smiley:
Me teemme täällä ehdotuksia omiin kokemuksiin pohjautuen ja omista lähtökohdista.
Otsikko: Vs: Aloittelijan laitehankinta
Kirjoitti: Pekka Moisio - 19-03-2010, 11:57:49
Esim. Saturnuksesta on ollut ihan kiva yrittää nähdä jotain suurella suurennuksella. Se kuitenkin vipeltää näkökentässä sellaista vauhtia, että jatkuva putken tempominen alkaa tympiä. EQ-jalustalla hienoliikunnoilla seuraaminen on huomattavasti mukavampaa. Ei siitä Saturnussista muuten ainakaan vielä 8mm okulla mitään yksityiskohtia voi nähdä. Isolta nuppineulan päältähän se vielä näyttää. 200-kertaisella suurennoksella menisi hermot seuraamisessa...

Ehdottakaa nyt siis mielestänne järkevää aloituskokoonpanoa, jota ei tarvitse heti alkaa parannella.

Mulla on kaksi dobson- jalustaista putkea ja yksi alt/az kolmijalka, jossa seuranta. Huterin ja hankalin on tuo kolmijalkasysteemi. No se olikin halvimmasta päästä mitä markkinoilta lötytyy eli Celestron SLT 130 muistaakseni.

Kaksi muuta putkea, jotka ovat Dobson jalustalla,  ovat 10" Skyliner ja 18" omatekemä. Tuolla 10" olen käyttänyt yli 600x suurennosta ja käsipelillä toimii hyvin. 18" olen käyttänyt yli 900x ja käsiseuranta toimii myös noin isolla suurennoksella. Tietenkin pitää olla hieman tarkkana, ettei tee isoja liikkeitä. MUN mielestä tuo 8" dobson on hyvä visuaalihavainnointiin, mutta JOS olet sen jo täysin tyrmännyt, niin sitten joku muu saa neuvoa. Itselle ei ole kertaakaan ollut ongelmana nuo asiat mitkä sulle tuottaa onglemaa, vaikka ongelmia on ollut kyl muuten, esim. sään, optiikan, havainnointipaikan, humalaisten teinien, pilvien, auton, muistin, sään ja pilvien kanssa.

 
Otsikko: Vs: Aloittelijan laitehankinta
Kirjoitti: Never - 19-03-2010, 12:27:57
GoTo olisi mielestäni edelleen aloittelijan paras turva epätoivon hetkellä. Voihan sitä kuitenkin ajella manuaalisesti nappulallakin, jos haluaa.

Eihän sitä formulaakaan ajeta ihan noin vaan, kait sitä vähän pitää ensin harjoitella. Varmasti voi kohteen seuraaminen tuntua vaikealta, mutta kyllä se onnistuu. Täällä eräät seuraavat kohdetta manuaalisesti ja piirtävät samalla... ja vielä paljon isommilla suurennoksilla kuten Pekka tuossa kertoikin. Jos ei hermot riitä kaukoputken peruskäytön opetteluun niin varmasti löytyy helpompiakin harrastuksia. Mielestäni tuollainen 20-senttinen dobson on helpoin putki käyttää, jos vielä valovoimaakin haluaa. Linssiputkien laajat näkökentät ovat maukkaita taas toisina hetkinä.

Helpoiten ehkä pääsee jos liittyy johonkin tähtiharrastus yhdistykseen ja pyytää sieltä perusopastusta vaikkapa kohteiden etsimiseen ja seurantaan. Siellä sitten pääsee samalla katsastamaan millaiselta kohteen näyttävät ja mitä vaikkapa Saturnuksesta näkyy. Eipä siitä oman putken ostamisesta mitään stressiä kannata ottaa  :azn:

/Jake
Otsikko: Vs: Aloittelijan laitehankinta
Kirjoitti: Lauri Kangas - 19-03-2010, 14:12:59
Helpoiten ehkä pääsee jos liittyy johonkin tähtiharrastus yhdistykseen ja pyytää sieltä perusopastusta vaikkapa kohteiden etsimiseen ja seurantaan. Siellä sitten pääsee samalla katsastamaan millaiselta kohteen näyttävät ja mitä vaikkapa Saturnuksesta näkyy. Eipä siitä oman putken ostamisesta mitään stressiä kannata ottaa  :azn:

Kullan arvoinen neuvo. Itse ehdin harrastaa reilut 15 vuotta ennenkuin ostin oman kaukoputken (jos lintuputkia ei lasketa). Yhdistysten ja kavereiden putkilla on pärjännyt paremmin kuin hyvin.

