Avaruus.fi - keskustelualue

Tähtikuvaus => CCD-kamerat => Aiheen aloitti: Tommi L - 13-01-2022, 22:12:08

Otsikko: ASI294 ja kuivausainetabletit
Kirjoitti: Tommi L - 13-01-2022, 22:12:08
Oma ASI294MC kamerani on ollut levossa marraskuisen kuvaussession jälkeen, jossa kuviin tuli melkoisia väriliukumia ja kuvan epätasaisuuksia. Neljän tunnin valotus M78-sumusta tuotti alta löytyvän kuvan. Olosuhteet olivat kyllä kosteuden osalta haastavat, sillä ilmankosteus huiteli lähellä sataa ja liikuttiin pakkasrajan tuntumassa. Kuitenkin itseäni jäi vaivaamaan, voisiko vika kuitenkin olla kamerassani ja voisiko asialle jotain tehdä?

Suurin kysymysmerkki itselleni on kameran kuivausainetabletit (desiccant tablet) ja niiden kunto. Kun tilasin  aikoinani kameran, niin kiinnitin oitis toisessa kuvassa näkyvän tarrakiinnitteisen lämmityspannan kameraan. Nyt myöhemmin itseäni on kiinnostanut monesti avata kamera, mutta en ole viitsinyt repiä kannen kiinnitysmuttereiden päälle liimattua pantaa irti. Jos olen ymmärtänyt oikein, niin kamera sisältää tehtaalta tullessa kuivausainetabletit (vai olenko väärässä?), joiden vaihtamiseen ja kuivaamiseen löytyy hyvät ohjeet. Onko noita kuivausainetabletteja tarkoitus kuivata/vaihtaa säännöllisin väliajoin (vai onko turhaa hifistelyä?) ja voisiko tällä olla tekemistä tuossa kuvassa näkyvien väriliukumien kanssa?
Otsikko: Vs: ASI294 ja kuivausainetabletit
Kirjoitti: Harmaa Vaeltaja - 13-01-2022, 22:39:05
Minulla on sama laite ja sama lämmitin siinä. En osaa sanoa mitään kuvan osalta, mutta siellä on sellaiset tabletit. Periaatteessa ne kai pitäisi kuivata tai vaihtaa kuivattuihin aina kun kameran avaa tai jos lasin sisäpuolelle muodostuu kosteutta. Siinä on O-rengas tiivisteet, mutta paineen vaihdellessa kamera saattaa imaista kosteutta sisäänsä, tilanne johon nuo tabletit on tarkoitettu. Ne imevät määränsä kosteutta, mutta kun imukyky on käytetty, kosteus tiivistyy pinnoillem myös lasiin.

Oliko sinulla tuo lämmitin päällä kun otit tuon kuvan? meinaan että minulla tuli kuvaan epämääräisiä kuvioita kun kuvasin saman tyyppisissä olosuhteissa ja tuota lämmitintä ei vielä ollut. Kennon jäähdytin oli päällä. Kosteus tiivistyi lasiin ja sumensi näkymät.

Ei tuota lämmitintä tarvitse irroittaa, sitä voi longottaa sen verran että saa avaimen kohdalleen ja nuo pultit irti.
Otsikko: Vs: ASI294 ja kuivausainetabletit
Kirjoitti: vauve - 04-04-2022, 17:52:11
Asi 294 MC Pro: yleisluontoinen kysymys: kuinka asetellaan vahvistus ja offset? Jossakin puhutaan unity gainista: tarkoittaako arvoa 120? Kun kuvaan NIINA- sekvenssillä, laittaa offset- oletusarvoksi 57. Jostakin taas luin, että offset olisi kamerassa kiinteä, eli asettelu ei vaikuttaisi? Mihin lämpötilaan kamera kannattaa jäähdyttää galakseja, klustereita, emissio- ja heijastussumuja kuvattaessa esimerkiksi. - Olen kuvannut pääasiassa vahvistuksella 120 ja offsetilla 30. Ilmeisesti kalibrointikuvissa pitää käyttää samoja arvoja. Kiitos tiedoista.
Otsikko: Vs: ASI294 ja kuivausainetabletit
Kirjoitti: Tommi L - 04-04-2022, 18:55:16
Tuo gain-arvo 120 on ymmärtääkseni juuri tuo kutsuttu unity-gain ja varmaankin yleisimmin käytetty gain-arvo, sillä lukukohina laskee merkittävästi tuon gain arvon kohdalla ja pienenee vielä hieman siitä ylöspäin mentäessä. Offset-asetusta voi kyllä muuttaa, mutta tuo 30 on perus tuon kyseisen gain-arvon kanssa käytettynä. Kunhan ainakin huolehtii, ettei offset ole 0, sillä silloin voi tulla ongelmia.

Darkeissa ja Bias-kuvissa kannattaa käyttää samoja gain/offset arvoja kuin varsinaisissa kuvissa, mutta flattien kohdalla voi gain-arvosta poiketa, mikäli et saa muuten yli 3 s. valotuksia. Itse otan flatit gain 0:lla ja niiden kaveriksi joko darkflatit tai bias-kuvat samoin gain 0:lla. Eli jälkimmäisessä tapauksessa otan bias kuvat kaksilla gain-arvoilla. Tai oikeammin valitsen bias- ja dark- kuvat sopivilla gain-asetuksilla valmiista kirjastostani, enkä ota näitä joka kerta kuvauksen yhteydessä.