Aloittelijalle suodinsetti

Aloittaja Regulus, 28.12.2006, 20:07:27

« edellinen - seuraava »

Regulus

Pankaas tulemaan mitä suotimia meitsi tulee tarviimaan, kun päällimmäisenä kiinnostuksen kohteena on - ainakin vielä, kun putki on vasta liukuhihnalla - aurinkokunta ja komeetat. Sumuille tietenkin tarvitaan O-III, mutta mites nää edellämainitut. Sinistä? Punasta? Mitä? Asun lisäksi valosaastaisella alueella. Toki käyn myös pimeässä mutta ajattelin tehdä suurimman osan havainnoistani kotipihalla.

Never

Suosittelen tietysti suoraan että teet suurimman osan havainnoistasi pois kotipihalta niin jaksaa harrastaa enemmän ja kauemmin :) Sumuille hankkisin O-III sijaan mielummin UHC filtterin - molemmat tietysti mielummin jos hiluja löytyy. Valosaastesuodatinta ei kannata turhaan hankkia ja värifilttereistä en tiedä tuon taivaallista joten joku planeettamies voi kertoilla lisää niistä ;D

/Jake

Regulus

Auh. Luulin, että O-III on ollut sumubongaajien ykkösvaihtoehto jo vuosia. Vieläkö nykypäivinä joku pystyy tekemään parasta parempaa avaruustekniikkaa... wow. No sallinette tämän kommentin. Tämähän tulee aloittelijan aivoista. :)

Iiro Sairanen

UHC:llä on enemmän käyttöä kuin O-III:lla sumujen suhteen, mutta alkutaipaleella pärjää parhaiten ilman suotimia. Ja jos tosiaan meinaat havaita enemmälti valoisalta kotipihalta niin siinä tapauksessa älä koskaan katso putkeen oikeasti pimeässä paikassa...kun sen kerran tekee, siitä ei ole paluuta enää kotipihalle..ikinä. Nimim. kokemusta on.
Iiro Sairanen
--> http://deepsky.arkku.net <--

@kiistoni

Lainaus käyttäjältä: Iiro Sairanen - 28.12.2006, 22:22:11
älä koskaan katso putkeen oikeasti pimeässä paikassa...kun sen kerran tekee, siitä ei ole paluuta enää kotipihalle..ikinä.

Allekirjoitan tämän ;D

UHC:stä olen tämän päivän ajan lueskellut ainakin minun ostosluiskaltani löytyy vastaava.
Ja vielä olen Iiron kanssa samaa mieltä, että aluksi pärjää vallanmainiosti ilman suotimiakin, lisämausteen ne kyllä tarjoavat.

Saturnukseen sinistä suodinta? Näin jostain muistan lukeneeni..

Regulus

#5
Toki pyrin henkilökohtaiset planeetta- ja komeettakokemukseni hankkimaan pimeässä ja se on helppo järjestää. Mutta ajattelin esitellä maailmankaikkeuden ihmeitä myös naapureilleni joita ei aina saa houkuteltua parin oluen jälkeen kävelemään 1.5km pimeyteen punaisen ledivalon loisteessa. Kyllä näistäkin asioista saa illanviettoon puheenaihetta, mutta on hyvä tietää mistä itse puhuu  ;)

Myönnetään ettei naapureilta kyllä pisteitä heru, jos sanoo "Kyllä minä sen itte maaseudulla käydessä näin." No-jaa. Mikä sen valosaastesuotimen nimi taas olikaan. :D

J-M

Iiro puhuu painavaa asiaa. Mikään suodin ei korvaa pimeää paikkaa. Mitä tulee noihin O-III ja UHC-suotimiin, niin UHC on monikäyttöisempi, O-III on selkeästi parempi vain harvoihin sumuihin. Jos aurinkokunta on päällimmäinen kiinnostuksen kohde, niin esim Baaderin Moon & Skyglow on hyvä valinta. Se parantaa kontrastia aika kivasti. Syvän taivaan kohteissa se ei niinkään auta, hivenen ehkä.

Mitä taas tulee värisuotimiin, niin Telescope-Servicen suodinsivuilta saa mukavasti lisätietoa. Lisäksi kannattaa katsoa kattavampi kokoelma värisuotimista.
Jari-Matti Auttila
Elämä on kuin golfpallo - ensin saa paljon iskuja ja sitten päätyy kuoppaan.

Markus

Onko perää, että UHC-S toimisi yleisenä valosaastesuotimenakin paremmin kuin Deep Sky- ja Skyglow-suotimet, jotka ovat erisyisesti valosaasteen suodattamiseen tarkoitettuja? (Entäs tuo LPR?) Tämä ajatellen esimerkiksi pallomaisten tähtijoukkojen ynnä muiden ei-sumumaisten kohteiden havainnointia?

