M101

Aloittaja Timo Kantola, 31.08.2006, 18:07:56

« edellinen - seuraava »

Lauri Uusitalo

Lainaus käyttäjältä: Tihka - 16.10.2008, 16:09:01
Niin siis pitääkö objektiivin läpimittan vai polttovälin olla väh. 30?

Ei kummankaan vaan pitaa pimeassa totutella silmia vahintaan puolisen tuntia (30 min.uuttia) ja sitten katselemaan tarkemmin. 20cm peili (objektiivin halkaisija) on riittava niinkuin Timpe mainitsi. Jos sinulla on 35cm:n peili niin aina vaan parempi. Polttovalihan noissa on metrin ja puolentoista valilla.

Okulaariksi joku 20 - 30 millinen (polttovali) tai isompikin alkuun. Ja sen jalkeen kun on loytynyt voi kokeilla pienempaa polttovalia, eli suurempaa suurennosta.
Kaukoputket: 25cm F5.6 Newton, SW 80ED, Lidl 70/700
Kiikarit: TS 25x80, Olympus 15x50

Iiro Sairanen

Sanon nyt kuitenkin, vaikka osa pitää tätä harhaanjohtamisena tai suoranaisena valehteluna, M101 on suhteellisen helppo galaksi ja näkyy mukavasti jo 7x50 kiikareilla. 20 cm:n putkella alkaa spiraalitkin näkyä. Tämä ei onnistu kaupungista vaan kannattaa panostaa havaintopaikan pimeyteen. Kohteella on matalahko pintakirkkaus ja suuri koko, joten etsimiseen kannattaa käyttää mahdollisimman pientä suurennusta.

Ja sitten itse asiaan.

Tihka: en saanut selvää putkesi koosta, mutta kaupunkitaivaalta kohde on vaikea oli sitten millainen väline tahansa käytössä. Jos peilin/linssin halkaisija on yli 10 cm niin mahdollisuuksia kuitenkin on. Tällaisissa oloissa näkyy yleensä galaksin ydin, mikä sekää ei ole kovinkaan selväpiirteinen. Kannattaa haahuilla galaksin kohdalla etsiä heikkoa kirkastumaa. Jos valosaaste on havaintopaikallasi liian paha niin voi todellakin olla, että M101 ei yksinkertaisesti näy. Kelin/taivaan tilaa voi selvittää vaikka etsimällä M106:n, M51:n tai M81:n ja M82:n. Jos nämä tuottavat ongelmia niin M101:stä ei kannata edes yrittää.
Iiro Sairanen
--> http://deepsky.arkku.net <--

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Iiro Sairanen - 16.10.2008, 17:38:30
... kaupunkitaivaalta kohde on vaikea oli sitten millainen väline tahansa käytössä. Jos peilin/linssin halkaisija on yli 10 cm niin mahdollisuuksia kuitenkin on. Tällaisissa oloissa näkyy yleensä galaksin ydin, mikä sekää ei ole kovinkaan selväpiirteinen. Kannattaa haahuilla galaksin kohdalla etsiä heikkoa kirkastumaa. Jos valosaaste on havaintopaikallasi liian paha niin voi todellakin olla, että M101 ei yksinkertaisesti näy...

Taustatietoina sen verran, että nykyinen havaintopaikkani on kohtuullisen valosaasteinen, joten lausunnot tulivat siis siltä pohjalta. M101 on näissä oloissa vaikea havaittava, kuten mikä tahansa sivulta näkyvä ds-pintakohde. Katsoin aikoinaan itsekin esim. 1980-luvulla vaikeana pidettyä M97:aa 10cm Newtonilla (hämmästellen yleensä jo sitä, että onnistuin tuon silloin näkemään)  :o Havaintopaikkana olikin tuolloin pimeä maalaistalon piha.
- Timo Inkinen

Kaizu

Vuosi sitten Rautalammilla katselin 10x50 kiikarilla Otavan galaxeja. Ne löytyivät vaivatta. Sen sijaan Järvenpään katuvalojen alta M101 on haaste jopa 25 senttiselle newtonille. Sen pintakirkkus poikkeaa niin vähän valosaasteisesta taustasta.

Kaizu
Kai Forssen

Tihka

Oke nyt alkaa selkenee. Kun se kaukoputki on tosi pieni (102mm) ja asun kaupungil. Mut näkiskö paremmin siis  sellasii galaksei kuten sombrero galaksin joka on meihin sivuttai(?) kun tää m101 joka näkyy päältä päin?
()]{!!!

