Cassinin jakoko?

Aloittaja Regulus, 12.03.2008, 15:32:19

« edellinen - seuraava »

Regulus

Viesteistä voi lukea, että monet harrastajat ovat nähneet Cassinin jaon - jopa TAL-1:llä. Esim. Joukahaisen mahtavista kuvista näkee, että jako on miltei rengasnipun keskellä. Kun tosta omasta putkesta vilkaisee niin jotenkin tuntuu, että ihan siellä kiekon reunalla olisi jotain vastaavaa havaittavissa.

Onkohan se nyt sitten se Cassinin jako? Selitän ilmiön itselleni siten, että putkeni erotuskyky ei riitä näyttämään ihan niitä ulommaisia renkaita ja siksi näyttää kuin tuo jako olisi siellä reunan tuntumassa. Voisko joku vahvistaa. Ennen en uskalla sanoa nähneeni Cassinin jakoa.

Reijo Teränen

Cassinin jako on vyön ulkoreunasta noin yhden kolmasosan verran sisällepäin ,noin suurinpiirtein.
Reijo Teränen.  SW 200,  Bresser Pluto .

Mare Nectaris

Ohessa Ilmo Kukkosen laatima, selkeä piirros Saturnuksen rengasjärjestelmästä.

Kuva on peräisin Kari Kailan ja Hannu Määttäsen toimittamasta, Ursan vuonna 1983 julkaisemasta teoksesta Tähtitieteen harrastajan käsikirja 2, sivulta 87, artikkelista joka käsittelee planeettojen havaitsemista.

Kukkonen kirjoittaa, että "Cassinin jako erottuu jo 6 cm kaukoputkella" ...  ja "Encken jaon näkemiseen tarvitaan yleensä yli 15 cm kaukoputki" (s. 88).

Timo Keski-Petäjä


SW Evostar 120 ED APO*TAL 250K*C8-N*SW 150 Pro*TAL 1 (Mizar)*Celestron Ultima 80*EQ6 Pro Eqmod + TS dual mount*CG-5 GOTO*TV: Nagler Type 4 17 mm, Panoptic 24 mm*Baader Hyperion Clickstop-Zoom 8-24*17 mm UWA-70*TV BIG 2x Barlow*Celestron 2x Barlow Ultima SV Series*TAL 3x Barlow*TS 5 x APO Barlow*TS CCD lunar camera

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Mare Nectaris - 12.03.2008, 19:32:04
Kukkonen kirjoittaa, että "Cassinin jako erottuu jo 6 cm kaukoputkella" ...

Näin se menee eli olen katsellut Cassinin jakoa varsin selväpiirteisenä jo 10cm/F8 peiliputkella, mutta tällöin renkaiden kaltevuuskulma oli huomattavasti nykyistä otollisempi. Nyt en voi sanoa nähneeni sitä edes 15cm Maksutovilla, mutta tässä on osin kyse myös havaintotuntien vähyydestä Saturnuksen suhteen (kehnojen kelien vuoksi)  :(
- Timo Inkinen

AP

#4
Samat sanat kuin Timpekin kirjoitti, lisänä vielä, että seeingkin taas tekee kepposensa, varsinkin nyt -Juuri tuosta renkaitten kaltevuuskulmasta johtuen. Esimerkiksi 25.2.2008 näin Cassinin jaon samaisella 15 cm Makilla ja taas 11.3.2008 ei toivoakaan/pieniä häivähdyksiä vaan. Ovat jotkut  kuulemma kirjoittaneet nähneensä sen jaon jopa 80mm linssiputkellakin, vaikka leveyttä kohteella oli muistaakseni vain 0,8 kaarisekuntia...
(EDIT: 0,45 kaarisekuntia, muisti pätkii .. ;) )

T:AP
Antti Paaso

Iiro Sairanen

Täältä löytyy pieni info-isku Cassinin jaosta: http://www.astronetti.com/putkifaq/yleinen.htm
Iiro Sairanen
--> http://deepsky.arkku.net <--

Tosiharrastelija

#6
Täällä myös on Cassinin jako vielä näkemättä. 15 cm peiliputkella ja 250x suurennuksella en ole saanut näkymään.
Nyt 7.3 tarkastelin Saturnusta jonkin aikaa Bresser 10cm linssiputkella 142x suurennuksella ja olin näkevinäni häilähdyksen jaosta.. :o
Valitettavasti ei kerennyt kokeilla suuremmalla suurennuksella kun alkoi lumisade. >:(
***Meade ETX-70 LIITERI GoTo***
***Bresser102/1000 EQ5***
***15x70 Kiikarit***
**Tulipallokamera Philips SPC900NC**

Regulus

Pari viestiä ylempänä olevassa linkissä sanotaan: "Onpa joku onnistunut näkemään Cassinin-jaon jopa Swarovskin 80mm lintukaukoputkella, jossa on 20-60x suurennus."

Mmm, tota ööö...Viitsisköhän uskoa. Voihan vaikka katsella 7x35 kiikarilla käsivaralta vähän sinnepäin ja sanoa: "Joo nyt näkyy".

TeroP

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 12.03.2008, 22:08:20
Näin se menee eli olen katsellut Cassinin jakoa varsin selväpiirteisenä jo 10cm/F8 peiliputkella, mutta tällöin renkaiden kaltevuuskulma oli huomattavasti nykyistä otollisempi.
Samoja kokemuksia alla, mutta 10cm maksutovilla. Tarvitsee tosin hyvän kelin ja siedettävän okulaarin sekä paljon kärsivällisyyttä ja vaivaa. Jos nyt sattuu saamaan täydellisen tarkennuksen käsivaralta siten että kaikki näkyy terävänä (suurennos ~120-160 luokkaa riippuen kelistä) niin sitten vain odottamaan kärsivällisesti että tulee se pienoinen hetki jolloin ilmamassat asettuvat juuri sopivasti.
Celestron CPC 1100 GPS (XLT) SCT (279mm/2800mm)

Baader Hyperion Clickstop Zoom 8-24mm
Celestron E-lux 40mm plössl, Omni Barlow 2x, Focal Reducer F/6.3

Imaging Source DBK21 AU618.AS
Baader UHC-S, UV/IR-cut, Neodymium

William Optics 1.25" Dielectric Diagonal

Regulus

Katsokaas nyt esim. tuosta AP:n kuvasta:
http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=2218.0

Tuo vastaa aika hyvin sitä mitä meikäläisen okulaarista näkyy. Eikö tuossa näy Cassinin jako? Vähän heikosti mutta kuitenkin..Ja nuo ulommat renkaat näkyy sitten vähän heikommin.

AP

Näkyisi vähän paremmin jos olisi fokus kohdallaan just eikä melkein....  ;)

T:AP
Antti Paaso

Regulus

Kyllä minä nyt taidan sanoa vaimolle, että nähty mikä nähty  8). Kunhan opiskelen vähän kuvaamista niin räppään siitä kuvan. Älkää pitkästykö odotellessa  :D.

Joke

Cassinin jako on tullut henkilökohtaisesti nähtyä Bresserin Skyluxilla (70/700) useampi vuosi takaperin Pudasjärven korpimailla täydellisen pimeyden ja seeingin vallitessa. Tuolloin tuli tehtyä loistavia havaintoja myös Jupiterista vöineen.
Jouko S.

Meade 6" N-6EC
LXD75

http://koti.mbnet.fi/jomaso

Marko.J

Vuosia sitten, kun Saturnus oli korkealla ja renkaat näkyivät paljon nykyistä suuremmassa kulmassa, erottui Cassinin jako 114 mm peiliputkella n. 160x suurennuksella hyvällä kelillä. Nyt, kun kulma on paljon pienempi, on tilanne 20 cm peiliputkella 250 x suurennuksella luokkaa näkyy, ei näy, näkyy... Tosi paljon kelistä kiinni.
Marko Järvinen
"Jos ei nippusiteillä ja jeesusteipillä tule kuntoon, niin sitten se on oikeasti rikki."
http://markonastroblogi.blogspot.fi

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 12.03.2008, 22:08:20
Nyt en voi sanoa nähneeni sitä <Cassinin jakoa> edes 15cm Maksutovilla, mutta tässä on osin kyse myös havaintotuntien vähyydestä Saturnuksen suhteen...

Tuli eilen paikattua tämä puute eli katselin Saturnusta 150/1800mm SkyWatcher Mak:illla. Putki oli ollut jäähtymässä viisi tuntia ennen havaintojen aloitusta ja illan seeing taisi olla myös keskivertoa parempi. Nyt Cassinin jako näkyi renkaiden sivuissa (jossa jakoa pääsee katsomaan ikäänkuin pitkittäin), mutta keskemmältä rengasta jakoa ei erottanut millään suurennoksella. Käytössä oli 10mm TV Radian ja sille TV 2x Barlow, jotka antoivat muhkean 360x kertoimen. Ilmakehä oli siis harvinaisen rauhallinen, jotta tuollaista suurennosta pystyi käyttämään ongelmitta. Muita Saturnuksesta havaitsemiani asioita olivat nämä: renkaiden varjo planeetan pinnalla (aivan renkaiden vieressä tummentumana), planeetan varjo renkaiden päällä (takana sivulla lyhyt, selväpiirteinen pätkä), planeetan pinnalla ekvatoriaalivyö (varsin himmeänä), Titan ja kaksi muuta kuuta lähempänä planeettaa (ilm. Tethys ja Rhea, syrjäsilmällä näkyivät ajoittain, kun katsoi). Kuut tarkistettu tänään tämän mukaan: http://www.wwu.edu/depts/skywise/saturn.html Vaimokin katsoi okulaariin ja päästi "Onpas se kaunis!" huudahduksen  :)

Kokeilin myös 257x (14mm+Barlow) ja 450x (8mm + Barlow) suurennoksia, mutta parhaaksi näkymäksi jäi tällä kertaa tuo 10 millisen + Barlowin antama kuva. Suurin haitta havainnolle oli tällä kertaa SW:n kelvoton ja liian karkealiikkeinen fokusointi pääpeiliä säätämällä. Säädä siinä nyt tarkennusta, jos planetta liikkuu ellipsiympyrää okulaarin kuvakentässä (joka on noin 10 kaariminuuttia)  >:(
- Timo Inkinen