Salamoinnin ja ukkosten valokuvaaminen?

Aloittaja Erik Pirtala, 16.06.2009, 12:07:07

« edellinen - seuraava »

einari

___
Tapio

pete71

Mistäs noita triggereitä kanattas katsella? Aeo:n tuotteeseen olen törmännyt, mutta eikö muuta merkkiä ole olemassa?
Itselläni on Panasonic Lumix-G10 järkkäri, johon ei näyttäs ainakaan piuhaa saavan ollenkaan. Eikös siihen triggerin
ja kameran väliin käy Canonin piuha, näyttäs samanlainen plugi olevan.. Aikaisemmin olen kuvannut salamat
GOPRO Hero kameralla videokuvauksella, josta olen sitten ottanut kuvakaappauksen. Kamera on sinällään mukava käyttää,
kun lyöt imukupilla auton kattoon kiinni ja ajelet ukkosrintaman perässä minne vaan. Kamerahan on vesitiiviissä kotelossa.
Järkkärin kun hommasin, niin vois tuota salamoinnin kuvausta viedä uudelle tasolle, revontulia on jo tullut testattua.

MarkoM

Lainaus käyttäjältä: pete71 - 19.03.2012, 08:12:10
Mistäs noita triggereitä kanattas katsella? Aeo:n tuotteeseen olen törmännyt, mutta eikö muuta merkkiä ole olemassa?

Ainakin näiltä valmistajilta löytyy triggereitä:

http://www.lightningtrigger.com/
http://pmgadgets.net/index.php

Ja jos kolvi pysyy kädessä, niin sellaisen voi värkätä myös itse:

http://www.glacialwanderer.com/hobbyrobotics/?p=16

Kannattaa myös tutkia kameraliikkeiden sivuilta noita ns. lisäetsinnäyttöjä, joissa useimmissa on ominaisuutena mm. liikkeentunnistin, sellainenkin voi toimia.
Marko Myllyniemi
"Koskenkorvan kivennäisvesi on valmistettu kirkkaasta, vähänatriumisesta lähdevedestä, siksi sen maku on niin päähännousevan raikas. Maista Koskenkorvan kivennäisvettä. Tulet hyvälle tuulelle!"
astro.kuvat.fi
Kuvagalleria
Lakeuden Ursa ry

elfsprite

Lainaus käyttäjältä: pete71 - 19.03.2012, 08:12:10
Itselläni on Panasonic Lumix-G10 järkkäri, johon ei näyttäs ainakaan piuhaa saavan ollenkaan. Eikös siihen triggerin
ja kameran väliin käy Canonin piuha, näyttäs samanlainen plugi olevan..

Itselläni on tuo lightningtrigger, hyväksi osoittautui viime kaudella. Hommasin sen Jarskan suosituksen perusteella.

Mitä tulee Lumixin plugiin, niin se näyttää kyllä samalta kuin Canon mutta ilmeisesti on kytkennöiltään erilainen: http://www.doc-diy.net/photo/remote_pinout/#lumix.

JVO

On muuten tuommoinen monitoimitriggeri tulossa myyntiin: http://triggertrap.com/

Arduino-pohjainen, hintaa approx. satanen. Koodattavissa, modattavissa ja laajennettavissa mikäli intoa löytyy. Nyt kun nämä kotimaan ukkoset olisivat muutakin kuin kolme salamaa ja kaatosade -mallisia   :rolleyes:

marsil81

Sain pokkarivideolla Kodak-kameralla hyvän videopätkän salamaniskusta maahan ja nyt tuli probleemi:miten saisin katsottua sen videopätkän ruutu kerrallaan ja kaapattua parhaat kuvat yksittäiskuviksi?Siinä videossa näkyy jotain muutakin kuin pelkkä salamanisku maahan,nimittäin sähkötolpassa jotain erikoisia valokaaria ja kirkastumia sekä yhdessä kuvassa jotain niin kirkasta että kuva "paloi"puhki.Video on AVI-muotoa ,olisko movie maker sopiva ohjelma?

tupajumi

Linuxissa Kino osaa tallentaa ainakin Canonin (A800) AVI videot still kuviksi vaikka kaikki kerralla.
VLC:llä voi katsoa videon hitaasti ja tallentaa ruuttukaappauksen.
Molemmat ovat avointa koodia, joten saattaa löytyä myös windows versio.

MarkoM

Lainaus käyttäjältä: JVO - 24.03.2012, 16:21:05
On muuten tuommoinen monitoimitriggeri tulossa myyntiin: http://triggertrap.com/

Huomasin tuossa Digitarvikkeen sivuja selatessani, että tuo näyttää kuuluvan heidänkin valikoimiinsa, ellei halua ulkomailta tilailla: http://www.digitarvike.fi/product_details.php?p=4716

Ja kuulemma valikoimiin olisi myös tulossa suhteellisen edullinen salamatriggeri, mikäli tyytyy pelkkään salamoiden kuvaamiseen...
Marko Myllyniemi
"Koskenkorvan kivennäisvesi on valmistettu kirkkaasta, vähänatriumisesta lähdevedestä, siksi sen maku on niin päähännousevan raikas. Maista Koskenkorvan kivennäisvettä. Tulet hyvälle tuulelle!"
astro.kuvat.fi
Kuvagalleria
Lakeuden Ursa ry

monni

Kiinasta Ebayn kautta hankittuna tuli nyt halpis salamatriggeri (25 taalaa posteineen, eli n. 20e). Yhtään ukonilmaa en ole vielä päässyt testaamaan. Itse laite on hyvin yksinkertainen ja virtaa se saa 3xAAA paristosta. Kovin huikeasti tuotteistettu aparaatti ei ole, aika johtoviritys + sinitarraa luvassa kuvaussetupissa. Kasauksessa on käytetty lähinnä kuumaliimaa ja kutistesukkaa.

