Salamoinnin ja ukkosten valokuvaaminen?

Aloittaja Erik Pirtala, 16.06.2009, 12:07:07

« edellinen - seuraava »

Jarska

Voitaisiinko tästä eteenpäin kuitenkin keskittyä itse ukkosiin tässä threadissa. :azn:

Terv.Jari

MarkoM

Kuten varmaan huomasittekin, jaoin tämän ukkosten valokuvaamiseen liittyvät kyselyt ja vinkit omaksi aiheekseen...
Marko Myllyniemi
"Koskenkorvan kivennäisvesi on valmistettu kirkkaasta, vähänatriumisesta lähdevedestä, siksi sen maku on niin päähännousevan raikas. Maista Koskenkorvan kivennäisvettä. Tulet hyvälle tuulelle!"
astro.kuvat.fi
Kuvagalleria
Lakeuden Ursa ry

Jorma Koski

Salamia voi kuvata myös digikameran video-ominaisuudella.
Jätin Canon EOD 5D Mark II kameran kuvamaan kuistille FullHD-videota ja ohessa yksi ruutukaappaus, joka on puolet koko kuva-alasta.
Jorma Koski "Respondeo veritatem profunda"
Twitter
Facebook

Arzka

#18
Kuinka kuvataan salamoita ja mitä laitteita tarvitaan?
Mistä tietää että salama on tulossa?.....jne...jne...???

Lauri Kangas

Tarvitaan kamera jolla voi ottaa pitkähköjä valotuksia (1-10s). Salaman tulon tietää sääennusteista, säätutkista ja pilviä katsomalla sekä jyrinää kuuntelemalla. Kun näyttää siltä että välkkyy, laitetaan kamera jalustalle ja otetaan tuhansia kuvia, joista illan aikana sitten puoleen tusinaan yleensä jää salama.

Touhussa voi vähän fuskata asentamalla pokkariin CHDK:n jossa on nopea liiketunnistus tai ostamalla järkkäriin parilla huntilla salamatriggerin.

Arzka

Kiitti  vinkistä!
Pystyykö digipokkarilla kuvaamaan salamoita?
Jalusta on ja pisin valotusaika on jotain minuutti.


Pitääpä kokeilla lähi aikoina... :cool:

Jussi Koponen

Lainaus käyttäjältä: Arzka - 10.08.2010, 16:28:25
Kiitti  vinkistä!
Pystyykö digipokkarilla kuvaamaan salamoita?
Jalusta on ja pisin valotusaika on jotain minuutti.


Pitääpä kokeilla lähi aikoina... :cool:


Kyllä pystyy, itse olen kuvannut kamerapuhelimella muutamat kerrat.

Kaizu

Uusimmilla kameroilla saa hyvälaatuista videota. Siitä voi pinota muutaman parhaan ruudun salamakuvaksi. Video helpottaa salamakuvausta huomattavasti. Ei resoluutio tietenkään ole sama kuin saman kameran still kuvassa mutta vastaa sellaista parin megan pokkaria.

Kaizu
Kai Forssen

TuomoL

Kun laittaa kameran kuvaamaan HD-tasoista videota 30 frame/s, niin sillä saa jo jonkinlaisia kuvia. Liitteenä yksi kuva salamasta, joka tallentui kolmeen ruutuun kolmestakymmenestä heinäkuun puolivälissä Lahdessa.
Kuvattu ikkunan läpi Olympus Pen E-P1 videokuvauksella.
Kuvauskalustoa: Olympus Pen E-P1 & E-PL1 & E-PM1 + M.Zuiko 14-42mm / ED 70mm APO "lintuputki" / Samyang 7.5mm F3.5 Fish-eye / Meade ETX-90AT

Was

Itsekin yritin kesällä muutamaan otteeseen kuvata salamoita ukkosten aikana, mutta menestys ei ollut kummoista..

Kuitenkin kesän valoisina öinä aika tuntui käyvän pitkäksi ilman isompia tähtiprojekteja, joten hyväksikäyttäen aikaisempaa elektroniikkaharrastuksen kokemusta rakensin laitteen, joka tuottaa suurijännitteisiä purkauksia, tai "salamoita" nappia painamalla :)
Eihän nämä vedä vertoja luonnon omille purkauksille, mutta mukava näitäkin on katsella.Laite on siis Tesla Coil, ei klassinen malli jossa tarvitsee muutamia isoja ja painavia komponentteja, vaan huomattavasti modernimpi tyyppi joka kulkee lyhenteellä DRSSTC(Dual Resonance Solid State Tesla Coil). Käytännössä tämä tarkoittaa että suurjännitemuuntajista ja mekaanisista kipinäväleistä on päästy eroon ja "kovan työn" tekevät nyt suurehkot IGBT-transistorit. Tämän designin etuina on mm. parempi hyötysuhde ja purkausten määrän ja voimakkuuden kontrollointi kaukosäätimellä.

