Cassinin jakoko?

Aloittaja Regulus, 12.03.2008, 15:32:19

« edellinen - seuraava »

AP

Hyvä että näkyi, minullakin meni viimeilta ns. putkeen... Cassini näkyi ja saatiin jopa kuvattua. Aiemmin olen Saturnusta katsellut Helioksen 102/1000 linssiputkella ja siihen verrattuna näkymissä selvää  eroa ovat planeetan selvästi erottuvat värit  ja pilvivyöhykkeet. Olen ollut ostokseen kohtuutyytyväinen.
Tarkennukseen joku oli löytänyt pientä apua (cloudynightsin foorumilla)sillä lailla  että oli ruuvannut pari kertaa fokusoinnin ns."päästä päähän", itsekin tämän tein-en tosin tiedä auttoiko se koska en ehtinyt sitä ennen ko toimenpidettä testata taivasalla. Pientä ympyrää se tekee vieläkin mutta mahtuu ainakin 8mm okulaarin kuvakenttään ihan leikiten.

T:AP

Antti Paaso

Timpe

Olen minäkin ruuvannut sitä SW:n tarkennusta päästä päähän rasvojen levittämiseksi, mutten ole huomannut tästä havaittavaa hyötyä. Planetta vaeltelee 257-360x okulaarikentissä noin puolen näkökentän alueella, mutta minua nyppii enemmän se kun itse peilin säätö on turhan karkeatekoinen (nopea) liikkeissään ja nuljauttelee peiliä pikkuisen arviokaupalla. Pitäisi kait laittaa ensiavuksi lisää halkaisijaa tuohon tarkennusnuppiin, jotta sen kehäliike pysyisi pienempänä. (Harkitsin muuten hetken jopa Crayford focuserin lisäämistä kulmapeilin ja OTA:n väliin hienotarkennusta varten, mutta sitten päädyin tuohon toisaalla mainittuun 30cm Newton-putken kasaamiseen ja ajastaan SW:n myymiseen uuden rinnalta.)

Eilen tulivat myös hyvin vastaan tämän Maksutovin optisen puolen rajat, koska tuo 360x suurennus jätti kuvan minusta aavistuksen liian pehmeäksi suhteessa ilmakehän mahdollisuuksiiin eli putkesta ei irronnut tämän enempää. Pitää vielä yrittää tarkistaa tuota kollimointia, koska sekin on putkessa aavistuksen pielessä ja saattaa vaikuttaa tuon verran kuvaan. Sangen hyvä suoritus silti kaikenkaikkiaan kiinalaisputkelta, koska tuo oli toistaiseksi paras näkymäni Saturnukseen ja olin tyytyväinen eilisiltaan :D
- Timo Inkinen

AP

TS:n SCT Crayford moottorilla (+sovite)tällä hetkellä UPS:n keskuksessa Saksassa... Jos joskus pääsisi tuohon mitä patonginpurijat on sillä kuvanneet. Riittäisi minulle. ;)

www.cieletespace.fr/TestInstrument/pdf/MAK150HEQ5.pdf


T:AP
Antti Paaso

Regulus

Se oli 15.4.2008 illalla, kun oli jälleen kirkas taivas ja päätin yrittää Saturnuksen kuvaamista. Maltoin tuskin virittää kameroita, kun okulaarissa (3x + Celestron zoom käännetty 8:aan) erottui selvästi Cassinin jako aina välillä häviten ilman väreilyyn. Tuijottelin näkyä tunnin-puolitoista.

Kuvista ei kylläkään ole kerrottavaa. Meaden (150/750) fokusointilaite vääntyy todella rajusti tarkennettaessa.

Mare Nectaris

Harmi että et saanut kuvaa - mutta tosi mukavaa lukea havaintokertomuskin. Niitä olisi muutenkin kivaa lukea kuvien ohessa enemmänkin, vaikka onhan niitä usein porukoilla blogeissa.

