Laser-kollimaattorin valinta?

Aloittaja Timi, 05.12.2010, 08:59:09

« edellinen - seuraava »

Timi

Osaatteko kertoa laser-kollimaattoreista mitä malleja kannattaa välttää eli onko noissa huonoja?
esim.
Skywatcher?
Meade?
Revelation Deluxe Laser Collimator?
Farpoint Superior Laser Collimator?
Antares Deluxe Laser Collimator?
HoTech?
Ei varmaan suurempia eroja.

Timpe

- Timo Inkinen

Timi

Näkee jo päältä että professional työtä.

allar

Kanadalaisen Kendrickin kollimaattorit ovat myös laadukkaita: http://www.kendrickastro.com/astro/laser.html
Allar Saviauk

Timi

#4
Noita voisi harkita, kollimoin oman Newtonin tekemällä 2,5mm reiän tarkasti keskelle suojatulppaa jonka sijoitin tarkennuslaitteeseen, siitäpä
kohdistettuani apupeilin tiiraamaan omaa silmän kiilumista tulpan läpi (hullun kiilto silmissä :grin:)  pääpeilin kohdistusympyrän keskeltä säädön jälkeen.
Eikös se näin yksinkertaisuudessaan mene, laserilla voisi varmaan vielä perfektionismin omaisesti tarkistaa.

Kaizu

Lainaus käyttäjältä: Timi - 06.12.2010, 08:35:33
Näkee jo päältä että professional työtä.

Sitäpä ei näe päältä. Ennen kuin kollimoit laserilla mitään, on syytä tarkistaa että kollimaattori on kollimoitu. Säteen pitää lähteä keskeltä ja olla rungon keskilinjan suuntainen eikä säde saisi merkittävästi levitä, ainakaan epämääräisen muotoisena. Sorvi on aika hyvä työkalu tarkistaa kollimointi. Toinen jota olen käyttänyt on nokkahihnan kiristyspyörän laakeri jossa sisähalkaisija oli 32mm, siihen sai kollimaattorin tiivistettyä yhdellä kierroksella ohutta paperia.
Kun on varma että kollimaattori on kunnossa saa laitteella kollimoitua putken muut osat okulaaripitimen mukaan eli jos okulaaripidin keikkuu, ei kollimoinnista tule valmista. Itselläni on yksi kappale maksutoveja jossa tarkennus tehdään pääpeiliä liikuttamalla, siinä peili lonksahtelee tarkennettaessa niin että sen kollimointi viimeisen päälle on aika turhaa puuhaa. Newtoni, maksutow ja casegrain joissa on kunnollinen fokusointi ja linssiputkeni pitävät kollimointinsa. Ne kannattaa kollimoida kunnolla ja jos ei niitä paljoa kolhi niin kollimointi pysyy jopa vuosia. Nuo ovat kaikki metallirunkoisia joten rungon viruminen ei ole kiusana.

Kaizu

Ps. Filmipurkkikollimaattori on myös toimiva laite, siitä vain ei lähde teknofriikin kaipaamaa punaista sädettä.
Kai Forssen

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Kaizu - 06.12.2010, 13:40:08
Ennen kuin kollimoit laserilla mitään, on syytä tarkistaa että kollimaattori on kollimoitu. Säteen pitää lähteä keskeltä ja olla rungon keskilinjan suuntainen eikä säde saisi merkittävästi levitä, ainakaan epämääräisen muotoisena. Sorvi on aika hyvä työkalu tarkistaa kollimointi.

Toinen tapa on pultata ruuvipuristimella tavallinen 2"->1.25" okulaaripidin/sovitin kiinni johonkin ja laittaa laserkollimaattori sitten "nahkeasti kiinni" tuohon okulaaripitimeen. Sitten pyöritetään kollimaattoria okulaaripitimessä ja katsotaan kuinka lasersäde pyörii 3-5 metrin (tai pidemmänkin matkan) päässä seinällä. Ei saisi tehdä kummoistakaan ympyrää tuolla etäisyydellä ja optimi olisi säteen samassa pisteessä pysyminen, kun kollimaattorin pyörittää ympäri 360 astetta. Samalla näet kuinka "hyvä" tuo okulaaripitimesi on ja lukitseeko se okulaarin paikalleen aina samaan asentoon, kun kiristät sen lukitusruuvilla paikalleen. Sama testi pitäisi tietysti tehdä tarkennuslaitteen mekaniikalle, mutta sitä osuutta voi tutkia laserkollimaattorilla putkessa, kun tuo kollimaattorin tarkka suuntaus on tarkistettu.

Jos laserkollimattorissa käytetään barlow-lisäkettä, pitää Newtonin pääpeilin keskipiste merkitä tai siellä jo olevan merkkirenkaan sijainti tulee varmistaa aivan keskelle pääpeiliä. Muutoin tästä barlow-lisukkeesta ja sen avulla heijastetusta pääpeilin keskipisteen kuvasta ei ole vastaavaa hyötyä.
- Timo Inkinen

Timi

Varmasti hyvä laite jos ed. mainitut ehdot täyttyy, taitaa kuitenkin tämä laite loppujen lopuksi kuulua samaan kategoriaan kuin esim. vaikka kiväärin patruunapesään asennettava "laser-kollimaattori"
ampumalla kuitenkin lopullinen tarkkuutus.
Eli kaupallisuus se on joka jyrää.  :smiley: