Vapaata ihmettelyä

Aloittaja Untamo, 15.03.2010, 19:20:56

« edellinen - seuraava »

Untamo

Satuin vasta nyt huomaamaan, että nimimerkki "Tähti Erkki" on viimesyksynä varovasti ehdottanut, että sopisiko tälle foorumille  aihealue "puhutaan mistä vain"? No. "raati" näkyy tyrmänneen ehdotuksen ja ihan hyvin perustein.

Minäpä ehdotan ajatuksen henkiinherättämistä, mutta seuraavalla ehdolla: Ellei juttu suoraan liity tähtiharrastukseen tai luonnontieteisiin yleensä, siitä täytyisi löytyä jokin selvä linkki näihin asioihin.  Esimerkkiä on itseasiassa näyttänyt tämä hyvä lehtemme Tähdet ja avaruus. On ollut biografioita, historiaa, argeologiaa, egyptologiaa, sukupuuttojen selvittelyjä ym. Kiitos niistä lehdelle, sellaiset jutut rentouttavat.  Kun I. Newton meni puutarhaan rentoutumaan, hän tuli keksineksi painovoimalait...

Erik Pirtala

Nooh... Se nyt oli vain päähänpisto, ei mikään hirveän vakavasti otattava idea.  :wink:

Nähtyäni perustelut ideaa vastaan, tulin vähitellen siihen tulokseen, että sellainen ei kertakaikkiaan tälle foorumille sovi.

MarkoM

Lainaus käyttäjältä: Untamo - 15.03.2010, 19:20:56
Minäpä ehdotan ajatuksen henkiinherättämistä, mutta seuraavalla ehdolla: Ellei juttu suoraan liity tähtiharrastukseen tai luonnontieteisiin yleensä, siitä täytyisi löytyä jokin selvä linkki näihin asioihin.  Esimerkkiä on itseasiassa näyttänyt tämä hyvä lehtemme Tähdet ja avaruus. On ollut biografioita, historiaa, argeologiaa, egyptologiaa, sukupuuttojen selvittelyjä ym. Kiitos niistä lehdelle, sellaiset jutut rentouttavat.  Kun I. Newton meni puutarhaan rentoutumaan, hän tuli keksineksi painovoimalait...

Eikö tuo "yleinen keskustelu" kategoria periaatteessa täytä mainitsemasi ehdot?  :tongue:
Marko Myllyniemi
"Koskenkorvan kivennäisvesi on valmistettu kirkkaasta, vähänatriumisesta lähdevedestä, siksi sen maku on niin päähännousevan raikas. Maista Koskenkorvan kivennäisvettä. Tulet hyvälle tuulelle!"
astro.kuvat.fi
Kuvagalleria
Lakeuden Ursa ry

Riqis

Lainaus käyttäjältä: Untamo - 15.03.2010, 19:20:56
Minäpä ehdotan ajatuksen henkiinherättämistä, mutta seuraavalla ehdolla: Ellei juttu suoraan liity tähtiharrastukseen tai luonnontieteisiin yleensä, siitä täytyisi löytyä jokin selvä linkki näihin asioihin.  Esimerkkiä on itseasiassa näyttänyt tämä hyvä lehtemme Tähdet ja avaruus. On ollut biografioita, historiaa, argeologiaa, egyptologiaa, sukupuuttojen selvittelyjä ym. Kiitos niistä lehdelle, sellaiset jutut rentouttavat.  Kun I. Newton meni puutarhaan rentoutumaan, hän tuli keksineksi painovoimalait...

Kiva kuulla, että Tähdet ja avaruus on positiivinen esimerkki tästä, kiitos Untamo.

