Celestron CGEM

Aloittaja rintape, 28.10.2009, 10:14:52

« edellinen - seuraava »

Timo Kantola

Onneksi olkoon uudesta jalustasta !
Veikkaan että tuo jalusta ei paljoon kerkeä pölyä kerätä autotallissa, on sen verran ahkera putken ulkoiluttaja.
Goto on mainio ominaisuus - säästää kallista aikaa kun ei tarvitse kohdetta haeskella.

Se lyhyt kokemus mitä minulla on tietokoneohjatusta jalustasta on että nuo kosteudelle alttiit USB ym. liittimet, niiden kontaktit kannattaa varmistaa jollain elektroniikka liikkeestä löytyvällä kontaktirasvalla. Esim. Kontakt PRF (kuvassa).

Hienoa että löytyy apuvoimia systeemin virittämiseen, itse saan urpoilla ihan rauhassa tietokoneiden kanssa.
Timo Kantola

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Murtsi - 11.03.2012, 10:50:18
Se siitä asiasta, pääsin eilen illalla ulkoiluttamaan CGEM jalustaa ja siitä jäi oikein positiivinen loppuvaikutelma. Sain jalustan heräteltyä ihan itse käyntiinkin eikä se tuntunut olevankaan kovin monimutkaista niin kuin olin etukäteen hieman pelännyt. Kantolan Jussi tuli käymään ja häneltä sain hyvää oppia siitä miten jalustaa komennellaan ja luulen että muutaman käyttökerran jälkeen homma alkaa jo sujua jonkunlaisella rutiinilla.

Onnittelut täältäkin ekvatoriaalisen Goto jalustan hankkimisesta.  :cheesy:
Se goto on näissä kiinalaisjalustoissa yleensä varsin pätevä eli siellä puolen maailmaa osataan tehdä toimivat ohjelmat kaukoputken kääntelyyn. Tulet varmasti huomaamaan kuinka paljon tuo tulee helpottamaan putken rutiinikäyttöä ja kohteiden etsintää taivaalta. Sitten kun sitä goton vapauttamaa aikaa tulee, niin pääset tekemään tuttavuutta saman jalustatyypin autoguidauksen ongelmien kanssa & putken/jalustan yhteispelin opetteluun (=kokonaisuuden tasapainotukseen, backslashin minimointiin, mahdollisten putkitaipumien metsästykseen jne.) Lyhyesti sanoen, kohta varmaan mieleesi tulee ajatuksia kuvaussysteemin tuunauksesta omiin tarkoituksiisi. Joko olet katsonut jalustan jaloille kiinteät pystytyspisteet ja sille jotain sääsuojaa tms. sillä luulen tuon helpottavan napasuuntausta siinä määrin ettei jalusta pitkään viihdy sisätiloissa.

Ai niin, se JS-jalusta on saanut jo foorumilla legendaarisen maineen kuvauskäytössäsi, joten kannattaa miettiä hiukan tuollaisen "keräilyharvinaisuuden" loppusijoitusta :grin:
- Timo Inkinen

Jyrki


Meinasi mennä jalusta uutinen ohi.... onneksi olkoon uudesta hankinnasta. Millaisiahan kuvia mahtaa jatkossa syntyä, ei mitään paineita mutta odotukset on kovat :wink:
Officina Stellare Veloce RH200 F/3.0, Canon FD 300mm F/2.8, ASA DDM60 PRO, SBIG STF-8300M.
http://www.flickr.com/photos/67018317@N07/

avanti

Lainaus käyttäjältä: ketarax - 11.03.2012, 11:42:07
Tarkemmin sanottuna stellariumscope ei onnistunut juttelemaan stellariumin kanssa, kaukoputkisymboli ei ilmaantunut kartalle eikä goto-komento toiminut.  Luultavasti kyse on jonkin vanhan stellarium-asetuksen kummittelusta rekisterissä, tai käyttäjän Application Data-hakemistossa (stellariumscope väitti/luuli stellariumin version olevan 0.10.2, vaikka koneeseen asennettiin ja sscopen start-nappulasta käynnistyi 0.11.0).


Stellariumista näkyy kylläkin nyt olevan versio 0.11.1. On mukana vieläpä päivitysten hallinnassa tässä Linukassa, joten pitäisi olla uusin versio. Winukassa on muistaakseni sama versio.

ML
Lammisen Matti
Galileoscope
Baader Planetarium 15 x 80 kiikari
7 x 50 kiikari
Omegon 2,1x42 kiikari

jussi_k_kojootti

Lainaus käyttäjältä: avanti - 11.03.2012, 23:08:50
Stellariumista näkyy kylläkin nyt olevan versio 0.11.1. On mukana vieläpä päivitysten hallinnassa tässä Linukassa, joten pitäisi olla uusin versio. Winukassa on muistaakseni sama versio.

Juu, ja StellariumScope näyttää päivittyneen myös.  Omassa kuvausläppärissäni toimiva yhdistelmä paljastuikin StellariumScope 2010626 + Stellarium 0.10.5:ksi.  Täytynee päivittää omatkin softat.
Stellariumin omaakin jalustatukea voisi joskus testata ...
jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/

avanti

Lainaus käyttäjältä: avanti - 11.03.2012, 23:08:50
Stellariumista näkyy kylläkin nyt olevan versio 0.11.1. On mukana vieläpä päivitysten hallinnassa tässä Linukassa, joten pitäisi olla uusin versio. Winukassa on muistaakseni sama versio.

