ASI294 ja kuivausainetabletit

Aloittaja Tommi L, 13.01.2022, 22:12:08

« edellinen - seuraava »

Tommi L

Oma ASI294MC kamerani on ollut levossa marraskuisen kuvaussession jälkeen, jossa kuviin tuli melkoisia väriliukumia ja kuvan epätasaisuuksia. Neljän tunnin valotus M78-sumusta tuotti alta löytyvän kuvan. Olosuhteet olivat kyllä kosteuden osalta haastavat, sillä ilmankosteus huiteli lähellä sataa ja liikuttiin pakkasrajan tuntumassa. Kuitenkin itseäni jäi vaivaamaan, voisiko vika kuitenkin olla kamerassani ja voisiko asialle jotain tehdä?

Suurin kysymysmerkki itselleni on kameran kuivausainetabletit (desiccant tablet) ja niiden kunto. Kun tilasin  aikoinani kameran, niin kiinnitin oitis toisessa kuvassa näkyvän tarrakiinnitteisen lämmityspannan kameraan. Nyt myöhemmin itseäni on kiinnostanut monesti avata kamera, mutta en ole viitsinyt repiä kannen kiinnitysmuttereiden päälle liimattua pantaa irti. Jos olen ymmärtänyt oikein, niin kamera sisältää tehtaalta tullessa kuivausainetabletit (vai olenko väärässä?), joiden vaihtamiseen ja kuivaamiseen löytyy hyvät ohjeet. Onko noita kuivausainetabletteja tarkoitus kuivata/vaihtaa säännöllisin väliajoin (vai onko turhaa hifistelyä?) ja voisiko tällä olla tekemistä tuossa kuvassa näkyvien väriliukumien kanssa?
Celestron C8, Celestron EdgeHD 800, Esprit 100ED, Askar FRA400
iOptron CEM70, iOptron CEM26, Celestron AVX
ASI294MM, ASI183MM, ASI174MM, ASI120MM

Harmaa Vaeltaja

Minulla on sama laite ja sama lämmitin siinä. En osaa sanoa mitään kuvan osalta, mutta siellä on sellaiset tabletit. Periaatteessa ne kai pitäisi kuivata tai vaihtaa kuivattuihin aina kun kameran avaa tai jos lasin sisäpuolelle muodostuu kosteutta. Siinä on O-rengas tiivisteet, mutta paineen vaihdellessa kamera saattaa imaista kosteutta sisäänsä, tilanne johon nuo tabletit on tarkoitettu. Ne imevät määränsä kosteutta, mutta kun imukyky on käytetty, kosteus tiivistyy pinnoillem myös lasiin.

Oliko sinulla tuo lämmitin päällä kun otit tuon kuvan? meinaan että minulla tuli kuvaan epämääräisiä kuvioita kun kuvasin saman tyyppisissä olosuhteissa ja tuota lämmitintä ei vielä ollut. Kennon jäähdytin oli päällä. Kosteus tiivistyi lasiin ja sumensi näkymät.

Ei tuota lämmitintä tarvitse irroittaa, sitä voi longottaa sen verran että saa avaimen kohdalleen ja nuo pultit irti.

vauve

Asi 294 MC Pro: yleisluontoinen kysymys: kuinka asetellaan vahvistus ja offset? Jossakin puhutaan unity gainista: tarkoittaako arvoa 120? Kun kuvaan NIINA- sekvenssillä, laittaa offset- oletusarvoksi 57. Jostakin taas luin, että offset olisi kamerassa kiinteä, eli asettelu ei vaikuttaisi? Mihin lämpötilaan kamera kannattaa jäähdyttää galakseja, klustereita, emissio- ja heijastussumuja kuvattaessa esimerkiksi. - Olen kuvannut pääasiassa vahvistuksella 120 ja offsetilla 30. Ilmeisesti kalibrointikuvissa pitää käyttää samoja arvoja. Kiitos tiedoista.

Tommi L

Tuo gain-arvo 120 on ymmärtääkseni juuri tuo kutsuttu unity-gain ja varmaankin yleisimmin käytetty gain-arvo, sillä lukukohina laskee merkittävästi tuon gain arvon kohdalla ja pienenee vielä hieman siitä ylöspäin mentäessä. Offset-asetusta voi kyllä muuttaa, mutta tuo 30 on perus tuon kyseisen gain-arvon kanssa käytettynä. Kunhan ainakin huolehtii, ettei offset ole 0, sillä silloin voi tulla ongelmia.

Darkeissa ja Bias-kuvissa kannattaa käyttää samoja gain/offset arvoja kuin varsinaisissa kuvissa, mutta flattien kohdalla voi gain-arvosta poiketa, mikäli et saa muuten yli 3 s. valotuksia. Itse otan flatit gain 0:lla ja niiden kaveriksi joko darkflatit tai bias-kuvat samoin gain 0:lla. Eli jälkimmäisessä tapauksessa otan bias kuvat kaksilla gain-arvoilla. Tai oikeammin valitsen bias- ja dark- kuvat sopivilla gain-asetuksilla valmiista kirjastostani, enkä ota näitä joka kerta kuvauksen yhteydessä.

Celestron C8, Celestron EdgeHD 800, Esprit 100ED, Askar FRA400
iOptron CEM70, iOptron CEM26, Celestron AVX
ASI294MM, ASI183MM, ASI174MM, ASI120MM

RT--

Lainaus käyttäjältä: vauve - 04.04.2022, 17:52:11
Asi 294 MC Pro: yleisluontoinen kysymys: kuinka asetellaan vahvistus ja offset? Jossakin puhutaan unity gainista: tarkoittaako arvoa 120?
Tuolla kameralla gain 120 on se, mitä kannattaa käyttää.
Offsetiksi sellainen lukema, millä yksikään pikseli ei saa nolla-arvoa. Helpoiten löytyy, kun laittaa softan looppaamaan lyhintä mahdollista valotusaikaa (kamera tulpattuna, oikea gain asetettuna), ja alkaa nostaa offsetia nollasta ylöspäin, kunnes statistiikan minimiarvo on riittävästi nollan yläpuolella, vaikka 100 tms. Omissa ASI294-kameroissa offset 8 on ollut oikein hyvä; darkkien mediaani vähän päälle 500.

vauve

Ja nyt taisi sipata koko kamera. Jäähdytin pyöri lopussa melko äänekkäästi, ja nyt ei lähde käyntiin ollenkaan. Ei ota darkkeja: tulee vain harmaa vinjetoitunut kuva, josta puuttuu mm. ampl glow- valot kokonaan. Onkohan näille huolto olemassa, tiedossa vikoja? Kiitos.

naavis

Varmaan kannattaa ottaa myyjään ensimmäisenä yhteyttä.

Harri Räisänen

Lainaus käyttäjältä: vauve - 09.09.2022, 22:20:37
Ja nyt taisi sipata koko kamera. Jäähdytin pyöri lopussa melko äänekkäästi, ja nyt ei lähde käyntiin ollenkaan. Ei ota darkkeja: tulee vain harmaa vinjetoitunut kuva, josta puuttuu mm. ampl glow- valot kokonaan. Onkohan näille huolto olemassa, tiedossa vikoja? Kiitos.

Sen takakannen aukaisusta ei taida takuut mennä. Jos sen ottaa auki ja ottaa myös irti sen tuulettimen johdon, niin näkee johtuuko nuo muut mahdollisesta tuulettimen kärähtämisestä.