Ngc 891

Aloittaja Mikko Päivinen, 16.09.2006, 16:20:03

« edellinen - seuraava »

einari

Siis yksi 5 minuutin valotus, huhheijaa miten hyvä  :shocked:
___
Tapio

DarkSide

Lainaus käyttäjältä: Mika Luostarinen - 14.10.2009, 20:56:43
Tässä nopea räppäsy 5 minuutin valotusajalla. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kuvasin tätä kohdetta.
Parametrit: Meade 10 tuuman SCT f/10, SBIG ST8XME, unfiltered, dark-korjattu, 5 minuutin valotusaika, seuranta 1 sec valotukset. Jalusta EQ-6 Pro. Kuvausohjelma ja seuranta Equinox Image, jalustan ohjaus Vobser ohjelma.

En ole mikään deep-sky kuvaaja mutta onhan näitäkin hauska joskus kokeilla :)

-Mika Luostarinen

Ompa hyvä kuva ekaksi "räppäsyksi" Mika ja vain 5 min valoa!! Suosittelen kokeilemaan muitakin DS-kohteita  :evil:

t.Jyrki  :wink:

Make

Huh, huh, 5 minuutin valotuskin voi olla aika hyvä, jos on oikeat laitteet. Ihailen tuota SBIG:in kohinattomuutta ja Meaden resoluutiota.

Tässä uusintayritykseni kohteesta viime yöltä. Nyt käytin ISO1600 herkkyyttä, kun löysin netistä perustelut sen paremmuudelle verrattuna ISO800:n. Eroa onkin suuresti kohinan rakenteessa. Valotusta 19 x 10min = 3h 10min. Lisää on tulossa vielä 200 minuuttia parhaillaan.



Välineet samat kuin edellä. Nyt tein edistyksellisempää Zone System-käsittelyä ja lopuksi pienensin hieman hähtiä Noel Carboni-toolsien avulla (tekee samaa kuin Zonen mukainen tähtien pienennys).

Koko kenttä TÄÄLLÄ. Lisäksi TÄÄLLÄ croppi kuvan vasemmasta alalaidasta, josta löytyy galaksia poikineen. Taidanpa tehdä tästä croppikentästä DSLR deep fieldin  :grin:. Te, joiilla on isompi putki ja kunnon jalusta / AO voisitte saaada tästä osasta avaruutta todella hienon kuvan. Odotan innolla kuvianne :cheesy:.

Markku Kellomäki
Make's Space Station-blogi

jmantyla

#18
Lainaus käyttäjältä: Petri Kehusmaa - 14.10.2009, 14:25:34
Photarissa tarkasteltuna olet leikannut punaisen ja sinisen kanavan histogrammin mustaa päätä vähän liikaa (= mustan vaaleammat sävyt leikkaantuneet pois). Väribalanssiltaan punaista on liikaa ja sinistä liian vähän.
Vähensin 10% punaista ja lisäsin 10% sinistä. Tässä NGC 891 14.10.09:

Ehkä se nyt jonkun näytöllä on paremman näköinen. Tosin minun mielestäni useimmat täällä olevat NGC891-kuvat ovat liian sinisiä.
Tiedot: Tal-150P + Atik ATK-16HR  27 min.

Edit: Kuvan väribalanssia korjattu ja kanavien kohdistusta parannettu.

Jorma M.

Make


Jorma: luulen, että nuo sävyerot johtuvat erilaisista näytöistä, joita itse kullakin on. Näytön kalibrointi esim. Spyder-tuotteilla auttaa viemään värejä samalle viivalle. Minullakin nämä foorumin kuvat näyttävät erilaisilta työkoneeni kalibroimattomalla Dell-näytöllä kuin kotikoneellani, jonka Samsung SyncMaster 2032BW-näyttö on kalibroitu Spyder2:lla.
Markku Kellomäki
Make's Space Station-blogi

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Make - 15.10.2009, 12:47:24
Jorma: luulen, että nuo sävyerot johtuvat erilaisista näytöistä, joita itse kullakin on. Näytön kalibrointi esim. Spyder-tuotteilla auttaa viemään värejä samalle viivalle.

Siitäpä juuri tuo johtuu. Laitan tasapuolisuuden vuoksi kaikista tässä ketjussa esillä olleista kuvista oman käsitykseni kuvien taustataivaan yms. sävystä. Listassa on ensin siis postaajan nimi, jonka perässä kuvan taustataivaan värisävy. Luonnehdinta kertoo sävyn sellaisena kuin se näkyy omalla kalibroimattomalla Sony LCD-monitorillani, huonevalaistuksen ollessa melko pimeä ja yleisvalon tullessa seinälampun putkimallisesta energiansäästölampusta.