Kuvia on lisää http://anssiw.kapsi.fi/tesla/DRSSTC/ kansiossa.

Timo Kuhmonen

Lainaus käyttäjältä: Was - 10.10.2010, 10:06:56
Laite on siis Tesla Coil, ei klassinen malli jossa tarvitsee muutamia isoja ja painavia komponentteja, vaan huomattavasti modernimpi tyyppi joka kulkee lyhenteellä DRSSTC(Dual Resonance Solid State Tesla Coil). Käytännössä tämä tarkoittaa että suurjännitemuuntajista ja mekaanisista kipinäväleistä on päästy eroon ja "kovan työn" tekevät nyt suurehkot IGBT-transistorit. Tämän designin etuina on mm. parempi hyötysuhde ja purkausten määrän ja voimakkuuden kontrollointi kaukosäätimellä.
Tuliko teslacoilin rakennuksen ja käytön aikana yksikään radioamatööri kolkuttamaan ovelle ?

Timi

Lainaus käyttäjältä: Timo Kuhmonen - 10.10.2010, 12:20:37
Tuliko teslacoilin rakennuksen ja käytön aikana yksikään radioamatööri kolkuttamaan ovelle ?

Ja kesken amatöörikontestin... :cheesy:

Was

Lainaus käyttäjältä: Timo Kuhmonen - 10.10.2010, 12:20:37
Tuliko teslacoilin rakennuksen ja käytön aikana yksikään radioamatööri kolkuttamaan ovelle ?

Taitaa radioamatöörejä olla jopa vielä harvemmassa kuin tähtiharrastajia :)

En kyllä osaa sanoa kuinka kauas tuo radioaaltoja kuultavasti lähettää, taajuus on muistaakseni noin 65kHz, ehkä sieltä jotain sirinää on voinut kuulua.

Urpo

Ekakrerran kokeilin salaman valokuvausta ja onnistyi kohtalaisesti. Huomasin että helpointa on kuvata yöllä syyspimeässä. Tarvitsee vain seurata missä suunnassa tiheimmin salamoi ja suunnata jalustalta kamera  siihensuuntaan. Kamera pitää tarkentaa manuaalisesti lähes äärettömään, Valotus B asentoon, lankalaukaisija lukitaan ja valotetaan muutamia minuutteja. Kun kirkas salama välähtää niin silloin valotus lopetetaan. Kuvassa käytin ISO 400, F5, 56 sek 28 mm poltoväliä. Kuvasta voi leikata salaman kohdan talteen.

Urpo H.
Urpo H.

MattiH

Tällainen eka salamakuvani -tarina

Tämä kuva on otettu joskus vuonna 2001-2002 loppukesällä.

Vaikka en vuottta muistakaan, niin tuon kuvausillan muistan hyvin. Kello oli siinä 22 kun alkoi kuulumaan jyrinää. Otin kameran ja päätin ajaa läheiselle nevalle kuvaamaan.Oli pussipimeää kun saavuin paikalle. Ukkonen jyrisi reilun kymmenen kilometrin päässä. Kävelin metsän poikki nevan laidalle, missä oli puinen opasviitta. Sovittelin kameran sen päälle, jalustaa kun en silloin vielä omistanut. Kämmen objektiivin eteen, laukaisin bulbille, parin sekunnin odotus ja kämmen objektiivin edestä pois. Sitten odoteltiin, että välähti ja toistettiin.

Siinä kuvaillessa ukkosrintama läheni. Kuuntelin, että selkäni takaa jyrähteli myös. Kaiku, ajattelin. Kunnes näin, että sieltäkin suunnasta välähteli. Yhtäkkiä olinkin joutunut ukkossolun keskelle. Joka puolella välähteli ja jymisi. Tuli kiire. Otin kameran ja lähdin ripeästi kävelemään autolle päin. Ollessani metsän keskellä vasemmalla puolellani välähti ja samantien kuului repivä, räsähteelevä pamaus. Salama oli iskenyt korkeintaan parinsadan metrin päähän. Loppumatkan juoksin sen mitä jaloista lähti. Pääsin autolle ja hyppäsin sisälle. Valehtelematta sekunnun kuluttua alkoi sataa kuin saavista. No, enää ei kiirettä ollut mihinkään. Sydän hakkasi.

Tämä kuvausreissu oli yksi niistä harvoista kerroista, kun olen tosissaan pelännyt hengenmenoa.

Tuo reissu tuotti juurikin tuon yhden kuvan, mutta jätti sitäkin vahvemmat muistot.