Celestron CGEM

Aloittaja rintape, 28.10.2009, 10:14:52

« edellinen - seuraava »

VeijoT

Joo nämä Canon putket oli Fd perällä, muutin nuo M42 kierreperälle, jolloin niihin saa minkä tahansa kameran kiinni omalla sovitteellaan. hintaa noilla oli noin 500 €, mutta en myy niitä sillä hintaa, enkä myy näitä ollenkaan.

Kokoajan teen tunti akselin kohdistusta pohjoiseen, yllättäen tuli hirveä sumu, niin että en näe 300m päässä olevia taloja, tuo 500mm putki jossa on lisänä  2 x telejatke, ja Starshoot kamera oli suunnattuna m45, niin silti tulee tähdet läpi paksun sumukerroksen, ja näin voin jatkaa tuntiakselin kohdistusta, ei ole ihan vielä tuntiakselin kallistus oikea.

300mm objektiivillä pystyy jo ottamaan 4min valotuksen ilman autoguideria.

Cartes du Ciel ohjaa nyt jalustaa, testasin myös Phd ja starshoot seurantakameran, ne näyttää toimivan, näillä pääsin tekemään 12min valotuksen kun laitoin kameraan Iso 50 herkkyyden.

Veijo T




rintape

LOPULTAKIN!

Tuikkii ne tähdet risukasaankin. Pilvet väistyi ja päästiin koeajelulle. Vielä on kauheasti opittavaa. Tässä nyt yksi esimerkki minuutin valotuksesta ilman seurantaa, putkena 500 mm linssi. Alkuperäinen ruutu ja kroppi sen keskustasta. Aika kivoilta ympyröiltä nuo tähdet näyttää. Eiköhän tuo taitojen kehittyessä ole venytettävissä pariin minuuttiin.

Petri

Petri Rintala, Espoo
Panasonic DMC-GX8
Draco 80/500 APO
Celestron CGEM
QHY8L

GaryP

Seuraavalla kerralla meillä on guideri käytössä, ja tarkistetaan fokusointi vielä paremmin PC:n ruudulta. Mahtoikohan nuo kirkkaat säät nyt olla kuitenkin jo käytetty tältä keväältä? Johan tuossa kahtena iltana saatiin varpaat palellutettua...

Kari
Kari Pulkkinen
Espoo, Finland

Harrastus uudelleen lämpiämässä...

Kaizu

Lainaus käyttäjältä: rintape - 08.03.2010, 14:26:04
Tässä nyt yksi esimerkki minuutin valotuksesta ilman seurantaa, putkena 500 mm linssi.

Tarkoittanet kuitenkin ilman autoguideria.
Tuolla polttovälillä ilman seurantaa pitäisi jo sekunnin ylittävissä valotuksissa näkyä viirutähtiä.

Kaizu
Kai Forssen

rintape

Juuri niinkuin kaizu sanoi. Seuranta oli tottakai käytössä. Autoguidaus ei.

Petri
Petri Rintala, Espoo
Panasonic DMC-GX8
Draco 80/500 APO
Celestron CGEM
QHY8L

Timpe

Lainaus käyttäjältä: rintape - 08.03.2010, 14:26:04
Tuikkii ne tähdet risukasaankin. Pilvet väistyi ja päästiin koeajelulle. Vielä on kauheasti opittavaa. Tässä nyt yksi esimerkki minuutin valotuksesta ilman seurantaa, putkena 500 mm linssi. Alkuperäinen ruutu ja kroppi sen keskustasta. Aika kivoilta ympyröiltä nuo tähdet näyttää. Eiköhän tuo taitojen kehittyessä ole venytettävissä pariin minuuttiin.

Onnittelut ensivalosta tältäkin suunnalta. Hyvältä näyttää ja täytyy sanoa, että paljon paremmalta mitä omat kokeiluni tuossa vaiheessa olivat. Jalusta ja kuvausputkesi ovat keskenään ilmeisen tasapainoinen kokonaisuus, joten jatko hoituu juurikin tuolla pikkuhiljaa tapahtuvalla asioiden opettelulla. Kannattaa muistaa, että kun Kari tuo guideriputkensa yms. mukaan, niin sitten ne virhemahdollisuudetkin tuplautuvat tai triplautuvat (eikä tämä ollut kuittailua kaverisi suuntaan, vaan enempi mr Murphyn lainalaisuus ;-) Yksinkertainen on kaunista näin alkuun, sanoisin...  :smiley:
- Timo Inkinen

Teemu


Löytyyköhän vielä tyytyväisiä CGEM omistajia? Laittakaa lisää käyttökokemuksia, myös mahdollisia negatiivisia.