Tarkoitus olis heti ukonilman sattuessa kohdalle koittaa testata sekä tätä aparaattia että MagicLanternin omaa exposure -triggaustoimintoa. ML:n ohjeissa puhuttiin vaan 2-300ms viiveestä, joka voi olla liikaa. Testaamalla selviää. Tämän kiina-triggerin latenssista ei ole minkään valtakunnan hajua, testausta odotellessa.

Kiinatriggeri on hankittu täältä: http://www.ebay.com/itm/Highly-Sensitive-Lightning-Thunder-Sound-Trigger-MJKZZ-LSTRIG-KIT-/390582809076

Tästä kuvasta selviää aika täy mistä on kyse:



https://www.facebook.com/monni

"En ole tähtitieteen tohtori mutta voin vilkaista."

JVO

Mitenkäs muuten noiden yläilmakehän salamoiden kuvaaminen? Saattaisi onnistua joskus syksymmällä kun on pimeää. Vaatinee melkeinpä videon ottoa, ei triggeri noihin pure? Valovoimaista optiikkaakin?

Timo Kantola

#40
Linkissä yks järkkärillä otettu kuva.
Modattu 300D 50mm F2 obiska ja 10sek valotus ISO1600. Ilmeisesti "sarjatulella 10sek valotuksia, ja toive että osuu kohdalle..
http://www.weatherscapes.com/photo.php?cat=photo_month&id=d-070906-224
Timo Kantola

JVO

http://www.flickr.com/photos/lightningwizard/sets/72157624159587576/

Hyvinhän nuo erottuvat kunhan on tumma taivas. Pitää syksymmälllä toivoa että sopiva ukkonen olisi Viron yllä ja täällä selkeää.

pnuu

Toistaiseksi kaikki Suomesta kuvatut yläsalamat on saatu kiinni meteorikameroiden avulla. Sopivat olosuhteet ovat hyvin harvassa, joten tarkkana saa olla. Jatkuvan taivaskameraseurannan lisäksi olen pari kertaa yrittänyt myös järkkärillä, mutta havainnot ovat kaikki Watecilla saalistettuja. Ja järkkärin kanssa taktiikkana tosiaan sarjatulella kuvaaminen, ja valotusajat riittävän lyhyinä, että taustataivas pysyy vielä tummana. Sinällään valovoimaa ei tarvitse ihan tolkuttoman paljon, varsinkin keijusalamoiden (sprite) keskiosat ovat hyvin kirkkaita, jopa Venuksen luokkaa. Spaceweather.com:ssa oli joskus Brasiliassa otettuja yläsalamakuvia, joissa käytössä oli modaamaton järkkäri ja f/5.6 aukko.

JVO jo linkkasikin Oscar van der Velden kuvia, mutta laitetaan lisäksi hänen vanhojen kuvasivujen osoitte ja linkki EuroSprite-projektin blogiin. Lisäksi kuvia ilmestyy aina välillä myös spaceweather.com-sivustolle. Tuo Oscar on ammatiltaan salamatutkija, joka on erikoistunut mm. juuri yläsalamoiden tutkimiseen. Tapasin hänet (ja melkolailla kaikki muutkin maailman yläsalamatutkijat) kesällä 2012 Espanjassa pitkälti yläsalamoihin keskittyneessä kesäkoulussa, jossa olin Ilmatieteen laitoksen tutkijan Antti Mäkelän sijaisena, ja toisaalta myös kertomassa suomalaisista harrastajahavainnoista.

Panu Lahtinen
"You haven't really been anywhere until you've got back home",
Twoflower in "The Light Fantastic"

Jupo

Tuossa viime yönä tuli 226 kuvaa otettua ja jokunen salamakin kuviin vilahti. Canon EOS 1100D saa näköjään maksimissaan otettua vain 10 kuvaa putkeen, pystyyköhän tuon asetuksen jotenkin ohittamaan ja nostamaan määrän 10-99 tasolle. 20s valotuksilla 99 kuvaa olisi 33minuuttia jolloin ei tulisi 10 kuvan jälkeistä n. 20s väliaikaa ennen kuin saa uuden 10 kuvan sarjan päälle.

einari

Enpä tiedä muuta tapaa kuin että hommaa etälaukaisimen.
(Piti tarkistaa että Magic Lantern, jolla siis saa intervallikuvausta, olisi tekeillä myös 1100D:lle).
___
Tapio