Lainaus käyttäjältä: MarkoM - 16.03.2010, 00:16:28
Eikö tuo "yleinen keskustelu" kategoria periaatteessa täytä mainitsemasi ehdot?  :tongue:

Mielestäni MarkoM on erinomaisen oikeassa. Mikään ei estä käyttämästä aluetta "Yleinen keskustelu" juuri tällaiseen. Päinvastoin, sinne on suorastaan toivottavaa saada erilaisia asioita, jotka liittyvät jotenkin (vaikka sitten löyhästikin) tähtitieteeseen tai tähtiharrastukseen.
Marko Pekkola / www.avaruus.fi

Untamo

MarkoM ja Riqis, kiitos asiallisista huomautuksista liittyen "Vapaata ihmettelyä" aihealue-ehdotukseen. (nimenä olisi voinut olla myös "Filosofointia") Olette varmasti oikeassa ehdottaessanne yleisen keskustelun aluetta "vapaan ihmettelyn" käyttöön; olisihan vaarana mm. että tulee päällikäisyyttä.  Joten moderaattorille kai kuuluu poistanaa aihe sivulta?
Yritän kuitenkin hiukan selittää, miksi ehdotin aihetta:   

Mielestäni kaikki merkittävät tähtitieteilijät ja kosmologit ovat olleet, ja ovat merkittäviä humanisteja ja filosofeja.  Tyypillistä heille on kyky ihmetellä KAIKKEA olemassaolevaa eikä vain sitä tarkasti rajattua aluetta josta saavat leipänsä. Laaja sivistyksellinen pohja on antanut heille eväitä edetä pitkälle omalla erikoisalallaan.

Pettymyksekseni olen huomannut näillä sivuilla selkeästi suvaitsematonta suhtautumista henkisempiä näkökantoja hiukankin esiintuovia kohtaan. (joka tosin on harvinaista) Liian moni tuntuu ajattelevan, että totta on vain se, mikä voidaan esittää matemaattisella kaavalla, ja muu on huuhaata.  Sitaatti Raamatusta on kauhistus!  Heille muistuttaisin, että professorit Valtaoja ja Engvist voisivat vaikka ryhtyä papeiksi Raamattu-tuntemuksensa perusteella. Ainakin Engvist  tuntee jopa Talmudinkin, juutalaisten pyhän kirjan...

Siunatuksi lopuksi tähän muistinvarainen sitaatti Kari Engvistin kirjasta Olemisen Porteilla:  "Fysiikka ei tapa olemassaolon mysteeriä"!

rintape

Kaikki muut mainitsemasi aiheet ovat ensinnäkin erittäin kiinnostavia ja lisäksi sopivat mielestäni erinomaisesti yleiseen keskusteluun.

Mutta keskustelu raamatusta, talmudista tai koraanista, sekä yleensä uskonnoista pitää pitää kaukana tältä foorumilta.

Petri
Petri Rintala, Espoo
Panasonic DMC-GX8
Draco 80/500 APO
Celestron CGEM
QHY8L

Marko.J

Lainaus käyttäjältä: Untamo - 17.03.2010, 11:06:52
Pettymyksekseni olen huomannut näillä sivuilla selkeästi suvaitsematonta suhtautumista henkisempiä näkökantoja hiukankin esiintuovia kohtaan. (joka tosin on harvinaista) Liian moni tuntuu ajattelevan, että totta on vain se, mikä voidaan esittää matemaattisella kaavalla, ja muu on huuhaata.  Sitaatti Raamatusta on kauhistus!




Näitä henkisiä keskusteluita ovat monet foorumit tulvillaan. Minäkin toivon, että tämä foorumi pysyy tulevaisuudessakin vapaana uskonnollis-maailmankatsomuksellisesta riitelystä ja siis mahdollisimman hyvin tähtiharrastajan tarpeita palvelevana.