Kiitos,
Teemu
Telescopes: Newton 254mm/f4.7, SW 80ED
Mounts: SW HEQ-5
Cameras: Nikon D5000mod & D7000, AlCCD5

Kaukinen

Edelleen tyytyväinen, ei kaduta ostots yhtään. Jos jotain negatiivista hakee, niin LCD-näyttö hyytyy pakkasella, mutta tämähän on kaikilla LCD-näyttöä käyttävien kapuloiden ongelma. Ja selkä huutaa aina armoa kun kuvauskaluston kantaa kokonaisena varastosta pihalle...  :grin:
Celestron Nexstar 8i SE,  William Optics 2" Dielectric diagonaali ja mikrofokuseri, Celestron 80/600 ED APO, Celestron CGEM jalusta tuplasatulalla, Baader Hyperion 8-24mm Clickstop Zoom, Baader Hyperion Aspheric 36mm, Baader Ortho 7mm, Celestron reducer f6.3, LVI SmartGuider, Canon EOS 60Da

Murtsi

Nyt jäi JS jalusta sitten eläkkeelle, keskiviikoiltana tein päätöksen CGEM jalustan hankinnasta ja jo torstai aamuna oli pilvessä. Eipä tuo haitannut koska torstai meni matkustellessa kun kävin hakemassa jalustan Miikalta Kuhmosta. Samaan pakettiin laitettiin myös qhy5 kamera jota ajattelin käyttää guidaamiseen etsimen avulla (sitten kunhan saan tarvittavat sovitteet hommattua).

Heti alkuun piti hieman rakennella sovitetta kun Orionissa mukana tullut sovite ei käynyt jalustaan. Onneksi minulla sattuu olemaan ylimääräistä alumiinilevyä josta sitten sahailin rautasahalla sopivan palan jalustan ja putken väliin.

Loppukausi taitaa mennä enimmäkseen jalustan käytön opetteluun ja kunhan saan sovitteen guidauskameralle niin loppuaika menee sitten todennäköisesti guidauksen opettelemiseen. Ajattelin hommata jalustan nyt keväällä niin kerkiää edes vähän tulla sen kanssa tutuksi eikä mene koko syksy uuden opetteluun.

Mielelläni olisin kyllä laittanut jonkun paremman jalustan (ASA, LOSMANDY jne...) mutta elämän realiteetit tulivat vastaan ja totesin ne liian kalliiksi minulle tässä vaiheessa. Toisaalta guidattuna luulisi pärjäävän tälläkin jalustalla, mutta kuten todettua niin kovasti se vaatii uuden opettelua. Liittenä muutama kuva.

Erityismaininan annan YLVA:lle jonka kansssa on kyllä todella mukava tehdä kauppoja, nytkin tavara oli varastossa eikä tarvinnut laittaa tilaukseen niin kuin joillakin suomalaisilla myyjäliikkeillä on tapana. Myöskin sieltä otettiin heti tilaisuuden tullen yhteyttä kun yritin tavoittaa myyjää puhelimitse.

Ransu

Onnittelut uuden jalustan johdosta, omaan CGEM:iin olen tyytyväinen, gototarkkuus on kohtuullisen hyvä ja jalusta jaksaa kantaa kuormaakin. Celestronin kapula on minusta looginen ja helppokäyttöinen. Etsinguideri/QHY5 yhdistelmä pelaa ainakin C8:n kanssa vielä mainiosti. 
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Teemu

Onneksi olkoon Artolle täältäkin! On tosiaan kelpo jalusta.  Suosittelen lämpimästi mukana tulleen NexRemoten asentamista ja ohjaamista etänä esim autosta tai muualta sisätiloista niin ei tarvitse juurikaan pakkasessa palella.

Muuten, tuo musta metallilevy, jossa liittimet ja virtakytkin, patinoituu tyylikkään ruskeaksi muutamassa vuodessa paitsi kohdat, joissa on sormenjälkiä tai muuta rasvaa, ne jäävät tummemmiksi.

Nyt mielenkiinnolla odottamaan mitä uutta saat taiottua jatkoksi jo nyt loistaviin otoksiin!

Telescopes: Newton 254mm/f4.7, SW 80ED
Mounts: SW HEQ-5
Cameras: Nikon D5000mod & D7000, AlCCD5

tähti_ville

Onneksi olkoon Arto,

Mihinkäs meinaat js:n laittaa, vai museoikkos sen?

Terveisin Antti

Murtsi

Lainaus käyttäjältä: tähti_ville - 10.03.2012, 16:00:23
Mihinkäs meinaat js:n laittaa, vai museoikkos sen?
Terveisin Antti

Terve, en ole vielä päättänyt JS jalustan tulevaa loppusijoituspaikkaa, toistaiseksi kannoin sen autotallin vintille pölyttymään. Vaihtoehtoja on ainakin kolme, pidän itselläni kaiken varalta (jos vaikka käyttöä ilmaantuisi), pistän myyntiin tai lahjoitan esim. yhdistyksen käyttöön (tästä saisi hyvän liikuteltavan kaluston näytöksiä varten).

