Aloittelijalle kiikarit

Aloittaja Pororo, 12.01.2009, 18:42:13

« edellinen - seuraava »

GaryP

Aha, valkeni, kiitos!

Kari
Kari Pulkkinen
Espoo, Finland

Harrastus uudelleen lämpiämässä...

pikkuteemu

Onkos kellään kokemusta noista vaellussauva-monopodeista kiikareiden kanssa?
..kuten esim. Gitzon Monotrek tms...

naavis

Pituutta noilla on aika vähän, joten joutuu joko istumaan tai kyyristelemään.

HTö

Pituutta vähän?  http://www.telefoto.fi/?open=6979&selected=66930 . Tuollaisessa on hyvä olla tilttipää, yläviistoon katselu on muuten tuskaa. Samoin monopodin alapäässä pieni "kolmijalka", muuten katselulaite pyrkii
pyörimään vaakatasossa holtittomasti.

     HTö 

naavis

Lainaus käyttäjältä: HTö - 10.01.2012, 21:02:11
Pituutta vähän?  http://www.telefoto.fi/?open=6979&selected=66930 . Tuollaisessa on hyvä olla tilttipää, yläviistoon katselu on muuten tuskaa. Samoin monopodin alapäässä pieni "kolmijalka", muuten katselulaite pyrkii
pyörimään vaakatasossa holtittomasti.

     HTö 

Viittasin tuohon linkattuun Gitzon monopodiin, jolla pituutta on 164 cm.

pikkuteemu

Lainaus käyttäjältä: naavis - 10.01.2012, 21:34:13
Viittasin tuohon linkattuun Gitzon monopodiin, jolla pituutta on 164 cm.
Ehkä tuo Gitzo oli huono esimerkki. Merkki on muutekin hankkinut maineensa ja suuruutensa aikana jolloin kamerat ja jalustat olivat täyttä patarautaa.

Kaizu

Nämä kepit soveltuvat paremmin lähellä horisonttia olevien kohteiden katseluun ja  sitä huonommin mitä lähempänä zeniittiä kohde on. Sama vika on suorissa kiikareissa. Tähtikiikareissa saisi olla taitettu okulaaripää mieluummin 90 mutta vähintään 45 astetta.

カイズ
Kai Forssen

Kokkonen

En jaksa lukea koko ketjua läpi joten jos joku jaksais vastata...

Eli, viimekausi meni 6" newtonin kanssa, harvoin tuli nostettua ulos ja ihmeteltyä
Mietin että kiikarit voisi olla järkevämpi vaihtoehto

Eli, budjetti ~500€ kiikareille JA jalustalle + tarvikkeille
Kattelin noita ursassa myynnissä olevia jalustoja, esim juuri Manfrottoa Cullmannin videopäällä, vaikuttaisi suht pätevältä laitteelta?
Hinta tosin melko suolainen, eli 300€
Onko 150-200 eurolla mahdollista saada käyttökelpoisia tähtikiikareita?
Onko kenelläkään kokemusta Helioksen 10x50WA -kiikareista?
En niinkään tarvitse älytöntä suurennosta, vaan laatua, onko k.o. kiikareista mihinkään?

Vaihtoehtoisia tuotteita saa (ja pitää) ehdotella jos jaksaa.
Jalustalta sellainen kriteeri, olen 191cm pitkä, joten jalustalla saisi olla pituutta ettei tarvitse kyykkiä epämukavissa asennoissa kovinkaan paljoa...
Ja pitäisi olla helposti liikuteltava(eli siis ei mitään itserakenneltuja kiinteitä 50kg jalustoja)

Kiitos jo etukäteen vastauksista

-V.K.
Albert Einstein asked the question that makes me hazy: "Am i or the others crazy?"

Person who reads, lives a thousand lives, person who doesn't read, lives only one.

velli

Tervehdys,

Minulla on upottaa n. 150€ ensimmäisiin kiikareihin. Pari kysymystä.

- Ursan Helios Naturesport 10x50 näyttää kumipäällysteen kuvioita vaille identtiseltä Telescope-Expressin 10x50 LE:n kanssa. Samalta tehtaaltahan ne tietenkin ovat, mutta ovatko ne laadullisesti/sisuskaluiltaan tasan sama malli?

- Telefoton valikoimissa tuota hintahaarukkaa edustavat Olympus DPS-1 ja Pentax XCF; onko teillä mitään havaintoja näiden (ja yllämainittujen) välisistä paremmuuksista?


mistral

Eivät vaikuttaneet Ursan Naturesportit samalta TS:n LE:n kanssa. Jos on mahdollista koekatsoa Naturesportit, erityisesti onko niissä pahaa tynnyrivääristymää, voisi sen perusteella päätyä niihin. Luulisin että ovat hintalaatusuhteeltaan oikein hyvät.

velli

Nepä ostin ja olen kyllä tyytyväinen. Läpäisevät Binocular Skyn testin melkein puhtaasti, sikäli kun osaan arvioida.