Ja voi vaan kuvitella ton kokemasi Saturnus-magneetin voimaa Cassinin jaolla höystettynä - siinä kyllä aika menee ettei huomaakaan ja mieleen jää voimakas muistijälki. Itsekin muistan vieläkin miten tuossa tammikuussa oli yksi valtavan upea seeing (sen hetken) ja Saturnus oli kyllä aivan uskomaton jalokivi taivaalla (havaintopäiväkirjan mukaan 2.1.08 klo 23.15-23.45)...
Timo Keski-Petäjä


SW Evostar 120 ED APO*TAL 250K*C8-N*SW 150 Pro*TAL 1 (Mizar)*Celestron Ultima 80*EQ6 Pro Eqmod + TS dual mount*CG-5 GOTO*TV: Nagler Type 4 17 mm, Panoptic 24 mm*Baader Hyperion Clickstop-Zoom 8-24*17 mm UWA-70*TV BIG 2x Barlow*Celestron 2x Barlow Ultima SV Series*TAL 3x Barlow*TS 5 x APO Barlow*TS CCD lunar camera

AP

Kuvasin 17.4.08 Saturnusta, ja  sain aloituksena toisaalle postatun Gassendin kennolle (ihan vaan esimerkkinä), ilmakehän väreily oli niin voimakasta, että Cassinia ei edes erottanut..Täällä Raumalla etelästä tuleva pilvivyöhyke kyllä sekoitti "pakan" aika hyvin juuri kun aloitin kuvaamista -- Johon jäikin sitten aikaa kaikkien jalustan/kaapeleitten tms.  debuggaamisen jälkeen peräti 30 minuuttia...  >:(

Niitä pätkiä ei edes kehtaa laittaa näytille, seeing tuli väliin. Ja pahasti. Kerrankin oli opeteltu kameran käyttö ja histogrammit kohdalleen....No ei voi mitään.

T:AP
Antti Paaso

Pekka Moisio

Kattelin uudella 10" saturnusta äskön parvekkeelta. Putki oli ollut jäähtymässä 4 tuntia pöytätuulettimen avustuksella. 30minuutin aikana Cassinin jako pilkahti esiin 3 kertaa noin kahden-kolmen sekunnin ajaksi. Seeing vaihteli ihan kokoajan sumuisesta terävään ja kokeilin suurennoksia 170x ja 240x joista isommalla pilkahti se jako kolme kertaa. Tällä kertaa erotin kolme kuuta ja yhden vyön planeetan pinnalla. Mielestäni aika hyvin parvekkeelta, kun ikinä ennen en ole parvekkeelta saanut yli 150x tarkentuun oikeen mitenkään. Huomenna katseleen jostain muualta, kuin parvekkeelta..

Julius

Lopultakin sain monen yrityksen jälkeen kaapattua pienen häivähdyksen Cassinin jaosta.

SW80ED, DBK21, 2x halpisbarlow, Baader uv/ir-filter. Pinottu n. 800/3000 Registaxilla.

Regulus

Hieno homma !! Tämä luo uskoa aloittamaani kuvausharrastukseen. Saksasta tulee ensi viikolla SW80ED ja CCD-kennolla varustettu webbikamera. En lopeta kuvaamista ennenkuin otoksesta erottuu Cassinin jako. Enkä lopeta sittenkään :D.

Julius

Lainaus käyttäjältä: Regulus - 23.04.2008, 21:55:09
En lopeta kuvaamista ennenkuin otoksesta erottuu Cassinin jako. Enkä lopeta sittenkään :D.

Hyvä Regulus! Pidä toi asenne! Tuskin tulet pettymään putkeen.
Olen käyttänyt sitä myös lintukuvauksiin ja ihan laadukasta jälkeä syntyy.
Kamerana on ollut Canon 400D.

Regulus

#25
Tämän (24.4.2008) yön tuotos:

- Meade 150/750
- HEQ5
- Baader Microfocuser
- 3x Barlow
- Baader UV/IR -cut
- webcam VIMICRO
- n. 1000 framea

Jos minulta kysytään: "Mikä tuo on ?", vastaan: "Se on Cassinin jako. Pihavalon ja naapuritalon yli kuvattuna."

Julius

Lainaus käyttäjältä: Regulus - 25.04.2008, 00:27:22
Jos minulta kysytään: "Mikä tuo on ?", vastaan: "Se on Cassinin jako. Pihavalon ja naapuritalon yli kuvattuna."

Hienostihan jako tuossa näkyy!

