LVI SmartGuider aka. Orion StarShoot Solitaire AutoGuider

Aloittaja Timpe, 12.06.2009, 23:08:22

« edellinen - seuraava »

Timpe

#15
LVI SmartGuider sai ensivalon täälläkin, joten pistetään muutama rivi aiheesta. Kuvausputkena siis 300/1500 Newton, Gemini G41 Obs+ jalustapään ja maahan betonoidun terästolpan päällä, ohjausputkena SkyWatcher ED80 (80/600) linssiputki rinnakkaissatulassa tuon em. Newtonin kanssa. Tein nyt lähinnä erilaisia testejä systeemille ja totesin, että laite toimii kuten pitääkin. Kuvauskohteena oli Kotkan alfa-tähti eli Altair, joka sijaitsee +10o deklinaatiossa.

Tässä kuvia: (Edit: kuvat bittitaivaassa, ks. jäljempää ketjua lisää...)
http://personal.inet.fi/koti/astro/temp/IMG_5144_no_guider.jpg 120s valotus ilman guidausta, jalustan napasuuntaus hätäisesti tehtynä, joten virhettä tulee.
http://personal.inet.fi/koti/astro/temp/IMG_5142_120s.jpg 120s valotus guidauksella, laitteessa agressiivisuussäätö korkealla (5)
http://personal.inet.fi/koti/astro/temp/IMG_5145_120s_min.jpg 120s valotus guidauksella, agressiivisuussäätö minimissä (1)
http://personal.inet.fi/koti/astro/temp/IMG_5143_240s.jpg 240s valotus guidauksella, agressiivisuussäätö keskiasennossa (3)

Kuvista löytyy tarkennusvirhettä (en saanut kameraa ihan fokukseen, pitää löysätä kollimointiruuveja ja lukita kuvausputkiremontin yhteydessä alas jäänyt pääpeili ylemmäs ;) ja F5 Newtonin testiin tekemätöntä kollimointia ja näiden lisäksi vielä hyvin näkyvää koma-virhettä. Samoin kuvat on pakattu voimakkaasti webbiä varten JPG-muotoon, joka aiheuttaa pakkausvirheitä. Tuosta huolimatta näkee, että LVI hoitaa seurannanohjauksen varsin hyvin, eikä tuolla agressiivisuussäädöllä taida olla kovin suurta merkitystä omalla kohdallani. Jos se on maksimissaan, jalustan moottoreita käytetään "aktiivisesti" sekunnin-pari välein. Minimissään korvin kuultavaa ja jalustan kapulassa näkyvää korjausta tulee 5-10s välein. Kuvausputken polttoväli on siis 1500mm ja seurantaputken murto-osa tästä eli 600mm, mikä kertonee jotain LVI:n tarkkuudesta, jos tämän oikein ymmärsin.

Yleisestä käytöstä sen verran, että laite on nopea laittaa käyttökuntoon. Seurantaputkeen katsotaan sopiva tähti laajakulmaisella okulaarilla, vaihdetaan tilalle LVI:n oma 6mm tarkennusokulaari (tämä muuten tarkentuu sisemmäs kuin muut okulaarit), laitetaan sitten virrat laitteeseen. LVI etsii tähteä noin 30s, mittaa valotusta hiukan pidempään, sitten kalibroidaan (mitataan) jalustan moottorit, mikä vien parisen minuuttia. Tämän jälkeen laite taisi olla valmiina aloittamaan ohjauksen. Kokonaisasetusaika seurannan alkamiseen on varmaankin noin viiden minuutin tienoilla ja tämän jälkeen laitteen voi unohtaa jalustan juurelle, koska se tekee hommansa automaattisesti, jos putkea ei tönäistä tai hukata seurantatähteä muulla tavoin (tätä ei tapahtunut testeissä kertaakaan). Tähden löytyminen onnistuu myös reilusti epäterävällä tähdellä, mitä tuli kokeiltua kun kiroilin SW:n fokkarin toimintaa, mutta tällöin seuranta saattaa pätkiä tähden kuvan levitessä liian laajalle alueelle sensoria. Käytännön marginaali on kuitenkin tässäkin reilu, sillä tuo epäterävä seurantatähteni oli tosiaan noin "10mm" visuaalinen kiekko, jossa näkyi Airy diskin renkaat ja kaikki...  :tongue:

Summa summarum: LVI SmartGuider tekee sen mitää lupaakin ja käytön helppous on päällimmäinen mieleenjäävä seikka tuosta. Sikäli kun tähtikuvauksessa mikään asia voi olla helppoa, koska tämä homma on sellaista "ikuista korttitalon rakentamista tuulisen laiturin nokassa, samaan aikaan kun talon tenavat juoksevat edestakaisin järveen ja saunaan"  :laugh: Ai niin, laitteen kaapelit ovat sitten mallia "tönkkö", mikä tietää harmia pakkasessa...
- Timo Inkinen

Kaizu

#16
Ohjeen mukaan agressiivisuudella kompensoidaan pientä kokoa, ihan niin kuin muussakin elämässä. Jos seurantaputken polttoväli on pidempi kuin kuvausputken, asetus on minimissään ja vastaavasti  kun seurantaputki on lyhyempi kuin kuvausputki, agressiivisuus on täpöllä. Minulla kun tuo seurantaputki on pikkuinen, niin sen on oltava sitäkin vikkelämpi. Polttovälien suhteet on 2137mm/700mm.

Kaizu
Kai Forssen

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Kaizu - 26.07.2009, 15:28:12
Ohjeen mukaan agressiivisuudella kompensoidaan pientä kokoa...(clip)...  kun seurantaputki on lyhyempi kuin kuvausputki, agressiivisuus on täpöllä.

Jep, näin se menee teoriatasolla ja varmaan suurelta osin käytännössäkin, sillä tuo säätö kertoo ohjaimelle tietyn kynnystason, jonka _ylittävät_ seurantavirheet korjataan.
Tämän lyhyen kokeilun perusteella en saanut juurikaan eroa seurantatarkkuuteen aggressiivisuussäädön kautta, vaikka teoria näin olettaisikin. Jostain luin myös sen, että aggressiivisuutta kannattaa pienentää kehnolla seeing-kelillä, jolloin seurantatähtikin hyppii sinne tänne ilmakehän väreilyn mukana. Eilen seeing oli hyvä ja ilmakehä oli rauhallinen/tyyni, joten senkin vuoksi tällä säädöllä ei tainnut tulla eroa seurantatarkkuuteen (pienikin aggressiivisuus riitti virheiden korjaamiseen).

Toinen asiaan vaikuttava seikka lienee myös jalustan oma seurantatarkkuus tai oikeammin jalustan seurantavirheiden esiintymistapa ja -alueet. Olettaisin että tarkalla jalustalla (jossa on vähän satunnaisia seurantavirheitä) autoguiderilla on vain niukalti ohjaustyötä, jolloin jo pienikin aggressiivisuustaso riittää näkyvän virheen korjaamiseen, vaikka ohjainputki onkin suhteellisen lyhyt. Ja koska seurantaputki on noin lyhyt (600mm vs. 1500mm), niin se tarvitsee kuitenkin tarkat seurannan korjauskomennot omalle tähdelleen, jotta tästä pienemmästä tähden liikkeestä erotettaisiin ne suuressa putkessa herkemmin näkyvät virheet pois. Pitänee siis jatkaa testejä, kun ehdin asialle. Mutta tässä pitää muistaa, ettei autoguideri tee ihmeitä esim. tuulenpuuskien yms. äkillisten seurantahäiriöiden korjaamisessa. Puutteellisen napasuuntauksen se ehtii kyllä korjaamaan helpon näköisesti, jos homma toimii muulla tasolla.  :smiley:
- Timo Inkinen