-- Markus

HH

#8
pientä hämmenystä herättää tämä....siis, onko UHC suodin sama asia kuin UHC-S suodin (mikä on myytävänä villestarilla)....ja jos näillä on jotain eroa, niin joku asiasta tietävä minua valaiskoon..? näin tuumailee suotimista tietämätön :)

-HH-

Seppo Linnaluoto

Hei!

Jos olet todella ALOITTELIJA, niin mielestäni et todellakaan tarvitse ensimmäistäkään suodinta. Ne ovat todella kauan aikaa havaintoharrastusta tehneen välineitä.

Ensimmäiseksi sinun kannattaa opetella tuntemaan tähtitaivas, tärkeimmät tähdistöt ja tähdet. Sinun kannattaa opetella löytämään tärkeimmät planeetat. Esim. että planeetta Saturnus näkyy koko kevään Leijonan tähdistössä. Se on yhtä kirkas kuin kirkkaimmat tähdet. Sitten sinun kannattaa käyttää kiikaria ja käydä lähimmässä tähtitornissa tähtinäytännöissä.

Sitten kannattaa opetella käyttämään omaa kaukoputkea. Se ei ole helppoa. Kannattaa käydä Ursan yhden päivän mittaisella kaukoputkikurssilla. Kaukoputken käyttö on yhtä vaikeaa kuin autolla ajo. Pitää käydä autokoulu.

Seppo.Linnaluoto@ursa.fi

@kiistoni

Lainaus käyttäjältä: HH - 29.12.2006, 10:39:28
pientä hämmenystä herättää tämä....siis, onko UHC suodin sama asia kuin UHC-S suodin (mikä on myytävänä villestarilla)....ja jos näillä on jotain eroa, niin joku asiasta tietävä minua valaiskoon..? näin tuumailee suotimista tietämätön :)

-HH-

Tässä on jotain keskustelua UHC-S suotimesta ;D
http://astronetti.com/foorumi/index.php?topic=37.0

HH


pappa

Samaa mieltä Linnaluon kanssa, ensin perusasiat ja sitten vasta hypeä. Jos kaiken makean saa heti ei kakku kauaa kiinnosta. Varsinainen ja pitkään kestävä kehitys taivaan periaatteiden tuntemuksessa ja aurinkokunnan mekaniikasta antaa paljon. Kaukoputki ja varsinkin se suurin mitä saa voi olla pettymyskin jos ei tiedä miten ja mistä kannattaa katsoa. Mahdollisimman pimeät olosuhteet ja tietotaito tuo esiin miljoonittain mahdollisuuksia ennen ensimmäistäkään suodinta.

Sumujen ja ds kohteiden tutkiminen on nostettu samalle tasolle kun lintumaailmassa bongaus eli se kuka eniten kerää lintuhavaintoja ja saa pinnoja. Moni joka jahtaa niitä ei tiedä lintujen biologiasta ja niiden elintavoista mitään. Sama tauti voi tulla tähtien tutkimisessakin vastaan, pelkkää pintaa raapaisemalla, eli vaikka Messierin luettelon läpikäyminen ei avarra niiden maailmasta muuta kun se että ne on olemassa.
Tähtiharrastusta aina -60 luvulta tähän päivään.
Nikon D200/D7000x/FE /FM/Nikkormat+MD-11 Nikon manuaaliroinaa.
Tamron SP AF 10-24 f3.5-4.5 Di II NEF
Sigma18-50 f 2.8 NEF Samyang 8mm f3.5 NEF
Manfrotto 055+RC128
Carl Zeiss Diascope FL 85 20-60X Manfrotto 028+HD501
Helios Quantum 4 15x70
Skywatcher Evostar Black Diamond 102/EQ3-2/DX-stat+Baader Planetarium 8-24mm Mark III + Baader Hyperion 2,25X Barlow
William 2" dielectric diagonal Baader Solar Continuum+JS

Celest1al Sphere

Jep, yhdyn edellisiin kirjoittajiin. Perusasioista liikkeelle, tähtitaivaan tuntemusta ja opettelua. Sitten jos esim. planeetat alkavat kiinnostaa enemmän, voi harkita vaikka jotain värisuodinsarjaa. Mutta jos taas himmeät DS-kohteet vievät sydämesi, UHC-suodin voisi olla hyvä valinta. Mutta  tosiaan noita suotimia kannattaa harkita vasta, kun on jo ehtinyt jonkin aikaa harrastaa.

Regulus

Uskotaan, uskotaan. Kai nyt sentään Kuusuodin? Ja sininen Saturnukseen? :D