Putki jonka ostin oli Skymax 127 ja olen katsellut sillä tosissani ehkä viitisen kertaa, ei meinaan jotenkin iske sellainen pikkurööri käkkäräjalustalla kun on vuosikymmenen katellut dobsoneilla. Ei kuitenkaan mennyt hukkaan, koska paketissa tullut seurantajalusta on ollut ahkerassa kuvauskäytössä.
Otsikko: Vs: Aloittelijan laitehankinta
Kirjoitti: Kaizu - 19-03-2010, 14:14:40
Tämä täyttää kaikki hyvän harrastuksen merkit: se vie parhaimmillaan kaiken ajan, kaikki rahat ja sitä ei opi täydellisesti koskaan!
Ei tässä itku auta. Jokaisen, joka haluaa hankkia putken, täytyy tehdä ihan itse itselleen selväksi mitä harrastukseltaan haluaa. Tähän ei löydy valmista kaavaa.
jk
Minulle tuli työelämän puolelta mieleen yksi valmis kaava,ulkoistaminen.
Jos vaikkapa joku kosmologiaan erikoistunut seura tarjoaisi pientä korvausta vastaan havainnointi palveluja. Silloin saisivat myös kiireiset tai tumpelot tai kaikkimullehetinyt harrastajat itselleen havaintoja. Kympillä voisi myydä tuollaisen hätäisen visuaalihavaintoselostuksen, parilla kympillä piirroksen kera. Satasella voisi saada muutaman minuutin valotuksen ja kymppitonnilla tuollaisen J-P tason kuvan (sen joutuisi ehkä ostamaan ja myymään taas eteenpäin).
Saisi joku käyntikorttiin tittelin "Kosmologinen Observaattori". Asiakkailta säästyisi tähttaivaan opettelemisen vaiva, ei tarvitsisi palella ulkona ja korvauksenkin joutuisi maksamaan vain onnistuneista havainnoista. Jos havaintoluettelo olisi etukäteen saatavilla, voisi valita ko. vuodenaikaan sopivan havainnon ilman säärajoituksia.

Kaizu
Otsikko: Vs: Aloittelijan laitehankinta
Kirjoitti: RETiisi - 19-03-2010, 14:22:04
Tuo Markon linkittämä FlexTube Auto ei tuntuisi huonolta hankinnalta. Vielä kun sen tähtihyppelyn opettelisi... Tuon voisi pultata savupiipun juurelle pienelle lavalle. Pitänee pistää harkintaan! Voisihan se tietenkin olla isommallakin putkella jne. jne. jne... Toisaalta taas Orionilla on samankokoinen Intelliscope manuaalisella GoTo:lla. Siinä taas ei ole seurantaa, pahus!

Meade-Madille taas voisi sanoa, että kyllä kokeneen harrastajan kantilla voisi aloittelijalle ehdottaa järkevää aloituspakettia. Se voi jäädä viimeiseksikin putkeksi vuosiksi/vuosikymmeniksi. Jonkinlainen kompromissiehdotus helpottaisi varmasti hankintaa. Ei noita putkia hirveästi pääse käytössä testailemaan ja potuttaa se kovasti, jos hankkii sitten summanmutikassa putken, johon heti pettyy. Enkä minä tosiaankaan kuvittele saavani silmiini mitään hubble-tasoisia näkymiä. Kohtuullinen/riittävä? teho ja miellyttävä käytettävyys on se mitä olen lähtenyt tässä keskustelussa hakemaan...
Viikonloppuna, jos tuo taivas nyt suostuu aukeamaan,  pitäisi päästä testaamaan ajelemista suuremmalla GoTo-cassegrainilla. Niinköhän saan jo tarpeekseni niistä Timpen mainitsemista  n+1 tuhnuista?