Se siitä asiasta, pääsin eilen illalla ulkoiluttamaan CGEM jalustaa ja siitä jäi oikein positiivinen loppuvaikutelma. Sain jalustan heräteltyä ihan itse käyntiinkin eikä se tuntunut olevankaan kovin monimutkaista niin kuin olin etukäteen hieman pelännyt. Kantolan Jussi tuli käymään ja häneltä sain hyvää oppia siitä miten jalustaa komennellaan ja luulen että muutaman käyttökerran jälkeen homma alkaa jo sujua jonkunlaisella rutiinilla.

Illan aikana Jussi asenteli vanhaan läppäriin tarvittavia ohjelmia tulevaa kuvauskäyttöä varten. QHY5 kameraa varten teetin yhdellä tutulla sorvarilla sovitteen jolla sen sai kiinni etsimeen ja tätäkin päästiin kokeilemaan sen verran että saatiin se fokusoitua suurinpiirtein kohdilleen, pientä hienosäätöä sen suhteen kuitenkin vielä jäi. Ainoa ongelma ohjelmien suhteen tuli stellariumista joka ei suostunut toimimaan yhteistyössä jalustan kanssa, itse en ymmärrä mitään näistä jutuista joten Jussi voi kertoa tästä asiasta hieman tarkemmin.

Goto toimi moitteettomasti ja kohteet osuivat kiitettävän hyvin keskelle okulaaria muutaman kalibrointitähden jälkeen, joten tässä suhteessa kaikki näyttää oikein hyvältä. Moottorien äänissä en huomannut mitään outoa ekä Jussikaan moittinut tästä asiasta vaan piti jalustaa suhteellisen hiljaisena.

Odotukset kuvauskäyttöä silmälläpitäen kasvoivat entisestään kun viriteltiin lopuksi kamera okulaarin tilalle ja alettiin kalibroimaan PHD guiding ohjelmaa, tässä vaiheessa pilvet vyöryivät taivaan yli semmoisella vauhdilla että kalibrointi jäi kesken kun ohjelma hukkasi ohjaustähden pilven taakse. Tähän lopetimme sitten tältä erää.

Joitakin piuhoja ja pari ohjelmaa jäi vielä asennettavaksi seuraavalle kerralle sekä etäyhteyden luominen sisälle pöytäkoneeseen. Nyt ei sitten muuta kuin odottelemaan pilvetöntä iltaa jotta pääsee hankkimaan käyttökokemusta lisää.

jussi_k_kojootti

Lainaus käyttäjältä: Murtsi - 11.03.2012, 10:50:18
Ainoa ongelma ohjelmien suhteen tuli stellariumista joka ei suostunut toimimaan yhteistyössä jalustan kanssa, itse en ymmärrä mitään näistä jutuista joten Jussi voi kertoa tästä asiasta hieman tarkemmin.

Tarkemmin sanottuna stellariumscope ei onnistunut juttelemaan stellariumin kanssa, kaukoputkisymboli ei ilmaantunut kartalle eikä goto-komento toiminut.  Luultavasti kyse on jonkin vanhan stellarium-asetuksen kummittelusta rekisterissä, tai käyttäjän Application Data-hakemistossa (stellariumscope väitti/luuli stellariumin version olevan 0.10.2, vaikka koneeseen asennettiin ja sscopen start-nappulasta käynnistyi 0.11.0).

Oli kyllä vakuuttavan oloinen jalusta, ja tuntui kantavan Murtsin (huomattavan kevyen!) kuvausputken leikiten.  Gotot (ihan tavalliset, synkkaamattomat) oli 2+1 kohdistustähdelläkin tarkkoja, yleensä jopa "täydellisiä", ja aina alle sanokaamme puoli astetta.  Arto oli silmäpelillä napasuunnannut jalustan niinikään n. puolen asteen tarkkuudella, ja sitä yritettiin parantaa Celestronin All-Sky Polar Align -funktiolla, mutta tämän kanssa taisi käydä niin kuin omissakin kokeiluissa cg-5:lla: ei ainakaan mainittavasti parantanut napasuuntausta.  Ennen toiminnon suorittamista olimme tosin opettaneet jalustalle vasta ne 2+1 kohdistustähteä, manuaalihan suosittelee kai 2+3:a.
jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/

tähti_ville

Heippa,

Olettekos kokeilleet WinStar2 ohjelmaa, itse olen mieltynyt siihen, on helppo ja toimiva ohjelma jopa win7 64bittisessäkin versiossa. Hyvä suunnitelma Js jalustalle, ei nimittäin kannata hävittää.

Terveisin Antti.