Kaukoputki kalustokuvia

Aloittaja tähti_ville, 26.04.2009, 01:52:13

« edellinen - seuraava »

mistral

On extreme putki. Tuolla olisi hienoa katsella Albireoa. :smiley:

Nurinniska Observatory

On sitten aikamoinen järkäle tuo Iiron putki, mahtaa olla komeat näkymät. Mutta miten tuon käyttäminen tapahtuu, pitääkö olla avustava henkilö aisoissa kiinni pyörittämässä vaunua taivaan tahtiin?  :shocked:
Tero Hirvikoski, pääobservaattori
Nurinniskan observatorio
Verttuu, Kankaanpää
http://www.astrobin.com/users/Nurinniska/

Iiro Sairanen

Lainaus käyttäjältä: Nurinniska Observatory - 02.10.2011, 19:26:36
Mutta miten tuon käyttäminen tapahtuu, pitääkö olla avustava henkilö aisoissa kiinni pyörittämässä vaunua taivaan tahtiin?  :shocked:

Heh, aisojen avulla putkea voi siirrellä kuin kottikärryjä. Ja saapa tuon yhden miehen voimin tungettua myös tavalliseen henkilöautoon, mikäli selkä on kunnossa. Vaikka onkin oma putki niin en voi kuin kehua sen mekaniikkaa. Ei tärise pätkän vertaan ja liikuttelu onnistuu käytännössä yhdellä sormella. Seuraaminen on vaivatonta, vaikka suurennusta olisi kuinka paljon hyvänsä. Ei ole vieläkään tullut yhtä hyvää vastaan! Tämän päivän projektina oli lyhentää kannatintankoja sen verran, että kuva tarkentuu myös filtteripyörän kanssa. Nyt on sitten pivistä seuraavan kuukauden, kun olen viimeinkin saanut tuon pyörän käyttöön saakka. Kerkesihän se kerätä pölyä pari vuotta.
Iiro Sairanen
--> http://deepsky.arkku.net <--

einari

Tämmöisellä kevyellä matkakalustolla tuli maaseudulla otettua noi klassikkokuvat (M31 ja M33).
Ja on hieno tämäkin kuva kun tähän on pinottu 2 kännykkäkameralla otettua kuvaa  :smiley:.

___
Tapio

Tertsi

Tässäpä minun kalustoni, eli 10" GSO Dobson ja omatekemä wedge. Jalustassa ei ole seurantaa, mutta se on huomattavasti helpottanut planeettakuvausta ja visuaalihavannointia, kun putki pysyy paikoillaan, vaikka pikkasen tönäsee. Lisäksi ei tarvitse kuin liikuttaa yhden akselin suhteen. Kuvaukseen käytän Canon EOS 500D kameraa.

Okulaarisalkun sisältö on:

Etsinputki 8x50mm
2x Barlow
Burgess 7mm planetary series
8mm plöss (tod.näk, koska siinä ei lue muutakuin plöss)
10mm super plöss
25mm super plöss
32mm 2" wide field okulaari
Canon EOS T2 sovite
T2->2" sovite
Kaukoputken peilintuulettimen paristokehikko
Punavalolamppu
Kuu-suodin
Baader UHC-S Nebula-filter


Tero Hiekkalinna
GSO Dobson 250/1250, Celestron EdgeHD 8 + 0.7x reducer, Sky-Watcher 80ED 600mm/F7.5 + 0.85x reducer/corrector + ASI2600MC Pro + iOptron CEM60 + Orion ShortTube 80/ASI120MM Mini 
http://www.astrobin.com/users/Tertsi/

peku

#230
Tässäpä meikäläisen havannointilaitteita : Elikkä sama EQ 2-3 jalusta 1 akselin seurantamoottorilla käy tälle peiliputkelle SW 150 mm / 750 mm  ja  M-C  SW 127 mm ja myös linssiputkelle Dracon 66/400mm , Etsintähtäin sw 9x50 90°, näillä olen pärjännyt planeettojen,kuun ja auringon havannoinnissa ja kuvauksissa kohteista !  Tämä yhdistelmä on myös mielestäni sopivan kokoinen ja kevyt siirtää eri kohteisiin tarvittaessa !
:wink:

 
Kalusto :
  SW 127 mc
   SW 150/750
   Celestron 130
   Draco 66/400
   MTO  -  500 A
   Kiikari 12 x 50
   Nikon  D700
   Canon 350 D Modattu
   WO x 0,8 field flattener
   Bresser planeettakamera
   Manfrotto MT 294A3 Jalusta
   EQ 2-3 jalusta + SynScan Upgrade Kit EQ3/EQ5

Kaizu

Tuollainen härveli on nyt kiinni jalustassa. Jonkin aikaa sai säädellä että mahtuu pyörähtämään kuupassa ilman kolinoita.
10"F5 Newton isolla apupeilillä.

