Mitä Sky-Watcher 114/500 putkesta saa irti

Aloittaja Ookke, 10.01.2010, 14:54:56

« edellinen - seuraava »

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 06.03.2010, 23:07:41
Tavallaan, paitsi että 1) se barlowi ei välttämättä ole tasan 2x ja 2) sen irtiruuvaamisen jälkeen okulaari menee 2" holkkiin eikä kuva näytä reunoilla enää niin hyvältä.

Televuen tapauksessa "barlow" on rakennettu kiiinteäksi osaksi okulaaria, eikä sitä saa otettua irti rikkomatta samalla okulaaria. Tulkitsen itse tuon alimman linssiparin (onkohan edes pari?) barlowiksi, koska se käyttäytyy selvästi negatiivisen barlow-rakenteen tavoin ja antaa alhaalta päin okulaarin läpi katsottaessa samanlaisen näkymän okulaarin sisälle kuin tavallinen irtobarlow antaisi toisen okulaarin kanssa. Radianien rakenteessa on joko 6 elementtiä neljässä ryhmässä (18mm - 8mm) tai 7 elementtiä viidessä ryhmässä (6mm - 3mm).
- Timo Inkinen

Ookke

Kiitoksia vastauksista Henkka ja Timpe jne.. ! Tavasin Henkan laittaman linkin jo aiemmin, mutta en tajunnut siitä mitään. Nyt säätäessä tajusin säätörinkuloiden ja okulaarien modulaarisen rakenteen idean noin suurinpiirtein. VIP-Barlowia en ole saanut yrityksistä huolimatta toimimaan saman merkin okulaarien kanssa, mutta siitä saa tosiaan mukavasti nakattua niitä rinkuloita ja efekti on siis sama. Alhaalla vielä linkki kuvien kera kuinka se polttoväli muuttuu..

http://www.baader-planetarium.com/pdf/hyperion_visuell_e.pdf

Putkeen olen lopen kyllästynyt. Kollimointi on vaikeata ja epätarkkaa, rakenne hutera, jalusta samoin. Kokemukset vain muista putkista on niin vähäiset, että ei oikein tiedä mitä seuraavaksi investoisi. Mutta on se kyllä käsittämätöntä, miten marsista saa 150mm linssiputkella saa ison kirkkaan ja tarkan kuvan ilman mitään väreilyä pilvisen usvan välistä, kun kävin turun iso-heikkilän observatoriossa katselemassa. Putkihan on rakennettukin joskus 40-luvulla... Pääisispä edes siihen.