Toivottavasti en pahoita tällä kenenkään mieltä (tai sitten pahoitan tasapuolisesti _kaikkien_ mielen :tongue:), mutta tämä lista kertoo varsin hyvin sen kuinka eri tavalla kaikki nämä kuvat näkyvät erilaisella monitorilla, millä ne on muokattu. Copy/paste esim. Muistioon auttaa listan katselussa ja kuvien selaamisessa:

Mikko Päivinen -neutraali
Prior -neutraali (aavistus syvän sinistä)
Timo Kantola - vihertävänharmaa (huntu)
Juha-Matti Penttilä - neutraali (mv?)
Lauri Kangas - vihertävä
Juha-Matti Penttilä - neutraali
Make - aavistuksen tummansinertävä/neutraali
Mika Luostarinen - neutraali (lähes mv)
Make - neutraali
jmantyla - neutraali/magenta, aavistus vihertävyyttä tummassa päässä


Pitänee hankkia tuo kalibraattori, niin voisi olla edes omista kuvaväreistä kohtuullisen varma... <huokaus>  :rolleyes:
- Timo Inkinen

-Jarz-

Tähän taustataivaan sävyn tarkistamiseen on mm. seuraava keino. Tehdään kuvan kopiolle "Median 20" suodatus ja nostetaan sitten levelsillä kirkkautta vaikka 30%, niin taustan värisävyt pomppaa silmille. Samalla tulee ilmi kuvan vinjetointi (flättien puuttuminen) tai mahdollinen gradientti (valosaaste).
Tietenkin kuvankäsittelyohjelman pipetti-työkalullakin voi tökätä mustaa kohtaa taustasta ja katsoa mitä RGB-arvoja saa tulokseksi, mutta se ei ole yhtä havainnollista.

JM
Jari
CPC 800 XLT - Skylux 70/700 - Pentax K10D - QHY5 - Atik 314L+

Make

#22
Lainaus käyttäjältä: -Jarz- - 15.10.2009, 21:34:35
Tähän taustataivaan sävyn tarkistamiseen on mm. seuraava keino. Tehdään kuvan kopiolle "Median 20" suodatus ja nostetaan sitten levelsillä kirkkautta vaikka 30%, niin taustan värisävyt pomppaa silmille. Samalla tulee ilmi kuvan vinjetointi (flättien puuttuminen) tai mahdollinen gradientti (valosaaste).

Tuo on hyvä keino!

Projektini etenee: nyt on plakkarissa 38 x 10min = 6h 20min valotusta Canon 350D:llä (ISO1600). Alan huomata vähitellen kunnollisten valotusaikojen merkityksen. Nyt pääsen soveltamaan Zonen oppeja paljon laajemmin, kun kohina ei ole niin paljon tiellä. Värejäkin uskaltaa repiä nyt esiin paljon paremmin. En tiedä, ovatko värit nyt oikeat, mutta ainakin niitä on enemmän  :laugh:.


EDIT: tässä vähemmän värikäs versio ja galaksin keskustaa terävöity lisää:



Pystyin jo käyttämään galaksin keskustan terävöintiäkin, mikä ei vielä 190 minuutin valotuksella ollut järkevää. Valotuksen tuplaannuttua pikkugalaksien muotokin hahmottuu paremmin.
Markku Kellomäki
Make's Space Station-blogi

dirty

Tässä oma 891. Kuvattu kalustolla VC200L @F/9, QHY8, SXV-AO, IDAS-LPS, EM-200Temma2Jr.
Valotusta 8h 30m. En voinut vastustaa kiusausta hieman ehostaa VC200L:n difraktiopiikkejä sattumalta löytämälläni StarSpikes Pro ohjelmalla. VC:ssä paksu apupeilin pidin, joten piikeistä tulee luonnostaan lyhyitä ja paksuja. Nyt ne näyttävät melkein kuin olisivat peräisin isojen poikien RC:stä. Alla oleva kuva on cropattu 66% downsämplätystä kuvasta. Koko kentän originaali on tuolla.

Harri Hytönen

Juha-Matti Penttilä

Mahtavia kuvia Makelta ja dirtyltä! Itse harvoin jaksan valottaa yhtä kohdetta noin pitkään.

Kyllä huomaa, että on ollut selkeää viime päivinä kun foorumille tulee paljon hienoja tähtikuvia.
EQ3 SkyScan jalusta, modattu Canon 550D, SkyLux 70/700
Sky-Watcher Evostar 80ED DS-Pro
Atik 314e mono ccd-kamera

Make

Vähensin värikkyyttä luonnollisemmalle tasolle ja terävöin galaksin keskustaa, ks. edellinen viestini ylempänä. Kumpi on parempi versio mielestänne?
Markku Kellomäki
Make's Space Station-blogi

einari

Minusta jälkimmäinen on parempi, 'luonnollisempi'.
___
Tapio

Make

Lainaus käyttäjältä: einari - 21.10.2009, 08:31:29
Minusta jälkimmäinen on parempi, 'luonnollisempi'.

Heh, ymmärrän kyllä nuo heittomerkit  :grin:. Onhan tämä vielä hieman "terästettyä" luonnollisuutta.
Markku Kellomäki
Make's Space Station-blogi

PetriKe

#28
Saiskos Make alemman värit ja ylemmän terävöityksen :wink:
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Make - 21.10.2009, 01:07:34
Vähensin värikkyyttä luonnollisemmalle tasolle ja terävöin galaksin keskustaa, ks. edellinen viestini ylempänä. Kumpi on parempi versio mielestänne?

Alempi ilman muuta. Terävöintiä on minustakin himpun verran liikaa tähän rajaukseen ts. alempi kuva toimisi hiukan pienempänä versiona hyvin, mutta tässä koossa siinä ei ole ihan niin paljon detaljeja tyrkyllä, mitä terävöintitaso antaisi olettaa. (Ajattelin kommentoida noita ylemmän "über-sinisiä" tähtiä jo aiemminkin, mutta tiesin olevani pari päivää poissa koneen äärestä, niin en viitsinyt tuolloin.) Hyvä suoritus kaiken kaikkiaan, kun "moitteet" menevät jo nirsoilun puolelle  :angel:
Myös Harrilla paletti on hienosti kasassa, joten peukut pystyyn sinnekin suuntaan  :cool:
- Timo Inkinen