Mielestäni ei ole suvaitsemattomuutta, jos foorumi halutaan säilyttää juuri yhteistä harrstustamme tukevana yhteisönä pysyttelemällä itse asiassa.
Marko Järvinen
"Jos ei nippusiteillä ja jeesusteipillä tule kuntoon, niin sitten se on oikeasti rikki."
http://markonastroblogi.blogspot.fi

Kaizu

Lainaus käyttäjältä: Untamo - 17.03.2010, 11:06:52
Sitaatti Raamatusta on kauhistus!  Heille muistuttaisin, että professorit Valtaoja ja Engvist voisivat vaikka ryhtyä papeiksi Raamattu-tuntemuksensa perusteella. Ainakin Engvist  tuntee jopa Talmudinkin, juutalaisten pyhän kirjan...
Siunatuksi lopuksi tähän muistinvarainen sitaatti Kari Engvistin kirjasta Olemisen Porteilla:  "Fysiikka ei tapa olemassaolon mysteeriä"!

Useimmissa uskonnoissa pelkkä pyhien tekstien tuntemus ei riitä papiksi tulemiseen, pitää myös uskoa niiden sanomaan.
Tänne ei ole minkään uskontokunnan papeilta pääsyä estetty. Heitä koskevat samat säännöt sallituista foorumin aiheista kuin muitakin.

Kaizu
Kai Forssen

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: Untamo - 17.03.2010, 11:06:52Liian moni tuntuu ajattelevan, että totta on vain se, mikä voidaan esittää matemaattisella kaavalla, ja muu on huuhaata.

Ei ole rakkautta, on vain rekombinaatioita.

Mare Nectaris

... jos ajatellaan maailmankaikkeutta ihmislajin näkökulmasta (aika suppea ikkuna), se on varmasti askarruttanut mieliä siitä saakka kun aivojen neuroverkostojen kapasiteetti on mahdollistanut miettiä muutakin kuin seuraavaa suupalasta tai nukkumapaikan löytämistä. Ihminen kysyy miksi, koska hänen aivojensa tilavuus mahdollistaa kysymisen ja sitä kautta oppimisen. Aivan toinen kysymys on sitten se, mitä kautta lähdetään hakemaan vastauksia niihin kysymyksiin, jotka ihmistä maailmankaikkeudessa askarruttavat.

Kun tietomäärä kasvaa ja menettelytavat paranevat, myös kuva maailmankaikkeudesta tulee tarkemmaksi ja loogisemmaksi, eikä mystiikkaa tarvita. Toki sitä saa kukin kuvitella ja hakea lohtua tai isompia merkityksiä asioille halunsa mukaan, mutta se ei ole enää tähtitiedettä, vaan jotakin muuta. Kuu ei ole Maapallon seuralainen siksi, että tänne olisi voinut kehittyä elämää (Maapallon kiertoliikkeen stabiloituminen), vaan elämää on tänne voinut kehittyä mm. siksi, että Kuu on Maan seuralainen. Siinä on se pieni ero.

Mielestäni sitä "jotakin muuta selitystä" on juurikin uskonnollinen (tai astrologinen) keskustelu, joka vain ei yksinkertaisesti kuulu tähtitiedeharrastuksen alaan.

Uskonnot tuppaavat olemaan kaikenkattavia selityksiä, joten tähtitiede kuuluu uskonnon alaan aika luontevasti. Selityksillä vain ei tee juuri mitään oikeasti; ne ovat uskon asioita. Moni kokee tähtitaivaan ja maailmankaikkeuden uskonnolliseen kokemukseen vertautuvana majesteettisuutena ja puhuttelevuutena, joka pistää ihmisen pienelle paikalle. Johdatus tähtitieteeseen -kirjakin vaikuttaa lähes samalla tavalla, mutta eri syistä. Jokainen uskomusjärjestelmä taas lähtee omalta pohjaltaan noita mieltä askarruttavia kysymyksiä pohtimaan, eikä mitään lopputulosta valitettavasti sitä kautta voida mitenkään tähtitieteellisessä mielessä saavuttaa, eikä siitä olisi edes mitään hyötyä. Tähtitiede ei yksinkertaisesti sinne osastolle kuulu eikä ulotu.