Muokkasin vähän tuota keskustelun aihetta. Jutun alku saattoi olla vähän harhaanjohtava. En ollut tietenkään julistamassa neuvoja, vaan pyytämässä tuomiota ajatuksilleni. Aika hyvin sitä on tullutkin :shocked:

Otsikko: Vs: Ajatuksia aloittelijan laitehankinnoista
Kirjoitti: Marko.J - 19-03-2010, 18:59:43

 kyllä kokeneen harrastajan kantilla voisi aloittelijalle ehdottaa järkevää aloituspakettia. Se voi jäädä viimeiseksikin putkeksi vuosiksi/vuosikymmeniksi.


Suosittelemisen vaikeus piilee siinä että aloittelijoita erilaisine tarpeineen on joka lähtöön. Putki, joka toiselle on ideaalinen, saattaa toisen näkökulmasta olla virheinvestointi... Kovin monen dobsonin omistajan en kuitenkaan ole kuullut toteavan, että tulipas tehtyä paha virheinvestointi, joten siksi rohkenin mainita vaihtoehdoksi myös tuon Flex Tube Auton, siitä kun löytyy kaipaamasi seurantakin.


Viikonloppuna, jos tuo taivas nyt suostuu aukeamaan,  pitäisi päästä testaamaan ajelemista suuremmalla GoTo-cassegrainilla. Niinköhän saan jo tarpeekseni niistä Timpen mainitsemista  n+1 tuhnuista?


Hyvä, että sinulla on mahdollisuus kokeilla erityyppisiä putkia ja jalustoita ennen ostopäätöksen tekemistä. Siitä vain rohkeasti vertailemaan ja pohtimaan, mikä vaihtoehdoista vastaa  parhaiten juuri sinun omia tarpeitasi. Sillä itse se valinta on omien tarpeiden pohjalta lopulta tehtävä. Toivottavasti koeajot tuovat selvyyttä tilanteeseen.
Otsikko: Vs: Aloittelijan laitehankinta
Kirjoitti: Timpe - 19-03-2010, 20:31:56
Vaikuttaa siis noin periaatteessa siltä, että tuhnut pysyvät tuhnuina, vaikka niitä katsoisi isommankin putken läpi. Enhän minäkään kuvittele niiden värillisiksi muuttuvan putken koon myötä. Paremmin erottuviksi vain...
Varustelukierteessä ja yli 500€:n putken hankinnassa ei ole järkeä? Kiksit pitää saada juuri siitä homman vaikeudesta ja lopulta kohteen löytämisen riemusta?  Vaatii kyllä vissiin vähän masokistista luonnetta Suomen talvessa....

Palailen tähän aiempaan ajatukseen, kun en eilen saanut tähän vastattua tietokoneongelmani takia (koneeseen asennettu uusi G Data Internet Security 2010:n kokeiluversio kaatoi koneen siniseen BSOD-ruutuun, kun olin kirjoittanut vastinetta tähän puolisen ruutua). No, nyt koneessa istuu BitDefender Internet Security 2010, joka toivottavasti sallii vastauksen loppuun viemisen  :tongue:)

Lyhyesti tuosta erottelun parantamisesta, sillä tähän on kaksi ratkaisua: 1.) suuremman putken hankkiminen ja sen käyttäminen taajama-alueelta 2.) pimeään paikkaan raahautuminen kertaluokkaa pienemmän laitteen kanssa. Näiden kahden antamat näkymät ovat näet keskenään jotenkin vertailukelpoisia eli toisin sanoen suuri putki "kutistuu valosaasteessa" kertaluokkaa pienemmäksi putkeksi visuaalikäytössä (tämä siis nimenomaan deep sky -tuhnujen kanssa toimittaessa). Hiukan kärjistetty esimerkki, mutta jotenkin paikkansa pitävä oman kokemukseni mukaan.

