Linssikaukoputki vs. peilikaukoputki?

Aloittaja Regulus, 18.12.2006, 17:51:11

« edellinen - seuraava »

Regulus

Vielä haluaisin pidemmälle ehtineiltä neuvoa valintaan. Olen kahden vaiheilla ottaisko SKY-WATCHER Evostar 102/1000:n vai Bresser Messier 90/900:n. Sky-Watcherissa olisi hiukan parempi (28%) valovoima Bresseriin verrattuna, mutta Bresserissä olisi kai laatu paremmin kohdallaan. Tavoitteena olisi lähinnä tiirailla komeettoja ja planeettoja ja mahdollisesti sumuja.

pappa

Muistan ajan kun Suomessa kaukoputket olivat harvain herkkua ja jos tähtiyhdistyksillä oli putki  se linssiputki oli. Newtonit olivat itserakentelun kohteena ja niitä nikkaroitiin, niin minäkin. Linssiputki joka oli ajan hermolla oli tuo Evostar ja se Helioksen malli oli. 120/1000 oli aikoinaan se jättiputki jota kaikki havittelivat, harvat saivat. Hinta tuolloin jolloin työmiehen palkka oli 2,25 markkaa tunnilta, kaukoputki maksoin melkein 5000 silloista markaa ja se oli paljon se.

Nykyään Evostar on useilla tuotemerkeillä ja se on edelleen maineensa veroinen joskin hieman hämärtynyt. Meinaan ennen aina kun puhuttiin Evostarista se oli tuo Helioksen 120/1000.

Itse jos valitsisin niin se olisi tuo Skywatcherin Evostar, se ei häpeä Meaden halpamerkille yhtään, enkä usko sen optisesti olevan sitä alempana suoritusteholtaan, SW kunnioittaa Evostarin "reseptiä" ja se oli senkin tehtaan mallistossa eräänä päivänä se lippulaiva.
Tähtiharrastusta aina -60 luvulta tähän päivään.
Nikon D200/D7000x/FE /FM/Nikkormat+MD-11 Nikon manuaaliroinaa.
Tamron SP AF 10-24 f3.5-4.5 Di II NEF
Sigma18-50 f 2.8 NEF Samyang 8mm f3.5 NEF
Manfrotto 055+RC128
Carl Zeiss Diascope FL 85 20-60X Manfrotto 028+HD501
Helios Quantum 4 15x70
Skywatcher Evostar Black Diamond 102/EQ3-2/DX-stat+Baader Planetarium 8-24mm Mark III + Baader Hyperion 2,25X Barlow
William 2" dielectric diagonal Baader Solar Continuum+JS

diesel

Lainaus käyttäjältä: Regulus - 21.12.2006, 19:08:12
Vielä haluaisin pidemmälle ehtineiltä neuvoa valintaan. Olen kahden vaiheilla ottaisko SKY-WATCHER Evostar 102/1000:n vai Bresser Messier 90/900:n. Sky-Watcherissa olisi hiukan parempi (28%) valovoima Bresseriin verrattuna, mutta Bresserissä olisi kai laatu paremmin kohdallaan. Tavoitteena olisi lähinnä tiirailla komeettoja ja planeettoja ja mahdollisesti sumuja.

En usko, että laadussa on mitään eroa.

Itse valitsisin ton S-W putken. (ennen myytiin Ursassa merkillä Helios Evostar 102-1 -linssikaukoputki )

-suurempi objektiivi
-tukevampi jalusta

artoni

Lainaus käyttäjältä: Iiro Sairanen - 19.12.2006, 20:01:35
Kyllä se taitaa olla niin, että toi Encken jako ei näy TAL-1 putkella, eikä välttämättä edes suuremmillakaan. Ehkäpä joku asiantuntija voisi selvittää johonkin, mitä eroa on Encken jaolla ja Encken minimillä.
Iiro olen kanssasi samaa mieltä, koska mun 200:lla Dobsonilla en ole koskaan Encken jakoa nähny. Mun 300 mm:n GSO:llakin näkyi hyvin hyvin heikosti. Onko muuten joku nähny 200:lla Dobsonilla Encken jaon?

YoKahainen

En ole nähnyt yhtään suomalaista ja melko harvoja ulkomaisia kuvia, joissa on näkynyt oikeasti Encken jako. Oletteko aivan varma, että olette nähneet sen visuaalisesti. Niin ja TAL-1 putkellakin kyllä jako näkyy, tosin se putki täytyy laahata ensin Enceladukseen  ;D .

LKE.

Regulus

Kaikesta/siitä huolimatta tilasin SKY-WATCHER 120/1000:n. Ei sitten jää heti pieneksi. Ymmärsin, että tällä näkee himmeämpiäkin kohteita.

Siitäpä tulikin mieleeni ihan toinen juttu; ootteko pojat nähneet Hevosenpään visuaalina silmällä katsoen vai vasta oma-ottamana kuvana? Millä vehkeellä/mikä suurennos?

Iiro Sairanen

Lainaus käyttäjältä: Regulus - 25.12.2006, 01:51:26
Siitäpä tulikin mieleeni ihan toinen juttu; ootteko pojat nähneet Hevosenpään visuaalina silmällä katsoen vai vasta oma-ottamana kuvana? Millä vehkeellä/mikä suurennos?