Kaizu

Valosaasteisilla alueilla pienen pintakirkkauden omaavat kohteet ovat hankalia, vaikka niiden kokonaiskirkkaude puolesta pitäisikin näkyä.
M101 on sellainen, samoin kuin M33. Sivusta näkyvillä pintakirkkaus on usein suurempi jolloin ne on helpompi erottaa vaikka valosaastetta vähän olisikin. M81 & M82 pari Otavassa on sellainen jossa tuon eron näkee kiikarilla.

Kaizu
Kai Forssen

Tihka

Mun pienellä kaukoputkella ei varmaan tääl voi nähä M101. Ymmärrän, mutta onhan niit muitakin galaksei  :)
()]{!!!

Timpe

Otin ensi kertaa tuntumaa suoraan päältä näkyvien galaksien kuvaamiseen ja tässä on lyhyen valotuksen lopputulos M101:stä.
6 x 60s pino M101:stä 300/1500mm Newtonin + Canon 20D:n avustuksella (ISO800). Kameran RAW-tiedostoissa tuntuu olevan enemmän tavaraa kuin mitä olen tähän(kin) pinoon saanut esille DSS:llä  :undecided:
- Timo Inkinen

tähti_ville

Heippa.

Täällä minun ensimmäinen otos M101:stä

http://atinastronomia.blogspot.com/

terv. antti

Vesa Kankare

Tässä taas näitä DSLR+CCD yhdistelmiä. Värit kuvattu 40 minuutissa laitepäivillä 2007, CCD luminanssi 25/26 yönä tästä omalta valosaasteiselta tontilta. CCDStackia tuli tutkittua tätä käsitellessä, ja havaitsin, että selvästi parempaan tulokseen pääsee kun valitsee kohdistettaessa Nearest Neighbor muiden sijaan. Juju lienee siinä, että se ei interpoloi vaan säilyttää kohinan sellaisena kun se on, jolloin se on selvästi helpompi hanskata. Luminanssia tuli vähän reilut 2 ja puoli tuntia. Olispa ollut pimeä taivas alla!



ED80 f6, Atik4000LE jne.

Lisää blogissa
Vesku
www.vkastronomy.com

DarkSide


Ompa HIENO kuva Vesa  :shocked:  Galakseja näkyy useita kuvassa. Väritys on minun mieleen!!
ONNITTELUT!!

T.Jyrki  :wink:

Mikko Päivinen

Kyllä on kaunis kuva Vesa! Syvä ja tarkka.

Mikko
Kaukoputki: NexStar 11" GPS.
Kamera: SBIG ST-2000XM
Seuranta: SBIG AO-7
Filtterit: L=Baader IR/UVcut RGB suotimet standardit SBIG.
Filtteripyörä: SBIG CFW-8A

Cith

#72
Tuommonen kohinapesäke tästäkin tuli. Lisää valotusta ja parannusta käsittelyyn...

LX200 10" f6.3, mod. 20D, 57min, 30-60s iso1600
Edit: toinen yritys lyhentäjällä
AkiH

dirty

#73
Tässä oma kärrynpyöräni. Tällä viikolla oli parhaat yöt pitkään, pitkään aikaan. Tähän tuli siis satsattua aika paljon ja uni jäi vähiin. Valotusta kertyi 15h 40m ja kuvankäsittelyyn käytin lähes kaikki kikat mitä tiedän, kiitos Zone System. Kalustona "köyhän miehen rc" VC200L, QHY8, IDAS LPS ja EM-200Temma2Jr. Iso kuva täällä.



EDIT: SXV-AO oli myös käytössä, polttoväli kun oli 1800mm. Tällä kertaa tuli käytettyä uusia juttuja, kuten esim. darkit ja kohinan hallintaan Noise Ninja.
Darkkeja en ole aikaisemmin viitsinyt ottaa. NN hanskaa muuten kohinan paremmin kuin PS:n Reduce Noise, suosittelen.
Punaiseen kanavaan lisätty 2h H-alfaa, valotusta nyt yhteensä 17h 40m.
Harri Hytönen

Timo Kantola

Lainaus käyttäjältä: dirty - 28.03.2009, 18:39:26
Tässä oma kärrynpyöräni.

Todella hieno ! Käy julisteeksi.
Timo Kantola