Iris kuvankäsittelyopas

Aloittaja Vesa Kankare, 25.10.2006, 18:23:36

« edellinen - seuraava »

Vesa Kankare

Kirjoittelin pienen oppaan Iriksen käyttöä opetteleville tähtikuvaajille. Oppaassa keskitytään pääosin ainakin toistaiseksi kuvien kalibrointiin ja pinoamiseen, joka on tietysti se kysytyin ominaisuus. Opas löytyy sivuiltani osoitteesta www.vkastronomy.com/pdf/iris-opas.pdf tai suoraan pääsivun valikosta. Huomaa, että opas näkyy ainoastaan suomenkielisellä osiolla, eli jos jostain syystä selaimessa on englannin kielinen asetus pääsee suomenkieliseen versioon etusivun linkistä. Opas on PDF muotoinen ja vaatii siis Acrobat Readerin.

Toivoisin mielelläni palautetta oppaasta ja kommentteja sen hyödyllisyydestä.

Terveisin,
Vesku
www.vkastronomy.com

tapioe

Aivan mainio opas! Sisältö painavaa asiaa ja oppaan onnistunut taitto oikein houkuttelee lukemaan. Vaikka Iris on todella monipuolinen ohjelma astrokuvien käsittelyyn, on käyttöönoton kynnys korkea, koska hyvää ja selkeää ohjetta ei hevin löydä (ei edes englanniksi). Olen varma, että tästä oppaasta on iloa isolle joukolle suomalaisia tähtikuvauksen harrastajia.

Kiitos Vesku!

============
Tapio E.
tapio ekholm
Celestron C6-S, SW80 ED, Scopos 66 APO
DSI II Pro, DSI Pro
HEQ5 Pro ja Porta Mount

Timo Kantola

Hieno homma! Laitoin talteen , josko vaikka joskus kalibroisin kuvia..täytyy tutkiskella tarkemmin.
Timo Kantola

PetriKe

Lainaus käyttäjältä: Timppa - 25.10.2006, 21:34:36
Hieno homma! Laitoin talteen , josko vaikka joskus kalibroisin kuvia..täytyy tutkiskella tarkemmin.

Kalibroi ihmeessä aina! Minäkin ajattelin joskus, että ei maksa vaivaa, mutta nyt voin sanoa että kyllä maksaa!! Huolellisesti otetuilla kalibrointikuvilla säästyy aikaa kuvien jälkikäsittelyssä ja samoin lopputuloksen laatu paranee vähintään 50%.
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Julius

Eipäs päästetä tätä säiettä vanhenemaan.

Hyvän oppaan on Vesa laatinut. Oppimiskäyrä tuon Iriksen suhteen on pitkähkö, mutta kannattava.

Tulin tehneeksi Iriksellä (v5.55) pientä pinoamistavan vertailua neljällä eri asetuksella. Kohteena oli 7 kpl M57 jpg-kuvaa osin lievin seurantavirhein ja hiukan huonolla fokuksella, kuitenkin samoilla 30s valotuksilla. Värikohinaa oli etenkin punaisella selvästi. Pinoamistavat: Median, Adaptive weighting 5, Sigma Median 3/5 ja Sigma Clipping 3/5.

Aivan poskettoman suuria eroja ei syntynyt varsinkaan kohinassa, mutta testivoittajaksi erottui kuitenkin Adaptive weighting 5, jolla oli selvästi paras soikiotähtien pyöristys terävyyttä hukkaamatta. Kohinakin oli aavistuksen muita parempi. Seuraavaksi tuli Median. Sigmojen kesken ei oikein eroa syntynyt.

Tane

 Iris kuvankäsittelyopas on ollut verraton apu ja minunkin ensimmäiset Canon 30D:llä pinoamiset on opittu siitä.Mutta nyt kun on välillä kuvioissa mukana tuo CCD kamerakin(Meade DSI II pro) niin onnistuuko sen kuvien pinoaminen Iriksellä?Kameraluettelossa kun on Digijärkkäreitä.Vai haenko tuohon CCD kuvienkäsittelyyn jonkun toisen ohjelman,esim.Deep sky stackerin vaikka siinäkään ei ole
luettelossa juuri tätä mallia.Jos tuohon enemmän asiaan perehtyneet voisi antaa vinkkiä niin kiitokset!
Celestron C14, Losmandy G11 ja Touptek 3G 290 mono

Lauri Kangas

Jos saat DSI:llä otetut kuvat tallennettua FITS-formaatissa (.fit) niin iris lukee niitä aivan kuin mitä tahansa muitakin kuvia. Muista vaihtaa asetuksista oletusformaatiksi .fit.

Kaizu

Kokeilin pinota kuvia ja sain kommentin "select first an image zone" ilman mitään vinkkiä siitä mitä tuo tarkoittaa. En löytänyt valikoista tuon nimistä nappulaakaan joten taitaa häipyä koko ohjelma koneesta. Noin huonosti tehtyä käyttöliittymää ei viitsi käyttää vaikka kuinka olisi ilmainen.
Hauholla nähdyn perusteella samat toiminnat pystyy manuaalisesti tekemään Corelin PhotoPaintilla.

MaxImDL tukehtui 32:een tif kuvaan, á 60Mbyte. Siinä vaikutti käyttöliittymä pikkuisen paremmalta kuin Iriksessä. Täytyy siinä kokeilla pureskella kuvia pienempinä annoksina.

Kaizu
Kai Forssen

naavis

Lainaus käyttäjältä: Kaizu - 16.02.2010, 19:16:23
Kokeilin pinota kuvia ja sain kommentin "select first an image zone" ilman mitään vinkkiä siitä mitä tuo tarkoittaa. En löytänyt valikoista tuon nimistä nappulaakaan joten taitaa häipyä koko ohjelma koneesta.