Offtopiccia, mutta kyllä. Newton 457/2280 mm, 134x & H-beta. http://kotisivu.mtv3.fi/deepsky/ic434b33.htm
Iiro Sairanen
--> http://deepsky.arkku.net <--

Ganymedes

Minulla on Power telescope 76700 mekkinen 76mm:n peilikaukoputki. Sain sen joululahjaksi viime vuonna ja se oli ensimmäinen kaukoputkeni. Onko se hyvä vai huono kaukoputki? Ketokaa te viisaammat, koska en viel älyä näitä juttuja.

TähtiJussi

Tervehdys!
Kumpi on parempi galaksien ja planeettojen katseluun parempi linssiputki vai peiliputki? ???
Ajattelin hankkia peilikaukoputken mutta en ole aivan 100%:sen varma.
Jussi-Pekka Blogi
Sky-Watcher 200/1200 dobson, 7x50 kiikarit,
Canon EOS 1000D,  Canon PowerShot A610
"Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving." Einstein

ispi

Jos DS kohteita haluat katsella, niin peiliputki. Ja peiliputkella näkee myös planeetat. Kaipa jollain isolla linssilläkin voi nähdä DS kohteita, mutta linssiputket ovat kallimpia.
Canon EOS 1000D + CLS Clip-filter
EQ6 Pro SynScan + Orion SSAG + "Cabin ridge" observatorio
SW 80ED + SW Focal reducer & flattener.
Newtonian 203/1000 + Coma corrector

Meade-mad

Ei ole laitetyypistä kiinni, vaan ja ainoastaan objektiivin kyvystä kerätä valoa eli halkaisijasta.

DS kohteille siedettävät peilit alkavat 20cm - 30cm kieppeiltä. Puolimetrinen on jo aika kiva.

15cm linssi toimii jo välttävästi DS putkena. Värivirheen kurissa pitämiseksi polttovälin pitää olla pitkä akromaateissa.
http://www.villenkello.fi/shop/kauppa2/products.php?&action=show&id=278&show=all
http://www.villenkello.fi/shop/kauppa2/products.php?&action=show&id=1992&show=all

12cm ED on jo visuaali DS putkeksi hiukan hoikka (ja vielä hinnakkaampi). Jos tarkoituksena kuvaus niin juttu saa lisäulottuvuuksia ja laitteet ovat erilaisia.
http://www.villenkello.fi/shop/kauppa2/products.php?&action=show&id=3530&show=all

Muualla asettamasi hintaraja 300€ on niukka koko laitteistolle. Dobson -jalustainen newton peiliputki 20cm objektiivilla on niukkis naukkis tuon rajan hintainen. DS linssit ovat kalliita ja raskaita, vaativat kunnon jalustan ja sitä kautta hinta karkaa käsistä.

Pikkudobson sopii myös planeetoille, kuulle ja suojakalvon kanssa auringon tarkkailuun.

jk
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

Timpe

Jos jaksat lukea pitkän ketjun englantia, niin tämä Cloudy Nightsin Refractor vs. Reflector ? ketju on vaivan väärti:
http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/360923/page/0/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/1/vc/1
Lyhyesti saman voi sanoa, että se ei ole laitetyypistä kiinni kuten Meade-mad tuossa äsken totesikin eli on olemassa hyviä ja huonoja toteutuksia molemmissa laitetyypeissä ja kaikissa hintaryhmissä.
Jos pidät kiinni matalasta 300€ budjetista, niin sitten saat käytännössä enemmän valonkeräyskykyä eurolle päätymällä peilikaukoputkeen (tavallisesti ilman seurantaa Dobson-jalustalla). Ja jos vielä haluat eroon pahimmista kompromisseista laitteen koon/laadun/jalustan yms. suhteen, niin sitten laitat budjettisummasi perään vielä yhden nollan lisää...  :o
- Timo Inkinen

Alfa_UMi

#27
Tämä tulee varmaankin ilmi tuolla enkun kielisellä kolleega sivustolla, mutta ajattelin todeta muiden mahdollisesti saman ongelman kanssa painiville, jotka eivät jaksa lukea englantia.

Linssiputki soveltuu paremmin planeetta ja kuu havainnointiin kuin peiliputki. Tämä johtuu siitä, että peiliputkessa apupeili syö kontrastia merkittävissä määrin. Kontrastin tarpeellisuus on aivan eri luokkaa aurinkokunnan havainnoinnissa kuin syväntaivaan kohteissa, joissa kontrastia ei niinkään tarvitse. Syväntaivaan kohteissa olennaisinta on valon keräys kyky. Planeetat ja kuu näkyvät pienilläkin putkilla kirkkaasti. Esimerkiksi 30mm lissiputkella (joka nyt ei sellainen varsinaisesti ole, se on jotain kiikarin ja kaukoputken väliltä) näki juuri ja juuri Jupiterin neljä isointa kuuta pieninä häilyvinä pisteinä.
12x50 kiikari
20X30 monokiikari

Tane

 Onko niin,että planeettoihin riittää objektiivit halkaisijaltaan alle 8 tuumaa ja mieluummin APO-objektiivit.Sitä suuremmat keräävät tuohon tarkoitukseen liikaa valoa ja kuvan terävyys kärsii?
Nuo suuremmat objektiivit soveltuvat syvään avaruuteen jolloin edullisemmaksi hankinnaksi tulisi peili.Mutta sanotaan myös että tuollainen 7tuuman Maksutov on hyvä planeettaputki kun-
han polttoväliä on tarpeeksi,ainakin f/10.Olenkohan oikeilla jäljillä?
Celestron C14,

Kaizu

Ei kuvan terävyys liiasta valosta kärsi. Hyvälaatuisen 8" halkaisijaisen apokromaatti linssin hinta on tähtitieteellinen - kukkaro kärsii.

Kaizu
Kai Forssen