Optimi olisi tietysti suuri putki pimeissä olosuhteissa, mutta aina tämä ei onnistu käytännön esteistä johtuen. Putkeen sijoitettavan summan järkevyyden sanelevat niin monet seikat, ettei siitä tosiaankaan voi antaa yleispäteviä neuvoja, vaan jokainen taaplaa omalla tyylillään näissä asioissa. Visuaaliputkea ajatellen putken läpimitan tulisi liki tuplautua, jotta siirtymä suurempaan olisi katseluelämyksen suhteen kannattavaa. Jotenkin näin siis putkien apertuurin suhteen: 100-130mm -> 180-220mm -> 300-400mm. Näin kokoluokasta toiseen siirryttäessä tulee "Vau, hei tällähän näkee hyvin..." fiilis (ainakin hetkeksi aikaa, kunnes suuremman putken näkymiin taas tottuu).

Kiksien saamisesta seuraava miete: homman vaikeus tulee usein kaupan päälle, vaikka harrastaja haluaisikin kaiken sujuvan mahdollisimman vaivattomasti. Sangen moni asia vaatii pahalle päälle sattuessaan tarpeettoman  paljon yritystä ja erehdystä mennäkseen ns. putkeen. En itse koe olevani mikään Hannu Hanhi, jolta kaikki sujuu tuosta vain ensi nykäisyllä ja luonnon lahjoilla kertalaakista. Ennemminkin tällaisia onnen kantamoisia sattuu vain 2-4 kpl vuoden mittaan, jolloin voi havaintoillan jälkeen ihmetellä kuinka kaikki menikin juuri niin 100% nappiin tällä kerralla. Tavallisesti normaali vaivannäkö (lue: yritys ja erehdys) tulevat mukaan kuvioihin, jos tähtiharrastusta aikoo jatkaa missään muodossa :grin:. Omakohtainen esimerkki tästä löytyy täältä (http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=4756) (=masokisti harrastaa tähtikuvausta) ja toisen vastaavan löydät Cloudy Nightsin foorumilta eräästä jalustaketjusta (http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showthreaded.php/Cat/0/Number/3647453/page/5/view/collapsed/sb/5/o/all/vc/1). Hiukan kieli poskessa kirjoiteltua luettavaa tällainen näin jälkikäteen nähtynä, mutta asiat eivät aina vain mene putkeen luonnostaan olkoon kyseessä sitten visuaalihavaitseminen tai tähtikuvaaminen. Ei kannattaisi hyljätä mitään asiaa kovin pintapuolisella ja pikaisella kokemuksella, koska kokemuksistaan voi oppia aina jotain uutta. Tämä asenne saattaa olla sulle sitä harrastuksessa vaadittavaa masokismia, itselleni se on enempikin arkipäivän realismia, jolla selvitään vastoinkäymisistä seuraavaan havaintokertaan :smiley:

Tässä keskustelussa ei ole päätä eikä häntää. Jokaisella käyttäjällä on niin paljon erilaisia toiveita että oikeaa vastausta ei kertakaikkiaan ole.

2nd to that!
Otsikko: Vs: Ajatuksia aloittelijan laitehankinnoista
Kirjoitti: juha_k - 19-03-2010, 21:55:43
Tuossakin kun aloittelija testaa eri kaukoputkia on sellainen ongelma että aloittelija ei osaa välttämättä arvioida havainto-olosuhteita ja kun
aluksi havaintotaito ei ole kehittynyt sekä odotukset siitä mitä putkella pitäisi nähdä voivat olla liian korkealla, helposti tyrmää hyvätkin
havaintovälineet.

Kun joskus muinoin  katsoin Orionin kaasusumua erään harrastajan laadukkaalla 10cm linssiputkella, ei se mielestäni näytänyt kummoiselta.
Minun jälkeeni putkeen kurkistanut vanhempi kaveri haukkoi henkeään ihastuksesta.
Samoin tein minä vuosia myöhemmin.

Kannattaa miettiä myös mitä oikeasti haluaa, jos tähtitaivaan opettelu ilman putkea kartan kanssa ei kiinnosta, onko oikeasti kiinnostunut
tähtiharrastuksesta?