Vesa Kankare

PHDGuidingissa aggressiivisuudella tarkoitetaan sitä, miten suuri osa vaaditusta korjauksesta annetaan jalustalle. Eli jos seurantatähden palauttaminen keskelle vaatisi 100ms pulssin jalustalle ja aggressiivisuus on .6, niin jalustalle annetaan 60ms pulssi. Tällä pyritään välttämään liian rajuja korjausliikkeitä. Systeemistä riippuen aggressiivisuuden pienentäminen voi parantaa seurannan tarkkuutta.
Vesku
www.vkastronomy.com

Timpe

LVI:n pdf-manuaalissa lukee asiasta näin:
Autoguiding and aggressiveness
On nights of bad seeing, and especially with long focal length guide scopes, it could be worthwhile to slightly defocus  the guide star, so that the effect of high-
frequency twinkling is mitigated somewhat and the camera won't try to "guide the seeing out". 

In practice, the  aggressiveness parameter defines the "reaction threshold" (in terms of sensor pixels), i.e. the value of the offset between two consecutive
exposure cycles above which the camera will make a correction. It can be calculated via the following: 
Minimum reaction threshold in pixels = 7 – value of aggressiveness

The lower the aggressiveness, the higher the threshold, and vice-versa. For example, with an aggressiveness value of 2 (LOW), the SmartGuider will make a
correction only if the offset is at least 7 -2 = 5 pixels, thereby resulting in a quite "lazy" behavior. On the contrary, if the aggressiveness is set to 6 (HIGH), even a
displacement as small as 7 – 6 = 1 pixel is big enough to trigger correction, which implies a very "reactive" behavior.
- Timo Inkinen

Kaizu

Viime yönä kuvasin LVI guiderin avustuksella. Agressiivisuussäätö toimii hieman toisin kuin Vesan PHD-guidingissa. Säädetään sitä kuinka pientä virhettä lähdetään korjaamaan, korjaus lienee täysimääräinen. Huomasin myös että 700mm:n tilulilu-putki ei riitä ohjausputkeksi TAL250K:lle.
Suurimmllakin agressiivisuusarvolla se sallii pääkameralle parin pikselin virheen, ennenkuin lähtee korjaamaan. Korjaus sinänsä menee oikein mutta ruutu jossa korjaus tapahtuu, menee pilalle. Täytynee ruveta virittämään pidempää ohjausputkea.
Kameran varovainen räplääminen aiheuttaa piippauksen huonosta seurannasta ja voimallinen säätäminen ohjaustähden hukkumisen.

Kaizu
Kai Forssen

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Kaizu - 28.07.2009, 12:21:23
Kameran varovainen räplääminen aiheuttaa piippauksen huonosta seurannasta ja voimallinen säätäminen ohjaustähden hukkumisen.

Juu, tätä tapahtui minullakin, mutta yritin olla varovainen oman Newtonin kanssa kun seurannankorjaus oli käynnissä. LVI:n pienen kennon kuvakulma on kuitenkin melko kapea ja seurantatähti saattaa heilahtaa ulos kuvasta:
Scope with F = 500mm...........FOV: 31.0x19.8 arcmin............scale: 2.48 arcsec/px 
Scope with F = 800mm..........FOV: 19.4x12.4 arcmin............scale: 1.55 arcsec/px
- Timo Inkinen

Timpe

Tiedoksi tähänkin ketjuun:
LVI on julkaissut hiljattain (6 Oct 2009) "LVI Smartguider Troubleshooting" manuaalin, minkä voi ladata täältä:
http://www.lvi-cameras.com/download_eng.asp
Kannattaa ladata, jos omistat tämän seurantaohjaimen...
- Timo Inkinen

TuRe

Tulin agressiiviseksi tuon LVI Smart Guiderin perin hankalasta käytöstä. Pieni kenno, kuin itikan silmä ja okujen näpräystä pimeässä ja kylmässä. Luovuin siitä ja nyt kokeilen isommalla kennolla ja läppärin kanssa, kunhan saan tavarat kasaan. Erilaisia ongelmia näyttää olevan muillakin LVI:n kanssa. Onnea heille kuitenkin seurannassa.
Tuomo Repo

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Tuomo Repo - 18.10.2009, 19:50:39
Tulin agressiiviseksi tuon LVI Smart Guiderin perin hankalasta käytöstä. Pieni kenno, kuin itikan silmä ja okujen näpräystä pimeässä ja kylmässä. Luovuin siitä....

