Moro taas;)
Kime on onnistunut kysymään juuri sen kysymyksen mihin on kaikkein vaikein vastata, mutta kysymys ei tiukkuuden äänensävystä ole ollenkaan väärä:) Vähän sellainen fiilis tietysti voi tulla, että tässä törkitään väkisinkin muurahaispesää, mutta Kimellä raksuttaa ja mieluusti kerron ammattilaiskuvaajalle ja kaikille muille miksi ja miten minä yritän pitää kuvat aitoina.
Kaikki alkaa siitä, että tiedetään mikä kuvassa on kameran oma juttu ja mikä ei. Kameraa ja ihmis-silmää ei voi verratakaan keskenään ja ongelma on juuri dynamiikassa eli ihmissilmä pystyy erottamaan erittäin dynaamisesti verrattuna kameraan(voi kun semmonen kamera oliskin jo myytävänä. Haluasin ainakin 24 bittisen;) )
Nyt vastaan Kimen kysymykseen, (Vaikka Kime tietää varsin hyvin)
Kun avaatte ihan minkä tahansa kuvan älkää katsoko ensin suoraan kuvaa vaan avatkaa se ohjelmalla jolla näkee histogrammin jokaisesta eri värikanavasta.
Tämä kertoo kuinka kuva on käsitelty valehtelematta, mutta sen lukemiseen tarvitaan oikeasti paljon opiskelua ja myöskin harjaantunutta silmää (tarkoitan, että on nähnyt paljon raakakuvia)
Esimerkki 1 on kalibroitu raakakuva joka on otettu 5 minuutin valotusajalla. (valitettavasti en tarkempaan pääse näillä laitteilla) Siksi laitan näin ison kuvan jotta oma panostukseni kuvien aitouteen näkysi myös muillekkin. Tämä on suora kuva omasta työpöydästäni ja monitori maksoi 700e jonka dynamiiikka on laajempi kuin normaalin CRT näytön. Kuvan voi oppinut ihminen säätää myöskin millä tahansa monitorilla koska histogrammi ei valehtele.

Histogrammi on erittäin jyrkkä ja olisi silkkaa tyhmyyttä yrittää säätää kuvaa tässä vaiheessa kohdilleen koska virhemarginaali on eritäin suuri. Tässävaiheessa venytämme histogrammia jotta sitä olisi helpompi hallita

Se ei paljoo auttanut ja tässä vaiheessa mennäänkin Kimen kysymykseen. Oliko histogrammiin koskemin sitten kuvamanipulointia.
VASTAUS: Ei koska kaikki minkä kamera on taltioinut on valehtelematta näkyvissä tuossa histogrammi käyrässä.
Tämä on erittäin vaikeaa ja helposti käy niin, että leikkaa joko kirkasta päätä tai mustaa päätä. Oikeasti se taustataivas ei ole musta vaikka normaalisti silmä niin sanoo.
[img
Esimerkki3 kertoo kuinka histogrammina yleensä käsitellään väärin.

Tässä menään kuvamanipuloinnin puolelle koska histogrammista on todella leikattu osa pois.
Terveisin Mikko
Nii noi kuvat ei näkynykkään oikeassa resoluutiossa :)