Voi toki tähtikuviot opetella niinkin että opettelee kulloinkin ajankohtaiset tähtikuviot ja etsii niistä kaukoputkella esim. helpot Messier- kohteet, suurinpiirtein noin minäkin tein...

Tähtihyppely jos tuntuu vaikealta, voi helpompia kohteita etsiä haravoimalla paikkaa jossa kohde kartan mukaan on laaja-alaista okulaaria ja punapistetähtäintä käyttäen.
Tämä on pääasiassa käyttämän metodi, sopii mm. useimpiin Messier- kohteisiin.     
Otsikko: Vs: Aloittelijan laitehankinta
Kirjoitti: Timpe - 19-03-2010, 22:04:03
Jos tuo 1500-2000€ cassegrain nyt sitten on liian kallis, niin mikä sitten olisi kunnollinen aloitusputki? Mielestäni siinä pitää ehdottomasti olla seurantamahdollisuus, jolloin perusdopukat putoavat kyydistä...

Olisiko tästä paketista tarpeisiisi?
http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=6235.0 (http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=6235.0)

Olisi seurantaa ekvatoriaalijalustalla ja 20cm apertuuria lisäokulaareilla höystettynä (jalustan tukevuuttakin riittänee nipinnapin tuolle putkelle visuaalikäyttöön?). Gotoa ei ole, mutta saako sellaisen EQ5:een päivityksenä lisähintaan (vai muistanko nyt ihan väärin)? Eräänlainen kompromissiputki tuokin, jollei tavalliset Dobsonit käy tarpeisiisi...
Otsikko: Vs: Ajatuksia aloittelijan laitehankinnoista
Kirjoitti: RETiisi - 20-03-2010, 09:30:03
Enemmän kyllä sytyttää tuo FlexTubeAuto. Siihen kun pitäisi olla tulossa se GoTo-palikkakin. Napasuuntauskin vaikuttaa mielenkiintoiselta puuhailulta. Pariin tähteen lukitus lienee helpommin minulle kärsimättömälle kuumakallelle hallittavissa. :rolleyes:
Otsikko: Vs: Ajatuksia aloittelijan laitehankinnoista
Kirjoitti: GaryP - 20-03-2010, 09:48:58
Napasuuntauskin vaikuttaa mielenkiintoiselta puuhailulta.

Oletko nyt varma termistä jota käytät? Napasuuntausta käytetään EQ jalustoissa, joissa tuntiakseli kohdistetaan pohjantähden vieressä olevaan taivaannapaan. Voisiko kyseessä olla vain star alignment?
Näkyy olevan servomoottorit tosiaan, eli goto ei ole sitten hauiksesta peräisin.

Kari
Otsikko: Vs: Ajatuksia aloittelijan laitehankinnoista
Kirjoitti: juha_k - 20-03-2010, 10:54:27
Vaasalainen ilmeisesti tarkoitti tuon ehdotetun EQ5- jalustalla varustetun paketin vaatimaa napasuuntausta.

 Eipä hätiä mitiä: Jos ei aio kuvata, napasuuntausta ei varsinaisesti tarvitse tehdä, sen kuin karkeasti suuntaa pohjoiseen päin.

Nostan itse putken konehallista pihalle ja vilkaisen pohjantähteen, tömäytän putken niin että tuntiakseli osoittaa sinnepäin, en ole napatähtäintä
käyttänyt muutaman ensimmäisen kerran jälkeen, senkin rahan olisi muuhun voinut käyttää.

Suuntauksen tarkkuus riittää näin visuaalihavaintoihin eikä kohde karkaa liian nopeasti pystysuunnassa näkäkentästä.

Näistäkin on kerrottu muistaakseni Kaukoputket- käyttäjän opas- kirjassa.
Perusteiden opettelu siis on perusteltua ennen kuin laitteita hankkii.

Kannattaa käyttää hakua ja lukea ketjut joissa puhutaan aloittelijoiden laitehankinnoista ja käyttäjien kokemuksia
eri vehkeistä.

