Pimeät paikat eteläisessä Suomessa vuonna 2022?

Aloittaja cmas, 05.01.2022, 14:23:14

« edellinen - seuraava »

cmas

Koetettaisiinko pysyä aiheessa? Se kun mielestäni palvelisi ketjun tarkoitusta paremmin. Autokeskusteluille löytynee oma ketjunsa ja jos ei ole, niin semmoisen voi tehdä ja jakaa siellä noita kokemuksia ja suunnitelmia erilaisista "mobiilitukikohdista"  :azn:

Harmaa Vaeltaja

:police:

Oikeasti, ei täällä liikaa keskustella yhtään mistään. Jos viestejä olisi tuhansia päivässä ja asiaa ei meinaisi löytää chitchatin seasta ymmärtäisin reaktiosi, mutta edes joka päivä ei ole postauksia....

väre

Lainaus käyttäjältä: Harmaa Vaeltaja - 06.01.2022, 21:46:06
:police:

Oikeasti, ei täällä liikaa keskustella yhtään mistään. Jos viestejä olisi tuhansia päivässä ja asiaa ei meinaisi löytää chitchatin seasta ymmärtäisin reaktiosi, mutta edes joka päivä ei ole postauksia....
Olen kyllä taipuvainen olemaan samaa mieltä. Tämä foorumi hiipuu vähitellen pois, jos täällä ei joku keskustele jostain, joskus vaikka vähän asian vierestäkin.
Markku
----------------------
Sky-Watcher Evostar 80ED DS-Pro, Sharpstar 61EDPH III, GSO 6" RC, iOptron GEM28, Asiair Pro, Asi 120 mini, ZWO ASI 533 MC Pro, Canon 80D, EOS R

Mellon

Lainaus käyttäjältä: cmas - 05.01.2022, 16:27:17
Mikä lie tämän linkin tarkoitus vai onko linkissä jotain väärin? Kuten kerroin ekassa viestissäni, tuo palvelu on tuttu joskin siellä on mielestäni täysin vääriä "luokituksiakin".

Missäs siellä? Jos jossain on mielestäsi vääriä luokituksia tai havaintopaikkojen kuvauksissa säädettävää, niistä kannattaa ilmoittaa ylläpidolle osoitteeseen: taivaanvahti[ät)ursa.fi. Vapaaehtoisvoimin ylläpidettyyn palveluun tulee aika paljon materiaalia vuodessa ja sisällön kanssa tehdään se mitä voidaan. Siksi olisi parasta saada tietää, jos jotain korjattavaa on.

Havaintopaikoissakin on muuttujia, jotka vaikuttavat siihen miten ne rapautuvat ajan kanssa: puusto kasvaa tai ympärille rakennetaan. Kommentoimalla havaintopaikkoja sisältöä pystyy täydentämään.

Mikko_L

Lainaus käyttäjältä: Mellon - 06.01.2022, 23:09:59
Missäs siellä? Jos jossain on mielestäsi vääriä luokituksia tai havaintopaikkojen kuvauksissa säädettävää, niistä kannattaa ilmoittaa ylläpidolle osoitteeseen: taivaanvahti[ät)ursa.fi. Vapaaehtoisvoimin ylläpidettyyn palveluun tulee aika paljon materiaalia vuodessa ja sisällön kanssa tehdään se mitä voidaan. Siksi olisi parasta saada tietää, jos jotain korjattavaa on.
Heh, vilkaisin tuota nopeasti ja esmes Helsingin Lammassaaren (Vanhankaupunginlahti) on joku tägännyt "maaseutumaiseksi" :oops:  Näinhän se on, jollekin voi olla ihme jos ihan vieressä ei katuvalot loista.

Etelä-Suomessa pimein paikka jossa olen tehnyt havaintoja on Rosala/Hiittinen, tosin lossimatkan päässä, mutta en usko sen pimeämpää löytyvän ainakaan valosaastekartan perusteella.  Porkkala, Inkoon Kopparnäs tai Emäsalo häviävät rajamagnitudissa sille ainakin pykälän verran (mag 5 vs 6).  Sinne kylläkin ajaa Helsingistä sen 2½ tuntia, vaikka jäisikin mantereelle Kasnäsin puolelle.

Saimaalla, vaikkapa Savonlinnasta etelään ja Puumalan ympäristössä, on hyvin pimeää.  Sieltä voisi vuokrata mökkiä syysloman ja uudenkuun aikoihin ja toivoa parasta kelin suhteen.

Paikalliset olosuhteet voivat kyllä muuttua (=huonontua) nopeastikin, tieosuuksia tunnutaan nyt valaistavan ihan älyttömissä paikoissa kilometrikaupalla.. ja aina joku talon tai mökin omistaja päättää hankkia "tosi hienot" eli mahdollisimman kirkkaat pihavalot joita ei sitten sammuteta :cry:

-Mikko
36/50/76/127/250mm

PCW

Lainaus käyttäjältä: Mikko_L - 09.01.2022, 23:17:06
Heh, vilkaisin tuota nopeasti ja esmes Helsingin Lammassaaren (Vanhankaupunginlahti) on joku tägännyt "maaseutumaiseksi" :oops:  Näinhän se on, jollekin voi olla ihme jos ihan vieressä ei katuvalot loista.