Eiköhän riittäväksi ja mielekkääksikin keskustelukohteeksi riitä modernin tähtitieteen maailmankuva - kosmologia. Siinä riittää pohtimista. Miettikääpä esimerkiksi entropiaa; epäjärjestyksen lisääntymistä - ja yhdistäkääpä siihen ajatukseen teoriat multiversumeista. Alkaa lumisateen tuomat liikennesotkut Riihimäen eteläpuolisen kylän pääteasemalla näyttää aika pieniltä riesoilta  :cheesy:
Timo Keski-Petäjä


SW Evostar 120 ED APO*TAL 250K*C8-N*SW 150 Pro*TAL 1 (Mizar)*Celestron Ultima 80*EQ6 Pro Eqmod + TS dual mount*CG-5 GOTO*TV: Nagler Type 4 17 mm, Panoptic 24 mm*Baader Hyperion Clickstop-Zoom 8-24*17 mm UWA-70*TV BIG 2x Barlow*Celestron 2x Barlow Ultima SV Series*TAL 3x Barlow*TS 5 x APO Barlow*TS CCD lunar camera

GaryP

Uskonnot tuntuvat olevan aikalailla opittuja mielipideasioita, toisin kuin tieteen tekeminen. Joku osaa varmaan selittää asian tyylikkäämin kuinminä, mutta tiede perustuu tietynlaiseen hyväksi havaittuun tapaan, jossa teoria luodaan ensin, ja se sitten kokeellisesti todistetaan todeksijos mahdollista. Sen jälkeen mielipiteillä ei ole varsinaisesti merkitystä.

Sen vuoksi täällä on hyvä pitää linjana se ettei kukaan ala meuhkaamaan lapsuudessa opittua "faktaa", perheen tai kasvuympäristön näkemystä siitä, mitä kaikki tämä meidän ympärillämme on. Joidenkin mielestä mytologiat selittävät asiat täysin vedenpitävästi, ja niihin sitten uskotaan vain siksi, että niin on aina tehty siellä omassa pikku karsinassa. Monet uskonnot eivät juurikaan anna tilaa muille näkemyksille, joten vain tieteellisesti todistetut faktat tai laskennallisesti osoitettavat asiat on syytä siksi pitää foorumin keskustelujen keskipisteenä.

Ikävä sanoa, näin huonon matikkapään omistajana, että matematiikka on silti vahvoilla, eikä sille voi juurikaan mitään.

Ja eiköhän niitä foorumeita ole, jossa saa sitten yhdistää kaikki asiat samoihin kansiin, siitä vaan tuppaa syntymään jonkin sortin sota lähes poikkeuksetta. Uskonto on monille ihmisille hyväksi, se antaa varmasti sisäisen rauhan epävarmoina hetkinä. Sitä ei kannata pilata huutamalla siitä kovaan ääneen.

Kari

Kari Pulkkinen
Espoo, Finland

Harrastus uudelleen lämpiämässä...

Untamo

Täytyy sanoa, että olen nyt ihan pihalla ja "äimänkäkenä", kun luen noita reaktioita harmittomaan ehdotukseeni. Mitä ihmettä ne pojat vaahtoavat uskonnosta, kun kukaan ei ole sellaista keskustelua pyytänyt? Kun mainitsin  pari foorumilaisten korvissa kai eksoottista kirjaa havainollistaakseni tosi humanistin laaja-alaisuutta, se nähtävästi ymmärrettiin yritykseksi ryhtyä väittelemään joistain uskontojen dogmeista, hoh,hoijaa...taidan olla vihainen vaikka ei pitäisi.

