M57 - Lyyran rengassumu

Aloittaja einari, 25.07.2006, 21:49:09

« edellinen - seuraava »

VP

M57 Härkämäeltä.

16" Meade, SBIG STT8300M
9x300s Ha
6x300s OIII
Synteettinen vihreä kanava

-V

Erik Pirtala

Viime yönä tuskailin PHD:n ja muiden omien amatöörimokien kanssa noin neljä tuntia ja siinä ajassa alunperin suunnitellut kohteet ehti jo hävitä hollilta. Yritin sitten lopulta sihdata M57:aa, joka oli aamuneljältä jo korkealla itätaivaalla.


21X65s ISO3200 Ns raaka kuva. Vinjentointi ja komavirhe näkyy, mutta tykkään tuosta tähtien paljoudesta  :evil:


12x100s ISO1600.

Tähän jälkimmäiseen kokeilin flatit ottaa ja mielestäni siinä onnistuin. Värit on aikalailla pielessä enkä saanut oikein sumusta yksityiskohtia esille (tarkennus?)

Laitteistona EOS500D+8" Newton

Tane

 Kuvailin Saturnusta ja alkoi olla keskiyön tummuutta taivaankuvussa niin suuntasin planeettakameran, Altair 224:n 12"f4 newtonin kera Lyyran rengassumuun. Valotin 7,5 minuuttia 15 sekunnin pätkissä. Sopivan lyhyt aika hektiselle planeettakuvaajalle. Jalustana tavallinen Neq-6.
Pitäisi yrittää joskus hyvällä seeingillä tällaisella kameralla sekunnin parin  pätkissä joku pitempi valotus ja valkata niistä parhaat...Pitäisi ja pitäisi. Mutta kun on syväntaivaankameratkin olemassa...
Celestron C14,

Tane

 Jatkoin tätä edellisen viestin teemaa ja vaihdoin kameraksi Touptekin monon, muu kalusto sama. Seeing jopa heikompi kuin oli tuossa Altair 224 värikamera kuvassa joka oli kylläkin mono asetuksella. Sen totesin kun alussa kuvasin Saturnusta eikä kummoista saanut...Saturnukseen mono kamera Touptek tekee paremmin ja taas Altair väriasetuksella parhaiten sopii Jupiteriin. Ei ole yksi yhteen mikään näissä hommissa...
Toisen kuvan otin minuutin valotuksilla; kahdeksan kappaletta pinossa. Hieman on komaa, peili tehdasasetuksilla vielä. Kaipaa hienosäätöä...
Celestron C14,

tomppa

Vihdoinkin alkaa olla tarpeeksi pimeää kuvaukseen, tässäpä siis minun kauden aloitukseni viimeyöltä ja samalla ensimmäinen kuvani Lyyran Rengassumusta. :grin: Kalustona Celestron C8 f/6.3 alt-az -jalustalla ja Canon EOS 1000D. Valotusta 104x15s + 33x15s darkit, käsittely Pixinsight.

Tane

 Välillä värikuvaakin...GSO 10"f5 dobsonista riistetyn newtonin ensivalo Altair Astron 224 värikameralla. 15x 15 sekuntia kerkesi ennen pilviä, noita aina paikalle kiiruhtavia...
Celestron C14,

Tikkes

Kiirettä on pitänyt pilvien kanssa  :grin:

Mutta onpas hyvin tarttunut värit ja tarkennuskin ollut kohdillaan.
Celestron C8 SCT XLT
Sky Watcher ESPRIT 100ED SUPER APO
Sky Watcher EQ8
ATIK 314L+ / SBIG ST-8300M /Canon 80D

-Esko

Tane

 Kollimointi oli tälle f5 putkelle helpompi kuin f4 jonka kanssa aikanaan tuli taisteltua. Mutta se opetti ja nyt napsahti samantien minulle riittäväksi. Toisekseen; on se ilman muuta helppoa noin pienen kennon kuva-alalle.
Celestron C14,

Jurassic

Kesäinen rengassumu.
Pientä muistin piristystä deep sky kuvaukseen..

Mitään flätteja taikka darkkeja en ottanut.. Valotusajat: Lum 35x5sek. RGB- 35x5sek/kanava. Bin-2x.
Kamerana zwo 174mmc

Kuvattu 16- 17.07.2019 ED80 putkella.




Omegon eq5
Canon 1200D full spectrum mode

wm-x

Siitä se kausi starttaa! Hieno suoritus.

Jurassic

Viime yön (30.7.2019) Luminanssi- kanava melkein kahden tunnin edestä.
Taivas on jo melko himmeä täältä Lappeenrannasta katsottuna, tosin vain lyhyen ajan.
Omegon eq5
Canon 1200D full spectrum mode

VeijoT

Cygnus päivillä riitti hellettä. Kuvasin siellä lyhyellä 200mm objektiivilla puolenyön aikaan rengassumua. Tämä kirkas ja pieni sumu vaatis 2000mm polttovälin, mutta jotain tarttui tuohonkin. Kamera oli modaamaton, joten punaiset osat jäi pois.

Veijo T

Tane

150/1200 akromaatti ja Touptek planeettakamera työstivät viisi ja puoliminuuttia Eq-5 jalustalla. Viime syksyn 300f/4 newton ja IMX224 kamera sai paremmin tämän kohteen esille, mutta aina on yritettävä jotain erilaista ettei kyllästy...
Celestron C14,

Jurassic

Nyt kyllä heräsi halu valottaa lisää tätä kohdetta.

Tane: sinun entinen putki on aika kova pala kollimoida... ja tuntuu että toi peltiputki taipuilee peilin painosta sen verran että aiheuttaa vääristymiä tähtiin riippuen missä asennossa putki on.

(hiilikuituputki olisi kyllä ratkaisu tähän ongelmaan)
Omegon eq5
Canon 1200D full spectrum mode

Osku

Tuskin se peltiputki taipuu. Oletan, että syyllinen on se GSOn omintakeinen kollimointiruuvien asettelu ja joku, tai jotkut ruuvit ovat jääneet hiukan löysälle.
GSO:ssa, joka on sama kuin TS nimellä myyty, on epätavallisesti kollimointiruuvit jaettu tasaisesti 60 asteen välein kehälle. Kun lisäksi kolmen kollimointiruuvin jouset ainakin 10 tuumaisessa, jollainen minulla on ollut, olivat liian heikot, oli kollimointi niin haasteellista, ettei onnistunut ollenkaan.
Muutin työntöruuvien paikan vetoruuvien viereen. Alkuperäiset työntöruuvit olivat liian paksuja. Porasin pienemmät kierrereiät, liekö olleet 5mm ja otin työntöruuveiksi sopivat koneruuvit, tai vastaavat. Johan rupesi kollimointi onnistumaan.
Jos haluat kokeilla vastaavaa modifikaatiota ja sinulla ne kollimointiruuvit isolla muovinupilla varustettuja, niin ehkä myös vetoruuvit pitää vaihtaa pienikantaisiin.
Jos ne jouset tuntuvat liian hennoilta niin, ettei ne kunnolla kanna peiliä, ei kollimointi ole helppoa. Jousien vaihto auttaa.
Oletko kokeillut kollimoida siten, että esin jos hiukan löysäät valkoista ruuvia, niin samamalla kiristät sen molemmin puolin olevia mustia ruuvja tasaisesti ja päin vastoin. Oletin, että putkessasi on ne mustat ja valkoiset kollimointiruvit. Jollei ole, niin tämä on kuitenkin ehdottamani kollimointiperiaate. En anna kuitenkaan mitään takeita menetelmän toimivuudesta.