Hmmm... oma menettely toimii täällä ongelmitta, joten ihmettelen hiukan työläyttä:
1.) laajemman 17mm Plössl-okun käyttö seurantatähden hakuun ohjainputken mekaanisilla ruuvi(yms.)säädöillä
2 a.) sitten LVI:n oman Kellner 6mm okun käyttö löydetyn tähden fokusointiin
   b.) kenties vielä tähden lopullinen hienosäätö keskelle kenttää jalustan kapulalla, ei yleensä tarpeen jollen halua "hifistellä"
       (tehdään pienellä sidereal-nopeudella, koska 6mm Kellner antaa 150x suurennuksen omassa 900mm ohjainputkessani)
3.) lopuksi LVI SmartGuiderin kameran vaihtaminen okulaarin tilalle (ei ole ongelma kelvollisella 1.25" okulaarisovittimella)

Okujen näpräys käy luonnostaan tällaiselle vanhalle visuaalihavaitsijalle, mutta tuo LVI:n oma RJ45 Ethernet-kaapeli pitäisi vaihtaa silikonivaippaiseen vastaavaan...  :grin:
- Timo Inkinen

Kaizu

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 21.10.2009, 20:58:35
Hmmm... oma menettely toimii täällä ongelmitta, joten ihmettelen hiukan työläyttä:
1.) laajemman 17mm Plössl-okun käyttö seurantatähden hakuun ohjainputken mekaanisilla ruuvi(yms.)säädöillä
2 a.) sitten LVI:n oman Kellner 6mm okun käyttö löydetyn tähden fokusointiin
   b.) kenties vielä tähden lopullinen hienosäätö keskelle kenttää jalustan kapulalla, ei yleensä tarpeen jollen halua "hifistellä"
       (tehdään pienellä sidereal-nopeudella, koska 6mm Kellner antaa 150x suurennuksen omassa 900mm ohjainputkessani)
3.) lopuksi LVI SmartGuiderin kameran vaihtaminen okulaarin tilalle (ei ole ongelma kelvollisella 1.25" okulaarisovittimella)

Okujen näpräys käy luonnostaan tällaiselle vanhalle visuaalihavaitsijalle, mutta tuo LVI:n oma RJ45 Ethernet-kaapeli pitäisi vaihtaa silikonivaippaiseen vastaavaan...  :grin:
1.) laajemman 25mm WA-okun käyttö seurantatähden hakuun ohjainputken mekaanisilla ruuvi(yms.)säädöillä
2 a.) sitten LVI:n oman Kellner 6mm okun käyttö löydetyn tähden fokusointiin
   b.) Ei missään nimessä enempää säätöä ettei kohde karkaa kuvasta
       (ei tehdä millään nopeudella, koska 6mm Kellner antaa 250x suurennuksen omassa 1500mm ohjainputkessani)
3.) lopuksi LVI SmartGuiderin kameran vaihtaminen okulaarin tilalle (ei ole ongelma kelvollisella 1.25" okulaarisovittimella)

Oma toimintatapani muistuttaa vähän Timpem proseduuria. LVI:n oma 6mm:n okulaari taitaa olla tullut PRC:ssa. (People's Republic of China)
Kamerakaapelin heitin saman tien roskiin ja tein uuden irtojohdoista ja nylon verkkosukasta. Välillä oli säädöt hukassa enkä saanut kalibrointia onnistumaan.
Nyt on jalustan asetukset vähän nopeammalla ja homma toimii.

Kaizu
Kai Forssen

Timpe

Kimmokkeena myyntipalstalta jatkan tänne asianomaiseen kaukaloon...
Lainaus käyttäjältä: Kaukinen - 25.11.2009, 22:02:25
Foorumin kokemuksista huolimatta haluaisin ostaa itsenäisesti toimivan autoguiderin...

