Bahtinovin maski?

Aloittaja Timpe, 01.12.2008, 22:09:43

« edellinen - seuraava »

Timpe

Onko joku foorumilaisista tehnyt tämän linkin mukaisen Bahtinov tarkennusmaskin omaan kaukoputkeensa? Kyseessä siis venälaisen Pavel Bahtinovin kehittelemä maski, joka antaa tähden kuvaan kolme diffraktio-piikkiä. Näistä keskimmäinen vaihtaa paikkaa muiden suhteen tarkennuksen mukaan (ks. kuva). Maskin tekoon löytyy esim. täältä maskigeneraattori, joka osaa piirtää tarvittavan kuvan SVG-muodossa.
Omalle 1500mm polttovälin putkelle maskin "reiät" olisivat leveydeltään 5 mm ja leikkaamattomat väliosat samoin 5 mm. Viistossa olevat viivat ovat keskenään 40 asteen kulmassa. Kyseessä on siis Hartmanin maskin variaatio/jatkokehitelmä, mutta kuinka tuollainen kannattaisi tehdä kotiverstaalla ja mistä materiaalista? Kaupallinen jenkkituote on turhan kallis ($100) rahastus moisesta reikämaskista; varsinkin kun maskin mitoitus on tuon CN:n ketjun mukaan kohtuullisen salliva valmistustoleransseille (vain hilan reunojen tulisi olla sileät ja suorat, jottei diffraktiokuvaan tule epäselvyyksiä).
- Timo Inkinen

einari

Leikkasin mattoveitsellä pahvista mutta ilmeisesti reuna ei ollut tarpeeksi terävä koska ei oikein toiminut.
Tuollaista olisi kiinnostavaa kokeilla, eli jos joku saisi jollain koneellisella systeemillä leikeltyä niin olisin valmis siitä jotain maksamaan.
___
Tapio

tapioe

Uskoisin maskin toimivan jos sen tulostaa laserilla tulostuskalvolle. Kalvo ei  optisesti vastaa lasia, mutta lienee tässä käytössä riittävä. Maskin reunat ovat varmasti terävät!

tapioe
tapio ekholm
Celestron C6-S, SW80 ED, Scopos 66 APO
DSI II Pro, DSI Pro
HEQ5 Pro ja Porta Mount

Timpe

Joku CN:n foorumilla esitti yhdeksi ideaksi käyttää maskin peiteviivojen tekemiseen sopivaa nauhaa tai listaa (mulla siis 5mm leveydeltään), jolloin pääsisi tarkkuusleikkaamisen vaivasta, mutta joutuisi vastaavasti liimailemaan noita listoja maskikehän päälle.
- Timo Inkinen

awallin

riippuen apertuurin koosta, ehkä piirilevyjyrsimellä voisi ainakin A4 kokoisia piirilevystä, tai muusta muovilevystä jyrsiä maskin. jos nyt sattuu omistamaan sellaisen...

-Jarz-

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 01.12.2008, 22:09:43
Onko joku foorumilaisista tehnyt tämän linkin mukaisen Bahtinov tarkennusmaskin omaan kaukoputkeensa?

Pitihän tuollainen väsätä kun kehuivat siellä foorumilla sen erinomaisuutta. Täytyy myöntää, että ainakin omalla kohdallani tuo poisti tarkennusongelmat 8" putkella. Vielä pitää väsätä vastaavat maskit kameraobjektiiveille, kun niillä tuo tarkentaminen on vieläkin vaikeampaa.

Tässä kuva tarkentamisesta. Tarkennustähtenä Vega.


Kuva maskista (klikkaamalla tulostettava kuva [~500kt]).


Tulostin maskinkuvan lasertulostinkalvolle ja leikkasin läpinäkyvät kohdat pois, jolloin kuvan terävyys parani. Kiinnitin sitten kalvon muovireunukseen, mikä sopii kaukoputken sisäreunan sisälle jämptisti ja kalvo on näin lähellä kaukoputken korjauslinssiä.
Suosittelen  :smiley:.