Ei ne olosuhteet täälläkään hääppöset ole. Parvekekuvauksen kiroja ainakin viikonloppuisin
on alakerran ovien aukomiset tuon tuostakin yömyöhäänkin. Tauottaa tehokkaasti kuvaussessiot
ainakin hetkeksi  >:(

Munkki

Itse aloitin tähtiharrastuksen niihin aikoihin kun renkaat näkyivät paljon otollisemmasta kulmasta ja Cassinin jaon näkeminen oli pikemminkin itsestään selvyys. TAL-1:llä ei tehnyt mitään vaikeuksia erottaa Cassinin jakoa. Välillä yritin havaita silloisella 20cm putkella jopa Encen jakoa - en tiedä onko se sitten oikeasti mahdollista mutta niin väitetään. Nyt täytyy rehellisesti myöntää, että en edes uskonut kuinka paljon tuo kulma vaikuttaa näkymiseen. Sen on voinut hyvin tässä muutaman vuoden aikana todeta, että homma on hankaloitunut. Eilen illalla koitin 250mm peilillä ja ja kokemukseni oli hyvin samanlainen kuin Moision Pekalla, muutaman kerran sen varmuudella näin eikä siltikään hyvin. Satrunuksen suhteen jään nyt jännäämään sitä kun renkaan kallistus on 0-astetta meihin nähden ja rengas "katoaa". Ja sen jälkeen kun kulma alkaa kasvamaan, voidaan alkaa taas seuraamaan koska kukakin näkee Cassinin jaon ja minkä kokoisella laitteella.
Mikko Salokannel

Regulus

Tänään Cassinin jako näkyi ihan kivasti SW80ED:llä 225x suurennoksella. Tuolla putkella 450x Saturnukseen oli vielä yllättävän iisi. Tosin Cassinin jako alkoi jo hämärtyä.

Regulus

 :laugh: :laugh: :laugh: Anteeksi vaan, että naurattaa mutta en naura teille vaan sille, että hankin vuosi sitten isomman (12") putken sen tilalle jolla (6") aikaisemmin olen Saturnusta tiiraillut ja vasta tänään suuntasin sen ensimmäistä kertaa suosikkikohteeseeni.

Wapunpäivä oli heti aamusta lähtien todella kylmänoloinen pohjoistuulen takia, vaikka lämpömittari näytti ihan siedettäviä - jopa 13 asteen - lukemia päivällä. Fiilikset ei olleet ihan parhaat tähtitiirailuun mutta kirkas taivas houkutti etsimään Venusta päivätaivaalta - kaksi vaaksaa Auringosta vasemmalle ja noin 40-45 asteen korkeudelle katseella hakemaan. Kyllä se vaan sieltä löytyy ihan ilman apuvälineitä.

Taivas pysyy kirkkaana näköjaan koko päivän. Yleensä pilvet tulee viimeistään siinä vaiheessa, kun pimeys laskeutuu. Kumma juttu - taivas on selkee vielä saunan jälkeenkin. Pitäisköhän alkaa virittää vehkeitä? No pitää vissiin. Päätän 'ihan nopeesti' vilkaista Saturnusta ennenkuin meen nukkumaan. Otan sen isomman putken. En ota edes okulaarin suojusta irti ennenkuin olen laittanut moottorin piuhat paikalleen ja hakenut kohteen etsinputkella. Odotan jotain tosi mahtavaa.

Ouuu Wauuu!! Ei oo totta! Tällä putkella Cassinin jako näkyy sillein, ettei tarvi kahta kertaa miettiä onko se se. Voi Tsiisus...laitan 3x Barlow:n väliin. Ohhoh! Ihan mahtava uusi elämys suosikkikohteestani jonka luulin jo tuntevani. Rengaskulma on kyllä parhaillaan loistava mutta Cassininjakoa voi jopa jäädä ihmettelemään sen sijaan, että pitäisi arvailla vilahtiko se hetken verran okulaarissa. Havainto-olosuhteetkin on toki paremmat tällein Vapun aikaan talven pakkasiin verrattuna.

Harmi, ettei tullut otettua kuvaa. Vilkasin vaan ihan nopeesti - puolitoista tuntia. :)

Mutta nyt on Cassinin jako ihan helposti nähtävissä, jos ketä kiinnostaa.