...koska en ole omasta yksilöstäni löytänyt jatkuvassa käytössä isompaa moitittavaa kuin pienen kennon takia hiukkasen yläkanttiin menevät seurantaputkivaatimukset. Toisin sanoen rinnakkaiselo LVI SmartGuiderin kanssa on ihan leppoisaa ja toimivaa, kun...
* seurantaputkella on tuollaiset 80-100mm apertuuria, jolloin seurantatähdissä on riittävästi valinnanvaraa
* putkessa on riittävästi säätövaraa tuon sopivan seurantatähden hakemiseen
(Kaukinen, off-axis guiderin kanssa menetkin jo tuntemattomalle maaperälle, joten pistä lisäkokemuksia tähän ketjuun, jos saat tuollaisen LVI guiderin hankittua :)

Nykyisellään (=kun olen opetellut laitteen tavoille) suoraan kamerasta tulevien kuvien tekninen onnistumisprosentti heiluu jossakin 80% paremmalla puolella. Jäljelle jäävissä epäonnisissa ruuduissa on lievää valumista, jossa tähti tekee itsestään ovaalin, muttei vielä täysin käyttökelvotonta kuvaa. Laitan tähän alle samppelit, joista näkee kohtuullisen vaativan (300/1500mm) kuvausputken seurantatulokset 3 minuutin valotusajalla. Nämä on kuvattu 18 megapikselin kameralla (Canon EOS 7D), jonka kenno näyttää jo pienenkin seurantavirheen armotta loppukuvassa. Ainakin itselläni LVI SmartGuiderin osuus tähän onnistumisprosentin paranemiseen on merkittävä...  :cool:
- Timo Inkinen

Kaukinen

Joo, laitetaan kokemukset jahka niitä saadaan. Se seurantakamera ja pilvetön taivas. Ilmeisesti foorumin jäsenet ovat  tyytyväisiä noihin seurantakameroihinsa, joten käytettyjä ei taida pahemmin olla liikenteessä? Olikos se Teknofokus joka noita Suomessa edustaa? TS:llä ei taida noita olla.

Vaikka olenkin "tietokoneihmisiä" (teen alalla töitä ja taloudessa on 4-5 kpl tietokoneita), niin silti tökkii ajatus että kannettava tietokone pitäisi virittää pihalle). KISS taktiikka puree tässäkin harrastuksessa (KISS=Keep It simple, stupid).
Celestron Nexstar 8i SE,  William Optics 2" Dielectric diagonaali ja mikrofokuseri, Celestron 80/600 ED APO, Celestron CGEM jalusta tuplasatulalla, Baader Hyperion 8-24mm Clickstop Zoom, Baader Hyperion Aspheric 36mm, Baader Ortho 7mm, Celestron reducer f6.3, LVI SmartGuider, Canon EOS 60Da

Kaizu

Ostin omani Teknofokuksesta enkä ole valmis siitä luopumaan. Pienen alkupunneramisen jälkeen vekotin toimii niinkuin pitääkin. Voin ennustaa vähän enemmän punnertamista jos käytät off-axis guiderin yhteydessä. Kuvaussessiot joutuu suunnittelemaan tarkasti että riittävän kirkas seurantatähti löytyy oikeasta paikasta. Minulla on seurantaputkena Skymax 127, sillä on toistaiseksi löytynyt seurantatähtiä.

Kaizu
Kai Forssen

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Kaukinen - 26.11.2009, 08:32:33
Vaikka olenkin "tietokoneihmisiä" (teen alalla töitä ja taloudessa on 4-5 kpl tietokoneita), niin silti tökkii ajatus että kannettava tietokone pitäisi virittää pihalle). KISS taktiikka puree tässäkin harrastuksessa (KISS=Keep It simple, stupid).

Samat perustelut itsellänikin ja ihan samoin taustatiedoin. Tietokone-ongelmien ratkaisua yms. tulee mitta täyteen jo töissä, joten tämmöisellä simppelillä sulautetulla guider-ratkaisulla on paikkansa. Eräänlainen "fire-and-forget" juttu siis.  :cheesy:
- Timo Inkinen