JM
Jari
CPC 800 XLT - Skylux 70/700 - Pentax K10D - QHY5 - Atik 314L+

TuRe

Mielenkiintoinen maski.
Tein sen jäljentämällä valokuvauspaperille, jolloin sain muuttaa maskin sopivan kokoiseksi. Leikkasin ritilät auki mattoveitsellä apuna metalliviivotin. Sillä sai suorat leikkausjäljet. Kehikko on 3x40 mm muovilistasta parilla pop-niitillä päistä kiinni. Kunhan tulisi ilmoja...
Tuomo Repo

jonttuli

Kysyn taas yhtä kysymystä joka mielessä kaihertaa. Pitääkö paikkaansa että tuommoinen maski asetetaan putken eteen jolloin kuvauksessa tähtiin saadaan säteet ? Vai olenko väärässä. Käykö tollanen linssi putkeen ?

Lauri Kangas

Maski laitetaan putken eteen ja se aiheuttaa kuvaan tuollaiset säteet tähtien ympärille kuin Jarz:n kuvassa. Säteiden paikkaa tarkkailemalla on helpompaa saada tarkennus kohdilleen. Kun varsinainen kuvaus aloitetaan, maski on otettava pois. Sitä käytetään siis pelkästään tarkentamiseen.

jaava

Vastaako lopputulos tarkkuudeltaan  moottorifokuksen aikaansaannoksia?

JV
If no Higgs particle exists, we have a revolution in our hands.

jonttuli

Kuinka muuten tähtiin saa hienot säteet. Olen yrittänyt monta konstia ja en ole onnistunut. Onko kyse vain siitä että kuvaa ei valota tarpeeksi että sieltä säteet tulisi esiin. Millä asetuksilla kannattaa kuvata että saa säteet tähtiin?

Timpe

Mielenkiintoisia ratkaisuja, kiitos!  :smiley:
Pitäisi varmaan kokeilla väsätä itsekin tuollainen, mutta olen viivytellyt kun en ole kuullut muiden käyttökokemuksista mitään.

Lainaus käyttäjältä: jonttuli - 02.12.2008, 18:17:37
Kuinka muuten tähtiin saa hienot säteet.

Kokeile vaikka tehdä paksuhko ristikko kaukoputken aukon eteen (esim. 20cm Newtonille 1 cm lankahalkaisijaltaan oleva ristikko). Luulisi tuon aiheuttavan riittävästi diffraktiota kuviisi. Ja voihan ne sitäpaitsi lisätä kuviin jälkikäteen kuvankäsittelyohjelmallakin.

Tässä on muuten pari linkkiä apupeilin pitimen aiheuttamiin diffraktiohäiriöihin:
http://www.larrydsmith.com/astro/spider.html
http://www.beugungsbild.de/diffraction/diffraction.html
...näistä kun yleensä yritetään päästä eroon normaalikäytössä  :tongue:
- Timo Inkinen

Uppo

Lainaus käyttäjältä: jaava - 02.12.2008, 17:58:55
Vastaako lopputulos tarkkuudeltaan  moottorifokuksen aikaansaannoksia?

JV

Eihän se pelkkä moottori tiedä fokuksesta mitään. Tarkoitit varmaan noita autofocus systeemihärdelleitä.
Jani Virtanen

jonttuli

Onnistuuko kyseinen rakennelma linssi putkiin timpe? Voisiko  se onnistua että jos kuvaa suoraan kameralla niin tekee vastavalosuojaan saman laisen rakennelman? Millaista kuvankäsitteluohjelmaa kannattaa käyttää jotta saisi nuo säteet kuvaan?

jaava

LainaaEihän se pelkkä moottori tiedä fokuksesta mitään. Tarkoitit varmaan noita autofocus systeemihärdelleitä.
Toki noin.

LainaaOnnistuuko kyseinen rakennelma linssi putkiin timpe?

Onnistuu aivan helposti. Tosin säikeessä kuvattua laitetta et tarvitse, eikä sitä kannatakaan käyttää - sehän peittää jotakuinkin puolet tulevasta valonsta.

Sen sijaan liimaat vastavalosuojaan, tai teippaat putken objektiivipäähän kaksi lankaa ristiin niin että langat risteävät putken keskellä. Jos langat ovat toisiinsa nähden 90-asteen kulmassa, saat tähtiin 4 sakaraa jotka ovat suorassa kulmassa.

JV
If no Higgs particle exists, we have a revolution in our hands.