Kuitenkin  olemassa vaara ettet ole tyytyväinen hankintaasi tai yleensäkään tähän harrastukseen,
takuuta eivät muut harrastajat voi antaa sille että osta tämä, tähän olet tyytyväinen.
Kukin kokee asiat omalla tavallaan.  
Otsikko: Vs: Ajatuksia aloittelijan laitehankinnoista
Kirjoitti: herzi - 20-03-2010, 15:33:33
Pakko tulla kommentoimaan kun omasta paketista on kyse  :wink:

Visuaalikäyttöön tosiaan riittää, kun suuntaa jalustan suurinpiirtein pohjoiseen. Jos taas edes vaivautuu vilkaisemaan napatähtäimeen, ei käytännössä tarvitse seurantaan puuttua edes planeettahavainnoissa suurilla suurennoksilla. Napasuuntaus on kyllä visuaalihommissa ehkä nopein osuus aloitustoimenpiteistä.

Eq5:een saa tosiaan goto-päivityksen hankittua jos haluaa, mutta itse en kyllä ole kaivannut. Ko. putki on ensimmäinen 'kunnon' kaukoputkeni, eikä  kohteiden löytämisessä ole suurempia ongelmia ole ollut. Olen toisaalta pysytellyt messier- yms helpossa ja näyttävissä kohteissa, niin kuin varmaankin moni aloittelija muutenkin. Mitä hyötyä hakea goton avulla joku tuhnu okulaariin, jos esim. ei ole kehittynyt vielä kunnollista syrjäsilmällä katsomisen tekniikkaa ja muutenkin kokemus on vähäistä. Kyllä taivaalla riittää helppoja ja näyttäviä kohteita vaikka muille jakaa, ja niiden avulla oppii harrastusta kokonaisuutena. Siitä voi sitten edetä haastavampiin kohteisiin kun kokemusta karttuu.

Tuollainen 200/1000 newton on ainakin minulle ehtinyt jo opettaa paljon, eikä ainakaan ole lannistanut aloittelevaa harrastajaa. Sen olen jo oppinut, että varmasti aina kun havaintoja ei ole kunnolla tullut, vika on ollut olosuhteissa ja havaitsijassa. Kun pitää pään kylmänä ja kasvattaa omaa kokemustaan, ei ole tarpeen syyttää laitteistoa silloin kun syyllinen on muualla.

Tähtiharrastuksesta voisi vetää osittain analogian esim. kameraharrasteluun. Toisilla on rahaa, ja aloittaessaan harrastuksen hankkivat esim 5D mk2:n ja muutaman L-sarjan tötterön kaveriksi. Näihin saattaa upota helposti 3-4k. Silti kuvataan automaattimoodilla ja osaava harrastaja menee ohi kuvanlaadussa ja sisällössä 600e kalustolla. Näkisin, että tähtiharrastuksen alussa on eduksi tehdä asioita myös itse, vrt. manuaalilla kuvaaminen. Kun osaaminen karttuu, tulee lisäominaisuuksista vain helpottavia työkaluja, ei osaamisen korvikkeita.

Otsikko: Vs: Ajatuksia aloittelijan laitehankinnoista
Kirjoitti: SALOMONI - 05-09-2010, 00:04:01
Muutaman kuukauden miettimisen ja erilaisten putkien testaamisen jälkeen ON TULLUT MIELEEN, SIIS NÄIN ITSEKIN ALOITTELIJANA, että meille aloittelijoille sopivaksi  laitteeksi kannattaisi suositella vähintään 200 mm Cassegrainia, varustettuna GoTo-jalustalla. Perusteluita:
*Kokonsa puolesta vielä raahattavissa havainnointipaikoille
*Kohteita oikeasti löytää taivaalta
*Löydetyt kohteet näyttävät tuolla peilikoolla jo joltakin
*Kohde pysyy näkökentässä, vaikka vaihtelisit okulaareja/barlowia, toisin kuin esim. dobsonilla  
  vähänkin suuremmilla suurennoksilla.
*Erilaisia kuvaamistekniikoitakin voi seurannan avulla kokeilla