Minäpä kerron teille, maailma on mysteereitä täynnä. Ihan oikeita siis. Mainitsen tässä pari sellaista, jotka täyttävat minun ja moderaattorin keskustelulle asettamat ehdot, että on oltava edes löyhä yhteys tähtitieteeseen:

1) Voynichin käsikirjoitus. Valistuneina ihmisinä olette ehkä jotain siitä kuulleet. Sivuja 240, kieli ja kirjaimet tuntemattomia, runsaasti kuvitettu oudoilla kasveilla  ja kuvilla. Ajoitettu keskiajalle. Kuvista hätkähdyttävin on kierteishaara galaksi. Myös tähtikuvioita esiintyy.  Tekstiä ovat yrittäneet avata maailman taitavimmat salakirjoitusten murtajat ja kielitieteilijät sen löytymisestä (1912) saakka. Tuloksetta.
Dosentti Leena Tähtisellä - rauha hänen muistolleen - oli T+A:ssa 7/2005 hyvä juttu liittyen Enrico Fermin kuuluisaan lausahdukseen
"missä kaikki ovat"? ET:eet siis.  Ehkäpä Enrico oli nähnyt tai kuullut siitä keskiaikaisesta kierteishaara galaksista, ja otaksui, että täällä on käyty joskus?  Niin, ehkäpä. Ai, kello on jo paljon, en kerrokaan sitä toista mysteeriä nyt sillä on hiljentymisen aika. Seuraava ei ole tarkoitettu tiukkapipoisille:

Jumalan pojat huomasivat ihmisten tyttäret ihaniksi ja ottivat vaimoikseen kaikki, jotka hyväksi katsoivat. 1.Mos. 6:2

Lauri Kankaalle: Kyseenalainen aforismi, mutta mitä pidät tästä: Pienitieto paisuttaa, suuritieto nöyräks saa...

l
   

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: Untamo - 18.03.2010, 00:14:10
Lauri Kankaalle: Kyseenalainen aforismi, mutta mitä pidät tästä: Pienitieto paisuttaa, suuritieto nöyräks saa...

Ei huonosti sanottu. Se nöyryys jonka tähtitaivaan alla loikoilleminen ja sieltä saatavista tiedonmuruista rakentuvan kokonaisuuden pikkuriikkinen ymmärtäminen aiheuttaa onkin juuri se jonka takia tää puuha on jaksanut kiinnostaa jo kaksikymmentä vuotta.

Kaizu

En näe tässä harrastuksessa syytä ylenmääräiseen nöyristelyyn. Nenä pystyssä kulkien silmät ovat oikein suunnattuna tähtien katseluun. Nöyristely voi pahimmillaan johtaa botaniikan tai geologian maailmaan. Motiivit tähän harrastukseen ovat moninaiset, omalla kohdallani niihin ei liity suuria tunteita. Minusta haltioituminen haittaa objektiivista ajattelua ja vääristää havainnointia.

Kaizu
Kai Forssen

rintape

Ei mitään syytä kiihtyä. Tässä on ilmeisesti käynyt vaan väärinkäsitys sun ehdottamista keskusteluaiheista. Väärinkäsityksiähän tapahtuu aina kun enemmän kuin yksi ihminen kommunikoi keskenään. Itse saan niitä aikaan yksinkin.

Ehdottaisinkin, että laitat sinne vapaaseen keskusteluun rohkeasti avauksia aiheista joista haluaisit keskustella. Niistä saattaa syntyä vaikka kuinka hedemällisiä keskusteluja.

Toisin kuin Kaitsu, itse en voi olla haltioitumatta maailmasta ja maailmankaikkeudesta. Minusta on sääli, jos ei pysty kokemaan minkäänlaisia tunteita katsellessaan ympärilleen tai ylös taivaisiin. Uskon, että itseni tavoin moni Tähdet ja Avaruus lehden lukija ihastelee lehdessä olevia taitelijoiden näkemysiä esim. vieraista planeetoista ja aurinkokunnista ja miettii, mitä kaikkia ihmeitä maailmankaikkeus pitää sisällään. Kaikesta mitä olen maailmankaikkeudesta lukenut ja siitä vähästä mitä olen siitä ymmärtänyt, itse edelleen pidän suurimpana ihmeenä maapalllon elämää ja ennenkaikkea sen monimuotoisuutta. Se on häkellyttävän hienoa ja uskomattoman kaunista.

Petri
Petri Rintala, Espoo
Panasonic DMC-GX8
Draco 80/500 APO
Celestron CGEM
QHY8L