No, helsinkiläissyntyisenä havaitsijana täytyy tunnustaa, että näinhän se vähän joskus tahtoo olla. Itse huomasin kanssa tuon Lammassaren ja vähän ihmettelin, paikalla en ole kuitenkaan käynyt koskaan eli en osaa sanoa tuosta luokituksen luotettavuudesta sen enempää. Kustaanmiekka kyllä ainakin toistaiseksi taitaa olla pimein paikka Helsingissä.

Nuorena löysinkin melkoisen mainion havaintopaikan Helsingin ja Espoon rajalta. Suuri pelto, ei valoja välittömässä läheisyydessä. Loistavaa! Kuvasin itseni tietenkin kyseisellä havaintopaikalla ja tietysti minun luultiin olevan maaseudulla! Hah, muutama askel Espoon puolella. Mutta kaikkiaan lupaavanoloinen paikka.

Vaikka siellä olikin näennäisen pimeää, rajamagnitudi jäi parhaimmillaankin reiluun viiteen. Aivan vähän jonkinlaista aavistusta saattoi saada linnunradasta, mutta se siitä. Linnunrata oli Bereniken hiusten ja Melotte 111:n tapaan vain tähtikartalla eikä taivaalla. Joten ei se maaseudun taivas ollut, sen verran kuitenkin kaikkialla ympäristössä oli valonheijastumaa taivaalle. Mutta oli se kaupunkilaiselle jotain. Kuitenkin sai kävellä jo monta minuuttia lähimmältä katuvalolta. Tietysti sitten visiitti sinne oikealle maaseudulle sai tajuamaan mikä ero on rajamagnitudilla 5,5 ja 6,5...

Tätä nykyä tietenkin tuo alue on rakennettu ja se ei sovi oikein havaintopaikaksi millään tavalla nyt näitä kirkkaimpia kohteita lukuunottamatta. Niin se kaupunki ja valosaaste laajenee.
Paula Wirtanen
Kuu ja planeetat sekä Asteroidit ja komeetat -harrastusryhmä. Virallinen kuuhullu.

Kuuhavaintoni Taivaanvahdissa
https://www.taivaanvahti.fi/observations/browse/pics/5076336/observation_id/desc/0/20

Octopus

Lainaus käyttäjältä: tojuliin - 05.01.2022, 21:54:44
Onkohan kukaan käynyt tutkimassa Evon retkeilyalueen pimeyttä Hämeessä? Itselläni on mökki (+päähavaintopaikka) Hauholla, 20 km matkan päässä kyseisestä alueesta. Mökilläni taustataivas on pimeimmillään 21,5 mpsas, mutta Evolla on vielä tätäkin pimeämpää. Light pollution mapin perusteella voisi odottaa 21,7 mpsas, mikä tuntuu varsin uskottavalta lukemalta. Tuo sijoittuisi kenties juuri 150 km päähän pk-seudusta riippuen sijainnista. Alueelle menee isompi tie, kun Tuuloksen kohdalta kääntyy Padasjoen suuntaan. En ole siis itse käynyt alueella havaintomielessä, enkä tiedä miten sopivia kaukoputkipaikkoja alueelta löytyy, mutta tämmöinen kokeilun arvoinen tärppi olisi jaettavaksi eteenpäin. Ja jos löytyy hyvä paikka, niin merkkailkaapa Taivaanvahtiin muidenkin iloksi!

Evosta "on tulossa" kansallispuisto. Ehdottelin yhdessä FB-ryhmässä, että Evolle voitaisiin tehdä jonkin mäen päälle Tähtitorninmäki varta vasten tähtien katseluun ja kuvaamiseen. Kommenttini luki joku hankkeessa mukana oleva henkilö ja hän lupasi ottaa asian asialistalle!

Joku muu ehdotteli vielä perään, että tehdään sinne vielä se tornikin.

Octopus

Joskus katselin retkikartta.fi:stä, että Evolla Talvilammentien ja Pukkivuorentien vasemmalla puolella on paljaaksi hakatun näköinen aukea. Kyseiseen risteykseen saakka (ainakin) on helppo mennä autolla talvisinkin. Vieressä olen käynyt, mutta en tiedä miltä ko. aukealla todellisuudessa näyttää.

Pukkivuorentien alkupäässä on paikka muutamalle autolle.

mistral

Sekin olisi suuri voitto jos kalliolta näkisi vaikka 180 astetta esteettömästi. 360 asteen paikkoja tuskin löytyy muualta kuin Lapista.

Octopus

Niemisjärvet Evolla ovat istari-lampia (kirjolohea istutettu). Siellä on hyvät paikoitusalueet autoille jos järvenjäältä kuvaaminen on vaihtoehto. Auton saa riittävän lähelle rantaa. Siellä on myös mökkejä vuokrattavana järven rannassa.