カイズ
Kai Forssen

Una

Alkaa viimein olemaan omakin kalusto semmoisessa kunnossa että kehtaa näyttää muille. Guideriputkelle on vielä tulossa TS:n puiset pannat.

Jussi Koponen

Sain hiljattain laitteet taas toimimaan ja kasattua pihamaalle pilviä keräilemän.

Mihinkä Una tarvitset tuota välipalikkaa jalustassasi?

Una

En tuolla kokoonpanolla tarvitsekaan mutta löytyy multa myös Celican 130/650mm Newton ja tulevaisuudessa sitten joku isompi. Havaintopaikkakin on vähän kuin kattilan pohjalla olisi niin kaikki korkeus on tervetullutta. Ja ehditte täälläkin valittamaan tuosta johdotuksesta niin sanottakoon että ne eivät mene sen akselissa olevan reiän läpi vaan kotelon takaseinää myötäillen. Ne on suht helppoa vetää sieltä kun ottaa tuon piirikortin pois tuosta kyljestä että saa työskentelytilaa. Lisäksi nuo johdot menee nomex-sukan sisällä joka on vielä vahvistettu jeesusteipillä sen akselin kohdalta.

Ak-85

Ostin viikko sitten ekan putkeni ilman jalustaa, tänään sitten töiden päätteeksi suunnittelin ja väsäsin perus dobsonin säädettävillä jalaksilla ja laakeroinnilla. Putki sw-200

Kikkaa suurentaaksesi


mistral

Lainaus käyttäjältä: Ak-85 - 12.01.2012, 21:35:44
Ostin viikko sitten ekan putkeni ilman jalustaa, tänään sitten töiden päätteeksi suunnittelin ja väsäsin perus dobsonin säädettävillä jalaksilla ja laakeroinnilla. Putki sw-200

Kikkaa suurentaaksesi



Siis rakensitko Dobson-jalustan tänään muutamassa tunnissa? Itse rakensin kiikarin jalustaa yli vuoden :grin:

Ak-85

Lainaus käyttäjältä: mistral - 12.01.2012, 22:22:01
Siis rakensitko Dobson-jalustan tänään muutamassa tunnissa? Itse rakensin kiikarin jalustaa yli vuoden :grin:

4 tuntia tarkalleen meni. Eihän tuosta nyt mikään mahdottoman hyvä tullut, mut ajaa asiansa. Meinasin ensin tehdä sellaisen pallonniveltolppa systeemin, mutta siinä olisi saattanut joku 100 tuntia mennä työhön, eikä tuosta tähtiharrastuksen kiinnostuksen kestosta vielä tiedä, niin menköön dobson nyt alkuun.

Ak-85

Ilmoja odotellessa on ollut pakko jotain viritellä tuohon tylsän näköiseen putkiloon, laitan virityksistä kuvia tänne kun en muutakaan paikkaa nyt keksi.

Odotettu pyssyn  puna/vihreäpiste tähtäin saapui. Lähdin välittömästi varastosta kaivelemaan jotain, jolla ruuvata tähtäin kiinni putken runkoon ja ei mennyt aikaakaan kun äkkäsin, että pakoputken klemmarista saa oivan jalan pikku modauksella.



Tässä kuvassa on modattu läppärin alle tarkoitettu tuplacooleri, jonka avustuksella peilin pitäisi jäähtyä reilusti nopeammin kuin ilman jäähyä. Akkuina 2x18650 noin 3000mAh rinnakkain.
'

Vastapainoteline piti virittää takaosan painonnousun takia

Jouko_Kettunen

Hienoja virityksiä, mutta on sitä osattu ennenkin. Poikkesin viime kesänä Tarttossa yliopiston vanhassa tähtitornissa Toomemäellä. Tähtitorni on rakennettu v. 1810 ja tällä hetkellä se on pääasiassa museona. Sinne asennettiin v. 1820 oheisen kuvan mukainen komea kapistus, Frauhoferin 9" akromaattinen refraktori, sillä hetkellä suurin maailmassa. Tähtitornin johtajana oli maineikas professori Friedrich Struve. Hän teki tällä Fraunhoferilla mm yhden maailman ensimmäisistä tähden etäisyyden määrityksistä. Kohde oli Vega ja mittaustuloksella parallaksi 0,16" hän laski etäisyydeksi n. 20 valovuotta. Fraunhofer jäi pois käytöstä v. 1912, kun tilalle oli hankittu Zeissilta uusi kaukoputki ja siellä se on edelleen harrastelijoiden käytössä. V. 1964 rakennettiin kokonaan uusi observatorio kauemmas kaupungin valoista. Siellä yliopistolla on käytössä Leningradissa valmistettu 1,5m halkaisijaltaan oleva Cassegrain-tyyppinen peilikaukoputki. Sekin taitaa olla pohjois-Euroopan suurin. Veljeskansallamme näyttää olleen aina vähän paremmat vehkeet.