Se meinaa, että vedä hiirellä laatikko kuvan päälle. Irikselle on oikeasti paljon opetusmateriaalia, kannattaa lukea sitä. :)

Vesa Kankare

Lainaus käyttäjältä: Kaizu - 16.02.2010, 19:16:23
Kokeilin pinota kuvia ja sain kommentin "select first an image zone" ilman mitään vinkkiä siitä mitä tuo tarkoittaa.
...
MaxImDL tukehtui 32:een tif kuvaan, á 60Mbyte. Siinä vaikutti käyttöliittymä pikkuisen paremmalta kuin Iriksessä. Täytyy siinä kokeilla pureskella kuvia pienempinä annoksina.
Jep, Iriksen käyttöliittymä saattaa ajoittain olla vähän "luotaan työntävä". :) Ilmeisesti se on pyytänyt maalaamaan kohdistukseen käytettävän alueen kuvasta hiirellä. MaximDL:stä en tiedä, mutta oisko se pinoamisessa samalla tavalla muistinvarainen kuin CCDStack. Siinä ei onnistu isompien pinojen pureskeleminen kerralla, kun mitä keskusmuistiin 32-bittisenä sopii. Tai ainakin siltä vaikuttaa. Tulee memory full erroria jos yrittää pinota tuollaista n. 30 kuvan isojen järkkärivärikuvien pinoa. Iris ja Nebulosity selviää niistä kunnialla, nekun käyttävät kovalevyä apuna. Eli muistin lisääminen voisi helpottaa tuohon MaximDL ongelmaan?
Vesku
www.vkastronomy.com

Kaizu

Ei tullut hiirellä vetämällä mitään laatikkoa kuvan päälle. Jos teen rekisteröintiä levyllä oleville kuville, ei ylipäätään ole mitään kuvaa näkyvissä.

Olen joskus aikanani tehnyt asioita UNIX:in komentoriveillä. Siinä pääasiaksi muodostuu komentojen syntaxien hallinta ja varsinainen asia jää sivuosaan. Iriksessä on samoja piirteitä. Koska on olemassa helpompia keinoja käsitellä kuvia, en aio tuhrata aikaani yhden ohjelman omituisuuksien opetteluun.

MaxImissa tulee juuri tuo "memory full" ilmoitus. Täytyy siinä kokeilla viiden kuvan pinoja, ne ainakin onnistuvat Corelilla.

Kaizu
Kai Forssen

Lauri Kangas

Levyllä olevia kuvia rekisteröidessä täytyy ensin ladata joku sarjan kuvista (itseasiassa mikä tahansa saman kokoinen kuva käy) näytölle ja piirtää siihen 1x zoomilla neliö haluamansa kohdistustähden ympärille. Perusjuttuja, ei mun mielestä ole hyvä syy jättää käyttämättä iristä (tiedän tosin hyviäkin syitä). Juju on siinä, että jos ne komentojen syntaksit ei pelota, niillä saa tehtyä asioita mielettömän paljon tehokkaammin sitten kun ne osaa.

3p0

mulla kesti kans hyvä tovi aikaa tajuta että kuvaan voi merkata asioita ainoastaan 1x-zoomin ollessa päällä. ihan sairas käyttis, mutta vähintään yhtä addiktiivinen kuin emacs tai japanialaiset pikkuleivokset. ja kun sillä pääsee vauhtiin niin vain CMBR tuntuu olevan rajana...

Otto Huhta
Herrain Raketti- & Tiedeseura

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Kaizu - 16.02.2010, 19:32:59
Olen joskus aikanani tehnyt asioita UNIX:in komentoriveillä. Siinä pääasiaksi muodostuu komentojen syntaxien hallinta ja varsinainen asia jää sivuosaan. Iriksessä on samoja piirteitä. Koska on olemassa helpompia keinoja käsitellä kuvia, en aio tuhrata aikaani yhden ohjelman omituisuuksien opetteluun.

Vähän samat fiilikset täälläkin ts. erilaiset *nixit/*nuxit ja Iris ovat samalta pajalta lähtöisin ja samalle käyttäjäkunnalle suunnattuja täsmätyökaluja. Noiden kanssa pärjää, kun jaksaa käyttää aikaa ohjelman ohjeiden lukemiseen ja monien sellaisten asioiden opiskeluun, jotka sujuvat itsestään ("intuitiivisesti") vastaavissa ohjelmissa. Ja jos kerran pinoamisen lopputulos on samantasoinen kuin muilla ohjelmilla, loppuu mielenkiintoni turhan hankalan ja aikaa vievän työvälineen opiskeluun. (=Onneksi on valinnanvapautta näiden pinoamisohjelmien suhteen  :angel:)
- Timo Inkinen

Kaizu

Sain ruudun piirrettyä törmätäkseni seuraavaan ongelmaan "file not found". Sitten sain generic nimen määriteltyä mutta en saanut ohjelmaa hyväksymään tif formaattia käyttöön vaan se yritti väkisin etsiä fit-tedostoja. Iris lähti koneesta.

Töissä joudun päivittäin käyttämään huonosti tehtyjä ohjelmia ja ohjelmistoja. Se on jollain lailla siedettävää kun tietää ettää jokaisesta hukkaan heitetystä hetkestä saa edes pienen korvauksen. Vapaa aikana en sellaiseen suostu. Kun paahuomio menee ohjelman komentamiseen ei voi puhua työkalusta. Onneksi on olemassa kuvankäsittelyohjelmia jotka toimivat ja jotka ovat huomattavasti helpompia käyttää.

Kaizu
Kai Forssen