Katselin, että mökkejä vuokrattaisiin myös talvella, niin se saattaisi tarkoittaa sitä, että myös teitä sinne päin pidetään kunnossa. Muistaakseni järville laskeutuu jyrkähkö tie, niin sen pitäisi olla kunnossa pidetty, että sieltä pääsee poiskin.

Kyseiseen paikkaan pääsee vain Padasjoentien kautta. Ilmeisesti karttapalvelut tarjoavat toistakin suuntaa, mutta aikanaan toisesta suunnasta oli tie suljettuna ennen järviä.

Mikko_L

Eilen oli vähän hukkareissu Emäsalon Varlaxuddeniin.  En yleensä ole käynyt viikonloppuisin, mutta nyt siellä oli puolenyön jälkeenkin kaikki nuotiopaikat loimottamassa ja siinä rantakivikossa ei voi oikein siirtyä kauemmaksikaan.  Ajoin vähän matkaa takaisinpäin venelaiturille, mutta siellä vastarannan mökkiin oli jätetty valot päälle ja mitä paremmin silmä tottui pimeään, sitä ärsyttävämmin ne häikivät silmään (suoraan etelän suunnassa).  Katsoin muutamat Messierit ja purin putken pois  :sad:

Valokuvaamista tuollaiset eivät varmaan pahemmin haittaa, mutta visuaalihavainnot eivät oikein luonnistu..

Varlaxuddenissa on ne hienot laakeat silokalliot vähän kauempana (500m parkkipaikalta), mutta sinne en uskaltanut alkaa kantamaan putkea, metsä on kivikkoinen eikä polkua ole merkitty.  Kävin rämpimässä sinne kiikarin kanssa ja sieltä katsottuna oli kyllä mahtavat maisemat.

-Mikko
36/50/76/127/250mm

einari

Kävin perjantaina Lempäälän Säijäässä kanssa testaamassa yhtä Pirkanmaan pimeää paikkaa (kiitokset kuulunevat Haaviston Arille).
Totesin paikan hienoksi. Laiturilla tosiaan oli tolpan nokassa himmeähkö valo, mutta siinä tosiaan oli alhaalla varjostin ettei silmiin häikinyt.

Otin kuvasarjaakin tarkoituksena bongata eläinratavalo, mutta ei onnistunut tällä kertaa.
___
Tapio

Oskari Nikkinen

Itse olen käyttänyt tuota porkkalanniemessä olevaa lintutornin parkkipaikkaa kuvaamiseen ja havainnointiin:
https://www.taivaanvahti.fi/locations/show/49

Noin 45 min ajan itse leppävaaran tienoilta tuonne joten kohtuu äkkiseltäänkin käytettävissä jos tähtitaivas yllättää. Ottamistani kuvista ASTAPin SQM measurement työkalulla saanut arvoksi pimeimmillään 20.88 magnitudia / arcsec^2 joten mielestäni ihan kelpo paikka ja tietääkseni ainut tälläinen paikka tunnin säteellä Helsingistä (ainakin länsipuolelta kaupunkia). Koilisen suuntaan arviolta 30 asteen korkeudelle ylettyy Helsingin valot joten jos sinne meinaat katsella taikka kuvata ei tämä ole sinulle oikea paikka, muualle kyllä pimeetä taivasta riittää. Itse parkkipaikalta ei nää etelän horisonttiin asti kun lähellä on metsää, ja esim Orionin tähtisumu ei ole tuolta kuin juuri ja juuri näkyvissä. Tuossa havaintopaikan kuvauksessakin mainitaan että viereisessä talossa on joskus valot päällä, mutta tämä on myös tuonne koilisen huonoon suuntaan joten ei mielestäni vaikuta havaintopaikkaan oleellisesti. Kuvaajille huomiona tuosta paikasta että saattaa olla kovaa tuulta joka tarraa kiinni putkeen.

Omin paljain silmin näkyy kyllä esim linnunrata ja M31 melko selkeästi kunhan kuusta ei ole haittaa.

jperala

Itse asun Upinniemen varuskunta-alueella, itämeri on tuossa 150m päässä. Täällä on ihan kohtalaisen hyvät paikat kun menee merenrantaan, näkyvyyskin eteläsuuntaan on kohtuullinen.
SW 72mm ED Pro refractor + AZ Merlin SynScan GoTo
Bresser Messier AR 102/1000mm
Sky Watcher 76/300mm Dobson

Mikko_L

Monen havaitsijan ja tähtikuvaajan suosikkipaikasta saattaa tulla taas vähän vilkkaampi: https://uuvi.fi/fi/esbe/
Katselulavan rakentaminenhan tietää sitä että se hyvä hiekkapohja jalustan pystyttämiseen menetetään; tuskin on mikään puuterassi riittävän tukeva.

Onneksi valaistuksesta ei mainita mitään  :lipsrsealed:

-Mikko
36/50/76/127/250mm