ML

Ja eikös heti tänään tullut uusin versio Stellariumista, se on nyt 0.11.2

ML
Lammisen Matti
Galileoscope
Baader Planetarium 15 x 80 kiikari
7 x 50 kiikari
Omegon 2,1x42 kiikari

JariP

Morjens!

Lisää syksylle pilvistä luvassa !

Vihdoin päätin päivittää cpc c8 haarukan Cgem jalustaan. Uunituore ilmoitus upsilta että jalusta on lähtenyt liikkeelle Ts:ltä, ensi viikon perjantaina pitäisi olla kotona.

Putken puran haarukasta pois, koska en oleta että saisin cpc:n myymjällä sellaista hintaa että vaiva kannattaisi. Tärkein syy etten vaihda putkea on tuo Hyperstar systeemi.
Eq jalustalla saan lisäksi kevään kohteille putken takapään ja pidemmän polttovälin käyttöön ( helppo homma vaihtaa hs linssi edestä pois ), haarukan kanssa ei oikeen vermeet mahdu pörräämään ( kamera ottaa kiinni )

Vanha turhan massiivinen jalustatolppa menee purkuun, ja uutta ja sievempää tulee tilalle ( lähinnä siitä syystä että eq mahtuu pyörimään ) . Kiitos Murtsille jalustan infopaketista  :smiley:

tjari
C8 / Hs f2, Cgem, Atik 428exm, Kwiq / Lodestar
Astronomik 12nm nb filters

Blokkeri  http://jarinkuvat.blogspot.fi/

JariP

Moikka!

Jatkan tähän kun liittyy Cgemiin. Jalusta ei ihan vielä kotona, mutta kysymys. Muistaisin harmaasti jostain säikeestä että Kankaan Lauri on käyttänyt eq6:ssa gps donglea..muistanko sinnepäinkään...? Ts:ltä kyselin että käykö tuossa haarukassa oleva vastaanotin jotenkin virittämälllä cgemiin..ei kuulemma onnistu...TS:n myymä celestronin gps melkoisen rasvaisen hintainen ( 188 eur)

Lieneekö kellään moisesta kokemusta ?

Ja toisaalta, onko gps paikannuksesta oikeasti niin paljon hyötyä että kannattaa nähdä vaivaa ?

tjari
C8 / Hs f2, Cgem, Atik 428exm, Kwiq / Lodestar
Astronomik 12nm nb filters

Blokkeri  http://jarinkuvat.blogspot.fi/

Lauri Kangas

EQMOD tukee paikan ja ajan päivittämistä GPS:llä. Sille kelpaa mikä tahansa laite joka tuuttaa NMEA-dataa sarjaporttiin. Oman dongleni ostin alle parillakympillä dealextremestä.

einari

Ainoo vaan että CGEMiä ei taida saada käytettyä EQMODin kanssa.
Itse en ole koskaan osannut kaivata sitä GPS:ää.
Jaksan kyllä syöttää päivämäärän ja ajan (ja EQMODin kanssa ei sitäkään kun ne tulee koneelta).
___
Tapio

Ransu

Jos et jatkuvasti siirrä putken paikkaa niin silloin minusta tuo GPS on turha, helpotus tulee lähinnä niissä tapauksissa että vaihtelet havaihtopaikkaa. Jos paikkasi pysyy suunnilleen vakiona niin paikka- ja aika-asetukset pysyvät CGEM:n muistissa.
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

JariP

Juu näin ajattelin, ei paikka paljoa vaihtele jollei nyt routa siirtele tolpan nokasta :tongue:

Melkoista ihmettelemistä tuon eq jalustan kanssa varmaan alkuun riittänee. Nyt vlopppuna tarkoitus valuhommat tehdä ja sen kuivuttua saattaa jo hiukka hämärtääkin öisin kun saan jalustan paikoilleen.

Kiitoksia infosta kaikille.

tjari

C8 / Hs f2, Cgem, Atik 428exm, Kwiq / Lodestar
Astronomik 12nm nb filters

Blokkeri  http://jarinkuvat.blogspot.fi/

Juhanitee

Lainaus käyttäjältä: JariP - 19.07.2013, 22:51:17
Nyt vlopppuna tarkoitus valuhommat tehdä ja sen kuivuttua saattaa jo hiukka hämärtääkin öisin kun saan jalustan paikoilleen.


Kuvia sitten kans. Tässä ois tolpan tekoa ohjelmassa täälläkin, joten mielelläni katselisin muidenkin rakenteita vaikkapa jo ennen kuran kaatamista.

zenix

Kuinka pitkiä valotuksia k.o. jalustalla voi ottaa ilman autoguidingia? (600mm)

rintape

Minuutti onnistuu melko varmasti. Kaksi minuuttiset ei luultavasti kaikki onnistu. Kolme minuuttinen on jo onnenkantamoinen. Tämä on nyt aika varovainen arvio ja perustuu tietysti käyttäjän taitoihin. Mutta kyllä useamman minuutin ruudut autoguidauksen vaatii.

Jos onnistut napasuuntauksessa oikein täydellisesti ja kaikki muukin menee kohdalleen niin noi kaksiminuuttiset saattaa olla aika varmoja. Itse en nyt jaksa guidauksen kanssa tapella kun ei taas suostu pelaamaan. Kun tästä kuvaamaan pääsen niin yritän minuutin valotuksilla 500 mm polttovälillä. Uskoisin että niistä jopa minä saan suurimman osan onnistumaan.

T. Petri
Petri Rintala, Espoo
Panasonic DMC-GX8
Draco 80/500 APO
Celestron CGEM
QHY8L