Galileoscope

Aloittaja astro_juhis84, 05.09.2009, 13:25:39

« edellinen - seuraava »

Arzka

Ursa ei enää myy galileoscopeja rajun hinnan nousun vuoksi... :sad:

mazikainen

Vuosi sitten tuli ko. rööri hankittua sen jälkeen kun tuttavan kanssa tuli kiistaa baari-illan jälkeen siitä että onko se taivaalla möllöttävä kirkas piste Jupiter vai Venus ja tuttavani ei hyväksynyt perusteluani että Venus tuskin näkyy vastakkaisessa ilmansuunnassa auringonlaskuun nähden.

Kuitennii! Putken kasailu oli hauskaa joskin hikihelmet otsalle nostattavaa touhua, ja hinta/näkymät -suhde on suorastaan loistava. Ajatus siitä, että tämä olisi "aloittelijalle sopiva" putki muun kuin hinnan puolesta on kuitenkin ehkä väärä. Heppoinen putki värisee pienessäkin ilmavirrassa, putkeen on vaikea katsoa ja tarkentaminen työn ja tuskan takana. Myös kohteen seuraaminen normaaliin kamerajalustaan mountatulla putkella tuppaa olemaan haastavaa välillä. Kaipa tuolla voi testata että jos kiinnostus aiheeseen kestää tuon kanssa säätämisen niin voi sitten investoida kalliimpaan :)

Nuorna teininä sain melkoiset sävärit kun suuntasin harjanvartta vasten painetut kiikarit Jupiteria kohti ja näin ensimmäistä kertaa Galileon kuut. Nyt samainen säväri tuli kun huomasin että Galileoskoopilla erottaa tummia pilvivyöhykkeitä Jupiterista. Ensimmäisen kerran jäi tuo havainto puoliksi mielikuvituksen varaan ja mietinkin josko näin näkyjä, mutta viime yönä kun tarkkasin paikassa missä kaupungin lämpöhuurut eivät kuvaa heiluttaneet niin epäilystä ei ollut. Ja kyllähän se nälkä siitä tuntuu kasvavan syödessä ja mieli haikailee parempaa havaintovälinettä. Asuinpaikka saa vaan vaihtua ennen kuin se tapahtuu.

Onko tuosta tarkennusputken rasvaamisesta kokemuksia, pysyykö tarkennus sitten aloillaan vai alkaako putki liukumaan itsestään?
Vuosi hankinnan jälkeen olen muuten huomannut että kuminauhat, jotka pitävät putken kaksi puoliskoa kasassa, ovat alkaneet hapristua. Taitaa olla aika kaivaa teippirulla esiin jotta ikävältä haaverilta ulkosalla välttyy.

jussi_k_kojootti

Lainaus käyttäjältä: mazikainen - 10.11.2011, 15:32:54
Onko tuosta tarkennusputken rasvaamisesta kokemuksia, pysyykö tarkennus sitten aloillaan vai alkaako putki liukumaan itsestään?

Kyllä mulla pysyi paikallaan rasvattukin putki.  En ole kuitenkaan uusinut rasvausta (öljyämistä), tarve katosi.  Viimeisen vuoden ajan olen tarvinnut
täsmälleen kahta fokuspistettä, jotka merkkasin tussilla fokkariputkeen.  Ilman okulaaria fokus-putki liukuu nätisti merkkien välillä, ja mahdollinen hienosäätö sitten
kun okulaari on paikallaan onnistuu kun fokus-putkea samalla vähän pyörittää.
jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/

Isovarvas

Kaivelin eilen Galileoskoopin pöytälaatikosta ja katselin puolikuuta. Myös Jupiter näkyi hyvin kuineen. Koetin pokkarilla ottaa kuviakin, mutta ilman minkäänlaisia sovitteita käsivaralta kuvien laatu jäi vähän heikoksi, ohessa paras otos. Pokkarilla kuvatessa ongelmana on tarkennus. Suurin osa kuvista oli väärin tarkennettu, tämä meni kuitenkin lähimmäs. Ilman kiinteää sovitetta kuvatessa tuo oikeaan kohtaan okulaarin takana osuminen on vaikeaa, vaatisi jonkinlaisen sovitteen tekemistä.

Puoliso hankki juuri Nikonin kevyen digijärjestelmän ja minulla on omasta takaa Nikonin bajonettiin ja L-39 -kierteelle sopiva sovite sekä jokunen L-39 loittorengas. Niistä voisi ehkä sovitteen tehdä. Oletteko noita Galileoskooppiin askarrellut? Vai löytyisikö Kiinanmaalta muutamalla eurolla valmis sovite?