MRMR

Aloitteleva tähtiintuijottelija tervehtii ja kysyy heti neuvoa.

Paljain silmin on jo tarkkailtu, joten ajattelin kiikarien olevan ajankohtainen hankinta, kun kaukoputken kuljetukseen ei oikein ole mahdollisuutta. Lähinnä kiinnostavat syvän taivaan kohteet ja ihan muuten vain tähtitaivaan tuijottelu, oma aurinkokuntamme on aika toissijainen.

Pienen tutkimisen jälkeen omaan silmään parhaalta näyttää Helios Quantum-4 15x70 -kiikari. Ilmeisesti tällä on toivoa nähdä jotain kirkkaampia ds-kohteita? Surullisen vähän internetin ihmemaailmasta löytyy kokemuksia, mutta ehkä osaatte heittää arviota.

Ko. kiikarille käsittääkseni tarvitsee jalustan. Kotoa löytyy Manfrotton tripodi valokuvaustarkoituksiin, mahtaako siitä olla mihinkään kiikaroidessa? Matalahan se on, mutta enpä minäkään koollani huimaa, ja nuoret polvet jaksavat kyykkiäkin vähän. Lähinnä huolettaa se, onko tuo ollenkaan riittävän tukeva.

Toki jos on suosituksia muista kiikareista tarpeisiini suunnilleen samassa hintaluokassa niin mielelläni otan niitä vastaan!
I have loved the stars too fondly to be fearful of the night.

Minna R.
Helios Quantum 4 15x70
7x21 kiikari merkkiä X
Newton night vision monocular 2x24
Canon EOS 550D ja sekalainen kasa objektiiveja

Kaizu

Kiikari tarvitsee jalustan, tukevan ja riittävän korkean. Katselu nautinto menee pilalle jos joko kiikari tai havaitsija tärisee. Linkin takaa löytynyt jalusta näyttäisi sopivalta kevyelle pokkarikameralle. Kiikarin jalustassa pitää olla huomattavan suuri korkeussäätömahdollisuus. Suorat kiikarit ovat silmän korkeudella katsottaessa horisonttiin ja reilusti pään yläpuolella kun kohteet ovat zeniitissä. Hyvissä tähtikiikareissa on takapää taitettu vähintään 45 astetta.
Sillä on oleellinen vaikutus käyttömukavuuteen ja jalustan korkeuteen.

Kiikarilla tehdään visuaalihavaintoja. Ei jää hienoa, helposti julkaistavaa valokuvaa vaan hienon havaintoelämyksen joutuu joko piirtämällä tai selostamalla välittämään yleisölle. Siinä saattaa olla syy julkaistujen havaintojen vähäisyyteen.

Kaizu
Kai Forssen

MRMR

Tuo jalusta on pelannut aivan hyvin järjestelmäkamera+teleobjektiivi-kombolla, painon puolesta siis uskoisin kyllä kestävän kiikariakin, lähinnä huolettaa että onko noin isoilla suurennuksilla pienikin tärinä hyvin häiritsevää, eli pitäisikö siksi olla järeämpi jalusta. Enpä tullut edes ajatelleeksi taitettua takaosaa kiikareissa, kun katselin lähinnä Ursan valikoimaa ajatellen että sieltä on ainakin helppo hankkia apua ja palautella jos kiikarissa onkin jotain vikaa, ulkomaanpostituksissa on aina oma kikkailunsa.

Jatkanen etsintää (jalustan tai kiikarin)!

Edit. Onko monopodeista mihinkään kiikaritouhuissa? Vähän budjettilinjalla kun on pakko mennä, niin korkean monopodin löytää paljon halvemmalla kuin yhtä korkean kolmijalan.
I have loved the stars too fondly to be fearful of the night.

Minna R.
Helios Quantum 4 15x70
7x21 kiikari merkkiä X
Newton night vision monocular 2x24
Canon EOS 550D ja sekalainen kasa objektiiveja

JKyytinen

Monopodeja pitää koko ajan tukea, ja silloin tulee sama ongelma, kun käsivaralta, eli kädet väsyvät. Varmasti tukee ihan hyvin, ja ainakin on helpompi liikutella.
Jesse Kyytinen

jessekyytinen.wordpress.com

Bresser 10x50 kiikarit
EQ-3
EOS 5D3, 50D, suljinvammaiset 450D, 70D
FD 300mm f/2.8L,Samyang 14mm f2.8,24mm f1.4,85mm f1.4,Sigma 30 1.4Art
Fuji X100s
Nokia Lumia 920
GoPro2