Miinuksia:
*Hinta hirvittää. Vähintään 1500€
* ”Vanhat parrat” ovat sitä mieltä, ettei tähtitaivaasta opi noin mitään. Tekniikka mahdollistaa
   ”heti-mulle-kaikki-tänne-asenteen", joka on kuulemma hirveän pahasta.  Käsittääkseni tuollai-
    sellakin jalustalla pystyy halutessaan harjoittamaan sitä niin himoittua tähtihyppelyä, joka ainakin
    minun mielestäni on todella hankalaa, varsinkin dobsonilla.
* Kärsivällisyyttä ei siis opi. Äitini vakiosanonta oli muistaakseni lapsuudessani: ”Kärsi, kärsi,
   kirkkaimman kruunun saat!” Pitääkö havainnoinnin olla siis mahdollisimman hankalaa, jotta
   siitä saisi tyydytystä? Mielestäni ei. Jos kapulan muistissa on 40 000 kohdetta, niiden
   ihastelemiseen saa kyllä uhrattua aikaa, kun taivas kolmen viikon välein on hetken auki.

Putkien hinnat korreloivat tietysti peilin halkaisijan kanssa. En oikein ymmärrä, mihin käyttöön esim. tosi yleisiä 127-millisiä myydään. DS-kohteisiin ei oikein valo vielä kunnolla riitä. Planeetoista on aika turha hakea yksityiskohtia??, eikä sitä kuutakaan loputtomasti jaksa ihailla.

Onhan meillä monella niitä pienempiäkin putkia käytössä, mutta ajattelenkin tässä vain aloittelijoiden neuvomista. Ymmärrän täysin jos kohtuuhinnalla hankittu uusi pienehkö putki jää pölyttymään varastoon alkuinnostuksen jälkeen. Jos kalustolla voisi kärsivällisyysharjoitusten sijasta helposti havainnoida kohteita, into tuskin lopahtaisi alkuunsa.
Kirjallisuudessa toitotetaan aina, että harkitse nyt vielä kuitenkin, tarvitsetko oikeasti putkea. Jotkut suosittelevat jopa kuukausien tuijottelua taivaalle ilman välineitä tähtikuvioiden opettelemiseksi. Hei Haloo! Voi kai tuollaisestakin joku kiksejä saada. Kyllähän se oma putki tuo hommaan uskottavuutta ja ainakin minua näin aloittelijana houkuttelee.

Nykyaikaisia välineitä voisi siis ihan rohkeasti  suositella meille aloittelijoillekin. Tietokoneeltasihan sinä tätäkin vuodatusta nyt lueskelet. Jos sirulla päästään helpommalla, niin ei kai siitä tarvitse potea huonoa omaatuntoa.
Se, että riittääkö aloittelijalla kanttia pistää 2k€ likoon, onkin sitten toinen juttu. Itsellä ei oikein riitä ja siksi pitää tässä murjottaa! Varustelukierteen sillä ainakin välttäisi hetkeksi aikaa. Ruokahalullahan on tapana kasvaa syödessä…  

tota samaa miettii myös noin 4" newtoniin aikonaan retkahtannu ja kaikenlisäks pitäs olla mahkut päästä kokeileen tiettyjä putkimalleja niissä olosuhteissa missä niitä aikoo käyttää ettei mee iha niinku sika säkissä ostelemiseksi eiksjee
Otsikko: Vs: Ajatuksia aloittelijan laitehankinnoista
Kirjoitti: Meade-mad - 05-09-2010, 00:13:02
Kokeiluja varten hyviä kontakteja toisiin harrastajiin saat paikallisessa tähtitieteellisessä yhdistyksessä. Niistä monet järjestävät kerhoiltoja ja yhteisiä havaintosessioita. Niissä voit kokeilla erilaisia laitteita ja nähdä niitä todellisessa käyttöympäristössä.

jk
Otsikko: Vs: Ajatuksia aloittelijan laitehankinnoista
Kirjoitti: SALOMONI - 08-10-2010, 21:49:18
Oiskohan tähä viellä semmoinen Motto Sopiv et ennemmin kunnon kaukoputki pihalle ku kaks päkkiä Bissee keittiön Lattialla joka perj ja lauantai  :grin: