Päivää taas. Olen pitänyt opiskelutaukoa ja mietiskellyt miten tätä jähnäystä kannattaisi jatkaa, josko ollenkaan. Ensiksi kuitenkin kiitokset Eusalle ja mistralille, jotka urheasti ovat jaksaneet kommentoida viimeisiä tekstejänikin. Muut, ehkä 100+ aiheen seuraajaa, varmaan lukevat näitä juttuja samalla huvituksella kuin minäkin kuuntelen kansanradiota.
Eusa kyselit eikö selityksesi saanut (minussakin) Ahaa-elämystä (ja palaisin oikeaan käsitykseen). Valitettavasti en saanut ahaata. En ymmärtänyt käyttämiäsi konsepteja, esim. perspektiivi-analogiaa, ja kuinka se selittäisi ristiinnäkemisprobleemin signaaliviive huomioiden tai ei.
Mistral puolestaan ymmärsit esimerkkini, ja ymmärtääkseni pidit sitä pätevänä, mutta jätit asian "tässä on se ristiriita" -tasolle versus että olisit todennut, että ST-opetus on tässä kohden väärin. Alku-Einsteinilaisista teksteistäkään en löytänyt tukea tuollaiselle väärinopetukselle.
Mutta otan vielä yhden esimerkin. Siinä myös yritän tuoda esiin, minkä vuoksi keskusteluaiheellamme on juuri tämä otsikko.
Otetaan yksi raketti. Se kulkee 0.8c vauhtia. AE:n kaavan mukaan tuossa vauhdissa raketin kellon käynti hidastuu 0.6-osaan maan kelloon nähden (maassa 60 min, raketissa 36 min). Raketti laukaistaan joku päivä klo 12:00 Helsingin rautatieasemalta kohti Turkua. Raketti alkaa lentämään Hki-Tku väliä 1 km korkeudessa. Sieltä on hyvä näköyhteys maahan ja radioaallotkaan ei juuri tuo signaaliviivettä. Raketissa on maan oloissa kasvanut ja koulutettu rakettimies.
Heti lähdön jälkeen, kun raketin kelloon tuli lukema 12:36, kun raketti on taas kääntymässä Hki:ssä, rakettimies katsoo mitä näyttää aseman kello. Virheelliseksi väittämäni ST-opetuksen mukaan, sen pitäisi näyttää 0.6 x 36 min = 21,6 min, eli ~12:22. Kun minä olen 100-varma, että aseman kello näytti ~13:00.
Ja rakettimies kuuntelee aikansa kuluksi YLE Radio Suomea. Rakettimies ihmettelee miksi kanava lähettää joka 36 min välein aikamerkin! Mutta sitten hän muistaakin, että hän on 0.8c nopeassa liikkeessä joten raketin kello on hidastunut. Sinänsä rakettimiehellä ei ole mitään ongelmaa elää, syödä ja nukkua raketin kellon mukaisia päiviä, koska hänenkin elintoiminnot ovat samalla lailla hidastuneet. Se rakettimiehen unirytmiä kyllä häiritsee, että valoisat/pimeät ajat eivät satu ollenkaan yksiin raketin kellon tuntien kanssa.
Joten vielä tuosta ristiin näkemisestä: Jos raketista nähtäisiin maan kello hidastuneena, kai kaikki muukin maassa pitäisi olla slow motion: maan pyöriminen, täysikuut, vuodenajat, kaikki. Mahdotonta!
Yleensä ottaen kai todellisuuden mallin, kuten ST, pitäisi kuvata ainakin periaatteessa todennettavia asioita todellisuudesta. Tämä ristiin näkemisen malli on minusta täysin absurdi ja ei-todennettavissa, väärä tulkinta ST:n tuosta osasta.
Pituuskontraktio.
Hki-Tku välimatka on linnuntietä 150 km. ST:n mukaan 0.8c nopeudessa myös kuljettu matka typistyy 0.6-osaan, eli 90 km:iin. Mutta, kuitenkin, todistettavasti, kun rakettia on maasta tarkkailtu sen on nähty säntillisesti aina kääntyvän Hki rautatieaseman ja Tku rautatieaseman kohdalla. Missä on pituuskontraktio? En näe sitä missään!
Rakettimiehestä kyllä saattaa tuntua, että eihän tämä Hki-Tku ollut pitkäkään matka, kun se meni näin äkkiä. Ja vielä, jos rakettimies menee siihen "halpaan", että pitää raketin kellon lukemaa samana kuin aika, ja sitten hän soveltaa kaavaa nopeus (pitää olla 0.8c) = matka/aika. Tästä matematiikka jyrää, että kuljetun matkan on lyhennyttävä samassa suhteessa kun aikakin on pienentynyt, jotta ei mentäisi ylivalonnopeuksiin tms.
Mutta tosiasia on, että Hki-Tku väli ei ole typistynyt yhtään. Ja rakettimieskin ymmärtää asian kun hän muistaa, että raketin nopeus (0.8c) ja Hki-Tku etäisyys (150 km) ovat määritetyt maan koodinaatistossa. Ja kun rakettimies konvertoi kellonsa lukeman maan kellon lukemaksi kaava 0.8c = 150 km/konvertoitu_kellolukema on ihan ok. Ja mitään pituuskontraktiota ei ole. Jos joku sanoo, että Hki-Tku välimatka on typistynyt, selittäköön myös miten se typistyminen näkyy a) maasta ja b) raketista.
Rakettimies on homo sapiens. Se on eläilaji, joka on kehittynyt vuosimiljoonien kuluessa, ja luonnonvalinnan myötä sen elintoiminnot ovat sopeutuneet siihen miten maapallo mekanismina toimii. Aika-suhteessa tarkoitan lähinnä maan pyörimistä (päivä/yö vaihtelu), kuun liike (kuukausirytmi), maan kiertäminen aurinkoa (vuodenajat).
Entäpä jos tuo raketti kuskeineen olisikin jostain muualta kosmoksesta, joku cruisailija, joka jostain kumman syystä alkaa sahaamaan Hki-Tku väliä 1 km korkeudessa. Tämä U.F.O.-rakettimies on joku U.F.O.-sapiens, jotain U.F.O.-kansaa, joka on kehittynyt jollain U.F.O.-planeetalla ja sopeutunut elämään sen toimintamekanismin puitteissa. U.F.O.-sapienssit varmaan tuntevat aika, kello, matka käsitteet. Mutta tuskin he ovat normeeranneet sekuntia ja metriä samoin kuin me. U.F.O.-raketille maa ei ole vertailukohta, ei esim. tiedä nopeuseroaan maahan.
Miltä tilanne vaikuttaa U.F.O.-rakettimiehen kannalta? Ei paljon miltään. Seuraaaville havaitsemilleen asioille U.F.O.-rakettimies sanoo vain "aha": Hki-aseman kellon viisarit näyttävät liikkuvan, YLE Radio Suomesta kuuluu tasaisin väliajoin piipitystä, ja joka 24. piipityksen yhteydessä kirkonkellojen soittoa, ja maa näyttää pyörivän tehden valo/pimeä vaihtelua, jne. Ne eivät merkitse U.F.O.-rakettimiehen elämiselle mitään ongelmaa tai ihmetystä. Hän pitää U.F.O.-planeetalla oppimansa tavat. Hki-Tku välimatkaa hän ei ihmettele yhtään, mittaa sen vain niikuin on tottunut välimatkoja mittaamaan U.F.O.-planeetalla. Nopeuden ja gravitaation vaikutuksen kellon käyntinopeuteen hän tietää. Pituuskontraktiosta hän ei ole kuullutkaan.
Tämä esittämäni ajan käsitys (oikeastaan kukaan ei tiedä mitä aika on, mutta mitä kello näyttää liikkeen ja gravitaation vaikutuksen alaisuudessa) ja kuljetun matkan käsitys pelaa matemaattisesti ihan hyvin. Kellon käynnin muutos on todettu kokein. Pituuskontraktiota ei ole. Mikä estää etteikö ST-mallia muuteta näiltä osin yksinkertaisemmaksi, yhtä hyvin asioita selittäväksi ja ymmärrettävämmäksi.